Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Képben vagyok már az EPH rendszereket illetően” Idézet: ( Az biztos ! )„a fali korongokat csatlakozási ponttal kellene árulják akkor több figyelmet kapna ez az egész.” El tudom képzelni, hogy a kád csaptelep fali korongjából zöld-sárga vezetékek lógnának ki . És vajon hova lennének bekötve ? Szerintem a szabvány szerinti szerelést elég rosszul értelmezed. habazutty véleményével egyetértek.
Tisztázzuk te mit értesz fali korong elnevezésen???
Bővebben: Link Illetve a csatlakozási pont ritkán jelenti azt hogy vezetékek lógnának. Hogy hova lenne bekötve? ...A helyére :/ a lefolyó EPH vezetéket hova kötöd? Na ugyanoda De a legviccesebb nyilván az ha hülyének nézzük a másikat. Csak nem túl bölcs és érett. Bocs fáradt vagyok... A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2016
Így van, pontosan ez a fali korong, akár sima, szerelt, vagy pressz változatban. Mindegyiken van furat, rá lehetne kötni . De nem ide célszerű, hanem a csőre bilinccsel . ( A helyére és ugyanoda, ezeket nem tudom értelmezni. )
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2016
Igen én is csőre bilinccsel szereltem. A többi pedig lényegtelen csak egy ötlet volt amolyan poka-yoke...
Az ugyanoda az annyit tesz, hogy ahova a lefolyó EPH-t kötöd. Az EPH csomópontba/gyűjtőbe.
Igen, így helyes .
A zsugorcső mekkora vízvédelmet jelent egy 230V-os hálózatban?
Zsugorcsővel hosszabbított kábelt mondjuk tóba beraknátok, vagy ennyire azért nem lehet bízni benne?
Csak a ragasztós meríthető vízbe, ásható el, a többibe beszivárog a víz.
Műgyantás zsugorzsővel való toldás, és szigetelési ellenállás mérés után, talán...
Persze sak ha van FIrelé
Linkeljen már valaki lefolyócsőre rakható fém közdarabot EPH-hoz. Mert még csak halottam, róla, de látni nem látam még sehol.
Van kifejezetten erre a célra gyártott, megfelelő folyákonnyá váló, rugalmas műgyantás zsugorcső. Sőt Raychem-ből létezik olyan ami még zippzáros is, azaz utólag is felteheted a kötés után mégis IP védetté teszi a kötést. Sokszor emiatt a kötések többet tudnak, mint maga a kábel. Általában nem is a víz jelenti a nagyobb problémát védelem szempontjából, hanem a föld. A szabványt lehet magyarázni, de nem kell félremagyarázni.Oka van annak, ha egy lefolyóhoz műanyag kötőelemeket kell használni.
Üdv!
Tapasztalataim szerint 100%-ot. Olasz kapunyitó bekötését oldották meg előttem gyantás zsugorcsővel, időnként 50 cm víz van rajta. Szétbontáskor eredeti állapotot találtam, persze mozgatva a kábel nem volt. (A motorokat kellett levennem.) A tóban ez nem tudom menyire van így.
Hello!
Adott egy 2 és fél éves Hajdú HA-1100-as. Azóta folyamatosan be van dugva a 220-ba. 1 hónapja tűnt fel, hogy a fürdőkádban állva ha a csaphoz érünk, akkor csíp. Az erőssége olyasmi, mint egy új 9V-os elem nyalogatása, vagy kicsit erősebb, egyszóval nem kellemes. A villanyszerelővel sikerült kinyomozni, hogy a mosógép csinálja a fesztivált, vagyis ha be van dugva, akkor meg van a csípés, ha nincs bedugva, akkor nincs csípés. A falban a vezetékek jók. Azt mondta a szerelő, hogy lehet egy kondi fárad a gépben, vagy ilyesmi. Nem tervezem szétszedni még, de mitől csinálhatja ezt?
A rázásnak sok oka lehet. A szerelő milyen volt? Mosógép vagy villany? Tualjdonképpen mindegy is, mert alapvető dolgokkal nem volt tisztában. Addig álltok így a fürdőkádban, amíg valaki meg nem hal. Keress egy villanyszerelőt és csináltad meg legalább a fürdőszoba villamos hálózatát. Fi-relé, fixen bekötött bojler, földelés stb.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
Idézet: „A szerelő milyen volt? Mosógép vagy villany?” Villany, basszus. Én mondtam hogy ne a mosógép topic-ban kereskedjen...
Feltételezem, hogy a mosógépben lévő zavarszűrő visszanyom egy kevés villanyt a földelésbe (ugyanúgy mint a PC-k tápja) és ha nincs rendes földeléshez csatlakoztatva, akkor csíphet a mosógép fém váza. Van olyan érzésem, hogy valahol meg van szakadva a földelő vezető és az EPH ponton keresztül visszajut a villany a csapba.
Ha nincs földelő szonda telepítve, és a fő földelő sín és a EPH pont plusz mosógép földelése között szakadás van, akkor állhat elő a hiba. De akkor is, ha a kád földelését rákötötték a mosógép konnektorának földelésére és az oda tartó PE drót megszakadt. De akár az is lehet, hogy a mosógép konnektorához érkező PE szakadt meg és az EPH hiánya miatt az áram a vízvezetéken keresztül jut a csaphoz és az esetleg leföldelt kád vezeti tovább, rajtad keresztül. Ki kéne próbálni, ha a mosógép be van szúrva, de a vízhálózatról teljesen le van választva, akkor is jelentkezik-e a hiba. De ne úgy, hogy megfogod hogy csíp-e! Műszerrel kell mérni. De mindenképp egy jó szakembernek szólj, hogy nézze meg, mert sokféle hiba lehet, és a leggyorsabban csak ott a helyszínen lehet kideríteni. A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
A villanyos már több mint 30 éve van a szakmában, plusz közeli rokon, így nem veszi fél vállról a dolgot. Van a környéken egy másik villanyos, neki is szóltunk már, de nem érkezett meg 3 hét alatt.
Maga a mosógép nem csíp. Csak ha a mosógép be van dugva, és a kádban van valaki, és a csaphoz ér az illető. Illetve úgy is csíp, ha egy konnektor földelési érintkezőjéhez érek, és másik kézzel a vízcsaphoz, ezt a konyhában próbáltuk ki. Ha a mosógép ki van húzva, akkor megszűnik a csípés. A bojler villanyos, külön vezetéken jön a villanyórától külön mérőórával biztosítékkal. Azt is mondta, hogy a közelmúltban volt olyan, hogy a villanyoszlopnál volt gond a földeléssel néhány lakásban, faluról beszélek egyébként, kertes házak vannak csak. De ezekben az esetekben még a kerti csap is rázott, máshoz nem kellett hozzáérni. 4 éve volt kicserélve az összes oszlop és az utcán futó vezetékek. A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
Szerintem mindegy, mindkettőhöz egyformán értett .
Lehet, hogy a mintaképet megint fel kell tennem, mert ha úgy van megszerelve, ilyen hiba kizárt. ( De minden 3. oldalra ?) A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
N szakadás vagy a mosógép fűtőbetét környéki testzárlata is okozhatja.
Érdemes 1-2 oldalt visszaolvasni, minden kérdésedre megtalálod a választ.
Üdv!
Kérdésem lenne ! Konyhába beszereltem egy 100as csőventilátort , és azt szeretném megtudni , lehet használni hozzá fényerőszabályzós villanykapcsolót , és azzal szabályozni a fordulatot ?
Nálunk (Felvidék) a mellékletben van a hivatalos kialakítás. A feliratokat én kétnyelvűsítettem. A képek a helyi §21 alapú villanyszerelő vizsga tankönyvéből vannak, én ebből tanulok a két év múlva esedékes vizsgára (illetve iskolai gyakorlat, nyári munka alkalmával, persze rágom apám fülét is a kérdésekkel, meg ezt a témát is sokat olvasom (visszafelé is)). A §21 az alapszintű villanyszerelő vizsga, aki ezt letette az már egy másik ú.n. vezető villanyszerelő (§23) alatt az Ő utasításai alapján feszültségmentes állapotban végezhet munkát. A §22 önálló villanyszerelő. A §23 pedig vezethet más §21 illetve §22 szerinti villanyszerelőket. A §24 pedig a revíziós, Ő sem a §22 sem §23 munkáját nem végezheti.
Ezt csak így érdekességképpen említettem meg.
Na ez az, amiről én lemondtam. Ez kifejezetten az áramelosztó hálózatok területe. Pedig akár energetikus is lehettem volna.
Egy darabig, mint karbantartó villanyszerelő, tengettem az életemet (~22 év), aztán átnyergeltem számítógépműszerész (>szervizvezető), >rendszergazda, >informatikus mérnök területre.
Édesapám eredeti végzettsége energetikus. De vezető villanyszerelőként dolgozik egy helyi magánvállalkozónál. Speciális vizsgái is vannak például dolgozhat bányahálózatokon, kórházakban, műtőben, robbanásveszélyes környezetben (pl. Pozsonyban a Slovnaft olajfinomító főelosztójában ők javították nem is olyan régen a sínezést. De voltak már a Mohi atomerőműben is dolgozni. Most meg a helyi kórház új műtőjét készíti. Én az Ő keze alatt ilyen szépségeket szereltem a nyáron, mint a mellékelt kép. Az egyik képen egy (ha jól emlékszem 220kVar-os kompenzációs szekrény van, a másik kép jobb alsó sarkában lévő "csillagkapu" egy nagyon érdekes eszköz egy 1000A-es AVK, 300mA szivárgó áramnál a bal oldali 1000A-es DEON-t kapcsolja le (de ugyan ezt egy másik szekrényben megépítettük 1600A-es változatban is).
Idézet: „több mint 30 éve van a szakmában, plusz közeli rokon” Nagyapám 50 évet húzott le a szakmában, és nézd, ez alatt az 50 év alatt a saját házában mit alkotott. Figyelem megrázó képek következnek! A képek megtekintése csak saját felelősségre! És ez nem az összes alkotása, csak néhány "csemege". A képen lévő részeket azóta már a lehető legjobban rendbe tettem (már amennyire ez az Al illetve Cu drótos vegyes hálózat megengedi), vagy például a srótolós (terménydaráló) képen lévő szépség teljesen lekötésre került. Édesapám amikor az építkezésen a házunkban szerelte a villanyt nagyapámat nem engedte még az építkezés közelébe sem! Pedig a falazást, betonozást, a vízhálózat szerelését együtt csinálták. Ez a hiba amit leírtál 100%, hogy az elektromos hálózatotok hibája. Ha a mosógépetekből szivárog az áram a földelés felé, akkor egy szabványos hálózat levezeti, hogy ne alakulhasson ki veszélyes mértékű potenciálemelkedés a megérinthető részeken és az ÁVK-nak le kell hogy kapcsoljon ilyen esetben! Szigorú felülvizsgálat, ha még meg akarod írni nekünk a megoldást! A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
Csak akkor csíphet , ha potenciálkülönbség van a kád és a csap között, ami nem lehet. Ugyanis mindkettőnek EPH-n azaz Egyen Potenciál Hálózaton kellene lennie. A csípést pedig te ne vedd félvállról, mert halálos lehet. Ha a mosógép felől jön, az a következőt jelenti: Meghibásodott a mosógép és a védővezető hálózat - egyszerre, vagy egymást követően. Ugyanis a mosógép hibája önmagában TILOS, hogy ilyet eredményezzen. Azonnal javítani kell. Megtalálni a hibát és megoldani. Semmit nem számít itt a jóindulat és a rokonság. A hozzáértés annál inkább.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2016
De legalább nem egy áramkörre került minden.
Ahogyan mondta Bakman mester is: Nem
Ugyanakor van boltja is (a fene sem érti miért ).
Sziasztok!
Egy családi házban adott 3F 1N. Védővezetőt úgy alakítok ki hogy a FI relé előtt a PEN vezetőt szétválasztom, N a PE sínre és a fírelébe. A FI reléből kimenő N vezetőt pedig a NULL sínre. Ez így rendben is van, van egy nullázott védővezetős TN-C hálózatom. A kérdésem az, hogy ha szeretnék egy EPH-t kialakítani, akkor azt a PEN vezető szétválasztásánál (N a PE sínre és a fírelébe) földelhetem? Gyakorlatilag egy földszondára gondolok. A földszondát összekötném a PE sínnel ahová a betáp NULL vezetője is be van kötve, és onnan vinném az EPH csomópontig egy 6-os MKH-val. Ezt így lehet? Vagy nincs is rá szükség ha már egyszer nulláztam a rendszert? Ha így megcsinálnám akkor gondolom a betáp NULL vezetőjét le is akaszthatnám a PE-ről. Jol gondolom? Előre is köszi a segítséget! |
Bejelentkezés
Hirdetés |