Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   466 / 965
(#) Bakman válasza erbe hozzászólására (») Júl 26, 2016 /
 
Kicsit több lenne a baleset úgy általánosságban, ha mindent a "saját érdekre" bíznának a tervezők.
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Egy rönkhasító, ha áramszünet után visszatér az áram és beindul, alapra áll. Felmegy a torony és várja a kezelőt. Közben visít, mint a fába szorult féreg. Csak észreveszi a gazda.
(#) pjg hozzászólása Júl 27, 2016 /
 
A konyhánkban MM fali vezetékkel van szerelve az áramellátás. Az elosztó doboztól kb. 4 m-re kellene létesítsek egy 2+földes dugaljat. Milyen lehetőségek vannak a vezetékezéshez. Ugye alu MM fali már nem kapható. Csövezni meg nem nagyon lehet, mert nagyon vékony válaszfal. Arra gondoltam, hogy 3x1-es MTK-t gipszelek a vakolatba. Annak elég 1x1 cm hornyot vésni. Vélemény? Köszi.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2016
(#) gyuszo válasza pjg hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
MM fal vezeték kapható rézből is.( 3x1,5 mm2 ) ez is megfelel.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2016
(#) Bakman válasza pjg hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Ettől jobb megoldás a kábelcsatorna, vagy, 11 mm-es cső, abba bele lehet húzni három 1,5 mm2 -es MCU-t. Azt viszont vedd figyelembe, hogy a megoldásnál mindenképpen gyenge láncszem a régi vezeték.
(#) kameleon2 válasza pjg hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Kapható MM-fal vezeték. Az MTK begipszeléséről lebeszélnélek. Javíthatatlan és kevésbé adja le jól a hőt. Újrakötésnél kész kínszenvedés, ha lerövidül. Ráadásul bármikor megfúrhatod, beleüthetsz egy képszöget. Ha már vésni, rombolni kell - a cső jobb megoldás. Abba tehetsz már kábelt (MTK, MBCu), de vezetéket is.
(#) pjg válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Azt hiszem ez lesz a megoldás, ha kapok a boltban.
(#) pjg válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Köszi mindenkinek a jó tanácsokat. A fali kábel lesz a nyerő. Az hűl a legjobban. Mosó és mosogatógép megy majd róla. Csövezni nem nagyon szeretnék. Az egy későbbi komplex beruházás lesz.
(#) Bakman válasza pjg hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Mosó és mosogatógépnek 3 x 1 mm2 ? Mi ilyen helyekre 2,5 mm2-es rezet szoktunk vinni a fogyasztásmérőtől, nem meglévő alu vezetékre csatlakozva. Hibalehetőséget csinálsz bőven.
(#) pjg válasza Bakman hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Eddig is így ment, csak hosszabbítókkal.
(#) gyuszo válasza pjg hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
MM fali vezeték létezik 3x2,5 mm2-ben is, ráadásul itt pl akciós :
Bővebben: Link
Érdemes teljes egészében kicserélni a kismegszakító ( elosztó) doboztól.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2016
(#) pjg válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Sajnos ez tőlem 200+ km-re van. Ráadásul holnap kell. De szerintem itt is kapok.
Az egész lakást újra kéne vezetékezni, de most nem megy.
(#) gyuszo válasza pjg hozzászólására (») Júl 28, 2016 /
 
Értem, de valószínű ez a két legnagyobb fogyasztó a lakásban, legalább ezt a szakaszt, akár falon kívül ragasztva. Az MM fali vezetéket főleg panelekben sok helyen így szerelték és a mai napig így is van . Ezt persze el lehet takarni vezetékcsatornával, hogy szebb legyen.
(#) pjg válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 28, 2016 /
 
Megértem. Igazatok van, de most nem alkalmas a dolog.
Vettem 3x2,5-ös MM falit. Bekötöm a konyhai csomópontba. Odáig 3x2,5-ös MM alu vezeték jön egyenesen az elosztótáblától.
(#) csabeszq hozzászólása Aug 4, 2016 /
 
Nincs tapasztalatom villanyszerelésben ezért kérdezem, hogy 2 ÁVK-t hogyan szoktak párhuzamosan kötni? A kertbe lámpát és kapunyitót szeretnénk és egészségesebb lenne, ha nem a hűtőszekrényt vágná le, ha valami gond van. Szóval a kerti elektronikához külön ÁVK-t (30 mA) és kismegszakítót (16A) tervezek bekötni.

A kérdés, hogy a 80A-es bejövő sodrott rézvezetéknél lehet-e ugyanazt csinálni, mint kicsiben, hogy az első ÁVK-ba 2 vezetéket csavarozok be: egy befefelé és egy kifelé a második ÁVK felé.

Egy 80A-es vezeték méretre sem kicsi és ha kettőt egyszerre kötök be, akkor fog-e annyira szorítani, hogy tüzet ne csináljon?

Hogyan szokták a villanyszerelők a 80A-es vezetéket osztani (5 mm átmérő).
(#) pont válasza csabeszq hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Kellene lennie egy nulla sínnek és egy fázis sínnek is ezekről egyenként lehet bekötni őket. Ha beférne sem jó megoldás az egy lukban két vezeték, mert hacsak nincs egymásra sodorva, érvég hüvelyezve, akkor az egyiket jobban szorítja mint a másikat. (Olyan nincs, hogy 80A -es vezeték, hanem keresztmetszet az idevaló mértékegység. 80A az Kb 25 mm2., ennek átmérője 5,64mm)

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2016
(#) csabeszq válasza pont hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Vannak sínek, de azokat nem lehet használni. Egy 80A-es vezeték jön be, közvetlen rákötve az ÁVK-ra, vannak sínek a földnek, nullának.

Ez szép és jó, csak két ÁVK esetén külön sín kell a nullának is különben levág, mert máshol megy el az áram.

Persze berakhatok egy kismegszakítót a kertre ÁVK nélkül, csak akkor bármi van a kertben, az mindent visz. Ha az új, kerti ÁVK-t a jelenlegi sínekre kapcsolom rá, akkor meg simán előfordulhat, hogy probléma esetén mindkettő ÁVK-t lecsapja, nem csak a kertit.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2016
(#) pont válasza csabeszq hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
A bejövő az ne az avkba menjen, hanem pl. a linkelt főelosztó sorkapcsokba ezekből elosztva a két avkra, és utána minden avk után külön elosztás. Egyébként az avk viszonylag lassú, ha totális földzárlat van, akkor úgyis a kismegszakítót veri le előbb, tehát célszerű a kertre a lehető legkisebbet tenni, talán az megelőzi a fő kismegszakítót, de kertbe mindenképpen kötelező az avk.
(#) csabeszq válasza pont hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Igen, ez így van, de a probléma akkor jön, ha víz kerül:
- a föld/fázis
- a föld/nulla

közé. Ez pont az ÁVK-t veri le, a kismegszakító nyikkanni sem fog.

A leágazókapocs jó ötletnek tűnik. Feltéve, hogy van még hely a sínen.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2016
(#) pont válasza csabeszq hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Azért ne feledkezzünk meg az alapvető dolgokról, hogy sérülésmentes, jól karbantartott, mechanikai és időjárási viszontagságoktól védett legyen a rendszer. A védelemnek szerepe, csak visz major, előre nem látható történet esetén legyen.
(#) csabeszq válasza pont hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Lehet, hogy túl bonyolult egy második ÁVK bekötése.

Kell hozzá két fővezeték leágazó, 1 ÁVK, 1 kismegszakító. Mindez megoldható lenne, csak túl sok hely nincs már a sínen további elemeknek. Valamennyi van, de 4 új elemet betenni már eléggé necces.

A kerbe lehet, hogy egy 2 pólusú kismegszakítót rakok be, ami nemcsak a fázist, de a nullát is megszakítja. Bármi gáz van, akkor lekapcsoljuk. Egy ÁVK lesz, az kertet házat figyeli.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2016
(#) mikado válasza csabeszq hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Szerencsésebb lenne szelektív ÁVK-kat felszerelni...

Ajánlott irodalom...
(#) Bakman válasza csabeszq hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Napi szinten kötöttem be 2 x 10 mm2-es vezetékeket többek közt ÁVK-ba. Lehet kapni dupla 10-es érvéghüvelyt is stb. Tehát a kívánságod kb. gyerekjáték.
(#) Bakman válasza pont hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Idézet:
„Egyébként az avk viszonylag lassú”
Van sok típusú, lassú is, gyors is.
(#) csabeszq válasza Bakman hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Köszi, erre az info-ra volt szükségem.
(#) proba válasza csabeszq hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Némely biztosíték, AVK un fésűvel is összeköthető, akkor nincs semmi megkötés a bejövő vezetékekre.
(#) sany hozzászólása Aug 6, 2016 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
A házunkban éppen lakásfelújítás történik, ezért a vakolat leverésre került. Mivel a falat úgy is vakolni kell, arra gondoltam, hogy beteszek egy új dugaszolóaljzatot a konyhába. Erről a dugaszolóaljzatról egy 700W -os mikrohullámú sütőt szeretnék üzemeltetni. Ez a mikrohullámú sütő jelenleg egy hosszabbító kábelen keresztül működik. Ezért a hosszabbítót kiváltanám egy dugaszolóaljzattal az eszköz közelében. Ahová most a hosszabbító kábel csatlakozik azt a dugaszolóaljzatot nem használnánk a bővítés után. De a probléma ott kezdődik, hogy a lakásba a 80 -as években került bekötésre az áram, ezért még alumínium kábellel szerelt és minden egy fázison van. Tulajdonképpen arra gondoltam , hogy megbontom a védőcsövet és behelyezek egy MÜDS 80 -as dobozt, és abból leágaztatom a konnektorhoz a 3 darab MCu 1,5 mm2 -es vezetéket. A jelenlegi bontatlan vezetékek egy szobába mennek ahol , egy lámpatest, egy TV, egy számítógép, néha egy porszívó és egyéb kisebb fogyasztó üzemel pl. telefontöltő. Ha a dugaszolóaljat bekötését meg lehet csinálni, akkor a kötést elsősorban WAGO rúgós kötőelemmel oldanám meg, alumínium pasztát használva. Tudom, hogy még egy új kötés lenne az amúgy is öreg villamos rendszerben , ezért a kérdésem az lenne, hogy kivitelezhető lenne -e ez a megoldás vagy inkább maradjon a hosszabbító?
Még azt megemlíteném, hogy jelenleg villanyszerelő tanonc vagyok (igaz még nem vagyok igazi villanyszerelő), már voltam házaknál gyakorlaton de csak új házban csináltunk villanyszerelést, ezért szerintem magának a dugaszolóaljzatban a bekötése nem jelentetne problémát.

Köszönöm a segítségeteket!
(#) pont válasza sany hozzászólására (») Aug 6, 2016 / 1
 
Ha a Wago-t szakszerűen használod fel, nem lehet probléma. Az alu vezetékekkel alapból semmi baj nincs, a kötésekre kell odafigyelni, mert az ide-oda hajlítgatást sokkal kevésbé tűrik mint a réz, és persze a terhelhetősége ugyan annak a keresztmetszetnek más mint a rézé, de egyébként teljesen jó anyag az alu...
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Aug 6, 2016 /
 
Idézet:
„éppen lakásfelújítás történik, ezért a vakolat leverésre került. Mivel a falat úgy is vakolni kell”

Ez egy tökéletes alkalom a rendcsinálásra. Utána vagy 20 évig úgysem véshetsz mert kikaparják a szemed
(#) granpa válasza sany hozzászólására (») Aug 6, 2016 /
 
Nem írtad, hogy csövezve van-e, vagy MM falvezeték az alu. Ha már leverted a vakolatot, akkor csövezni; vagy, ha ép a cső, akkor rézzel áthúzni, s nem lesz néhány évtizedig gondod a villannyal. Az alu nem nagyon frankó, hogy finom legyek, pláne az MM falvezeték.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2016
Következő: »»   466 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem