Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Ahogy én csinálnám/csináltam: Venni 4db schottky dupladiódát és párhuzamosítani az anódjukat. Összekötni a képen látható mödon, és kész is.
Ennél többet már nem tudok segíteni.
Köszönöm a sok segítséget!
Készen lettem a tápegységgel!
Nagyon frankó! Már kipróbáltam...váóóóó! Köszi,köszi,köszi! Viszont lenne egy kérdésem: Szeretnék egy másikat is csinálni kimondottan a fúrógépnek és azt szeretném tudni,hogy a potit/potikat mivel helyettesítsem, ha fix 18Voltot(+-0,5-1,0Volt) szeretnék?A trimmer maradhat, csak a másikat szeretném minden áron kiiktatni,mivel nem akarom szabályozni potival.
Miután beállítottad a kívánt feszültséget a potméterekkel trimmer középállásban, forraszd ki a potmétert és a csúszkához mérd ki a két végét. A kapott 2 ellenállás értékeket fix ellenállásokkal helyettesítsd. A pontosítást a trimmerrel elvégezheted.
A kérdést már megválaszolták előttem. De használhatsz két trimmert is, nem fog elálítódni.
Én még annyit tennék hozzá, hogy egy 18V-os fúrónál a teljesen feltöltött akksi kb. 21V-ot ad, erre a feszültségre állítsd.
Köszönöm mindkettőtöknek!
Jah és még valami...ha kiszedem a szabályzó potit és a trimmer marad, akkor a kiforrasztott poti helyén marad három vezeték.Egy gnd, egy az IC 1-es lábára megy és egy a szabályzott kimenet.Az ellenállást hogyan építsem be, melyik vezetékekre?Vagy használjak inkább egy másik trimmert a sima poti helyett? A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2016
1. Lehetőség(amit a kolléga írt). Beraksz egy rendes potit, beállítod. Utána kiveszed úgy, hogy nem állítod el, megméred a közepétől a két oldala felé az ellenállást. Ezekhez az ellenállásértékekhez keresel szabványos közelítő értéke, és azt berakod, majd a trimmerrel utánálítod.
2.(az egyszerűbb): poti helyett trimmert használsz.
Oké, ezt eddig is értettem.Akkor tehát ha meg van a két ellenállás, akkor mindkettőnek az egyik lába az "egy szem" testvezetékre megy, vagy hogy?Mivel ugye a poti kivétele után 3 vezeték marad, a két ellenállásnak meg négy lába van.
Vagy a poti középső lábára menő vezeték lesz a közös pont? A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2016
Nem tudod, hogy néz ki a potméter, hogyan működik?
Pedig egyszerű: két ellenállás sorosan (feszültségosztó), egy közös ponttal, ami a középkivezetés. És ez a közös pont "vándorol", ha potméterről van szó. Tehát a két soros ellenállás értékeit a középkivezetés és egy-egy végpont közötti ellenállásérték adja meg. Ezért ne tekerd el a potit, mikor beállítottad és kiforrasztod mérni.
Nem értek több dolgot sem.
Például azt,hogy ha felteszek egy kérdést,miért nem arra kapok egy egyszerű választ? Továbbá az sem tiszta, hogy miért kell leoltani, mint ha erdőtűz lennék? Lehet, hogy egyszerű és/vagy hülyeség, illetve fárasztó, amit kérdezek, de nem viccből teszem, hanem azért, mert tudni szeretném. Bocsánat minden vérprofitól!
Bocsánat, csak meglepődtem... Azért szép kihívás mindjárt tápalakítással próbálkozni. Elismerésem Én szurkolok neked (meg remélem, nem lesz "megrázó" élményed... vigyázz nagyon, az áram tudja a fizikát, és inkább téged oltsunk le, mint neked kelljen az égő házat ).
De remélem sikerült értékeset is válaszolnom.
A két ellenállást sorba kötöd, az összekötés felel meg a poti csúszkájának, az egyedül álló lábak meg a poti széleinek. Ha a választ nem érted kérdez újra, ne háborodj fel, mert előbb utóbb senki sem fog segíteni.
Köszönöm,első körben is ezt a választ vártam!Egyszerű, érthető, rövid.
Óóó a felháborodás, ettől még messze van!Ez még csak hangos gondolkodás volt.
Csak mindegyikőnk feltételezte, hogy tudod mit jelent a potenciométer, már mérted is, -ha már nekivágtál a pc táp átalakításnak-, és ismered is !
Panaszod nem lehet a fórumozók türelmére.
Ugyan már, ne kérj bocsánatot!Úgy látom a meglepődés kölcsönös volt, ki ezért-ki azért lepődött meg.
Ez már a második tápalakításom lesz, de előtte bonyolultabb dologba is belefogtam már.Köszönöm az elismerést! A szurkolást sem kérem, még beleragadom végleg. Az árammal már 5 éves korom óta szoros kapcsolatba vagyok.........úgy két 65-ös szög hossznyira.:-d A ház miatt meg ne aggódj, úgy is hamarosan összedől. Egyébként anno, amikor elkezdtem motorozni, akkor sokfelől kaptam dorgálást a jogosítványom hiánya miatt.Pedig a motort csak a benzin érdekelte, attól ment........a jogosítványt később hiába próbáltam beletömködni, nem indult. Ez van!
Khm, egy jótanács: ne kezdj ejtőernyőzni, mert ezzel a "lazasággal" nem sok sikerélméned lesz...
Az óvatosság, a körültekintés és az előzetes ismeretszerzés nem csak a kütyük életét hosszabbítja meg...
Pedig ejtőernyőzni nagyon szeretnék, csak nem mer senki tandemet ugrani velem.
Mindenki és minden élete annyi, amennyi meg van szabva. Köszi a jó tanácsokat!
Sziasztok!
Milyen következménnyel jár, ha kiveszem a ventilátort a tápból? Teljesen néma PC-t akarok építeni egy integrált CPU-s mini ITX lappal, pontos fogyasztási adatot nem tudok de minimális! VGA nincs SSD az adattár és egy külső tápos USB 3.0-ás WD a merevlemez.
Semmilyennel, ha nem veszel ki belőle nagy áramot.
Ez csak tesztüzemben dönthető el, hogy mennyire melegszik az adott konfigurációban ventillátor nélkül, meg kell mérni... De én inkább javasonlám, kösd át az 5 voltos ágra, ott még forog lassan, így biztosítva némi légáramlást, viszont elég halk. A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2016
Próbáld meg, de ellőtte rakja a táp egyenirányító diódáihoz(a kimenenet felőli borda) egy hőmérőt és figyeld a hőmérsékletet.
Én inkább azt javaslom, hogy vegyél valami halkabb ventit(Noctua, Be quiet,Akasa viper,Cooler master silencio, stb) és azt rakd bele. Ha még úgy is hangosnak találod, akkor átkötheted 7 vagy 5V-ra és úgy már biztos nem hallani. Én egy Corsair TX650-be raktam egy Be Quiet Pure Wings 2-t és azóta teljesen néma, bár egy kicsivel melegebb is.
Azt mindenki elfelejti, hogy ez a ventilátor nem csak a tápegységet hűti, hanem az egész PC-t. Érdemes megfigyelni az alaplap hőmérsékletet is - főleg hogy a processzor is fűti- biztos melegebb lesz, mint a tápegység. Ha belegondoltok a laptop tápegysége sincs olyan meleg, mint maga a gép.
Ez az alaplap kerül a gépbe, nem hiszem hogy nagy áramfelvételt produkálna. De jelenleg még azt se tudom, hogy milyen házba kerül. De gondolkodtam ilyen tápon is csak nem tudom ezek mennyire megbízhatóak? Lehet a ventilátor csere lesz a befutó valami olcsó táppal, ha nem mini itx házat veszek.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2016
Inkább vegyél valami nagyobb, szellősebb házat egy sima ATX táppal, amibe 12cm-es venti van. Kicseréled a ventit a tápban és lesz egy néma és megbízható géped, ami nem melegszik túl nyáron sem.
Ha mégis azt a pico psu-t választod, akkor is kelleni fog valamilyen szellőztetés, mert különben megreked a házban a meleg és megfő az egész. Tehát ugyanott vagy venti szempontból.(amúgy ebayen olcsóbban kapsz ilyet) Ja és meg külső adapter is kell. Nem tudom miért ódzkodsz ennyire a ventilátortól. Nekem van egy 800rpm-es Noctua, amit egyáltalán nem lehet hallani még éjszaka sem, de az 1400rpm-es CM Silencio is teljesen elviselhető hangú.
Sziasztok.
Volna nekem egy mercury kob ap4400xa tápegységem. Amit szeretnék úgy átalakítani hogy olyan 22-24v 5-6A terhelhetőségű tápegység legyen belőle. Egy erősìtőt szeretnék meghajtani róla ami 2x50w-os. Olvasgattam itt hogy átlehet alakítani kicsit macerásabb mert 2003 ic van benne nem tl494 azzal nincs bajom mert azt már ismerem. Ebbe kérnék tőletek egy kis segítséget. Köszönöm.
Szia!
Ha az erősítődnek nem kell +- os tápegység, akkor talán a legegyszerűbb, ha a -12v-os ágat erősíted meg hogy tudjon 6 A-t. és akkor a +- 12v közt meglesz a 24v, a tápegységet nem ismerem, de talán a vezérlés sem tiltakozik ez ellen.
Az erősítő TDA7492 CLASS-D
Sziasztok.
Éppen egy atx-es tápot alakítok át labortáppá. A vezérlés módosítása egyértelmű ezzel nincs is gond. De mivel szinte majd nem mindenhol azzal kezdődik hogy "a védelem kiiktatása" amit értek is de most lenne a kérdés,Hogyan lehetne a védelmet( ic 4-es lába) úgy áttervezni hogy közben meg maradjon a védelem?? is miközben a kimenő feszültség változik.
Te a túlfeszültség védelemről beszélsz, de szerintem igazából a túláromvédelmet szeretnéd megtartani, ami más tészta.
Rövidzárlat elleni védelmet szeretném valahogy megtartani.
Csak azt nem tudom hogy ez is a 4-es lábra megy? Ettől eltekintve kész az első labortápom ami 0-20v állítható és stabilan tartja a feszültséget. Volt egy mások tápom is mercury 350w-os,na azzal csak annyit csináltam hogy a -12v a+12v mintájára alakítottam át így van 24v amivel egy 100w-os végfokot hajtok meg ami egy mélyládát hajt. Tegnap rá akasztottam gyors hogy milyen lesz és sokkal jobb mint a toroidommal ami kevés volt neki. A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2016
Egy labortápban van áramszabályzás is, és ha rövidre zárod akkor a beállított max áram fog folyni rajt, ha ez 20mA akkor annyi, külön védelemnek nincs értelme. A téma képei közt vannak rajzok labortápos átalakításhoz. Meg itt is : Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |