Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Helló!
A suliban mi azt az ellenállást ezzel a képlettel számoltuk ki: Ut-Ube0-Ie0*Re (és ez az egész osztva) / I0+Ib0 Üdv! ![]()
Ez azért egy kicsit zavarosnak tűnik. A bázisellenállás képletébe hogy kerül az emitteráram?
Nekem ezt így tanították, de sztem úgy hogy arra fele folyik az emitteráram és úgy zárul a kör! (de lehet hogy tévedek, meg akkor a tanárom is
![]()
Az emitteráram nem fog a bázisosztón folyni sohasem. Én értem, hogy mit írtál le, de ez root kapcsolására nem igaz, mivel sem emitterellenállás, sem alsó bázisellenállás nincs. Azonfelül megfeledkeztél arról is, hogy Io az Ibo-nak a 10x-ese, amit önkényesen így választunk meg.
OK, ezt én teljesen elfogadom, mert sztem neked vagy önnek
![]() ![]()
Az "önnek" még viccből se, ha kérhetem.
![]()
Értem köszi az infót
Az ellenállást végülis annyira én sem féltem, csakhát a forrasztása... meg a körülötte lévő kondik, stb. Meg a nyák is rendesen befülledt körülötte pár cm-rel.
Heló!
Kiváncsiságbol szétszedtem egy digitális karórát. A kijelzőjét lerajzoltam. (lásd melléklet) Én akárhogy számol ha a két ponot egynek veszem akkor is minimum 24 szegmens van benne. Meg néztem a Nyákot is azon pedig 13 érintkező van. Az első kérdésem az lenne, hogy akkor hogyan is van ez a dolog és hogy tudja vezéleni? A második kérdésem az, hogy ami a nyákot és a kijelzőt összeköttetésbe hozza az egy ilyen gumiszerü bigyó. Ezt hogy hívlyák és hogyn működik? ![]() Üdv.: Jocó!
Épített már valaki Infra távirányítást??Egy kis modellt szeretnék építeni infrával 2csatornás elég lenne , de ha 4csatornás még jobb lenne.Valakinek van esetleg kapcsolási rajza.Amiket googleban keresetem vagy nem értheő vagy nem jo.És az lenne még a kérdésem hogy kell e a mikrokontrollert ami benne van kell programozni??
THX
Az azért van, mert multiplexelve van.
Konyhanyelven: Ez azt jelenti hogy össze van kötve mind a három A..B..C...D..stb.( az óra egyes A szegmensével a perc tizes A szegmense és a perc egyes A szegmense...stb....) szegmens amikor ki akarja írni a perc egyest, akkor csak annak az egy digitnek adja a fesz, ilyenkor a többi nem világít, aztán a perc tizes, óra egyes...stb.. azért nem látod eközben villogni, mert magas frekvenián csinálja. amit az emberi szem már nem lát (mint a moziban a filmkockákat sem csak a mozgó filmet)
Köszönöm a választ!
Az eredeti tervem az volt, hogy inen az áramot elveszem, felerősítem és egy nagy kijelzőt vezérelek vele. Ez így is lehetséges? És ha lehetséges akkor, hogy áljak neki? Üdv.: Jocó!
Nekem van egy helikopter modellem, ket csatornas infraval. Asszem, annal olcsobban es egyszerubben nem jossz ki. Kis mikrokontroller, pwm kodban adja ki a ket potmeter erteket.
Ha viszont erteni is szeretned, akkor inkabb csinalj sajatot.
Ez így nagyon nehéz lenne, még a meghajtás az csak-csak, de azokra a kis lábakra ráforrasztani, meg kitalálni hogy melyik láb micsoda.... nem ér annyit
Inkább vegyél egy olyan "rádiós ébresztőórát" 500ft ért már kapsz, amiben 7szegmenses kijelzők vannak, ebből már sokkal könyebb elindulni, de még így is sok tranyó kell, mert a benne lévő ic általában 1szegmensre csak 2-3 ledet tud mehajtani
Értem. Kösz mégeccer.
Sziasztok
Lenne egy olyan kérdésem hogy egy TDA8356-os IC helyett lehet-e TDA 8351-et használni? Válaszotokat előre is köszönöm!
Nézegesd át az adatlapokat...
Nézegettem és nem nagyon találtam közte különbséget, ugyan az a lábkiosztása, a belső rajza is ugyan az, de ami szerepel az adatlapba kapcsolás csak az különbözik. Lehet hogy megpróbálom a cserét. Köszönöm az adatlapokat!
Sziasztok!
Ezt a kérdést már egy másik topikban feltettem, de nem volt rá válasz... Ford autórádiómhoz szeretnék AUX bemenetet készíteni/készíttetni, CD-tár bemenetén keresztül. A problémam az, hogy el kell hitetni a fejegységgel, hogy rá van kötve a CD-tár. Találtam egy oldalt, ahol le van írva a protokoll működése, de itt el is akadtam. Itt van az oldal: Ford ACP protokollKérdés: hogyan lehetne összehozni valamit, ami kommunikál a fejegységgel. Ha jól gondolom a hang bemenet analóg, tehát nem kell A/D konverter hozzá. Dension, és a Connects2 gyárt ilyen cuccokat iPod-hoz, persze horror áron. Én csak sima MP3-as lejátszót akarok rákötni, nem kell, hogy kijelezze a számokat,meg hasonlók. Ha tudtok, segítsetek! Természetesen fizeni is hajlandó vagyok érte, ha valaki összehozza nekem! (Természetesen más megoldás is érdekel, ha az nem FM-transmitter) Előre is köszönöm!
Heló!
Nincs valakinek ötlete, hogy egy karóra kijelzőjének milyen a lábkiosztása? Azt már tudom, hogy multiplexelve van. Van valakinek ötelete, hogy hogyan lehetne meghatározni? A válaszokat előre is köszönöm. Üdv.: Jocó!
GAL20V8B (E2Cmos) áramkört lehet programozni, ha igen, mivel?
Sajnos ez 101,1% hogy nem tudnak neked ebben segíteni, és ezalól én se vagyok kivétel! Több ok miatt. A tipusa miatt, illetve ha lenne is nem nagyon közölnek a gyártók ilyen infót. (De ez az én véleményem.) De ha annyira kiváncsi vagy akkor fogj egy elemet (1,2V-3,6V) és valameik szélső lábhoz kösd mondjuk a pozitív kivezetést (valószínű hogy közös "anódós", de amúgy polaritás független) és vidd sorba a másik kivezetést a kijelzőn és rájössz hogy meik meik szegmensét hajtja meg, a kijelzőnek. (én mondom nem mész vele semire, ez egy jó tapasztalat, de meghajtani sajnos nem lehet a kijelzőt Esetleg TTL áramkörrel. De hogy nézne már ki. Egy óra ami 230V-al táplálkozik akkora mint egy megtermett sokolrádió 2xer, és egy akkora kijelzőt hajt meg mint egy negyed gyufásdoboznak a fele. Szerintem próbáld meg egy 7 szegmenses kijlzőt meghajtani, az éjjel is látni , ill. távolról is. Ha kiváncsi vagy hogy hogyan lehet meghajtani egyszerűen egy 7 szegmenses kijelzőt akkor ebben bármikor tudok, ill. mások is akik olvassák tudnak segíteni. Annak lenne is eredménye/érteme is.)
Heló!
Köszönöm a választ. Nos én ugy gondoltam, hogy azért kéne a lábkiosztás, mert nem a kijlezőt, hanem az órát szeretném használni. Mégpedig ugy, hogy az óra jelét fölerősítem és ezzel hajtom meg a ledes kijelzőket. Csak mivel multiplex vezérlésű nem tudom, hogy ugyanugy fellehet e erősíteni mint bármely hagyományost. És ez az egész amit leírtam így lehetséges? ![]() Üdv.: Jocó!
Sziasztok!
Meg tudnátok mondani, higy induktivitást hogyan kell kiszámolni? L=... köszi
A diódák okés. A fet gate ellenállását nem hagynám ki, inkább 100 ohm körüli értéket használnék.
Az attól függ, hogy miből akarod kiszámolni. Lehet pl.
1.adott frekvencián mutatott impedanciából 2.légmag esetén menetszámból, átmérőből, tekercshosszból 3.vasmag esetén a menetszámból, a vas keresztmetszetéből. Tehát, az a lényeg, hogy sok irányból megközelítheted ezt a kérdést.
Akkor 100 ohm lesz, legalább az is van itthon.
(Csak IC-t meg trimmert kell vennem) Köszi szépen ![]()
Még egy apróság: hogy lehet rá gombnyomásos megállítást készíteni?
Ezt nem értem. Talán nyomogombos arretáló kapcsolóval.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |