Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Csupán azon dilemmázok, hogy az áramjelben is ott vannak a belengések. Rádugtam már a hegesztőt leválasztó trafóra, illetve raktam a primerre másik áramváltót is, ugyanúgy rajta van. Hogy ebből mennyit tesz rá a szkóp nem tudom, bár ha azon nullázom a bemenetet, akkor nincs rajta zaj. Belső mérőpontokon így is volt rajta néhány tüske. Illetve a nagyobb gondom, hogy az áramváltón keresztül még mindig nem kapom meg azt a terhelt jelet, mint amit te is felraktál, de láttam mástól is a fórumon. Trapéz. Az áramváltóm 0,9cm2, rajta 78 menet, 22ohm lezáróval most. Ezek elektronikus halogéntrafók főtrafója, AL-jük 3000-3500 közötti. Katt-tól is olvastam máshol ajánlást, ami közel ezeket a paramétereket célozza. Ha a primer körben folyna 32A, ezen áramváltó gerjesztése akkor is csak 6mT körül lenne, ha jól számolom... Tekintve, hogy a leválasztó csak 80VA-es így ívet fogni nem tudok vele mert nagyon leesik a puffereken a feszültség. Holnap rákötöm a hálózatra, majd lesz valami.
Rendben, köszönöm. Ha még építek hegesztőt, akkor a most tanultak alapján jobban fogom elkészíteni a belsejét.
Tudom nem ide tartozik, de kaptam két régi rádiót és szeretném rendbe tenni őket.
Viszont mind kettőből hiányzik a varázsszem az egyik EM80 a másik EM4, ha esetleg van valakinek és meg válna tőle kérem jelezze. Köszi nektek és bocs az off-ért
Először úgy kapcsold be hogy tegyél a hálózattal sorba egy 100W-os izzót, ha nagy a gond akkor az megvédi az IGBT-ket. Normál esetben felvillan majd elalszik.
Megtörtént a beüzemelés. Két darab 2-es pálcát eljátszottam vele. A főtrafó ferritjén kívül minden éppen csak érezhetően melegedett, a ferrit picivel volt melegebb. Kézzel saccolva olyan 30 és 35 fokról van szó. Még van pár apróság a géppel kapcsolatosan, mint újabb garnitúra IGBT beszerzése, és az áramszabályzó poti beállítása. Illetve a gép tesztelése, mégis mit bír.
Köszönöm a segítő információkat mindenkitől, ha befejezettnek tekintem a gépet, még jövök képekkel.
Üdv! A zöld toroidok darabjára 2,34cm^2 hasznos keresztmetszetet számoltam, ha mind a 2-t bekötötted egy gépbe (főtrafónak), hogy kötötted be? (én is gondolkozok valami hasonlón, mert ezek olcsóbbnak tűnnek mint az errefelé ajánlott E65-ös mag). Ez a gép is 130A körül muzsikál fullon?
A ferritnek a 70-80 Co sem gond, sőt ott a legkisebb a vesztesége. Hogy az egész mit bír az meg IGBT, trafó áttétel, meg hálózati automata kérdése. Alapesetben a 150-160A sem gond, ha meg nagyobb feszáttétellel van megcsinálva és graetz-es gyújtás van, akkor meg akár a duplája is lehet. Persze 300A körül már nagyon komoly szekunder rész kell, mert a diódák nem kicsit fognak melegedni.
Az ötös áttétel nekem már nem volt az igazi, mert a 60V körüli fesszel már nehezebb volt az ívfogás, így a négyes trafóáttétel mellett maradtam.
Ebben az esetben lehet, mégiscsak a bakelitlapot kellett volna használnom a trafó és fojtó alá, nem a plexit. Azt nem tudom, hány fok körül kezd el alakulni, utánajárok, ha szükséges, inkább kicserélem, nehogy a vetemedés miatt eltörje a ferrit magot, bár valamennyire rugós a szorítása. A 32A-es automata miatt úgy terveztem, hogy 8-as áttétel lesz a graetz-es gyújtással. Az üresjárati feszültségem tegnap 46,8V volt 327V bemenő mellett, vagyis éppen hogy 7 lett az áttétel. Bár elvileg 24 menet primerem van 3 menet szekunderrel. Az egész gépet ennek jegyében igyekeztem megépíteni. Ezért raktam párban az IGBT-ket és az egyenirányítót is úgy építettem meg, hogy tudhassa. Papírforma szerint annak 300A a vége. Most csak 12N60A4D van benne szólóban, így a terheléses teszt még várat magára. bistvan196700 ajánlására szívesen tennék be 30N60A4D IGBT-t, de nekem az a véleményem, hogy a tokot nem szívesen terhelném még szakaszosan sem 30A-rel. A katalógus szerint meg 70A-nál van a tok limitáció. Lehet, leszedek a szekunderről egy menetet és beépítésre kerül a nagyfesz gyújtás, még alszom rá néhányat. Életemben tegnap "hegesztettem" először, eddig csak páka volt a kezemben. De egész könnyen lehet vele ívet fogni, igaz nincs összehasonlítási alapom sem.
Szia! Egymás tetejére raktam a két gyűrűt majd hőálló szalaggal betekertem, így olyan mintha egy ferrit lenne. Réz az fér bele rendesen. Ez a harmadik egy 30-140A-es gép lett, primer 20 menet, szekunder 2x4 menet. 1/5-ös áttétellel, üresjárati feszültség 65V. Kicsit nehezebb vele ívet fogni, mint a nagyfesz. gyújtásosokkal (1-2 –es gép azok ilyenek), de ez is szépen hegeszt. Annyi hely még van a dobozban, hogy bármikor át tudom alakítani nagyfesz. gyújtásúra.
Szia! A nagyfesz. gyújtásost 30-180A-re állítottam be így 20A-es kismegszakító még elbírta a max áramon való hegesztést. Ha ilyen 300A-ben gondolkodsz akkor 3 fázisúra érdemes a betápot megcsinálni. Persze akkor már 1200V-os igbt-ket kell berakni, mert meg emelkedik a primer feszültség. Valamint a főtrafó áttételét is lehet nagyobbra módosítani. Én is gondolkodtam ilyenen, mert 3 fázisú egyenirányítókat használtam, de végül letettem róla.
Nem gondolkodom 300A-ben, nagyon maximum csak 240A-ben. A 300A-t csak az egyenirányítókra írtam, hogy adatlap szerint annyit kellene tudniuk. Ezt gondoltam egy egészséges túlméretezésnek, nem több. Berakhattam volna csak 4-4 darabot, de az adatlapi adatok alapján az éppen határon van. A félvezetők meg határon túlról jöttek. A 20N60A4D IGBT-k valószínűleg nem is eredetiek. Kínából ötször olcsóbb volt a darabár, mint pl a TME-nél. Három fázisról elég bika gép építhető lenne, ez igaz, de arra végképp semmi szükségem, illetve nincs is bevezetve hozzánk.
A legutóbbi gépembe HGTG40n60A4D raktam ez 25C fokon 75A 110C fokon 63A tud. 5db-ot rendeltem 1300Ft-ért. Fel akartam ide rakni a linkjét, hátha mást is érdekel, de már nem elérhető.
Van esetleg saját képed a félvezetőről? Ezek az adatok is szimpatikusak nekem, csak kis keresztmetszeten kell átmenniük az ampereknek... Néztem ISOTOP tokozású IGBT-ket, de azok drágák nekem.
A könnyű az nézőpont kérdése. Nekem először 60V-os szekunderrel volt megcsinálva (5-ös áttétel), és nem igazán tetszett az ívfogás. Aztán amikor áttekertem 4-es áttételre és 75V körül lett, mindjárt sokkal jobban tetszett, nem véletlenül írják szakberkekben hogy kell a 70V körüli gyújtófeszültség. Persze 40V-tal is lehet ívet fogni, de az már elég macerás.
Van egy 2T forward hegesztőm is (gyári maci féleség), na azokkal jóval nehezebb ívet fogni, azt kopogtatni kell rendesen ehhez képest. Gondolom azért is rakják a letapadásvédelemnek csúfolt valamit bele, mert ugye a kopogtatástól meg rögtön le is ragad. A hidam megvan már néhány éve, de 1 kezemen meg tudnám számolni hogy hányszor ragadt le a pálca.
Ha ugyanúgy a nullához képest egyenirányítod a 3 fázist akkor nem változik a feszültség, csak a kivett áram oszlik meg a 3 fázis között.
A nézőpont miatt is írtam, hogy nincs még viszonyítási alapom. Összedobom a nagyfesz gyújtást, kipróbálom úgy milyen lesz...
sziasztok én a macit szeretném megvalósítani, leválasztó trafónak E20 E25 E30-es magokat írtatok, az EI33 még jó ide? (és ha igen tegyek bele légrést)
Van vagy 5 döglött tápom, de mindegyikben csak EI33 van, meg egybe ED28, de azt korábban olvastam valahol, hogy a kerek középpontút nem ajánlanátok a tekercselés nehézsége miatt (ott mondjuk fő trafóra kérdezte valaki, de gondolom leválasztóra is ez vonatkozik) :/
Én ezt a mackót akarom megcsinálni (sokan építették után és csupa jót olvastam róla, a teljes hidast annyira még nem ismertem ki) (ez nem tudom hogy nagyfesz gyújtású-e odáig még nem értettem meg van mit olvasnom) amúgy hogyhogy letettél a nagyfesz gyújtásról 2 trafó után? (am ha ezzel a 2 maggal még bírja a 140A-t akkor szerintem erre a magtípusra voksolok én is )
Jó lesz az EI33 is, légrés kell bele. A Maci nem nagyfesz.-gyújtásos, de lehet hozzá csinálni, minden nehézség nélkül. A hegesztőáram az IGBT-ktől (vagy FET-ek), és a főtrafó méretétől függ. A 140 A-hez kellő huzal nem fér bele a főtrafó ablakába. Ugyanekkora keresztmetszetű toroidba pl. belefér. Vagy 3-4 pár TV vasba.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2016
Szia!
A nagyfeszgyújtásról kérdeznék. A 12A-es áram az neked hogy jött ki, illetve hogyan mérted? A kapacitások reaktanciája azon a frekvencián közel 40ohm, ami 80V mellett is csak 2A-t enged szerintem. Tegnap összeraktam kupacba én is tesztelni. Valószínűleg a multiméterem valamit nem jól mér a nagyfrekvencia miatt, a kimeneti 46.8V mellett a kétszerezőn 110V körül mértem. Annak a körnek a rövidzárási árama is csak 4A volt. Ahogy én számolom, 1200-1200nF kellene a kondiknak lenniük, hogy legyen 12A a 80V mellett.
A maciban a főtrafó előtt van egy 2,2µF/630V kondenzátor az nem nanofarad akart lenni csak elírták? (nekem ilyen nagy kapacitásból max 400V-os motorindítóim vannak, de akkorák mint az öklöm)
Am szerinted jobb a teljes hidas megoldás (amit errefele emlegetnek)? EI33-ba elég gondolom egy papírvékony (0,5mm) légrés?
Ha megnézed a régi rajzokat (a téma képei közt, az elején), ott írja, hogy 5×470nF/400 V, tehát normális méretű (fél-ujjnyi X2-es fólia) kondikból összerakható. Elektrolit ott szóba sem jöhet. Szintén visszaolvasva Gábor írja a légrés nagyságot, de 0.5 mm megfelel (érdekes módon csak az EI magokba kell, az EE, EF-be nem). Olvasd el amiket írt, mert nagyon hasznos gyakorlati (tapasztalatokon alapuló) tanácsokat ad.
köszi, sajnos hátulról kezdtem előre fele olvasni a fórumot ezért nem találkozhattam vele (azt hogy elektrolit szóba se jöhet, sejtettem, azért mondtam a motoríndítókat, mert azok is fóliák ha jól tudom és egybe megvannak ilyen tárkapacitásokban, de ha a 470-eseknek jobb a térkitöltése akkor szerintem én is arra voksolok)
Idézet: „nekem ilyen nagy kapacitásból max 400V-os motorindítóim vannak, de akkorák mint az öklöm” A motorindító kondenzátor azért olyan nagy, mert váltófeszültségre méretezik és ott nagyon számít a veszteség (átpolarizálódás). Emiatt vastagabb a szigetelés (az a 400V az váltakozófeszültségre értendő, egyenáramúlag akár 1500V-ot is elbírhatnak). Az egyenirányító utáni szűrőkondikon jóval kisebb a veszteség, nincs átpolarizálódás, ezért az ide szánt kondenzátorok kisebb fizikai méretűek. Tehát lehet az 2,2µF.
Oda, ahova kérdezted mkp kondi kell. Mint itt a képen a jobb oldali.
mkp
Szia! Igazad van, én 3fázisú híd egyenirányításban gondoltam. Így nem kell a nulla vezető.
Szia! A maci készítéshez sok sikert kívánok. Nézegesd a fórumot sok jó tanácsot találsz itt. Egyelőre nem raktam bele a nagyfesz. gyújtást. Mikor még darabokban volt a cucc türelmetlen voltam és gyorsan-frissen rátekertem 2x4 menetet szekundernak a főtrafóra, és kipróbáltam. Nagyon szépen hegesztett meg voltam elégedve vele, aztán így hagytam.
Szia! Ha kimeneti feszültséget akarod megmérni, akkor tegyél be egy kisebb terhelést pl: izzót, akkor reálisabb értéket mérsz. Én egyenáramú lakatfogót használok. Annak idején én is számolgattam a nagyfesz. áramot, már nem emlékszem, hogy mire jutottam. A fojtót is beleszámoltad? Ez a 4 db 100nF nagyméretű kondi 2-2 párhuzamosan kötve vált be. Szerintem azért próbáld ki. Óvatosan, hogy a greatz diódák el ne szálljanak. Természetesen a nagyfesz. kör áramát külön kell mérni a fojtóval együtt, rövidzárban.
A nagyfeszültségű kör áramát természetesen külön mérem. Mire gondolsz azalatt, hogy a fojtót is beleszámoltam-e? Összeraktam egyébként ugyanezt a felállást, ami a kapcsolásodon szerepel. Induktivitás valószínűleg nem volt 60uH-s, így az ívnek volt kis hangja, azóta találtam egy 70uH-s induktivitást, azt fogom panelre tenni. Elgondolásom szerint felesleges a graetz mindkét oldalára a kondi, így felére csökken az eredő kapacitás. Az én gépem 55kHz-en megy. Ezen a frekvencián a két-két párhuzamos kondi reaktanciája 14,5-14,5ohm, amik ugye sorba kapcsolódnak, vagyis 29ohm az eredőjük. Ez a 100V körüli feszültségen 3,44A-t enged rövidzárban, én 4A felett mértem picivel multiméterrel. Délután elkészítem a panelt és beszámolok. Egy oldalon lesz négy darab 100nF-os fóliakondi párhuzamosan, így ennek a körnek az árama 13-14A körül kell(ene) majd lennie.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |