Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Forrasztás a pákán túl
Ok, köszönöm. Akkor szerintem ez lesz a befutó:hőlég páka
Van ehhez fellelhető kapcsolás, már mint a hőmérő része mi lehet NTC,PTC ? Segítséget válaszokat előre is köszönöm.
Sziasztok kedves társak!
Szeretném bővíteni én is a szerszámparkomat egy hőlég pákával. Sokat keresgéltem, készen megvehetem a boltból, de akkor hol marad az építés öröme. (lásd: JLT02) Szóval a lehető legpuritánabb, legegyszerűbb megoldást keresem még mindig. Arra gondoltam, hogy lehetne házasítani a JLT forrasztóállomás szabályzóját alkalmazni ehhez a pákához: hot air soldering gun Vajon a bemeneti fokozatot egy az egyben lehetne használni? Azért gondoltam erre, mert a Solomon SL20-N (sárga, vagy kék nyelű) pákában is K-tipusú hőelem van, mint a fent linkelt hőlég pákában. A fűtés természetesen 230V-ról kell működtetni. Gyakorlatilag a 24VAC helyett 230VAC-t kötök a triakos végfok részre, figyelve a triak teherbírására. JLT02 forrasztó állomás (Attila86 cikke alapján) A ventilátor szabályzása pedig szimpla PWM. Mit gondoltok erről? Köszönöm.
A ventilátor vezérlésére pedig konkrétan erre a kapcsolásra gondoltam. Ez nálam nagyon bevált, nagyon jó PWM kontroller.
Jól elbeszélgetek magammal
Szóval az alábbi pdf-ben szereplő feszültség szabályzós kapcsolás szerintem sokkal jobb választás a ventilátor számára. Ami nagyon előnyös, a PWM-el szemben, hogy sokkal finomabban, szabályozható és azt tapasztalom, hogy lényegesen dinamikusabb a motor járása. Ez egy nagyon egyszerű feszültség dimmer. A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2016
Szándékosan nem akarom mikrovezérlővel felépíteni. Most ebből ki szeretném hagyni teljes mértékben a mikrovezérlőket. Az utóbbi időben az összes projektem mind-mind mikrovezérlővel épült.
A JLT (amit fentebb linkeltem) forrasztóállomás kapcsolása véleményed szerint jó lenne a (szintén linken szereplő) forró levegős pákához? Azért gondoltam erre, mert a Solomon és a levegős páka is K-tipusú hőelemmel "megy" A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2016
Üdv!
Én is gondoltam erre, szerintem az elgondolás jó, működnie kell.
A JLT tudtommal nem tartalmaz hidegpont kompenzációt, túl is fűt néhány fokkal, (talán vagy 10-15) de nem vészes. Mivel ugyan ezt a szabályzót szeretném kipróbálni vele, talán itt is hasonló lenne a helyzet.
Egy valamire azonban nem jöttem rá: Hot Air Gun Megtaláltam a bekötését ennek a pákának itt: Bekötés A pákába épített reed switch-et hogyan kell bekötni? A videóban látom, hogy a mérés idejére a hőelem és a reed SW közé kerül a mérőzsinór. Én úgy gondolom, hogy a hőelem pontokra a hőelem vezetékeit kötöm, a fűtőszál pontokra pedig a fűtőszál vezetékeit kötöm. Az viszont jó lenne, ha visszateszem a tartóba, akkor a reed SW valahogy lekapcsolja a fűtést.
Ha jól értelmezem, akkor a reed sw-n (zöld) keresztül kapcsolódik a termoelemhez. (piros) E mellet a termoelem is ki van vezetve. (piros és fekete.) Valahogy ilyen lehet a bekötése. De valahogy nem fér a fejembe a logikája, hogy hogy is lehet ez. Lehet kihagyom a reed-et. Ha visszateszem a pákát a tartóba, akkor letekerem a hőfokot minimumra, vagy ki is kapcsolom a fűtést.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2016
Egyébként meg az is lehet, hogy egy ilyet fogok alkalmazni: Ilyet
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2016
Üdv kedves fórumtársak!
Szeretnék építeni egy gázfűtésű "légpákát", le tudnátok írni a kifúvott levegő tulajdonságait? (mekkora légáramlat, hány fokon, mekkora csövön) Nagy szükségem lenne erre az információra, kérem hogy aki csak tudja írja le hogy milyen pákája van. Közönöm. Tamás
Triakot PWM-mel vezérelni? MOC 3063 nullátmenetes, tehát a be- és kikapcsolás is a nullátmenetnél megy végbe, erre végképp felesleges a PWM.
Inkább a másodikat.Viszont ahogyan az előttem szóló is írta, csak korlátozottan a PWM mel. Egy félhullám az alapeset, ha jót akarsz nullátmenethez szinkronizálva. Fűtéshez szerintem még így is jó lesz.
Ok ! Csak láttam a bekötési videjón, hogy a delikvens egyszerű fázishasogatós szabályzóval hajtotta meg a páka fűtőjét..., és mivel a 3063 ezt nem tudja, gondoltam a 3020-ra. A pwm meg csak úgy jött , mivel a kimenet amiről a jelet veszem lehet az is... Köszi !
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2016
Ha már PWM, akkor szilárdtest relé. egy 20-40A-es SSR és minden megoldva. De szerintem hőlégfúvó fűtés vezérléséhez a legalkalmasabb egy hőkapcsoló. (pl. PID temperature controller) A ventilátorhoz viszont jó a PWM vezérlés.
Én ezt választottam a leendő hőlég pákámhoz: TA6-SNR Ebből a szettből a K-típusú szenzort nem használom, a hőlégpáka belső, saját K-típusú szenzorát kötöm majd be.Egyenlőre egy Solomon SL-20N pákávan próbáltam, (Annak is K-típusú hőeleme van) azzal tökéletesen működik. Ha minden összeáll, elképzelhető, hogy készítek belőle egy rövid cikket. Igazából nem nagy dolog, mert vásárolt, kész alkotóelemekből kell összelegózni a rendszert. Egyetlen egy dolgot kell építeni, az pedig a ventilátor vezérlés. kb 3x4cm-es nyák.
Sziasztok. Kérdésem össz-visz annyiból állna hogy ha DIP foglalatos IC-ket ,tranzisztorokat ha kimelegítem a panelből (persze rövid ideig) akkor sérülnek az alkatrészek? A minap kipróbáltam egy epromon a módszert és nagyon megtetszett a gyorsasága és az egyszerűsége miatt. Válaszokat előre is köszönöm!
Mit értesz kimelegítés alatt? Én több, kb. 50 mikrokontrollert forrasztottam ki ónfördőben, egy volt hibás. Igaz, nem győződtem meg róla, hogy már a kiforrasztás előtt is hibás volt-e (ahogy kezelték a paneleket, nem csodálkoztam volna).
A forrasztási oldal felől addig melegítem meleg levegővel még az ón meg nem olvad,majd csipesszel kiemelem a panelből az alkatrészt. Arra irányult a kérdésem hogy az alkatrész nem-e melegszik túl a hevítés során (törekedve persze kimelegítéskor a legrövidebb időre).
Ez egész jó árban van, meg egyszerű is, nem tudom mennyire bírhatja a strapát.
nos, megérkezett a hőlégpáka.
HOT AIR GUN Sajnos a tapasztalat negatív, a működéssel kapcsolatban. Ventilátor nélkül nagyon szépen szabályozottan működik a fűtés, ezáltal szépen tartja is a beállított hőmérsékletet. Azonban amint bekapcsolom a ventilátort, akkor megkergül, és 80-100C° fok különbségek keletkeznek. Visszahűl ugyan a beállított hőmérsékletre, de amint bekacsol a fűtés, nagyon hamar 50-80-100C° fokkal több lesz a mért hőmérséklet. Ventilátor nélkül viszont elég egyenletes a fűtés és a vezérlés is. Légáramlat hatására gyakorlatilag megbolondul a rendszer. (?)
Kipróbáltam még egyszer. Ventilátor nélkül is ugyan olyan rossz. Túlfűt. Elképzelhető, hogy a fűtőszál és a hőelem termikus kapcsolata nagy-nagyon rossz.
Miért baj? Nam kérdezed komolyan. a 80-100fok túlfűtés elég baj. És nem igazán áll be a hőmérséklet, mert a termikus kapcsolat borzalmasan sz@r.
Az előző hozzászólásaimban pont ezt mondtam, hogy ventilátorral is nagyon rosz volt a szabályzás. Tehát eleve valami nem stimmel. Egy gyári PID szabályzót használok.
Nem tudjuk hogyan méred a kiáramló levegő hőmérsékletét, de az is lehet több idő kell a szabályzónak a tanuláshoz.
Szétszedtem a pákát. Az elejében van a K hőelem, ezután van a fűtőspirál. Már kicseréltem a K hőelemet egy olyanra, amit konkrétan a szabályzóhoz kaptam. Azzal is dettó ugyan ez a helyzet. Nagyon nagy mértékben túlfűt. Tehát a fűtőszál nagyon intenzíven fűt, és nincs annyi hőtartaléka, hogy ezt a hőenergiát pufferolni tudja. Egy nagyon rövid időre ha bekapcsol a szabályzó, a fűtőspirál azonnal túlmelegszik 50-80 fokkal is. Én azt gyanítom, hogy a gyári szabályzó más elven működik.
Sajnos az elképzelésem nem váltottam be a hozzá fűzött reményeket. Sima forrasztópákához viszont tized pontosságú... Ott van annyi hőpuffer, amihez lehet szabályozni.
Igen, ez abszolút igaz. A fűtőspirál nagyon-nagyon dinamikusan melegszik, nincs hőpuffer. Még a PID szabályzóval kísérletezek kicsit.
Üdv Zoli !
A tyubon a ruszki ember egy fázishasítós szabályzóval állította a hőfokot (nem SSR-rel). Nem lehet, hogy az kedvezőbb a beállítás szempontjából ? Mert nem kap eleve 230V-ból egész hullámot. Valami ilyenről:szabályzó Azután a ventit pwm szabályozva (esetleg ezzel : digi-PWM) nem lehet stabillá tenni a hőntartást? Gábor A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2016
Sikerült a PID szabályzót teljes mértékben beállítani ehhez a pákához. Most már tökéletesen tartja a beállított hőmérsékletet. Abszolút elégedett vagyok ezzel a rendszerrel.
Ez ( a pid) mit is jelent ? Bővebben légyszives ! Egy ilyennel szabályzol PID,és a nagy bufli PT110-ast hogyan varázsoltad bele a kábelével?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |