Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sziasztok!
Hozzám került egy Black Widow 1501DT-4 típusú hangszóróval szerelt basszusgitár láda. Viszonylag rövid idő után eljött rajta egy igen hülye hibajelenség. Alapvetően eltorzult a hangja és pár hangosabb pengetés után teljesen elnémul a hangszóró. Kicseréltem már a ládában lévő aljzatot, kábelt és nem javult semmi. Csak basszusgitárral jelentkezik a probléma, elektromos gitárral több mint fél órát játszottam rajta, ugyanazzal az erősítővel, amivel elnémult a hangszóró és így gond nélkül működött. Rámértem multiméterrel valamikor jó értéket mutat, valamikor teljesen irreális az, amit a kijelzőn látok. Leszedtem már a mágnest és a tekercsre nézve én nem látok semmilyen rendellenes elváltozást, de azért csatolok róla pár képet. Van valamilyen tippetek, hogy merre érdemes keresni a problémát? Ha nem jutok dőlőre esetleg tudtok ajánlani valakit a Dél-Dunántúlon, akihez érdemes lehet elvinni hogy ránézzen? Köszi előre is! A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2016
A mebárnon keresd a hibát, ahol a tekercs és a bekötőszál találkozik.
831857? Akkor ez jobb, mint az SLS 12. Ha teljesíti a gyári paramétereket, akkor nem is kell a cserén gondolkodni.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2016
Viszont több ponton is lehet rossz érintkezés, nem csak a kivezetőszálnál.
Tudom, de ez a gyakori, legalábbis én ezzel találkoztam a leggyakrabban.
Annyi kiegészítést még tennék, hogy amióta először elhallgatott a hangszóró pár napra rá kipróbálva újra szólt kis ideig és megint elhallgatott. Tulajdonképpen így megy azóta is, hogy valamikor szól és utána elhallgat egy időre.
Amikor épp nem szól, akkor lehet megtalálni a hibát.
Én akasztanék rá 4-5V DC feszt és mozgatnám a membránt, illetve a bekötőszálakat.
Eminence aktív topban láttam, hogy a mágnest nem csak a lemezkosár tartotta, hanem fészek volt számára kiképezve, és valami gyurma jellegű anyag rögzítette oda. Gondolom pakoláskor sem jön rosszul, hogy tehermentesül a 8 csavar. Egy magas javítópille csere miatt szedtem szét, de akkor már megnéztem kívül-belül.
És hogy derülne ki, hogy a hat pont közül melyiken szakadozik?
Úgy, hogy a papírt különböző pontokon nyomkodva nem mindenhol recseg, illetve a szálakat piszkálva sem mindkettőnél recsegne DC alatt ugye. Eddig mindíg bevált, bár mér régen szórakoztam ilyesmivel, még SALSPA hangszórókkal. xD Ha meg látható helyen van a szakadás, akkor sötétben látni a szikrát.
Jesszus, nekem van szakadásvizsgálóm.
Ha azzal egyértelműen meg lehetne találni a ragasztó alatti szakadásokat is anélkül, hogy feleslegesen szétbontom a hangszórót, akkor azt ajánlottam volna..
Szerintem meg lehet. Vagyis azzal lehet csak egyértelműen. De mikor melyik a könnyebb.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2016
A papír nyomkodására nem ad suhogó hangot, nem is recseg. Egyedül ha basszusgitár szólal meg rajta.
De kötöttél rá pár volt DC feszt? Ha DC van rajta, akkor csendben van, viszont szakadáskor reccsen egyet. Nem lehet, hogy egyszerűen nagyon leng a membrán és lecsattan az aljára a tekercs a basszusgitártól? Csak mert a gitár hajlamos akár néhány Hz-es lengésre is.
Délután kipróbálom. Azért fura, mert volt pár hét amíg jól működött, utána jelentkezett csak a probléma. Azt sem értem, hogy mitől javul meg... Mert ha egyszer pattan és úgy marad, azt képes vagyok agyilag feldolgozni, de ezt nem Ezért gondoltam arra, hogy esetleg a tekercs túlmelegedik és akkor jelentkezik a hiba, vagy nem is tudom...
Azt írja, hogy néha megy, néha meg nem. Senki sem gondol arra, hogy nem a hangszóró a hibás, hanem mondjuk az erősítő, vagy éppen a kábel kontakthibás? Én először minden más hibalehetőséget kizárnék, és csak utána kapnám szét a hangszórót, mivel nem lehet 100%-osan ugyanúgy összerakni, mint volt. Mondjuk nem muszáj követni a logikus gondolkodást, csak ajánlott.
Más erősítővel is ugyanezt produkálta, mint írtam kicseréltem a ládában az aljzatot és a kábelezést is. Első körben én is arra gondoltam, de sajnos nem vezetett eredményre.
Ez a hangszóró úgy van megcsinálva, hogy szét lehessen kapni (3 csavarral) és egyben ki lehessen cserélni a kosárt (membránostul, csatlakozóstul, tekercsestül. Elég hozzácsavarozni a mágnest és minden további nélkül szólnia kéne.
Ha valaki ránéz, aki ért hozzá, öt perc alatt megtalálná a hibát.
Szia.
Ved ki a hangszórót, majd a csatlakozóit zárd rövidre, majd felváltva próbálgasd szabadon és óvatosan nyomkodd meg kézzel a membránt. Ha keményebb rövidre zárva és nem puhul meg, akkor bármilyen fura,de a hangszóród jó. Amennyiben szakadáskor (nincs rővidre zárva) ugyan olyan puha, mint zárlatkor,esetleg érezni néha-néha keményedést, de nem túl határozottan, akkor a hangszóró hibás. Leszedném egy sniccerrel óvatosan körbe vágnám a porsapka és a membràn közti ragasztást, valahol ott lesz a tekercs és a kivezető szál kontakthibás. Ha ügyes vagy, meg is tudod forrasztani szerintem Te is. De mindenek előtt ezt a zárlat-nemzárlat megnyomkodós szemrevételezést csináld meg, és írd le ide a tapasztalatokat. A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2016
Szia, köszi, hogy felhívtad rá a figyelmemet.Most már értem a projektem valódiságát.
Persze a hangváltó is át van tervezve teljesen ezekhez a hangszórókhoz.
És megmérted-mértétek a hangszórókat?
Igen a mélyek be vannak mérve, azért vannak készen, dobozban.
A többi csak most jön. Egy barátomnak van hozzá műszerezettsége. Ha gondolod kiveszem a hangszórót és csinálok róla belülről és a hangváltóról is fotót. DE nem ma.Csak ha kíváncsi vagy rá. A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2016
Láttam a neten, meg tudom is, hogy milyen, gyakorlatilag SLS12 csak műanyagból. Ha ez a 831857. A középtartományra viszont mást választanék tényleg.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2016
Milyen célra lesz? És mennyiből úszod meg? mert engem érdekelne nagyon is...
Mire gondolod a műanyagot? A membránra? Az biztos, hogy a 831857.
Hát igen, de most erre van keret, majd később simán cserélem jobbra a közepet. Mivelhogy asztalos vagyok nekem nem gond komoly dobozokat építeni.
Szia, normál zene hallgatásra otthon. Csak ahogy valamelyik fórumtárs írta már valahol,
"jó dolog hallani ahogy a zenész levegőt vesz", és ezeken lehet azt is.
Aha ennek műanyag membránja van. Ennyivel tér el az SLS-től kb.
Nem biztos, hogy keret kérdése a normálisabb közép. Olcsóbban is van jobb. Bár azon tényleg jól mutatna egy keret, a kosara miatt.
Sziasztok ! Párhónapja vettem egy monacor sp-300p 30centis hangszórót sajnos gyorsan beleugrottam mert mélyládát akartam építeni de bekellet hogy lássam mélyládának házba 30centis nemkell
Mivel megmaradt ezért arra gondoltam jólenne egy sima mono aktív hangfalnak csak segítség kellene mit lehetne kihozni és hogyan A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |