Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lehetséges az, hogy azért ne működjön egy áramkör, mert nem olyan alkatrészt használtam amilyen kell bele, de az adatami mégis ,,megfelelnek,,?
Konkrétabban, ha lehet kérni. Akár rajzon is illusztrálhatnád, mit építettél, milyen pozícióban használtad a másik típusú tranyót.
Üdv! Egy kapcsolásban 1N4148-as diódát kéne használni, namost van nekem olyan diódám, amin csak annyi van rajta, hogy 4148. Ez most az, ami kell a kapcsolásba?
Üdv! Egy IC kapcsolgat digitálisan egy ellenállás láncot.
A régi tv-kben sima tekerős potméterrel lehetett szabályozni a hangot,a mostaniakban ilyenek vannak?
Mondhatjuk így is, De a mai TV-kben már ez össze van intengrálva a központi egységével. Ebben minden megtalálható. (kivéve a TELE TEXT dekódert)
Helló. hogyan is működik ez a digitális pot?Űgy működik, hogy van ott az utasitás PL: 10 és a 11-es lábát összezárom, akkor ugrik egy szintet fel, és ha a 14 és a 13-as lábat összezárom, akkor ugrik egy szintet le? És azt látom hogy kell neki GND, de a pozitiv ágat nem látom.
De nem ám! Az A B C D lábán BINÁRISAN vezérli az IC-t
Ha megakarod hajti monjuk két gombbal akkor
ott van a kapcsolás (véletlenül Entert nyomtam és már nem tudtam módosítani rajta )
Rövid ismertetés: -C vezérlését a 74LS191 típusú előre-hátra számláló végzi a 74LS00 nand kapuk segítségével -Az S1 nyomógomb az egyik végállás felé, az S2 nyomógomb pedig a másik végállás felé "tekeri" a potmétert.
ahá! köszi! és lényegében mit is fog ez a kiejlző kiirni nekem?
A kijelző nem fontos elhagyható, de ha hangerőt akarsz vele változtatni, akkor kiirja egy 7 szegmenses kijelzőre az épp aktuális hangerőt! (azt én raktam hozá!)
Köszi!
Az alábbi kondit hogyan kell bekötni? A jobb oldali a negatív?
Üdv. Nem a jobboldali a pozitív. De a kondenzátoron fel van tüntetve a negatív jelzézs. Az kell a negatívba kötni.
Szóval a jobboldali a negatív, ha, nem a jobboldali a pozitív. A kondin tudom, hogy fel van tüntetve a negatív, nem is ezzel van a gond, hanem hogy a kapcsoláson nem tudom, hogy melyik melyik...
Eírtam bocs, a jobboldali pozitív!
Hi all!
Egy nagyon kezdő kérdés: egy elemtartón a két kimeneti vezeték közül (piros, fekete) melyik a negatív? mert kondit készülök rákötni, és nem akarom így mindjárt első próbálkozásra kinyírni...
Üdv! Én is úgy tudom mint szasza10, ilyen esetben a feketével a negatív pólust szokták jelölni.
Valóban így van a jelölés, ugyanis megépítettem életem első áramkörét
igaz csak egy ledet villant fel, de kezdésnek sokat dobott az önbizalmamon... köszi neked is a választ
Sziasztok!
Ha szétszedek egy monitort mire kell vigyázni? Azt tudom hogy a képcsőben mérgező anyagok is vannak. Maradhat a kondikban feszültség? Egyáltalán lehet benne feszültség? Ha van akkor mennyire veszélyes? Válaszokat előre is köszönöm Üdv!
Kondikat egy szigetelt csavarhúzóval ki tudod sütni, de a legjobb ha egy erős ellenálást használsz, így nem sérül a kondi.
Legbiztosabb ha áramtalanítod és hagyod egy napot állni a monitort, csak utána nyúlsz hozá. A képcsőre (ne törd el!), kondikra vigyázz.
Hát akkor uccu neki! Rázni már nem fog.
Ha kiment a fő kapcsitáp akkor még lehet benne ecet. Jártam úgy mikor kapcsitápot épitgettem, egy pufferkondit feltőltve felejtettem, kiforrasztottam felkerült a polcra. Pár nap mulva mikor arrébb tettem, persze a tenyeremmel értem a lábait :idiota:
Kellemes délutánt/estét mindenkinek!
Egy eléggé egyszerű kérdéssel fordulok hozzátok. 555-ös ic-nél ( és úgy általában az ic-knél) honnan kell nézni, hogy melyik melyik láb?(rajz már van, hogy melyik láb hova megy, de nem tudom, hogy honnan kell nézni) mellékeltem egy képet is az icről. A válaszokat előrre is köszönöm! Jocoo |
Bejelentkezés
Hirdetés |