Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   831 / 1210
(#) ktamas66 válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 31, 2016 /

Igen, hiszen mikor alszik nem tud az órajellel szinkronozni.
(#) Pali79 válasza ktamas66 hozzászólására (») Júl 31, 2016 /

Akkor valóban ez lehet a baj. Na majd ezt letesztelem, bár csak PIC16F1509 van kéznél, de ahogy olvasom az adatlapot az is hasonlóan működik.
(#) usane hozzászólása Aug 1, 2016 /

Üdv!

PIC32-eseknél MCLR kapacitor mennyire kritikus. Elhagyható? Tapasztalat?
(#) pajti2 válasza usane hozzászólására (») Aug 1, 2016 /

Elég, ha felhúzod egy 10k-s ellenállással. Ha a programozási terhelés miatt aggódsz, egy 10n kondenzátort a 10k felső végére is odarakhatsz kvázi tápszűrő kondinak. Bajt ott nem csinál, és ha nyáktechnikailag előfordulnak parazita induktivitások, ami miatt alullőhet a feszültséged kicsit a 10k környékén, az ellen védeni fog.
(#) usane válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 1, 2016 /

Ok, kösz.
Nem szoktam beletervezni, de most tesztelem az MM szériát és ezt még nem ismerem.
Adatlap odateszi ezért inkáb megkérdeztem.
(#) ktamas66 hozzászólása Aug 2, 2016 /

Tegnap véletlenül egy lukkal arrébb dugtam fel a PIC-emet a soros analizátorra. Pár másodperc múlva észrevettem, hogy füstöl a PIC, pedig az analizátorról kapta a tápot. Jól meg is égette az ujjamat. Gondoltam lesz egy szabad estém, de kihűlve minden működött tovább.
(#) pajti2 válasza usane hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Az adatlapok alapján nem tűnik rossznak az mm széria (bár egy kissé parasztvakítós az 500 nA-es duma), de én kicsit úgy vagyok vele, hogy ha éppen nem muszáj az early adopterek kenyerét ennem, a türelem sokkal jobbat tesz az arcbőr simaságának. Például kivárni a kísérletezéssel, amíg public boardok lesznek vele sparkfun / olimex és hasonló kereskedőknél is. Nagyon kemény íze tud lenni a még nem is teljes erratának. Mint derült égből a fogkiverésnek. Fizessék csak mások az ingyen teszter munkát az mc-nek.
(#) usane válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Egyenlőre a fogyasztás nem szempont, csak ismerkedem vele mielőtt azzá válna
Meglátom a legújabb applikációmban hogy működik, mitől fogom tépni a hajam, aztán majd eldöntöm használom-e a jövőben
(#) pajti2 hozzászólása Aug 2, 2016 /

Áramvédeni kellene egy külső perifériát (feszültséget visszaszabályozni, ha túl nagyra nőne az áramfelvétel), és kotorászok áram limiterek után, de perpillanat valahogy semmit sem találok. Valami ilyesmi kellene kivitelezve diszkrét félvezető formában. Találkozott velük valaki katalógusokban?
(#) nagym6 válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Ez csak korlát, nem visszahajló. Ha Rsense-n a fesz eléri a T2 nyitót (0.6V) onnan nem nő tovább az áram, de annyi folyni fog, tartósan.
Nálam PIC figyel egy ilyesmi áramkört, és lekapcsolja T1-et teljesen, majd 1s-enként pillanatokra visszakapcsol, figyelve, van-e túláram.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2016
(#) pajti2 válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Oké, ha bevált a gyakorlatban, jó lesz nekem is, köszönöm a tippet.
(#) nedudgi válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Vettem egy mély levegőt, és belenéztem egy PIC32 errata-ba. Közel harminc bejegyzés. És a múltkor morogtam, hogy egy nyolcbites kontrolleré 6-8 bejegyzést tartalmazott.
(#) pajti2 hozzászólása Aug 2, 2016 /

Kotorásztam a microchip part selectorral egy sort, mert kellene 1.8v-os elektronikát kezelni képes pic. A part selectornál a system management features-nél van egyedül voltage range, de az nem az. Operating voltage range opciót én nem találtam.

Kérdés tapasztalati alapon: milyen pic-ek futnak 1.8v-on is? Ami fontos lenne, legalább egy spi port legyen rajta (valahogyan kommunikálni kell majd 3.3v-os pic felé), és jó sok láb. Digitális gépnek akarom használni.
(#) nagym6 válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Még annyit hozzá, hogy amikor beindul az áramkorlátozás, hirtelen drasztikusan melegedni fog T1, ezt is kalkulálni kell. Illetve attól függ mennyi áramról van szó.
(#) ktamas66 válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Pedig az az, nekem több mint 100 találatot mutat.
(#) pajti2 válasza ktamas66 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Ha behozom a maps-ot, és nem csinálok az opcióknál semmi mást, csak átállítom a "Sys. Mgmt. Features" alatt a "Voltage Range" első rubrikáját "-All-"-ról "1.8"-ra, az 1069 találat leesik 1063-ra. Rögtön az első felkínált a "PIC32MZ2048ECG144" maradt, ahol "Operating Voltage (2.2V-3.6V)". Nekem ez így nem logikus. Mit szúrtam el?
(#) pajti2 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Az a típus jó is lesz, köszönöm.

Akad viszont egy probléma, amibe weben is beleakadtam, miközben kotorásztam: a cucc programozása.

Szóval felhasználnám azt a pic-et, mert 1.8v-os elektronikákhoz egyszerűbb lenne, mint halom sok szintillesztőt felhasználni ahhoz a majd 50 lábhoz (16 belőle kétirányú), amit kezelni szeretnék egy 3.3v-os pic-ről. A szintillesztést még csak-csak megoldom, de abban a környezetben a tápfeszültsége 1.8v lesz, és egy 80 lábas micsodát fixen fel kell forrasztani a panelra. Néztem a config bitjeit, jtag-ot nem ismeri, csak icsp van hozzá. A pickit 3 viszont nem tud 1.8v-os környezetben programozni. A környezeti feszültségét nem állíthatom át, mert ott lesz az a cucc is, ami miatt 1.8v a tápfeszültsége. Workaround gyanánt rá lehet hegeszteni az a 18f-et valami pim modul félére is, és tüske sorral illeszteni bele a végleges helyére, úgy át tudom dugni máshová is (a 80 lábával olyan lesz, akár egy sündisznó), de nem lenne rossz valami jobb megoldás.

Van rá kitalálva valami okosság?

A maximumot állítsd 1,8V-ra ( az első a minimum). Utána kiválasztasz minimum 1 SPI-t meg ami még kell.
(#) roli025 hozzászólása Aug 2, 2016 /

Sziasztok!

Frissítettem a firmware-t az esp modulon A leírtak alapján , de kb 5 mp-ként ezt kapom vissza tőle :

1. ?????4??.?4???
  2. [System Ready, Vendor:www.ai-thinker.com]

Majd egy pár perc futás után , megáll az egész és szétfagy a kommunikáció vele.
Mi lehet ez?

Nem találtam olyat, hogy a PK3 ne tudna 1,8V-on programozni, persze olyan PIC is kell. Ha elég 64 láb is pl. 16LF1527.
(#) roli025 válasza roli025 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Megoldottam , feltettem egy v1.3.0.2 -es firmware-t. Már csak egyetlen kérdésem lenne , miért akad szét a router , amint csatlakozik rá az esp?
(#) pajti2 válasza roli025 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Hogyan "méred" azt, hogy szétakad a router?
(#) roli025 válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

2 routerrel is megnéztem , hátha a router hibája , de nem. Amint csatlakozik hozzájuk az esp elérhetetlen lesz a router az IP címén , majd pár perc múlva elmegy a net , újraindul a router.
(#) pajti2 válasza roli025 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Ha jól sejtem, laptopról is a routerhez csatlakozol, és úgy akarsz kommunikálni az eszközzel.

Van azoknak a kínai-low-budget ketyeréknek egy olyan problémájuk, hogy a kimeneti sávszűrőjük hulladék. Mindaz csak azért gáz, mert az összes létező csatornát elárasztják, hiába van 2 routered is, zavarni fogja mindet. A routerek egy része (a nagyon intelligensek) meg tudják azt csinálni, hogy a wifi frameket eltérő sebességekhez is karban tartják, de az olcsó soho routerek nem olyanok. Ha rájuk csatlakozik egy tetü lassú device, a teljes csatorna sebességet visszaléptetik. És persze azt az összes sávszélességet főidőben a ketyeréd foglalja le. A routered nem hal meg, csak annyira belassul, hogy úgy látod, lekampecolt. Az újraindulási funkciója valami automata trigger lehet, az enyémeknek nincsen olyanja. Én kézileg reseteltem le mindig, hogy a normális sebessége visszaálljon.

Ha akarsz egy tippet, nem 2.4 ghz-s kütyükkel kellene akarni wifit építeni, hanem 868-as zigbee-vel. Ugyan annak is hulladék a szűrője, de 868-on nem a 2.4-es wifi hálózatod fog kinyúvadni, hanem olyasmiket zavar csak, amik semmire sem kellenek neked. A 2.4-es tesco budget zigbee, bt, wifi eszközöket el kellene felejteni. Olyan környezetben használd csak, ahol annyira szereted a helyieket, hogy mindennél jobban szeretnél nekik örömet okozni. Az iróniát pedig az "i" betünél találod a lexikonban.
(#) roli025 válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Köszönöm , tehát akkor lényegében használhatatlan ez a része az esp-nek.
(#) Izeg. hozzászólása Aug 3, 2016 /

Sziasztok!

PRóbálok PIC-ezni de csak szenvedek. Semmi sem akar működni. Vicsys útmutatója alapján el akartam kezdeni egy led villogtató programmal, hát nem sikerült, állandóan errort írt ki az MPLAB mikor a built-re klikkeltem. Megpróbáltam Topi( Nulláról a robotokig )cikke alapján, az ő programját beéketni a PIC-be. Ekkor meg azt írja az MPLAB, hogy:
Idézet:
„Target device was not found (could not detect target voltage VDD). You must connect to a target device to use PICkit 3.”

Most akkor a PICKIT3-nak kell külső tápfesz a programozáshoz vagy nem. Mert mindenhol azt olvasom, hogy nem.
Aki tud egy két szót írni az segítsen! Köszönöm!
(#) Hp41C válasza Izeg. hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

A PICkit3 alapesetben nem kapcsolja be a Vdd tápfeszültséget.A beállítások között kell engedélyezni.
(#) csapeter válasza Izeg. hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Szia! Neked kell beállítani, hogy a Pk3 ad az áramkörödnek tápfeszt, vagy külső tápfeszről akarod üzemeltetni. A Pk3-nak nem kell táp, azt a számítógépből veszi. Ha csak egy- két LED-et villogtatsz akkor adhatja a Pk3 is. A beállítás: Programmer/Settigs -> Power fülön engedélyezni kell, hogy a Pk3 adjon tápfeszt.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
(#) kriszrap válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Idézet:
„Számolgatnék előbb:
Ha 10 bites A/D -t használsz Vdd referencia esetén 5V felel meg az 1024 értéknek (ez már nem mérhető): 800 -as kódhoz tartozó feszültséget tekinteném 100% -nak (3.9063V), így lehetőség lenne 125 % -ig mérni. A programban csak 8 -csal kellene osztni (két alsó bitet nem kell kiolvasni, a felső byte -nél csak egy léptetés.)

De ugyanez megoldható 8 bites módban is, hiszen a két alsó bitet nem használja ki. Ekkor 200 kód jelenti a 100% -ot.
LM358 helyett RailToRail 5V -os erősítőt használnék: MCP6002, MCP602

PIC18F46k22 hány volt mehet egy lábára??(kínai az adatlap)
vagy ha a bit 800 akkor 100% a kivezérlő???
Ami 3.9 volt??
Miben külömbözik lm358tól ---> MCP6002, MCP602 ???
(#) usane válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

A PK3 szerintem tudna, de valószínűleg a legtöb PIC-nek kevés az 1.8V a program memória írásához. Nem ismerem az összes család programozási specifikációit, de legtöbbhöz ha jól emlékszem 2.3V a minimum amit programozáshoz írnak az adatlapok és specifikációk. Lehet, hogy találsz olyat amit sikerül 1.8V-al, de az 1.8V az a határfeszültség. Ha figyelembe veszünk némi veszteséget is itt-ott, akkor legalább 2V kell, hogy normálisan programozd. Nem nagyon lehet rá okosságot kitalálni mert ami bemegy PIC-be az ugye valahol ki is tud jönni amíg nincs felprogramozva.
Következő: »»   831 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem