Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   588 / 731
(#) P_Laszlo válasza marone hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Általában rosszul. Viszont nem halkabban. De ezt ilyen egyszerűen nem lehet megmagyarázni.
Több és pontosabb információ kell.
(#) trickentrack válasza voodoo hozzászólására (») Szept 5, 2016 /

Köszönöm ezt a részletes kifejtést! Sokat tanultam belőle!
Ez a továbbiakban figyelembe fogom venni!
(#) Primary hozzászólása Szept 6, 2016 /

Egy adatlapon első pillantásra miből lehet következtetni arra, hogy kisebb dobozban több a mély hangja egy másikhoz képest. Az alacsonyabb érzékenységen túl...
Ha nem ismertek a Thielle-Small paraméterei, akkor lehet bármiből következtetni, vagy sejteni?
(#) ptesza válasza Primary hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

Az adatok egymástól függenek. Fontos a konzisztencia. Egyik a másikból számolható, és vissza is. Egy paraméter nem mondja meg. Legjobb ha elkezdesz kísérletezni pl az unibox-al vagy a bass box-al, és egy paramétert változtatásának hatását nézed. Pl a VAS értékének csökkentése kiemelést okozhat a mély tartományban és ugyanakkora dobozban. Így sok tapasztalatot szerezhetsz.
De majd jön valaki aki jobban ért hozzá, és megmondja a frankót.
(#) Primary válasza ptesza hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

Uniboxszal kísérletezek, csak a keresést szeretném megkönnyíteni.
(#) P_Laszlo válasza Primary hozzászólására (») Szept 7, 2016 /

Az (azonos teljesítmény mellett) alacsonyabb érzékenység egyértelműen megmutatja, hogy azonos dobozban melyik hangszórónak jobb az alsó határfrekvenciája. Kis megkötést azért kell tenni, a T-S paramétereknek rendben kell lenni, és illeszkedni a választott doboztípushoz. Tehát rendes hangszórókról beszélünk, a túl magas jósági tényezőkkel rendelkezőket előre kizártuk. Természetesen a közel azonos hasznos felület is feltétel az összehasonlításnál. Nagyjából ennyire kell figyelni.
Ha sikerült kiszűrni a jobbakat, akkor jöhet a modellezés, pontosabb adatokhoz.
(#) Primary hozzászólása Szept 7, 2016 /

Köszi a tippeket!

Visaton FR 10 4 ohm hangszóróról mi a véleményetek? Egy költséghatékony kicsi dobozt szeretnék építeni. Van valami hasonló árú, de jobb alternatívája?
0,54-es Qts-sel inkább zárt doboz kell neki ugye?
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2016

Ezzel egy baj van. nem vehető komolyan a Visatonos adatsor. Általában nem hasonlít a valóságra.

Ha mégis abból indulunk ki, amit megadnak, akkor is alapból b-reflex, vagy TL, mert kicsi a felület, túl nagy lenne a kitérés, ha bármi mélyhangot akarnál ebből kicsikarni. Itt túl kell lépni a szabályokon, és az életképes működésért beáldozni a szép, vagy pontosabb mélyeket.

Inkább mennék egy TC9FD vagy TG9FD irányába.
(#) Primary válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 7, 2016 /

Közelítőleg sem?

Nincsenek világmegváltó tervek, csak valami háttérzenés kis valami kellene.

szerk.: Nem találok jobban 3000 forint alatt, többet meg nem ér az egész.

Ha tippelnem kéne, lesz vagy 110-120Hz az fs, és húzza maga után a többit. Ennyire biztos számítani kell.

3000,- alatt nem nagyon van hangszóró, igen. Esetleg HA10.

HA10-560? Ezt nem kellene megfejelni egy magassal?

Akár egy AB1011-szerű cucc is megfelelne, ha valami pofonegyszerű hangváltóval, és olcsó magassal meglehetne oldani. Vagy lehet a HA10-560-t szélessávúsítani tölcséres izébizével a porvédőnél?

Háááát, inkább 437 legyen, azon több a mágnes. Legfeljebb kérek csupaszon kettőt, és valami porvédőt teszek rá neked, hogy jobb legyen 10k fölött.

Magasnak jöhetne bármilyen olcsóság.

Annak a tölcséres cuccnak mi a becsületes neve, miért javítja az átvitelt?
Az autós boxban milyen magas van most? Kellene egyáltalán magas? Mennyire tudna kb. felmenni? 14-15 kHz-ig elég lenne bőségesen.

Láttam ebből mindenfélét már. Nem mernék megesküdni, hogy eltalálom, hogy a mostaniak épp milyenek.

Magassugárzó tölcsér. Főleg 10kHz fölött szól.

A boxban egy 300,-Ft-os Sony magas van. Nem is rossz, de azt másnak nem adják el.

Típust sem lehet tudni?
Az Akai ortodinamikus magassal van értelme foglalkozni? Mondjuk 5 dB-lel hangosabb, de ezen gondolom lehet segíteni.
(#) nandika76 hozzászólása Szept 7, 2016 /

Sziasztok, készülget a duetta felső szekció.Bővebben: Link

Kiegésziti az Akai is, csak annak meg hülye az iránykaraktere. Nem kifejezetten birom elviselni én például hosszabb távon. Akkor már inkább szélessávban.

Sony 102 volt régen, aztán meg 637-es következett, ez kicsit jobban szól. Egész kulturált, meg 30kHz-en is él.

Szélessávban egyszerűbb lenne. Milyen az iránykaraktere?

637-es van itthon is 3 darab, meg egy ami sajnos lepottyant és megsérült, de ezeknek meg van a helye egy igényesebb dobozban.

Tűrhető, mivel kicsi a felület. Olyan 30° 14kHz még megvan.

Ha jól nézem az UniBox-szal, akkor olyan 70 Hz-es alsó határ talán lenne (4,2 liter, 76 Hz hangolás). Azért a 70 Hz-14 kHz tartomány legyen elég háttérzenéhez.

Kérdés, hogy milyen most a T-S. Ezt én sem tudom. Az fs valószínűleg magasabb.
(#) Primary válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Mondjuk 10 éves az adatlap, de ezek szerint a H2000-es hangszóró adatlapokban sem lehet megbízni.
Van valami konkrét oka, ami miatt magasabb lehet az Fs?
(#) P_Laszlo válasza Primary hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Rengeteg változás volt azóta. Más, tartósabb habszél, új merítésű membránok, stb. Nem lehet ilyen olcsó hangszóróknál sajnos ugyanazt produkálni folyamatosan.
(#) szamóca válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Akkor időszakosan frissíteni kellene az adatlapokat nem?
(#) ptesza válasza szamóca hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Az is előfordulhat rosszabbak lettek, és ezt nem szívesen mutatja be senki.
(#) szamóca válasza ptesza hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Ebben az esetben viszont átverés.
De az is lehet, hogy javultak a paraméterek. Ekkor viszont nem tudom miért nem frissítenek? Talán drága lenne egy méréssorozatot elkészíteni?
(#) Buvarruha válasza szamóca hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Le merném fogadni, hogy a vásárlók legnagyobb része azt sem tudja mi az a T/S adat, így teljesen mindegy...
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2016
(#) ptesza válasza szamóca hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

Az a helyzet, hogy a lengőrendszer alkatrészei mind beleszámítanak az mms-be. Lengőcséve, pille, membrán szél , membrán, a porvédő de még a ragasztó is amivel összerakják.(Ha kihagytam valamit akkor ne egyétek le a fejemet. Szerintem ők is tisztában vannak vele, hogy pl az a membrán nehezebb lett egy picivel, de amúgy minden szempontból tökéletes alkatrészt nem fognak eldobni. Ha így lenne akkor akár 3x annyiba is kerülhetne a termék, azaz nem vennék meg. Azt viszont megtehetnék , hogy mindegyik termék kaphatna egy sorozat számot és a sor végén mérni egy T/S-t ,amit egy adatbázisba lehetne tárolni. Ezáltal be lehetne sorolni mindegyik terméket egy grade-be azonos típuson belül. Erre persze nincs mindenkinek szüksége ,de ha igény lenne rá akkor kaphat a vevő "egyformákat". Vagy akár évek múlva is pont olyant kaphat.
(#) P_Laszlo válasza szamóca hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

Úgy gondolják, hogy nincs szükség újramérésekre, és én is nagyon le vagyok terhelve feladatokkal. Egyébként meg, ha nem szívességből csinálnám, bizony drága is lehetne, a mérnöki óradíjak 4-5000,-Ft körül kezdődnek.
A fő célcsoport Videoton hangszóró helyettesítésre viszi ezeket, annak pedig tökéletesen megfelel így is. HA10-ből főleg az autóboxba kerül hangszóró, és ott teljesíti az elvárt paramétereket.
(#) P_Laszlo válasza ptesza hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

A Videotonnál sosem válogattak membránt tömeg alapján. Most sem történik ilyen. Az ötlet, amit felvetettél, 20* drágább hangszóróknál sem létezik, namost nem tudom, ki fizetne egy régi VT helyére vásárolt típusért mondjuk 50 000,-et darabonként. Kicsit irreális.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2016
Következő: »»   588 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem