Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PICKit2 klón építése
Lapozás: OK   10 / 211
(#) watt hozzászólása Feb 25, 2008 / 1

Habár nem nagyon izgat, még is had kérdezzem meg, hogy aki a 23.-nak értékelte a PICKit2 klón cikkemet, milyen megfontolásból adott rá 1 csillagos értékelés? (22 értékelésnél még 5 volt az átlag, a 23. után már 4,8.) Lehet, hogy véletlen volt?

Ha nem volt véletlen, igazán érdekelne, mit rontottam el ennyire szerinte! ?
(#) potyo hozzászólása Feb 29, 2008 /

Valaki nézze már meg nekem, hogyha az MPLAB-ban a Release from Reset-re kattint, akkor a Pickit2 PGD és PGC kivezetései nagyimpedanciás állapotba kerülnek-e?

Kösz
(#) még1MbR válasza watt hozzászólására (») Feb 29, 2008 /

Az 1 csillag pont a ">>" gomb alatt van. Szerintem félrenyomás történt.
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Feb 29, 2008 /

Megnéztem, igen a PIC lábak bemenetek lesznek. Egy 1k-val visszacsatoltam a Vdd-t és az csak a 4k7 lehúzó ellenállás miatt nem emelkedett meg Vdd-re, csak az osztásnak megfelelő 3,7V-ra.
(#) tneilc hozzászólása Feb 29, 2008 /

Sziasztok!

Végigrágtam magam a topicon, nekem is van egy gyári darabom. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy néztem van aki neki ment a FW programozásának.
Engem is érdekelt a dolg, és régebben megnéztem, hogy hogyan működik a PicKit2-ben.
A különböző pic-ekhez a PK2DeviceFile.dat fájl tartalmazza a programozási scripteket, amit a programozó hívogat.

Találtam egy oldalt, amin van egy dat2text nevü utility, amivel le lehet dumpolni a programozó algoritmusokat.
Bővebben: Link (dat2text)

Csatolva az 1.41-es device fájl dumpja.
(#) denon888 hozzászólása Márc 11, 2008 /

Sziasztok!
Lenne néhány észrevételem a témával kacsolatban.A kapcsolás alapján egy 1 k ellenálásnak kellene lennie a képen viszont egy kondi van.Mellékeltem mire is gondolok.
(#) denon888 hozzászólása Márc 11, 2008 /

Elkészült a programozóm.Minden ok ,csak kalibrálásnál 3.4V van a Vdd-n.Átnéztem mindent elmiletileg jó,de ezekszerint mégsem.Hol keressem a hibát?
(#) watt válasza denon888 hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Bocsi, nem voltam itthon...
A kérdésre válaszolva, írtam a cikkben, hogy a képeken nem minden van úgy, ahogy a végleges nyákrajzon. A beültetést inkább a CM2000-ben megnyitott rajzolta alapján kell beültetni.

Nem tudom, azóta sikerült e valamit kezdened a Vdd-vel? Hogy állsz?
(#) denon888 válasza watt hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Én arra gondoltam hogy a kapcsolási rajzon a ICSP port Vdd és Gnd között egy 1 k ellenállás van.A képeken pedig kondi van.
Sikerült beüzemelni.Kpézeld egy kondit nem raktam be.Azt amelyik az Mcp6001 táfeszénél (100 nf ) egy 10 mf kondival párhuzamos.Mivel elfogyott itthol ez,gondoltam különösebb probléma nem származik a hiányábó.Tévedtem
(#) _JANI_ hozzászólása Márc 14, 2008 /

Nem egészen a CLOON változathoz tartozik a hozzászólásom...
De sok eredeti PICKit2-es tulajdonos van itt.
S ehez készitettem (ollóztam) ki egy adaptert ami 8 -18 -20 -28 és 40 lábas PIC-eket kezel.
Ezt szeretném megosztani veletek! Hátha ti is jó hasznát veszitek.
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

S az EAGLE4.11-es SCHEMA és BRD...
(#) watt válasza denon888 hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Igazad van, tényleg egy kondit tettem oda! Annak ellenére, hogy így is működik, kicserélem.
Sajnos a cikkben közölt nyákrajzon is kondi van abban a pozícióban(még nem tudom mennyire macerás a cikkben módosítani, majd igyekszem azt megtenni..).

A megoldás, hogy a szóban forgó 1k-t a kondival párhuzamosan forasztjuk be, vagy eleve a kondi helyett, csak az 1k kerül beültetésre, ahogy az a rajzon van.
Találtam még egy hibát a beültetési terven, ahol a diódával sorban nem 10k van, hanem 1k. Ez mondjuk nem sok bajt okoz, csak eltér a rajztól.

Én sem szeretem, ha ilyen apró hibák elbizonytalanítanak egy tervben, mint építő, viszont az vígasztal, mint tervező, hogy az eltérések működési hibát nem okoznak.

Az 1k a kondi helyett(vagy vele együtt) azért jobb ha bennt van, mert az húzza le a nagyobb kondikkal pufferolt céláramkörök tápfeszét a programozás belső lépései közben. Ezt egyébként részben a Vdd LED is megteszi, csak annak nyitófesze limitálja ezt a hatást.

Az viszont engem is meglepett, hogy a 100nF hiánya az OPA tápjában ilyen nagy hibát okozott, annak ellenére, hogy általában mindenkit sűrű kondizásra bíztatunk! Ez egy igen jó példa ennek fontosságára!

Köszönöm az észrevételeket és örülök, hogy végül jól működik az égetőd!
(#) watt válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Nem az adapterek minőségét, hanem inkább azok szükségességét kérdőjelezem meg!

Én úgy gondolom, hogy semmi szükség rájuk.
Ha egy áramkört megtervez az ember, akkor két úton juthat el annak végleges formájáig.
1. Próbapanelen összeépíti, vagy esetleg összelógatja
2. Ha már nagyon biztos az áramkör működésében egyből egy nyákot tervez hozzá.

Mindkét esetben a közös, hogy egy ICSP csatlakozót tervez a nyákra ill. a próbaáramkörön is kialakítja azt.

Mivel egy program az áramkörre épül, ezért külön PIC-et programozni, amihez adapter kellene csak akkor szükséges, ha sorozatban, vagy másoknak bérbe programozunk. Egy amatőr ilyet a legritkább esetben tesz.

Javaslom minden kezdőnek, hogy adapterek helyett inkább próbapanelt vegyen, vagy készítsen, valamint mindig alakítson ki ICSP portot a céláramkörén, mert ellenkező esetben úgy jár mint én a régi szép időkben, hogy szépen letörögettem a PIC lábait a sok ki-be huzogatástól!
(#) denon888 válasza watt hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Szerintem nem probléma.Be lehet forrasztani.A kondira szépen rá lehet tenni és összeforrasztani az 1k ellenállást.
Más.Aki esetleg épit egy ilyet,az figyeljen oda mert a ChipCad-nél csak Mcp6001R tipus van.Aminél a tápfesz forditott!!Én is ilyet kaptam.A panelon egy pici módositás,és tökéletesen működik ezzel a tipussal is.
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Már régebben említettem, de leírom ismét az én megoldásomat. Profi ic foglalat megfelelő lábaira oldalról finom rá lehet forrasztani öteres szalagkábelt, így akár dip foglalatos áramkör, akár próbapanelen meg tudom oldani, hogy a fejlesztés idejére megvannak a kivezetések az égető felé. Kész nyáknál a már a nyákban levő foglalatba bedugom a vezetékes foglalatot, abba pedig beteszem a pic-et. Dugdosós próbapanelnél egy ugyanilyen szendvicset kell készíteni, mivel a drótos foglalatot nem lehet elég mélyre nyomni a panelbe. Mivel az azonos lábszámú chipeknél ugyanott vannak a fontos lábak, így elég ötféle ilyen "átalakítót csinálni". Nekem nagyon bevált megoldás, és ha éppen másnek kell chipet programozni, akkor is simán használható.

Persze smd esetén es nem használható módszer, ott tényleg muszáj legalább lyukakat tervezni a nyákra az icsp számára.
(#) _JANI_ válasza watt hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Teljesen igazad van az ISCP-vel kapcsolatban! :yes:
Én elsősorgan nem a PIC, hanem a programozó védelmére készítettem a kis adapterem. S "még" eléggé mazsola vagyok még a PIC-ekhez, valamint a programozóval is ismerkednem kell...
Szerintem nem anyira bonyolult az adapterem, h. egy kezdő ne birkózna meg vele! S a programozó megismerését és a PIC égetést nagyom jól lehet vele gyakorolni. Persze ha az áramkörbenvaló-égetés is menni fog, valszeg egyre kevesebbet lesz használva (és egyszer csak tartósan elnyeli a fiók,) de addig nekem megfelel! :yes:

Idézet:
„Szerintem nem anyira bonyolult az adapterem, h. egy kezdő ne birkózna meg vele!”

Én nem is ezt vitattam, csak nincs értelme időt fecsérelni rá.

Idézet:
„S a programozó megismerését és a PIC égetést nagyom jól lehet vele gyakorolni.”

Egy próbapanel is megfelel erre, és egyben másra is.

(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Emlékszem erre a megoldásodra, akkor is azt mondtam, hogy jó ötlet!
Talán a kezdők idegenkednek ettől a drótozós megoldásoktól, jobban kedvelik, hogy van egy csati, amit rádug és kész.
Bevallom nekem is jobban bejön, mert ha egy beépített áramkört kell átprogizni, amihez nehezebb hozzáférni(pl. a kürtöm az autóban), akkor kényelmesebb feltolni rá egy csatit. Most az más kérdés, hogy a kürt SMD, de ha nem az lenne, akkor sem lehetne progit frissíteni a kiszerelése nélkül, ha nem lenne rajta csati...
(#) _JANI_ válasza watt hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

OK!

Természetesen most e miatt ne dobáld ki az adaptereket, csak másnak ne ajánld, mint megoldást, mert van jobb irányvonal.
(#) lidi hozzászólása Márc 15, 2008 /

Bár nem klón, de Pickit2 kérdésem lenne:

Hogyan lehetne rávenni hogy 12F675 -nél is menjen a debugolás, lépésenkénti végrehajtás, ne csak a fordítás ?

Ezt irja az microchip Link:

Midrange – Programming & Debugging

* PIC12F629*, 675*
- Use AC162050 ICD header & AC164110 adapter.

Ez most mi ? Csinált vki ilyet ?
(#) dpeti válasza lidi hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

a AC164110 az csak egy szimpla RJ45->ICSP adapter
ezt pofon egyszerű megcsinálni

AC162050 ICD header pedig RJ45 csatlakozós cucc, amit a pic helyébe tudsz beletenni a foglalatba, ebben is PIC van, csak található benne debuggolást segítő mag, amelyet a normál változatok a költségek alacsonyan tartása végett nem tartalmaznak.
ilyet kizárt, hogy készítesz otthon
(#) unicorn hozzászólása Márc 20, 2008 /

Hogyan kell a PicKit2-höz való board-ot megcsinálni? Gyanítom, hogy nagyon béna kérdés, de kerestem a választ és nem találtam.
Van erről valami leírás?
(#) watt hozzászólása Márc 26, 2008 /

Minap történt, hogy egy 18F8520-ast égetve, az égetés közben a PIC tönkrement. Biztos, hogy az égetés közben ment szét, mert a PICKit2 programja nem kezd neki az égetésnek, ha nem találja a PIC-et előtte.
Sokat törtem a fejem, hogy mi oka lehetett ennek.
Azt a következtetést vontam le, hogy csak egy módon mehet így tönkre PIC, (se kép-se hang!), hogy nagyobb Vpp fesz kerül rá, mint szabad. Ezt a fejlesztés latt volt szerencsém kipróbálni, mikor rosszul kötöttem be az egyik vezetéket az összelógatott áramkörbe. Nos tehát én arra gondoltam, hogy most is túl nagy Vpp kerülhetett ki égetés alatt.
Ennek valós okát nem látom, csak programhibára tudok gondolni, mivel a Vpp szintjét programból PWM-el vezérlik, és nem elég gyors a 2550 A/D-je, hogy minden pillanatban toppon legyen.

Nem 100% a megállapítás biztonyossága, de nekem nagy a gyanúm, hogy ez lehetett az ok.

Továbbiakban egy félmegoldást alkalmazok, ami egy a Vpp-re tett 12V-os zener dióda lenne. Ez a legtöbb PIC-et megvédi a túlfesztől, de a 8,5V-os Vpp-seket nem(ők egyébként nagyon kis réteget képviselnek).
A kis(3,6...4,5V-os) Vpp-s példányoknál nem működik a PWM, így azok nincsenek ilyen veszélyben.

Továbbiakban így égetek, és ha netán ennek ellenére újból előfordul ilyen hiba, arról beszámolok. Javaslom ezt a kis kiegészítést tegyétek meg Ti is!(akik építettek, vagy gyári példéányt használnak)

Kérem, ha nálatok is történt hasonló érthetetlen dolog, akkor azt írjátok meg! Köszi!
Üdv! watt
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

Nos, anno elég sokat böngésztem a PICkit2 fw forrását.

Én arra emlékszem, hogy a PWM által előállított impulzusszélességet az eszköz a kívánt Vpp-hez igazítva a PICki2-nek a kezelőprogi által leküldött programozó script egyik paramétere alapján állítja be.

A működés közben egy rendszeres interruptban ellenőrzi a Vpp nagyságát, ha nagyobb, mint amennyinek kell lennie, akkor kikapcsolja a PWM-et, ha kisebb, akkor visszakapcsolja. A lényeg, hogy a PWM impulzusszélességét nem állítgatja dinamikusan, működés közben!

Ha két ránézés között nagyon megszalad a Vpp, akkor gáz van. Nem tudom, okozhat-e ilyesmit az, hogy más tekercset használsz az SMPS részben, mint az eredeti, vagy esetleg tényleg valami fw-hiba miatt elfelejtett ránézni a Vpp-re és az "elszállt" emiatt.

(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

A kisebb tekercs nem okozhat ilyen hibát, esetleg egy nagyobb.

Igen egy ilyen ráfigyelés kimaradás elég nagy bajt okozhat. Lényegében a beépített zener megvéd az ilyen esetektől remélem!

Gondolkodtam, hogy én nem így oldottam volna meg, mert ez nem egy dsPIC! Fixen előállítottam volna egy feszt, majd abból három tranyóval kapcsoltam volna ki a megfelelő Vpp-t amik zenereket kapcsolgattak volna. Igaz bonyolultabb és nem olyan elegáns, de sokkal megbízhatóbb. Na mindegy remélem ezután nem lesz ilyen rossz napom, mert elég borús kedvem lett a 80 lábú IC-m látszólag ok nélküli behalása után!
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

A kisebb tekercs nem okozhat ilyen hibát, esetleg egy nagyobb.

Így van, ezért is nem értem igazán a dolgot, nálam még nem történt ilyesmi, sem az eredetivel, sem a klónnal.
(#) Mate78 hozzászólása Ápr 8, 2008 /

Sziasztok!

Van egy kérdésem PicKit2-vel kapcsolatban,és mivel nem találtam mást,itt tenném fel:

mi a különbség a két Pickit2 között?

DV164120 PICkit 2 Starter Kit
DV164121 PICkit 2 Debug Express

A DV164120 most elég olcsón beszerezhető.
PIC16F,18F programozására szeretném használni MPLAB alól.
Elképzelhető hogy csak a hozzácsatlakoztatott panel más,és maga a programozó ugyanaz?

A válaszokat előre is köszönöm.

üdv

(#) pipi válasza Mate78 hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /

jól gondolod, pl nekem debug express van, a próbabanelon 16f887
(#) Mate78 válasza pipi hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /

És maga a programozó ugyanaz?
Igazából nekem nem kell próbapanel,mert az van,csak az ICSP csatlakozás kell a mostani JDM égetőm helyett.
üdv

Következő: »»   10 / 211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem