Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   835 / 1210
(#) usane válasza Pali79 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

Idézet:
„Akkor nevezzük nevén a gyereket: nem az a gond, hogy nem tudod megcsinálni, hanem sokkal jobb az, hogy már valaki megcsinálta helyetted.”

Na ide akartam írni egy jó pár soros megjegyzést és nem csak neked, hanem az összes kötözködőnek, de inkább kimaradok az "értelmetlen" ASM vs C vitból, valamint abból, hogy valaki használ-e valamit vagy sem amit már más megcsinált. Mondhatnám te vagy ti sem találjátok ki ujra a PC-t, hogy programot tudjatok írni a PIC-re stb.
Ti inkább az ASM kód felett ültök, más meg inkább gyorsan ír egy C-kódot és pl. az asszonnyal tölti a többi idejét. Mindkét álláspontot tiszteletben kell tartani.

Maradjunk annyiban, hogy ne csesszünk már le valakit aki nem a nekünk tetsző módon akar valamit megvalósítani, azért van ez a fórum, hogy segítsünk egymásnak....
(#) sonajkniz válasza usane hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

Szerintem tegyük tisztába ezt a kérdést véglegesen.

1. Aki munkakörileg programoz, annak nem élvezet, és nem is javasolt az asm. (Bár vannak hozzám hasonló megszállottak.)

2. Akinek a hobbijában mellékszál a programírás, mert az építésben lel nagyobb örömet,(propeller clock, ledkocka, stb.) vagy bonyolult vezérlést készít, (drón, humanoid robot, egyebek), megint csak ne frusztrálja magát az asm.-el.

3. Ám akinek az építés jelenti a mellékszálat, és a programozás szórakoztatja, az pedig csak az asm.-et gyűrje. Abban van az igazi kihívás, ha nem mások munkáira támaszkodunk.

4. Viszont bárki, bármilyen célzattal is áll neki a PIC programozásának, ha megkerüli az assemblyt, mindig szívni fog. Ez ugyan olyan, mintha valaki, aki még sosem kerékpározott, egy nagytestű motorkerékpárral kezdi az ismerkedést a kétkerekűek világával.
(#) nemgyuri válasza sonajkniz hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

Ezt szépen összefoglaltad. Egyetértek Veled.
(#) usane válasza sonajkniz hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

Ejj. Tudtam, hogy lesz aki félreérti vagy kötekedni fog. Na mindegy akkor válaszolok.
1. Nem mindig választás kérdése.
A 2.-at és a 3.a-at nem lehet mindig elválasztani.
4. Senki sem mondta, hogy el kell kerülni, én is ASM-el kezdtem( a hasonlatot meg hagyjuk).
De ezeket hagyjuk is nem ezen volt a lényeg. Mondtam ebbe nem akarok beszállni.

Nem véletlenül írtam offban ami offban van, erre te csakazértis arra reagáltál.
A lényeg azon volt, hogy szinte megköveztétek amiért ő nem assemblyben akart valamit csinálni. Szíve joga, hogy C-ben programozzon ha abban akar, vagy ASM-ben ha éppen az tetszik neki. Téged sem kényszerít senki, hogy hagyd az ASM-et.
Részemről ennyi.
(#) diablo válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Aug 9, 2016 / 1

A kulcsszavak amiket keresel: diszkrét matematika, z transzformáció.
Ha jól értem motor szabályzást akarsz megvalósítani és ehhez egy PID szabályzó pl. egy sorból meg van C-ben, szimpla összeadásra, kivonásra és szorzásra visszavezetve. Azaz nem feltétlen szükséges C-re áttérni.
Nagy hirtelenjében most csak ezt találtam. Az oldal alján látható milyen rövid maga a PID függvény.
(#) sonajkniz válasza usane hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

Nem értettem félre semmit. Főleg pedig nem kötekedtem. Csupán azért reagáltam az írásodra, mert úgy tűnik, te olvasod el felületesen a hozzászólásokat. Ugyanis én ezt a témát már az előző oldalon lezártam, ráadásul Balagemann elgondolásával egyetértve.Bővebben: Link
Azaz te vetted fel ismét a fonalat.
(#) usane válasza sonajkniz hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

Nem olvasok felületesen ugyanis láttam azt a hsz-t, ezért eszemben sem volt, hogy pont te fogsz reagálni, de regényt írni sem akartam, hogy elnézést ettől meg attól, de mivel szóba hoztad, hát elnézésedet kérem.
Most megint nem akarok regényt írni, a lényeg, hogy nem megkövezni kéne, hanem segíteni neki(és másnak).
(#) ktamas66 válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

Biztos, hogy több példát is találsz PID szabályozásra, nem kimondottan a számolás a legbonyolultabb része. Pl. makrokkal:
  1. doServo
  2.  
  3.         MOV16   POSERROR,U0             ; save new position error in U0
  4.  
  5.         LOADAB  U0,KP                   ; compute KP*U0
  6.         CALL    Dmult
  7.         MVPF32  DPX,Y                   ; Y=KP*U0
  8.  
  9.         CLRF    WREG, F                 ; if previous output saturated, do
  10.         CPFSGT  SATFLAG                 ; not accumulate integrator
  11.         CALL    doIntegral
  12.  
  13.         LOADAB  INTEGRAL,KI             ; compute KI*INTEGRAL
  14.         CALL    Dmult
  15.         ADD32   DPX,Y                   ; Y=KP*U0+KI*INTEGRAL
  16.  
  17.         MVFP16  U0,AARG                 ; compute KV*(U0-U1)
  18.         SUB16   U1,AARG
  19.         MVFP16  KV,BARG
  20.         CALL    Dmult
  21.         ADD32   DPX,Y                   ; Y=KP*U0+KI*INTEGRAL+KV*(U0-U1)
  22. ........
  23.  
  24. doIntegral
  25.  
  26.         ADD16   U0,INTEGRAL             ; do integral
  27.  
  28.         RETURN
(#) pajti2 válasza usane hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

Ha még tovább folytatjátok a "nem folytatom" dumát, én foglak megkövezni mindkettőtőket
(#) Pali79 válasza usane hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

Én is csak válaszolok aztán ejtem a témát, mert szétoffoljuk ezt a témát.
Idézet:
„Ti inkább az ASM kód felett ültök, más meg inkább gyorsan ír egy C-kódot és pl. az asszonnyal tölti a többi idejét. Mindkét álláspontot tiszteletben kell tartani.”

Ekkora marhaságot már rég hallottam. Szerintem tök mindegy, hogy mit csinál az ember hobbiként ha az arra fordított időt a családtól veszi el akkor egyszerűen hülye.

Idézet:
„A lényeg azon volt, hogy szinte megköveztétek amiért ő nem assemblyben akart valamit csinálni.”

Azért nem egészen. Egy hasonló történet: egy ismerősöm vett egy terepjárót én mindenféle kifogást gyártott, hogy neki miért van szüksége arra az autóra. Amikor 120. alkalommal tettem fel neki ugyanezt a kérdést, kibukott belőle, hogy abban érzi jól magát és jól esik neki, hogy "felvághat" a haverok előtt. Ezzel sincs semmi baj, de akkor ezt kell mondani és nem kell mellébeszélni.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2016
(#) Balagemann2031 válasza diablo hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

Szia! Köszönöm szépen, szuper forrás! Örülök, hogy nem a sárdobálásba szálltál be, hanem a segítség nyújtásba! Köszönöm!
(#) Balagemann2031 válasza ktamas66 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

Szia! Köszönöm neked is a segítséget, de ezeket a makrókat vagy utasítás formákat nem ismerem :/ Bár a kommentekből nagyjából sejtem mit művelhetnek.. Tanulmányozom! Üdv!
(#) xitibi hozzászólása Aug 9, 2016 /

Sziasztok. Mint kiderült nem olyan egyszerű számomra a pickit3 használata mint azt gondoltam, ezért tudnátok pár leírást linkelni amit ti ajánlani tudtok? (összeszerelés,íróprogram használata,stb)
(#) mate_x válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

Utána nézhetsz a Taylor-sorfejtésnek is, ezzel lehet például egy szinusz függvényt néhány alapművelettel előállítani.
(#) icserny válasza mate_x hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

(#) pajti2 válasza xitibi hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

Idézet:
„összeszerelés”

Csak hogy ne értsük félre a valódi problémát. Vásároltál egy csináld-magad pk3 kit-et, és jelenleg az összeszerelés / élesztés a problémád?
(#) ktamas66 válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

Kálmán szűrőt is írtak már PIC16F628-ra asm-ben. Bővebben: Link
(#) xitibi válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

Szia.Este teszek fel fotókat és az nem lesz félreérthető. ( Mondjuk elsőre is gondolhattam volna rá)
(#) xitibi válasza xitibi hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

Szia.
Az első képen lévő berendezést vettem. igy raktam őssze (2 kép) . Igy tettem bele a pic16f628a picet (3 kép) eddig jó?
(#) usane válasza xitibi hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

Az összekötés jó, a PIC behelyezése már nem biztos. Nem látszik a felirat. Jó lenne a hátuljáról is egy kép, bár valószínűleg az aljzat alatt helyezkedik el ami lényeges lehet. Amit én ismerek azon mind a teteje felől kell a PIC-et berakni, te pont fejjel lefelé raktad. A PIC-nek is mint minden IC-nek a pont jelzi az 1-es lábát. Ez valami új, én még nem láttam ilyen pickithez csatlakoztathatót. Hol vetted? Hátha van valami leírás is róla. Bár vannak rajta jumperek, de nem vagyok benne biztos, hogy ennyi jumperrel biztosítható az összes 8 bites bekötése.
(#) xitibi válasza usane hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

Szia. ebay on rendeltem így volt egybe
(#) sonajkniz válasza xitibi hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

Ugyanilyet használok én is. Tökéletesen működik az álltalam eddig használt PIC-ekkel.
Viszont a jumpereket mindíg az adott PIC-hez, a foglalat hátulján lévő táblázat alapján be kell állítani, és a jelölésnek megfelelően tenni a foglalatba a PIC-et.
(#) xitibi válasza sonajkniz hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

Szia.
Akkor ha jól értem esetemben (pic16f628a) j1:2 j2,3,4,5,6,7 :2-3
lásd fotó.
Ezek után be dugom az USB-be és indítom a pickit 3 programot?
(#) Balagemann2031 válasza ktamas66 hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

Szia! Ezzel a típussal kezdtem anno tanulni a pic programozást Köszönöm a linket! Üdv!
(#) sonajkniz válasza xitibi hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

Elvileg a csatlakoztatás rendben van, de azt nem tudom, milyen az a PICkit3 program. Én MPLAB X-et használok.
Kezdetben akadtak nehézségeim a PK3-al, de mióta lefrissített, rendben működik.
(#) Elektro.on válasza xitibi hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

Elvileg mennie kell.
Már csak az van hátra, hogy írj valami proramot, töltsd fel rá és próbád ki.
Keudetnek akár egy egyszerű led villogtatás is megteszi.
(#) djadji hozzászólása Aug 11, 2016 /

Sziasztok!
PIC-kel szeretnék vezérelni 220V-ot. A kapcsolás megvan, működik, minden oké erről az oldalról.
A kérdés az lenne, hogy a PIC táplálását hogyan lehet a legolcsóbban és legkisebb méretben megoldani? Az elem lemerül (és körülményes a cseréje is), a 220V kéznél van, ezért valamilyen módon a 220V-ról lenne jó táplálni a PIC-et, de egy 220V-5V (vagy mondjuk 5-12V) tápegység elég drága a kapcsoláshoz, ráadásul nagy is.
Nincs valami más, kompakt megoldás erre?
(#) attika válasza djadji hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Pl így sztem meg tudnád oldani zener diódával meg ellenállással leosztani.
Ezt a kapcsolást és anno megépítettem és tökéletesen működik 220-ról a pic.
Várj még egy kicsit, hogy hozzáértőbbek nem e tudnak valami okosabbat ajánlani.
(#) pajti2 válasza djadji hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Ha olyan helyre kerül az a pic, ahol kézzel is hozzápiszkálhatsz bármilyen oknál fogva, mielőtt kihúznád a hálózatból, akkor veszélyes tud lenni az a 230. Biztonságosabb lenne tápegységet vásárolni hozzá.

Ha biztosan nem tud emberi akarat hozzáférni olyankor, amikor hálózati tápfeszen van, akkor még jó lenne tudni, hogy az a kapcsolás mennyit fogyaszt? Mondjuk sima egyenirányítás, és ellenállás osztó után plussz egy kondenzátor szűrés megbízható tud lenni olyankor, ha azt mondod, "jó lesz bármi 2v és 5v között 0.1 mA-hez". Ha stabilabb fesz / több áram kell, olyankor jönnek a bonyolultabb módszerek.
(#) diablo válasza djadji hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Vannak erre szakosodott integrált áramkörök. link1 link2
De érdemes megnézni a többi gyártó honlapját is.

Vagy aliexpressről rendelsz egy ilyet: HLK-PM01 Teszt róla
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
Következő: »»   835 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem