Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kondenzátor

Témaindító: Alba, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   74 / 101
(#) Sam Seed válasza kadarist hozzászólására (») Júl 18, 2016 /

Egyik kerämiän sincs jel. Ennyi erövel mind ätvezethetne. Szinkod van erre, vagy csak egyszerüen nyaljam meg, es amelyik narancs izü az a fojto?. Ez nekem teljesen homäly. A kerdesem meg mindig el. Hogyan ällapithato meg egy smd kerämia kapacitäsa optikailag.?.
(#) kadarist válasza Sam Seed hozzászólására (») Júl 18, 2016 /

Megméred a hosszát, magasságát, szélességét és kikeresed a katalógusból. Vagy veszel egy kapacitásmérős multimétert, kiforrasztod és megméred vele.

Akkor aztmondod, ezek ertekei nem csökkennek az idö muläsäval. NEm olyan , mint az X2esek.
Akkor merjek feszt, nezzek katalogusfeszt az IC-re ami mellett van, es meret alapjän mär adott a kapacitäs.

Tehát akkor azt mondod, hogy a zárlatos kondenzátorszerű alkatrészek biztosan kerámiakondenzátorok.

Igen.
Kidobni nemdobnäm. 5 forint meg nem az az összeg. HA te ränezesre megmondod hogy az fojto, akkor gondolom tudod is miert. Ez volt a kerdes.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2016
(#) kadarist válasza Sam Seed hozzászólására (») Júl 18, 2016 / 1

Óvatosan törd szét. Ha találsz benne vékony huzalt, akkor tekercs, ha elszenesedett lemezkék vannak benne, akkor kondenzátor volt. Egy alaplapi kondi nem szokott bezárlatolni, több pedig végképp nem.

Alu polimer kondikra mit mondassz? Peldäul InCirc ESR meresnel 30mOhm, a gyari 7-10 mOhm helyett. Lehet käbel is, de stabil erteknek tünt. Kb mind ugyanezzel a soros ellenälläs elteressel. Azert fura, mert ha hagyom egy ejjszakät kisülni, akkor elindul egyszer- de többször nem. Ez nagyon elkora hajaz. 8 eves board

Mérj rá egy új, ismert értékű elkóra és így tesztelheted a műszered jóságát.

A müszer az jo. A dupla ESR ertek a kerdeses, hogy megengedett -e. Mint irtam szivem szerint cserelnem mindet, de kitudja, hogy megoldäst jelent -e. Te tudsz valamit mondani a fenykepemen csatolt elko ertekere? Melyik a legjobb beszerzesi forräs ilyen polimer femhäzas kondi beszerzesere? FArnellnel talältam belölük, bär lehet nem a legolcsobb..
(#) erbe válasza Sam Seed hozzászólására (») Júl 18, 2016 / 2

Kerámia SMD kondik nem öregednek, nem csökken a kapacitásuk. Általában barna színűek. Induktivitás is van jelöletlen azonos méretben, de az sötétszürke (fekete?). Az valóban átvezet, de egy teszter kiméri, hogy X pF vagy Y mH. Kivéve a ferritmagos zavarcsökkentőt, ami csupán egy mag közepén átmenő szál. A gyártók már nem nagyon foglalkoznak a jelöléssel. Fel van ragasztva megfelelő sorrendben a szalagra, az automata leteszi és beforrasztja. Emberi szem nem is látja közben, legfeljebb monitoron.
Az SMD elkók nagyobbak, van sárga, fekete, de általában van rajtuk jelölés. Azon elfér pl. 105 = 1 µF és a fesz. érték. SMD-nél színkódot nem használnak, legfeljebb néhány régi hengeres ellenállás és induktivitásnál.
(#) kvic válasza erbe hozzászólására (») Júl 20, 2016 /

4,7 helyett egy 10 ohmos 5W-ost találtam, azt építettem be, de nagyon forrósodik, a fesz.stab. nem vészes, mondjuk kapott egy bordát. Megmértem áramerősséget diódahíd + ágán (baloldalt két kék vezeték helyére multiméter, amúgy ez a kapcsolóhoz megy): ha a motor max fordulaton megy, akkor 750mA, az ellenálláson 7.7V fesz. esett (2 lábához, párhuzamosan kötöttem a multimétert). Ha lejjebb tekerem a potit, akkor a min. érték 500mA és ekkor 5V fesz. volt az ellenálláson... Namost vagy rosszul tudom, vagy első esetben 7.7 * 0.75 = ~6W, úgyhogy inkább leveszem a fordulatot a szívóteljesítmény rovására...
(#) kvic válasza kvic hozzászólására (») Júl 20, 2016 /

Bocs, teljesen jogos a mérés, mivel I = U / R... de a kérdésem lemaradt: hogyan tudnám növelni a ford.számot azon kívül, hogy 2 ellenállást teszek be az 1db 5W-os helyére? Vagy ez a legegyszerűbb?
(#) proba válasza kvic hozzászólására (») Júl 20, 2016 /

Az a probléma, ha nem kapcsolóüzemű valamit használsz, valahol a felesleges teljesítményt el kell fűteni, ha a stabilizátoron akarod akkor a rajta eső feszültséget kell növelned az ellenállást csökkentve, ha az ellenállást akarod hogy jobban fűtsön annak az értékét kell növelni.Az összes fűtést nem tudod csökkenteni, csak szétosztani. ( egy aljas javaslat, egy mozdonydekóder a ventillátornak, így távolról tudod állítani a szívóerőt, és a fűtés sem okoz gondot.)
(#) kvic hozzászólása Júl 23, 2016 /

Hmmm... jó 5let a dekóder, csak nem olcsó De lehet hogy ez lesz, mert a kocsi tetejét rátéve elég hamar átmelegszik...
(#) proba válasza kvic hozzászólására (») Júl 23, 2016 /

Az Ebayes stabilizátor 300-400ft és szerintem a potit kicserélve a helybeli állításhoz tökéletes.Van egész pici változata is alig 5 Ft-os méretű. az szerintem még nem fog fűteni, és olcsó is.
(#) granpa hozzászólása Júl 26, 2016 /

Szevasztok!
Találtam pici, csepp alakú (kb. dagadt gyufafejnyi, mint a tantálok) kondikat (ha ugyan kondik). Barna, zöld, rózsaszín festés van csak rajtuk. Mi ez, és mennyi, ha kondi? Nekem nem jött ki semmi értelmes. Ha 15 pF, akkor a 'pink' csak alapszín? Hasonló nagyságban van 1.5µF tantálom, de akkor mekkora feszültségű?
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2016
(#) Bakman válasza granpa hozzászólására (») Júl 26, 2016 /

Fénykép van? Ha hasonló, mint a mellékletben lévő, akkor az nagy valószínűséggel NTC.

NTC.jpg

(#) granpa válasza Bakman hozzászólására (») Júl 27, 2016 /

Fénykép nem működik. Nem hasonlít erre. Olyan, mint egy csepp, a vékony végén két vékony lábbal, a gömbölyű végéről színezve: B, Z, R.
(#) proli007 válasza granpa hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

Hello! Miért nem méred meg? Egy RC tagot készítesz belőle és műszerrel méred. Vagy ha nem szivárog, a műszer feszültség állásban (10Mohm) is megfelelő. Leesik a feszültség az 1/3-ad értékre és ki lehet számolni a kapacitását. Egyébként szerintem egy 1,5µF-os csepp tantál ez.
Kezdetben a tantálokat általában 35V-ra készítették.
(#) granpa válasza proli007 hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

Mértem műszerrel így; mintha kondi lenne. Nem szivárog (vadi-újak, csak néhány évet fiókban voltak) A színkód kiolvasása érdekelt leginkább (meg a feszültsége). LCM-em nincs.
(#) proli007 válasza granpa hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

Gyanítom, hogy az a "néhány év", inkább néhány tíz év.. Valamikor voltak ilyen kondijaim, de akkor sem tudtam a kódolást. Egy szem gyártó terméke szerintem ezek, aztán "bejöttek" a zöldek, kékek, de nekem még kockaformájú bugyiszínű is van, ráadásul 150uF.
(#) Lezli46 hozzászólása Júl 28, 2016 /

Kedves Tudós Forumózók!

A mellékelt képen lévő polarizált 560pF-s kondi , az most kapható vagy nem??? Egy elektronikai boltban "nemlétezőnek" , téves értékmegadásnak stb nyilvánitották!

köszönöm a válaszokat
(#) Bakman válasza Lezli46 hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

Ilyen kis kapacitással nincs polarizált kondenzátor.
(#) Lezli46 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

Köszi a gyors választ!

üdv Sz.Laci
(#) granpa válasza Lezli46 hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

Erre már kaptál választ a másik helyen! Több helyen nem illik kérdezni!
(#) Yordwhat hozzászólása Aug 16, 2016 /

Üdv!

Adott egy AC adapter, amiben az egyik kondi megadta magát. Kicserélném, hogy mégse kelljen új adaptert venni, de nem sok minden van ráírva

Amit tudok: kerámia kondi, 4kV, a száma CD152M, Google-ön több találat is hozza, de adatokat sehol nem írnak róla. Egyéb szükséges értékeket honnan tudok?

Köszönöm a segítséget.
(#) (Felhasználó 116638) válasza Yordwhat hozzászólására (») Aug 16, 2016 /

Szia !

1,5nF/4kV

Üdv!
(#) Feri007 válasza Yordwhat hozzászólására (») Aug 16, 2016 /

Meg kell nézni, milyen pozícióban van. Szerintem un "Y1" kondenzátor lesz.
(#) Yordwhat válasza Feri007 hozzászólására (») Aug 16, 2016 /

Igen, Y1.
(#) 20sz Jófiú hozzászólása Szept 8, 2016 /

Sziasztok!

Egy érdekes kérdéssel fordulnék hozzátok. Van egy 680µF/450V-os kondenzátorom. Rövidre zárom, majd digitális multiméterrel mV-os feszültségállásban mérem a kivezetései között a feszültséget. A feszültség lassan emelkedik. Ha a kondi kivezetéseihez napok múlva egy ledet érintek akkor az felvillan. Valamit olvastam róla, hogy a nagy kapacitású kondenzátorokat rövidrezárt kivezetéssel kell tárolni. Viszont nem értem, hogy mitől töltődik fel egy szabadon hagyott kondenzátor ráadásul polaritáshelyesen. A led csak polaritáshelyesen villan.

Az elektrolit miatt valami egyszerű galvánelemként működhet?
Következő: »»   74 / 101
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem