Fórum témák
» Több friss téma |
Csövezve van, nem MM falvezeték. Az ablakok és ajtók cseréje történik. Pont az ajtó felett fut a cső, csak azért gondoltam a dugalj beépítését. Tudom, hogy az alu nem valami jó, ezért is érdeklődőm tőletek megoldható -e. A dobozt a képen látható toldáshoz szeretném rakni.
Ebben az esetben, szerintem jó lesz, ahogyan elgondoltad.
Ámbár, ha még elfér a csőben az a pár vezeték, akkor nem "nyiszálnám" meg vezetéket, hanem elmennék odáig, ahol úgyis kötve van és ott "wagóznék".
Az a része nem kérdés, hogy teszel dobozt, stb. "Gipszelési" gyakorlatnak pont jó. Új építésnél úgyis ritkán kell vágás nélkül új dobozt betenni
Épp most voltam a boltban, nincs jelenleg alumínium pasztájuk.
A következő ötlet jutott az eszembe.
A soron következő kötés a képen látható cső toldásától nem túl messze van kb. 1,3 m -re. Én arra gondoltam, hogy a toldóstól a dobozig kicserélném a védőcsövet is. Egy kicsivel több munka lenne, de szerintem megérné és tényleg nem kellene külön kötés. Van egy elég csúnya törés a jelenlegi védőcsőben, ott nem hiszem ,hogy bele tudnám húzni a vezetékeket. Ezért a biztonság kedvért lenne még egy két kérdésem. Az nem lenne baj hogyha 6 db vezeték is lenne egy csőben? Illetve a boltban sorkapcsot ajánlottak, az ugye nem a legjobb lenne?
Nagy munka lenne a meglevő doboztól, ahol a meglévő kötéshez tervezed hozzákötni ezt a leágazást, egy külön csővel visszajönni? Az lenne a szabályos...
Magában 6 vezeték az lehet egy csőben, csak kérdés, milyen cső és milyen vezeték. Külön áramköröket rendes ember nem tesz egy csőbe akkor, ha van más lehetőség. Ami a cső vastagságát és a vezetéke számát illeti, én a már megszűnt MSZ 1600-as szabvány táblázatát szoktam alapul venni.
Nem lenne nagy munka. Szívesen megcsinálom.
Majd ha egyszer "papíros" villanyszerelő leszek, akkor megcsinálom és felújítottam az egész ház villamos hálózatát. Ekkor ugye ki kellene venni a már meglévő dobozt is a helyéről? Vagy csak elég a szélét kivágni és beleengedni az új csövet. A meglévő doboz MÜDS 80 -as. Még vannak gyakorlati hiányosságaim.
Szia! A legjobb lenne egy teljes felújítás. A régi hornyok helyét kicsi meg kellene csak bővíteni. Miért? Mert a villanyszerelés felújításban nem a cső, a vezetékek stb kerül sokba, hanem a vakolat leverése és később a helyreállítási munkák. Akkor kialakíthatnál egy jó kis főelosztót, ahonnan szelektíven vihetnéd az áramkörök felé az irányvezetékeket. Akkor ha netán később javítani kell valamit, elég csak a hozzá tartozó kismegszakítót lenyomni, nem kell áramszünetet csinálni az egész házban. Ilyenkor érdemes egy 20-25 évet előre gondolkodni. Villany, TV, Számítógép, riasztó... stb. Hidd el - ha jól csinálod - megéri.
Csak apró tanács. Érdemesebb valamilyen csavaros 100x100-as dobozt használni inkább a MüDS 80 helyett. Például gipszkarton dobozt. Vagy padlóban symalen cső és mindent az elosztóba húzni direkt. Engem lehülyéztek sokan, mert a főelosztómnál 1m szélességben és 3 réteg vastagságban jönnek össze a csövek. De soha az életben nem kell kötődobozzal bajlódnom, nem kell festéket levernem. Csak végponttal foglalkozni - rombolás nélkül. Már régen kifizetődött. Egy felújítás nálam maximum annyi, hogy a csőbe más vezeték kerül. Symalen és MÜVII 16-os cső van mindenhol. A falon fényképezőgép dobozok a kapcsolóknál, Klaus mély dobozok a dugaljaknál. Nincs kötéshiba.
Igazad van, egy teljes felújítás tényleg kellene. Ez a konnektor csak egy helyzet adta ötlet volt részemről, de ha baj lehet belőle, akkor inkább marad a hosszabbítós megoldás.
Neee máárrr, addig variáltak itt mindenféle megoldással egy oldalon keresztül, míg csak lebeszéltek. Most kell megcsinálni, ha kell oda dugalj akkor tegyél be egy kötődobozt, aztán wagózd meg és irány a konnektor. Én biztos nem sz.rakodnék hosszabbítóval, később bánni fogod.
Szüleimnél meg lett már annó kb 2 éve beszélve, hogy újra kell majd az egész lakást húzni a régi alu vezetékek miatt. Megállapodtunk, hogy mindig amikor jön egy szoba rendbetétele, festés meg ilyenek, ez is el lesz intézve. Azt most jött el az egyik szoba rendbetétele, fogtam a falhoronymarót, dobozfúrót, azt saját elosztás szerint meg lett csinálva, újrahúzva. Nem nagy meló, főleg ha le van verve a vakolat és ilyenek. Előre kell gondolkodni, mert aztán beüt valami, és lehet nézni a szép új falat, és nekiesni vésővel bontani... Ahol meg csövezve van rendes csővel, ott meg aztán bontani se kell.
Szerintem a legkönnyebben kivitelezhető, ha elmész a dobozig, megfúrod az oldalát, be az új cső. és ráköt a régire vezetékekre . Eléggé kérdéses hogyan, mert régen az alu vezetéket vagy 5-8 cm hosszan összesodorták, ehhez kötni macerás. Görbe drótot nem praktikus a wagóba belekötni úgyis kijön, a sorkapocs felejtős a hely meg minden egyéb miatt . Ha a csövet elvágod, új dobozt építesz be, ott azzal a problémával szembesülsz, hogy a vezeték rövid a kötéshez, valahonnan húzni kell hozzá.
Legpraktikusabb volna, a doboztól elmenő összes vezetéket cserélni, így egy helyiség letudva a későbbi felújításból, és a kötések is leegyszerűsödnek. ( vagy alu vezetéket keresel hozzá, ha a régi kötéseknél túl rövid a kábel, és nem lehet újra blankolni .) A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
Igen, arra már én is gondoltam ,hogy nem lesz elég a vezeték a kötéshez.
Azért ha, egy 100x100-as dobozt beteszel a régi csőhöz, akkor marad oldalanként 50-50 mm vezetéked. És ha sorkapoccsal (csoki) szereled, akkor biztos elég a vezeték hossz.
Szia! Ha jól csinálod meg a kötést ezzel a gyorscsatlakozóval, esetleg duplán alkalmazod szálanként, akkor talán már el is fér abban dobozban. Az előírt áramerősséget mindenkor figyelembe kell venni ami az alkatrészen fel van tüntetve!
Sehogy, ezt merev vezetékre nem lehet használni, sodrottra is csak kis áramra és feszültségre, villanyszerelésben pedig egyenesen tűzveszélyes. Nem véletlen nem használják már.
Egyetértek. Kár, hogy a mostani házunkat nem Te csináltad. Most már két éve vakarom a fejem hogyan kellene a hálózatot felújítanom, úgy, hogy ne kelljen az egész házat szétvernem...
(helységenként szerettem volna először, de rá kellett döbbennem, hogy a világítás a padlásról jön , a konnektor a másik szobából egy másik hálózatról, behúzott alu vezetékek csőben és mmfal vezeték keveredik random a szobákban ... Nagyon kutya..) On. Más. Most találtam két vezetéket (fekete, kék) a falban, ami látszólag sehová nem megy. Néztem doboz nincs a környéken se a fekete se a kék nincs fémes kapcsolatban se az L se N se a PE-vel... Van vezeték keresőm de az csak olyan 3 cm-ig érzékel ez meg mélyebben van, hogy szoktátok ilyenkor megkeresni? (Rángatásra nem reagál, egy kicsit hallatszik még a falban a kaparászás de ennyi..) Köszi
Igazad van, hogy ezt csak sodrottra lehetne inkább alkalmazni mint a nagyobb változat-ot és most hogy jobban belegondolok, talán el is vágná az alu vezetéket ha lezáródna a kötés. Akkor marad a jó öreg sorkapocs.
Idézet: „(helységenként szerettem volna először, de rá kellett döbbennem, hogy a világítás a padlásról jön , a konnektor a másik szobából egy másik hálózatról, behúzott alu vezetékek csőben és mmfal vezeték keveredik random a szobákban ... Nagyon kutya..)” Nálam pont így volt. Fűszerezve azzal, hogy az épület toldásakor sem rakták rendbe a villanyhálózatot, hanem "egy fallal arrébb rakták" a villanyóra szekrényt, és onnan vezették vissza az áramot, mindenféle színű és mindenfajta anyagú vezetékkel. De egyszer véget kell ennek vetni! Nálam évek óta "kóc" van a padláson, mióta elkezdtem helyiségenként a cserét. Most fogom befejezni az utolsó helyiségként az előszobát lakáselosztóval, és akkor a padláson lévő "kócot" lehet véglegesíteni, és megszüntetni. Még egy dolog marad hátra, hogy a mérőhelyet is át kell majd tenni, de azt már ettől függetlenül, valamikor később, bármikor lehet.
Lenne pár kérdésem az IP68 cuccokról. Szóval ha a kertbe kivezetek egy lámpát és mondjuk esik a hó, vagy áll a víz, akkor ezek az IP68-as cuccok tényleg működnek?
(Link) Érdekelne, hogy mire kell figyelni, amikor kültéri cuccokat kötök be.
2,5-ös alu vezetékeket (3db) kell összekössek 2,5-ös rézvezetékekkel (2db). Hogyan csináljam, hogy elférjen a dobozban is. (fázis, nulla, védőföld 5x)
Tudod, ha az ember pár évtizedet eltölt a villamosiparban - akkor rájön, mi az igazán olcsó, vagy az igazán drága. Más után dolgozni, Olcsó erdélyi villanyszerelővel dolgoztatni - a legdrágább.Láttam már pár leégett házat utánuk. Nem maga a villanyszerelés és a felújíítás a sok pénz, hanem a helyreállítási költségek. Ha szakember csinálja - akkor ez a lehető legolcsóbb. Csodák nincsenek - bármennyire is szeret hinni benne a megrendelő. Vettünk ipari környezetbe XBS kapcsolókat, aminél olcsóbbal még az Aliexpressen sem találkoztam. A szépséghibája az volt, hogy pusztán érintésre - a kezemben elemeire hullott. Gondold ezt bele egy működő elosztószekrénybe, amin pár Amper is átcsordogál! Vezetéket keresni? Pedig a rángatás kopogás és a tapasztalat segít a legtöbbet. Szerelési magasságok és struktúra ismeret. Ezen felül marad még a kiskalapácsos - rombolós megoldás. Egyik kezedben a vezeték kb 45 fokban a falhoz képest húzod és a tövére mérsz kis ütéseket. Szép apránként tárul fel a nyomvonal jó sok por és vakolathullás kíséretében. A legelső dolog persze detektálni, hogy feszültségmentes-e a vezeték? Ha nem - akkor nyilván jön valahonnan. Ha feszmentes - akkor lehet halott is. Sokszor előfordul, hogy az ilyen vezetékek egy jó nagy gipsztömbben végződnek. Ott felejtették.
Az a dolga hogy tömítsen - de olyan kábel is kell hozzá és a kábelnek sértetlennek kell lennie. Van egy kis szivattyúm, aminek tömszelencén keresztül van kivezetve a kábele. Azaz a tömszelence az egyetlen, ami meggátolja, hogy a motorba víz jusson. Évekig nem volt vele gond. Aztán a gumikábel megadta magát a vibrációtól. Volt egy kert ahol esküdtek a villanyszerelők az Alu tömszelencékre - én meg az IP68-as műanyagra. Az Alu-t megette a föld savassága. Azaz föld alá ha teszel bármit- nem csak a víz ellen kell védekezni. A talaj megeszik mindent.Kültérnél tehát nem a víz a gond. Persze ettől még van pár dolog amire figyelni kell: vízorr a kábelen, hogy arra follyon a víz, amerre kell. Hóhatárra is figyelni kell (40cm). Az UV sugárzás is gyilkosabb a víznél és az esőnél.
Ezt megnéztem már, fesz mentes. (Egyébként egy papírral kitömött bevakolt normál dobozban volt... kb kapcsoló magasságban, de érdekes módon nem a szoba világítás kapcsolója, az máshol van.
(Talán nem létező falikarhoz lenne? ) Mindegy, egyelőre nem verem szét a szobát...
Ez mekkora feszültségre van tervezve? 24Vos jelszint vagy 230V energetika nem mindegy, ugyan így a terhelhetősége (Amper) is lényeges.
Szerintem az XBS-nél rémesebb új bolti szerelvénnyel még nem találkoztam. Ipari környezetbe nem való, de háztartásba se.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |