Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok.
Lm 4780 bemenetéhez 1 uf fólia kondenzátor helyett rakhatok 1uf kerámia kondenzátort ?
Nem, a kerámiát hidegítésre használjuk általában.
Rendben akkor majd beszerezek valahonnan fólia kondenzátort.
Biztos, hogy az 1u-os az kerámia, mert nem túl gyakori, esetleg egy kép?
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2016
http://www.ebay.com/itm/100PCS-1µF-105-50V-Monolithic-Ceramic-Chip-...tWmKci
Ilyen a kondenzátor, innen vettem.
Sziasztok.
Ez a kapcsolás ezekkel az értékekkel működhet ? Vélemény ?
Szia. Működnie kell neki, mert ez a kapcsolás az IC gyári adatlapjáról való alapkapcsolás.
A tápegység nem, de az is jó, ahogy látom..
47µF ci (Optional) az milyen kondi ?
Szia! Azt jelenti, hogy akár el is hagyható, amúgy sima elektrolit kondenzátor lenne.
Sziasztok
Valaki átnézi hogy jó-e így ? Köszönöm előre is.
Szia! A testet feltétlen csillagpontosra alakítanám, jól elkülönítve a teljesítmény a jel testet. Akartam is kérdezni, nem találtál valami kimunkáltabb kapcsolást? Az elejéről a csatolás és sávszűkítő, a közepéről a kompenzáló tag, a végéről pedig a soros induktivitás igencsak hiányzik. Sajnos egy gyors keresés nekem sem hozott eredményt, de kellő munkával bizonyára fellelhető olyan rajz, ami az LM3886 számára megfelelő áramköri környezet biztosít.
Itt is meg szeretném említeni, hogy az adatlap azon rajzai melyek a specifikáció hivatkozásául szolgálnak ugyan működő képesek, de messze nem szolgálják a legjobb eredményt. Ez az alapvető oka az IC-s erősítők lebecsülésének, mert sokan a minimális alkatrész számra törekednek és az abból kihozott hangzás után mondanak véleményt.
Azé választottam ezt mert ehhez van itthon alaktrészem.
Soros induktivitást nem tudom hol tudnék beszerezni. Az miatt néztem ezt pont. Akkor amin minden rajta van olyat tudsz linkelni ? Elkülöníteni a jel testet és a teljesítmény testet hogy tudom ? Tudsz benne segíteni ?
Sziasztok,
van valakinek kedve egy sztereó LM3886 projektben részt venni (közös nyák rendelés)? Nem az elsö ilyen erösítöm, szóval megvannak az elképzeléseim... De ettól függetlenöl bármilyen ötletet szívesen fogadok!
Ajánlom figyelmedbe!
Túl kicsi a feszültség, nem tudod kihasználni az IC képességeit. Kár lenne érte... (kipróbálni mondjuk éppen jó lehet) A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2016
Szia.
Az LM4702-es ic-vel lehet beszállnék egy projektbe, avval még nem volt dolgom,de gyanítom nem rossz. A 3886-at azért nem ér annyit(szerintem), hogy nyákot gyártass hozzá egy vagyonért. Amin még rajta lennék egy szimmetrikus bemenetű parallel híd a 4780-as ic-vel, az nagyon ígéretes ic , mással nem foglalkoznék...
A nyákgyártatás érdekes kérdés, egy vagyonért én sem állnék neki. Felfedeztem viszont egy nagyon profi kínai gyártót (gyártattam már velük!), 10db 100x100mm-es kétrétegü panelt legyártanak neked 10$-ért (+posta). Az embernek elkezd mozogni a fantáziája akaratlanul is....
Nekem bevált az LM3886, nem érzek késztetést ilyen sztereó IC-khez. Ha már kacsintgatni akarok akkor inkább D-osztály (Hypex és társai...). p.s.: Mivel aktív rendszerem van, nekem böven elég a kb. 50W csatornánkénti teljesítmény. A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2016
Az LM4702 ráadásul csak egy meghajtó IC, rengeteg külsö komponens kell még hozzá. Fórumokba gyorsan beleolvasva nincs mindenki elragadtatva töle (valószínüleg nagyon sok múlik a helyes tervezésen)...
Ebben többek között az nem tetszik, hogy nem lehet értelmes kondit belerakni sem a bemenetre, sem a visszacsatoló ágba.
Másik, ha több panelt teszel egymás mellé (sztereó stb.) és nem monoblock-ként tervezed, gondok lehetnek a kialakuló földhurkokkal.
Kis tekercset tudsz tekerni simán trafóvezetékböl (csak pár menet kell), szerintem kapsz olyat bárhol! Én spec. rá sem terveztem ezt a panelra (helytakarékosság miatt), de ha kell utólag bármikor beteheted sorosan a hsz. vezetékbe mondjuk a csatlakozóknál.
Szívesen fogadok bármilyen észrevételt!!!
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2016
Jó lenne tudni milyen alapanyagot használ a kínai gyártó , FR4 35 vagy van-e 70 um. Vagy tud-e additív galván eljárást. Az ár az kedvező lenne...
Valójában a két ic-nél kizárólag monoblokkra gondoltam, a hídra pedig nem a teljesítmény miatt van szükség, hanem egyszerűen így szól jobban. (erről már korábban írtam) És még annyit, a Hypex és társai a nyomába sem érhet, 4780-as kapcsolásnak, a kapcsoló üzem a teljesítmény hangosítás eszköze, hacsak nem egy NAD vagy Lyngdorf DDA-ról van szó.
a Hypex és társai a nyomába sem érhet, 4780-as kapcsolásnak
Témájában kifejthetnéd, ezt az állítást mire alapozod. Érdekelne.
Részemről a kronológiai sorrendben hamarabb jöttek a kapcsoló üzemű erősítők ( hip4080, Tripath), stb., mint a gainclone kapcsolások. Hifi fejlesztéssel foglalkozó barátaimmal ezt a témát 1999-2000 körül elvetettük. Bár nem vitatom, hogy egy szimpla B osztályú erősítőtől sokkal jobban tud szólni, egy bizonyos minőségi szintet már nem lehet vele átlépni. Azt gondolom, az azóta eltel időkben sem történtek csodák, a fejlesztések nem ezt mutatják. (Még mindig 300-400KHz mennek ezek az erősítők, ez pedig kevés, a gyártót a hatásfok érdekli inkább...) Általános jellemzőjük a nagy dinamika és a részletgazdagság hiánya. (A mosfet-es erősítők jutnak az eszembe róla, de nem nyitnék erről hitvitát.)
Építettél vagy hallottad már az LM4780-t?
Mivel tud többet a 3886-nál (akár technikai akár szubjektív alapon)?
Szubhoz nemrég raktam össze egy L25D (2x250W + 500W SMPS) dobozt. A minöségét csak a <100Hz alapján nem tudom megítélni, de kakaó az van benne minden esetre.
Fejlesztések biztos hogy vannak böven a D osztályban, pl. a Hypex is adja ki sorra az újabb és egyre drágább moduljait. Sajnos még nem hallottam egyet sem közülük. A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2016
Persze, meg volt a kapcsolás, egy parallel módú monoblokkban készítettel el, korábban egy fotót raktam is fel a kész cuccról.
Még nem lefutott ez a téma 4780-al, mivel sokkal szebb a hangja minden általam meghallgatott LM ic-nél. Egyébként pont az lm3886 szólt a leggyengébben (jó dinamika, viszont kevés részlet) , mondjuk még így kategóriákkal jobb egy átlag "b" osztályú végfoktól. Még mielőtt teljesen dobom ezt az analóg "vonalat" építek mindkét lm icvel (4702, 4780) egy- egy szimmetrikus bemenetű hídas kapcsolást, már döntöttem... Korábban már volt dolgom tranyos, kvázikomplementer kapcsolású híddal, azok baromira jól szóltak. Valami ilyet csinálok a 4702-vel is.
A szubláda nem válogat nagyon, kevesebb feltételnek kell megfelelnie. Szerintem jó lehet "d" , vagy akár tranyos "b" osztályú végfok is...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |