Fórum témák
» Több friss téma |
Pontosan igy van,emellet fontos megemlìteni hogy ezek adiódak 8-10A típusok mivel ezeken keresztul folyik a fő aram. Sainos az oldal gazdája nem említi a gyartot ez az egy szépseghibaja van csak a kapcsolasnak.
Sziasztok!
Nem igazán tudom a pontos nevét a kapcsolásnak hátha valaki pontositani tudna vagy rá ismer! Ilyen vezérlés elszivó rendszerekben található pl porszivó ha egy szerszámgép elindul ezt felismerve indul a porszivó motor is valaki tud ilyen kapcsolást vagy mi is a pontos neve az ilyen rendszernek?
Szia!
Szerintem ezt keresed: Master- slave elosztó
köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2016
Régebben én is építettem ilyesmit, egy pici hálózati trafó szekunderét lebontottan és befűztem 2,5mm2-es huzalból 2 menetet helyette. Ezen ment a master áramkör. Az így elkészített "áramváltó" másik oldala kapott egy schottky diódás kétszerező egyenirányítót, ami egy komplementer-darlington tranyó párost nyitott, az pedig egy relét húzott meg. A táplálást előtétkondis megoldással oldottam meg. Ez alapján akár meg is lehet építeni
A korábban említett kapcsolás fő hátránya a melegedő diódákon kívül, az előtét ellenállások miatti nagy saját fogyasztás! Akkor is fogyaszt több W-ot amikor minden ki van kapcsolva, ez manapság szerintem nem engedhető meg. A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2016
igen(,) ez a baj(,) (is)hogy a legtöbb áram figyelés (is) félvezetö(n)s(,) ami nem terhelhetö(.) de az én esetemben (e)az a lényeg(,) hogy 2....3k(w)W-ot tudjon kapcsolni(.) ezen már becsületes áram folyik inditáskor(,) és üzem alatt is(.) csak a contaktor megoldás meg az áram váltos figyelés!
De van készen is(,) minek veszödni vele(.) ehelyett már csak egy megfelelő kontaktor kell ami kapcsolja a kW-okat.... Bővebben: Link Megkérnélek, hogy figyelj oda arra amit, és ahogy írsz, mert igencsak nehezen dekódolható. A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2016
Ez ugyanazt tudja és nem kell várni rá egy hónapot
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2016
Ezekkel az a probléma, hogy nem tudnak időzíteni.
Igazság szerint egy olyan univerzális kapcsolásra lenne szükség, ami a bekapcsolást is tudja késleltetni, a nagy induló áramok miatt, és a kikapcsolást is. Mindezt segédtáp, mikrokontroller, nélkül. A bekapcsolás késleltetés pl. azért lenne jó mert ha a forgácselszívó beindul, utána kellene egy kombigyalunak indulni, majd ha a gyalut leállítod, még pár másodpercig üzemelni kellene a forgácselszívónak. Mindezt a kombigyalu indító-leállító gombja vezérelné. Na ez a kihívás, amire sehol nem találni kidolgozott DIY-megoldást. A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2016
Ezt azért gondold át.. Forgácselszívó indítja a gyalut? Aztán meg ha a gyalu leáll, tovább megy az elszívó? Most akkor ki vezérel kit Master-Slave módban?
A gyalu indítja késleltetve önmagát. A forgácselszívó indul, majd a gyalu. Leállásnál a gyalu leáll, majd késleltetve a forgácselszívó.
Vagy indulhat a gyalu először, és utána a forgácselszívó, a lényeg, hogy a két gép ne egyszerre induljon mert nagyon meghúzza a hálózatot. A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2016
Oké, de ez egy vezérlő logika. De hogy oldod meg ezt Master módon? Bekapcsolod a gyalut, és nem indul? Nem csoda hogy erre nincs kész megoldás..
Indulhat a gyalu, csak késleltetve induljon utána a forgácselszívó.
Az ipari porszívók elektronikája pont így működik , de az áramrelék közt is találni időzíthető változatot keresgélni kell . De ha nagyon kell tervezek neked egyet piccel megírom a programját összelapátolom a kapcsirajzot a többi már a te dolgod ..
Az ipari porszívó elektronikája abban a pillanatban indítja a porszívót, amikor a szolga aljzatba dugott gép elindul, és pár másodperces késleltetéssel áll le a porszívó miután kikapcsolt a hozzákapcsolt gép. Tehát nincs induláskésleltetés benne.
Rendes Tőled, de ahhoz kell segédtáp, és aki nincs otthon a mikroprofesszorok programozásában, (mint én) annak nem is reprodukálható. Minap javítottam egy Nilfiks M osztályút. (vezetékszakadása volt) Ledöbbentem, hihetetlen milyen bonyolult SMD kétoldalas panelekre tervezett áramköröket tesznek egy porszívóba. Persze ezeket komplett cserélik a szervizben, nem javítgatják.
Ha nagyon akarod tudod reprodukálni, elküldöd a picet felprogramozom és visszaküldöm , elég ha küldesz mellé egy felbélyegzett válaszborítékot .
Sziasztok!
Találtam itt a fórumon egy számomra jónak tűnő master-slave visszarajzolt kapcsolást. Mint utólag kiderült, hiányzik belőle a 24voltos zéner. Az első képen az eredeti, a másodikon az általam berajzolt zéner látható. Kérdés: jó helyre rajzoltam a zénert? Valamint kell e plusz előtét ellenállás vagy azért van ott a kétszer 30ohm 3watt?
Igen, oda logikus a zener.
Re nem kell (bár nem számoltam utána). Miért nem triak-osat készítesz? Ez eléggé "vaskos" áramokkal dolgozik...
Köszönöm a választ!
Házimozis erősítőhöz kellene, ahogy bekapcsolom a 5.1 erősítőt kapcsolja be a mély láda erősítőt is. Próbálkoztam triak-os kapcsolásokkal de az a legkisebb terhelésnél működött ami azt jelenti, hogy az erősítő készenléti árama (2,3mA 0,5watt) elég volt ahhoz hogy kapcsoljon a triakos áramkör. Ezért kellene egy olyan áramkör aminél be lehet állítani a kapcsolási áramot. Ha mégis tudnál egy kis időt szánni az előtét számításra az jó lenne mert addig nem állok neki a panel tervezésnek.
A következő rajz alapján terveztem egy panelt is de aztán nem álltam neki az elkészítésnek mert a 0,5watt készenléttel és a 60watt körüli üzemi fogyasztással is majdnem hasonló feszültség esett a figyelő diódákon. Ezáltal nem lehet normálisan beállítani a slave kapcsolást. Lehet hogy master 100-500wattra jó lenne.
Hello! Az elég természetes, hogy a diódákon szinte azonos a feszültség. Hiszen már kis áramok mellett is kialakul rajtuk a nyitófeszültség és az nem sokat nő, az áram növekedésével.
De ha ez gondot okoz, akkor lehet a diódákkal párhuzamosan ellenállást is tenni. A másik, hogy a kapcsolásban a P1 potival jelentősen "rombolható" az optocsatoló CTR tényezője, így a diódáján átfolyó áramhoz igazítható a tranyó kollektorárama. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy a kapcsolás nem lenne megfelelő.. Az előző kapcsolásból valóban hiányzik a zéner. De nem ott ahova rajzoltad. Hiszen a zéner előtét ellenállása, maga az 1µF váltakozóáramú ellenállása lenne. Ezzel még sorba van a két 30ohm. De a két ellenállás feladata, a bekapcsoláskori, vagy tranziens áram esetén létrejövő csúcsáram korlátozása. De a kondenzátor, csak váltakozóárammal működik. Ha dióda van a sorba, akkor csak feltöltődik. Ahhoz hogy tényleg váltóáram jöjjön létre, a zénert a dióda elé kell tenni. Ekkor a pozitív félperiódusban a zéner könyökfeszültsége korlátozza a feszültséget 24V-ra, negatív félperiódusban viszont a zéner mint dióda, nyitóirányban vezeti le az áramot. Így a kondin már váltakozóáram folyik. A zéner teljesítménye viszont elég magas, így célszerű az 1,3W-os típus alkalmazása. És a lábain keresztül a hűtést is biztosítani kel számára, ha nem szeretnéd, hogy idővel "kimelegedjen a panelből..
Szia! Köszönöm hogy átnézted a kapcsolásokat, és leírtad hogy mi miért van. Így már jó lenne? Ha jól értelmezem a hálózati fázis helyzete teljesen mindegy? Ha ennyire melegszik a zéner akkor ha jól tudom, a jobb hőleadás érdekében, rakhatnék sorba 2 darab 12-voltos zénert? Egy zéner dióda üzemszerűen milyen hőmérsékletig melegedhet károsodás nélkül?
Az optocsatolós áramkörhöz milyen értékű ellenállást javasolsz a diódákkal párhuzamosan (1-2ohm 5w)? A figyelt-master oldalon 60-100watt körüli fogyasztás lesz üzemszerűen. A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2016
Egyre inkább elbonyolítod/rontod a kapcsolást...
De ha ehhez ragaszkodsz, legalább ne lebegjenek a negyedik műveleti erősítő bemenetei (az is minek bele, de ha muszáj, akkor legalább ez legyen jó). A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2016
Ne haragudj de nem értem, hogy mivel rontom a kapcsolást (nem az én szerzeményem). Nem ragaszkodom túlzottan egyikhez sem, csak próbálok egy kis segítséggel megfelelőt találni.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2016
A Proli Mester 2014-es kapcsolása például miért nem jó?
Igaz abban nincsen relé sem, meg IC sem...
Valóban az lenne a legegyszerűbb, de mivel van készenléti áramfelvétele az erősítőmnek (2,3mA 0,5watt) ezért nem jó, kipróbáltam. Ilyen kicsi áramnál is kapcsolta a slave-oldalt.
Értem én, hogy egy mondjuk 33 Ohm-os ellenállás megoldaná a problémát, dehát akkor hová lenne az alkotás öröme?
Számomra az alkotás öröme valóban mindennel felér. Egyszerűbb lenne megvenni boltban, de akkor hol marad az élvezet.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2016
Hello! Igen, így már jó lenne a dolog. Az 1µF-os kondin 230V esetén kb 70mA áram folyik át. Ha nincs semmi terhelés, akkor ez 24V esetén 1.68W-ot jelentene. De mivel csak a félperiódusban van a zéneren (záróirányban) a 24V, így ennek fel lesz a zénerre jutó teljesítmény. Ez 840mW lesz. A másik félperiódusban a zéneren csak kb. 1V lesz a zéner nyitófeszültsége, így a teljesítmény is ekkor a 24-ed része. Vagy is kb. 35mW-ot jelent. Ez összesen 875mW. Ezért célszerű az 1,3W-os zénert alkalmazni.
A zéner megengedett melegedése olyan, mint bármely félvezetőé. De hőfokra megmondani elég macerás, mert adatlap alapján számolni kell a hőátadásokat, ahol figyelembe kell venni a környezeti hőmérsékletet, terhelést, hűtés nagyságát, beépítést szellőzést stb. Az adatlapon így a környezeti hőmérséklet értékéhez képest adják meg a terhelést, az 1,3W pedig az 50°C környezeti hőfokra vonatkozik. Célszerű ennél kisebb terhelést tartani. Két soros zéner terhelése lehetne kétszeres, feltéve hogy nem csak egymás után van forrasztva a kettő lába. De nézd át az BZX85 C24 adatlapját ha érdekel a dolog. Hogy mekkora ellenállás kell az optocsatolós áramkörhöz, azt csak próbával tudod majd eldönteni. Mert ha a készenléti áramkör egy kapcsolóüzemű táp, akkor azzal gond lehet. Mert amikor a diódák töltik a pufferkondit, "hatalmas" csúcsáramok folyhatnak. A pár Watt, csak ennek átlaga. Az opto, meg az R4 kis értékű ellenálláson keresztül tölti a C2 kondit. Tehát a csúcsáram hatására az feltöltődhet, mert nem egy OHM-os fogyasztóról van szó a MASTER oldalon. Alapból akkora ellenállás kellene a diódákra, amin a csúcsáramok feszültsége nem haladná meg az opto diódájának kb. 1,3V nyitófeszültségét. Tehát valóban próbálgatni kellene.
Hello! Köszönöm az újabb kielégítő válaszokat, sokat segítettél! Ahogy időm engedi megépítem az optocsatolósat (azt megterveztem már) és jelzek majd.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |