Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Törött TFT méretre vágás

Témaindító: alcsaba, idő: Márc 17, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) alcsaba hozzászólása Márc 17, 2008 /

Hi!
Most gondolom hülyének néztek.Megpróbálom elmagyarázni mire is gondolok konkrétan. Adott egy 17"-os tft monitor aminek törött a kijelzője. Képet csak az egyik felén ad. Na már most én le szeretném vágni a "rossz" részt. Lehetséges-e ilyen?

Konkrétan arra lennék kíváncsi, ha levágom a nem működő részt akkor nem cseszem-e el azt a másik felét ami még működött?

Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv!
Csaba
(#) Thomas10100 válasza alcsaba hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

Helló!

Felejsd el, ha elvágod utána kidobhatod az egészet!
(#) bbalazs_ válasza Thomas10100 hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

Nono. Ismerni kellene hozza a szerkezetet.

Altalanossagban elmondhato, hogy az oszlop es sormeghajtok helyzete befolyasolja az egeszet.
Az oszlopmeghajtok alatt es a sormeghajtoktol tavolabb ELVILEG nyiszalhatod.

Gyakorlatban elegge necces a sokfele reteg es szigeteles miatt. Kifolyhat a folyadekkristaly az uvegek kozul pl., szoval utana szigetelni kell. A folyadekkristaly erosen mergezo. Aztan a sorok meghajtasa osszeerhet a vegen pl. Szoval sokmindenre kell vigyazni.

Van egy ceg is, akik ilyennel foglalkoznak. Hazilag szerintem megprobalhatod, de a kijelzo serulekenysege es a kezdetleges eszkozok miatt nagyon ketseges a dolog.
De mint mondottam, a mergezo folyadekkal vigyazz!

(#) alcsaba válasza Thomas10100 hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

Mellékeltem egy ábrát az elképzelésemről

moncsi.JPG

(#) bbalazs_ válasza alcsaba hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

Az elektronikakat viszont ne vagd le! Azok elegge ossze vannak drotozva. Se a sor, se az oszlopmeghajtokat! Esetleg ha nagyon ugyes vagy, akkor 'felbehajthatod' oket es a kulso oldalon forrasztasz.
Sokkal inkabb javaslom: ird meg a kijelzo tipusat, lehet, hogy van nekem. Csak az elektronikakat kellene atrakni.

(#) alcsaba válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

ezt szeretném megvenni: http://www.vatera.hu/fujitsu_siemens_18_os_torott_lcd_vel_58828859.html

Én nem monitornak használnám. Egy kivetítő (projektor) éptésébe fogtam. Most szerzem be hozzá az alkatrészeket. És úgy gondoltam, hogy olcsóbban kijövök egy törött lcd panellal mint egy ép 15"-os tft-vel. Meg nem mindegy, hogy 25ms a képfrissítés vagy 5ms.

Olvastam a neten, hogy egy írásvetítő kell meg egy lcd panel és már indulhat is a mozi. A felesleget azért szeretném levágni, hogy ne lógjon ki az írásvetítőről.

Esetleg lcd panel ügyben tudnál-e segíteni baráti áron

Üdv!
Csaba
(#) bbalazs_ válasza alcsaba hozzászólására (») Márc 17, 2008 / 4

En nem vennem meg a helyedben, max 5e alatti aron, annyit er kb az elektronikai resze.
Ha meg sohasem vagtal kijelzot, akkor kb a tizedik fog sikerulni szerintem. Az nem ugy megy, hogy fogok egy vasfureszt vagy jobb esetben egy gyemant karctut...

A projector epitesenel nem ez lesz a legnagyobb gondod. Nyugodtan vegyel 15 collosat, ami NEM torott.
Minel kisebb, annal jobb. Az optikaval fogsz a legtobbet szenvedni, nem beszelve a fenyforrasrol.

A sor- es oszlopmeghajtokat ki kell hajtogatni a panel mogul, ha at akarod vilagitani, akkor viszont a sarokban fellelheto osszekoto kabelt kell meghosszabbitanod, ami szinten nem egyszeru feladat.
A panelnel a kontraszt joval fontosabb lesz, mint a valaszido.

Vannak erre forumok, nezz korul eloszor ott, azok epitettek is, szembesitenek a nehezsegekkel es az esetleges megoldasokkal is.

(#) alcsaba válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

már sok fórumot olvastam ebben a témában. A fényforrást maga az írásvetítő izzója adja. Meg az optikai részét is. Tudom, hogy nem lesz olyan képe mint egy fél milliós projinak, de otthonra filmetnézni nekem megfelel.

Egy 15"-os lcd panelja 3-4 cm el fog kilógni a vetítő fresnel lencséjéről. Szóval arra gondoltam, hogy azt a sávot úgyse tudja kivetíteni a vetítő így hát, ott tokéletesen elfér szalagkábal ami a sormeghajtóhoz megy.

Még soha nem vájtam lcd panelt. Azt se tom pontosan, hogy megy benne az elektronoka, vezérlés. Józan paraszti ésszel arra gondoltam, ha már azt a részt nem tudja vezérelni az elektronika le tom vágni simán azt a részt.

Azért köszi a segítséget!
Okosabb lettem.Ha sikerül megnyernem az aukciót (max 5ezret adok érte) akkor nem fogom levágni. Elfér rajta, csak működjön!

(#) Thomas10100 válasza alcsaba hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

És azt hogy oldod meg, hogy a teljes kép a hibátlan részen legyen? ne pedig az egész kijelzőn?
(#) AMD válasza alcsaba hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

Egyszerűbb lenne ha vennél egy működő 14"-os lcd monitort és abból szednéd ki az lcd-t.
(#) AMD válasza alcsaba hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

Pl. ezt.
(#) alcsaba válasza AMD hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

nagyon egyszerűen. Mivel a windowsban ablakok vannak így oda húzom az ablakot ahova én akarom. Beméretezem a videólejátszó progi ablakját arra az ép részre és már indulhat is a mozi

Megnéztem az általad javasolt moncsit.
Tetszik a cucc meg minden, de kíváncsi vok a paramétereire.
Nálam a legfontosabb a válaszidő, de a kontraszt se hátrány. min 350:1-es kontraszt kéne.

Az a gond az ilyen régi 15" os moncsiknál, hogy a válaszidejük nagyon nagy. Én meg alergiás vok mikor késik a kép, meg húzza nyúzza szóval érted...

(#) mineral válasza alcsaba hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

Levágni? Ülj le egyes...
(#) szabinyo válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Szia Balázs!
Szeretnék tőled kérdezni egy nem egészen témába vágót, de lehet hogy mégis.
Szóval a kérdésem az lenne hogy: Nagyon minimális pénzért hozzá juthatnék egy régi projektoros tv-hez, tudod aminek az aljába van szerelve a kivetítő rész és valami tükrös megoldással vezetik fel a képet a képernyőhöz. Nos megoldható e az hogy valahogy szétszerelném a tévét és csak a projektor részét használnám ugymond kivetítő ként egy vászonra?
Találkoztál e már ilyen készülékkel? Szerinted megvalósítható e az elképzelés?
Válaszod előre is köszönöm.
Üdv. Szabinyo
(#) bbalazs_ válasza szabinyo hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Meg nem talalkoztam, de ketfele megoldast szoktak hasznalni. A regebbi a csoves, tulajdonkeppen harom eros katodsugarcso van beleepitve es az vetiti fel a kepernyore.
A masik, ujabb megoldas tulajdonkeppen egy vetito, ami vagy LCD-vel vagy DLP tukrokkel mukodik, ott hatul egy sima eros ivfeny van.

Mindket esetben a fenyerovel lesznek gondok. Arra terveztek, hogy azt a max 1m2-t vilagitsa meg.
Ha valahogyan meg is tudod oldani a fokuszalast es kepnagyitast - ami csak optika kerdese - igazabol nem nagyon tudnal mit kezdeni a halvany keppel.

Ha ram hallgatsz, inkabb eleve projectort veszel. Abbol is vannak hasznaltak, olcson. Esetleg nem mukodo lampaval, arra is letezik megoldas...
(#) szabinyo válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Szia Balázs!
Köszönöm válaszod, azthiszem hogy akkor inkább egy sima projektor lesz a megoldás, azon legalább van normális optika is, ahogy te is írtad.
Üdv. és kellemes ünnepeket kívánok!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem