Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Hello!
Honnan veszed az 1978-as gyártási időt. Az elemek jóval fiatalabbnak néznek ki. Az egyik kivezetésbe beütött szám lenne az? ( nem kötekszem,kíváncsi vagyok). István
Igen, mindegyiknek a végébe bele van ütve egy 78-as ("078" egészen pontosan). Ez jelenthetne akármit is, de a panelen lévő kondi is éppen 1978-as, ezen kívül az elemtartóba bele van fröccsöntve 4 féle ajánlott elemtípus, az első helyen a Varta SuperDry280 szerepel, ami pontosan ez. Plusz ez a tv 2006-ig bezárólag legalább 15-20 évet egy Gelka pincében pihent, kizártnak tartom, hogy valaki elemet cserélt volna benne.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2016
Egyébként már 1969-ben is szinte ugyanígy néztek ki a Varta SuperDry elemek, csak kicsit más betűtípussal volt rajta a Varta felirat. Varta Superdry 1969-ben
Ez AR604, csak nem a saját skálaüvege van benne. A 602-nek nincs hangregisztere, az URH nélküli pedig a 601. Még nem néztem bele, mert igazából csak a virág miatt hoztam el, amit már le is szedtem róla és valószínűleg átteszem a teljesen restaurált példányomra.
Hétvégén előásom az enyémet, mert már teljesen össze vagyok zavarodva, hogy milyen típus is az... Az biztos, hogy drótlábú, "felkiáltójeles" DM71 varázsszem van benne, és azt hiszem 2db 16-os hangszóró (lehet, hogy csak egy). A varázsszem itt van az asztalfiókomban sok éve, sajnos az összes lába tőből le van törve. Arra várt, hogy szerezzek gyémánt Dremel marót, megpróbálom kicsit körbemarni a lábak körül az üveget, és flexibilis vezetékeket ráforrasztani a csonkokra, majd zsugorcsövet rázsugorítok a csőfejre, és műgyantával kiöntöm a vezetékekkel együtt. Nem tudom, mennyire bizonyul majd életképes és tartós megoldásnak, az is lehet, hogy kapásból elpattan az üveg forrasztás vagy Dremel-ezés közben. A forrasztás okozta hősokk elkerülésére gondolkozom rajta, hogy inkább ezüstös vezető ragasztóval oldom meg a kötéseket (van itthon ilyenem egy pici fecskendőben 1 gramm). Ha elpattan, akkor így járt, mert a DM71 olyan drága, hogy annyit nem szánok rá. Legalábbis mikor legutóbb néztem, 10.000 Ft körüli áron láttam csak, és azt is nagyon keresni kellett.
A Daxli projekt áll, talán így is marad. Úgy néz ki, menetzárlatos a táptrafó... Még ha jó állapotban lenne a doboza... de az is borzalmas állapotban van, ennyi munkát szerintem nem ér az a rádió. Azért a sasszit nem bontom el, elteszem későbbre, hátha sikerül egy ED55-re szert tennem valamikor. A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2016
Ha jössz találkozóra és esetleg érdekel,akkor nekem volna egy bontott DM71-esem ami működik. Írj privátban ha érdekel.
A találkozóra sajnos úgy néz ki, nem tudok menni, de a DM71-et meggondolom. Hétvégén megpróbálom az enyémet feltámasztani, ha nem sikerül, valószínűleg megkereslek. Köszi!
Kizárásos alapon - ha nincs átalakítva - akkor AR303 vagy AR305. Azok hasonló kinézetűek, mint a 6xx sorozat, csak kisebbek és DM70-es varázsszemmel készültek (a 6xx EM80-nal).
A DM 7o (71)-es engem is érdekelne (nagyon) ha valakinek van felesleges írjon, megveszem.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
Csak 1db-om van bontva,de azt már eligértem.
Jó időzítéssel most kérdezném meg hogy ezeket a drótlábú varázsszemeket hogyan rögzítették / vezetékelték a rádiókban?
Létezik hozzá valamilyen szubminiatűr foglalat, vagy egyszerűen ráforrasztották a lábaira a vezetékeket? A DM70-71 között ugye csak a gyári lábhossz a külömbség? köszönöm
Íme a válasz
Szép estéket! Elmagyarázod mire jó ez a varázsszem dolog és hogy működik?
Tehát a legegyszerűbb módon, ahogy lennie kell.
Köszönöm.
Csak kiegészítésként: annak idején az 50-es években voltam tanuló (bár akkor inasnak hívták,) és én is rákérdeztem szeretett mesteremre, hogy minek a varázsszem a rádióba? Azért édes fiam, volt a válasz, hogy drágábban lehessen eladni. (Vakulj paraszt effektus!) Egyéb gyakorlati értelme nem nagyon van, mert ha valaki füllel nem tudja az állomást középre hangolni, azon a varázsszem sem segít. Különösen igaz ez a DM70-re, hiszen ott olyan kicsi a felkiáltó jel hosszának változása, hogy füllel már jól hallhatóan mellé van hangolva az állomás, mire valami változás látszik a varázsszemen. Én egyébként a készülék hangolásakor szoktam használni, ha csak a KF-eket, meg a modulátort kell kicsit utánhangolni nem kell külön indikátor a hangoláshoz, egy jó varázsszem pótolja a műszert.
(Persze nem a DM70.) A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
Köszönöm a kiegészítés és kiosztom a mancsokat
Akit érdekel akkor a DM71 az írjon privátban ,most pakolok a találkozóra,és ha kell valakinek akkor elviszem. Cserébe Bargraph cső érdekelne.
Még ma lehet rá jelentkezni,mert holnap már nem tudom eltenni.
Kaptam egy nagyon furcsa szerkezetet: képeken. Két cső van benne:ECH41, EBF80, az a gyanúm, hogy ez valami autóbuszba való hajdani "tuner" lehetett, amihez csatlakozott külön ("szaggatós") táp+végfok. Ha pl. egy Rádiómúzeum igényt tartana rá, szívesen odaadnám.
Üdv. néktek!
Mutatok én is egy kicsi csöves rádiót a készletből! A vége elfér a tenyeremben. Mérete:29,5x15.5x11.5 cm. 3+1 cső munkálkodik benne, és szépen szól. Az egyetlen hibája, hogy az üvegje el van törve, ami a szemben lévő képen látszik is. Ez a legkisebb készülékünk. Egy Badacsonnyal fényképeztem, hogy lehessen látni a méretet.
Sziasztok! Egy kérdéssel jöttem volna.. "forrfület, forrlécet" árulnak még bármilyen elektronikai szaküzletben is manapság? Mert itt Debrecenben eddig nem találtam. Neten itt, ott van.. vagy hogy és miből lehet hatékonyan elkészíteni? Gondoltam kis pici U szegre.. vagy kárpitosszegre.. a lényeg hogy valami olyan kell ami nem horganyzott és fogja a ón.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2016
A nosztalgia börzén szokott lenni. 28.-án börze.
Uhh.. jó lenne.. ha nem debreceni lennék és nem műszakban túlóráznék. Hát esetleg csak úgy lenne megoldható ha valaki megy és postázna.. Más nem jut az eszembe. PL500PP sztereo végfokhoz kellene..
Sziasztok!
Őszintén megvallom, teljesen amatőr vagyok rádiózás és elektronika területén is, kérlek, néézétek el nekem. Vettem egy nagyon szép Videoton R4901-es rádiót, amin zenét szeretnék hallgatni. Sajnos nem nagyon fogok semmit, vagy túl gyengén. Van elvileg egy FM antenna bemenetem hátul, de nem tudom, mit kellene beledugnom, hogy erősebb legyen a vétel. Beszerezhető ehhez külső, hozzávaló antenna vagy esetleg más megoldással rá tudom bírni, hogy Bartókot, Klasszikot vagy esetleg más rádiót tudjak hallgatni? Már csak hab a tortán lenne, ha esetleg külhoni rádióadást is sikerülne befogni, például oroszt. Erre ma még van lehetőségem? Köszönöm a segítséget előre is! Üdv!
Szia. Csatolj 1-2 képet a rádiód hátáról és máris elmondom.
Szia!
A 4901 OIRT (régi keleti) URH normás készülék, ezért nem lehet a mai CCIR normás FM adókat hallgatni vele (max. tükörfrekvencián, igen gyengén). Vegyél egy OIRT-CCIR konvertert és azzal tudsz mostani FM adókat fogni. Orosz adást talán hosszabb antennával, rövidhullámon sikerül. Üdv. A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |