Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Általában rosszul. Viszont nem halkabban. De ezt ilyen egyszerűen nem lehet megmagyarázni.
Több és pontosabb információ kell.
Köszönöm ezt a részletes kifejtést! Sokat tanultam belőle!
Ez a továbbiakban figyelembe fogom venni!
Egy adatlapon első pillantásra miből lehet következtetni arra, hogy kisebb dobozban több a mély hangja egy másikhoz képest. Az alacsonyabb érzékenységen túl...
Ha nem ismertek a Thielle-Small paraméterei, akkor lehet bármiből következtetni, vagy sejteni?
Az adatok egymástól függenek. Fontos a konzisztencia. Egyik a másikból számolható, és vissza is. Egy paraméter nem mondja meg. Legjobb ha elkezdesz kísérletezni pl az unibox-al vagy a bass box-al, és egy paramétert változtatásának hatását nézed. Pl a VAS értékének csökkentése kiemelést okozhat a mély tartományban és ugyanakkora dobozban. Így sok tapasztalatot szerezhetsz.
De majd jön valaki aki jobban ért hozzá, és megmondja a frankót.
Uniboxszal kísérletezek, csak a keresést szeretném megkönnyíteni.
Az (azonos teljesítmény mellett) alacsonyabb érzékenység egyértelműen megmutatja, hogy azonos dobozban melyik hangszórónak jobb az alsó határfrekvenciája. Kis megkötést azért kell tenni, a T-S paramétereknek rendben kell lenni, és illeszkedni a választott doboztípushoz. Tehát rendes hangszórókról beszélünk, a túl magas jósági tényezőkkel rendelkezőket előre kizártuk. Természetesen a közel azonos hasznos felület is feltétel az összehasonlításnál. Nagyjából ennyire kell figyelni.
Ha sikerült kiszűrni a jobbakat, akkor jöhet a modellezés, pontosabb adatokhoz.
Köszi a tippeket!
Visaton FR 10 4 ohm hangszóróról mi a véleményetek? Egy költséghatékony kicsi dobozt szeretnék építeni. Van valami hasonló árú, de jobb alternatívája? 0,54-es Qts-sel inkább zárt doboz kell neki ugye? A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2016
Ezzel egy baj van. nem vehető komolyan a Visatonos adatsor. Általában nem hasonlít a valóságra.
Ha mégis abból indulunk ki, amit megadnak, akkor is alapból b-reflex, vagy TL, mert kicsi a felület, túl nagy lenne a kitérés, ha bármi mélyhangot akarnál ebből kicsikarni. Itt túl kell lépni a szabályokon, és az életképes működésért beáldozni a szép, vagy pontosabb mélyeket. Inkább mennék egy TC9FD vagy TG9FD irányába. A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2016
Közelítőleg sem?
Nincsenek világmegváltó tervek, csak valami háttérzenés kis valami kellene. szerk.: Nem találok jobban 3000 forint alatt, többet meg nem ér az egész. A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2016
Ha tippelnem kéne, lesz vagy 110-120Hz az fs, és húzza maga után a többit. Ennyire biztos számítani kell.
3000,- alatt nem nagyon van hangszóró, igen. Esetleg HA10.
HA10-560? Ezt nem kellene megfejelni egy magassal?
Akár egy AB1011-szerű cucc is megfelelne, ha valami pofonegyszerű hangváltóval, és olcsó magassal meglehetne oldani. Vagy lehet a HA10-560-t szélessávúsítani tölcséres izébizével a porvédőnél?
Háááát, inkább 437 legyen, azon több a mágnes. Legfeljebb kérek csupaszon kettőt, és valami porvédőt teszek rá neked, hogy jobb legyen 10k fölött.
Magasnak jöhetne bármilyen olcsóság.
Annak a tölcséres cuccnak mi a becsületes neve, miért javítja az átvitelt?
Az autós boxban milyen magas van most? Kellene egyáltalán magas? Mennyire tudna kb. felmenni? 14-15 kHz-ig elég lenne bőségesen.
Láttam ebből mindenfélét már. Nem mernék megesküdni, hogy eltalálom, hogy a mostaniak épp milyenek.
Magassugárzó tölcsér. Főleg 10kHz fölött szól. A boxban egy 300,-Ft-os Sony magas van. Nem is rossz, de azt másnak nem adják el. A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2016
Típust sem lehet tudni?
Az Akai ortodinamikus magassal van értelme foglalkozni? Mondjuk 5 dB-lel hangosabb, de ezen gondolom lehet segíteni.
Sziasztok, készülget a duetta felső szekció.Bővebben: Link
Kiegésziti az Akai is, csak annak meg hülye az iránykaraktere. Nem kifejezetten birom elviselni én például hosszabb távon. Akkor már inkább szélessávban.
Sony 102 volt régen, aztán meg 637-es következett, ez kicsit jobban szól. Egész kulturált, meg 30kHz-en is él.
Szélessávban egyszerűbb lenne. Milyen az iránykaraktere?
637-es van itthon is 3 darab, meg egy ami sajnos lepottyant és megsérült, de ezeknek meg van a helye egy igényesebb dobozban.
Tűrhető, mivel kicsi a felület. Olyan 30° 14kHz még megvan.
Ha jól nézem az UniBox-szal, akkor olyan 70 Hz-es alsó határ talán lenne (4,2 liter, 76 Hz hangolás). Azért a 70 Hz-14 kHz tartomány legyen elég háttérzenéhez.
Kérdés, hogy milyen most a T-S. Ezt én sem tudom. Az fs valószínűleg magasabb.
Mondjuk 10 éves az adatlap, de ezek szerint a H2000-es hangszóró adatlapokban sem lehet megbízni.
Van valami konkrét oka, ami miatt magasabb lehet az Fs?
Rengeteg változás volt azóta. Más, tartósabb habszél, új merítésű membránok, stb. Nem lehet ilyen olcsó hangszóróknál sajnos ugyanazt produkálni folyamatosan.
Akkor időszakosan frissíteni kellene az adatlapokat nem?
Az is előfordulhat rosszabbak lettek, és ezt nem szívesen mutatja be senki.
Ebben az esetben viszont átverés.
De az is lehet, hogy javultak a paraméterek. Ekkor viszont nem tudom miért nem frissítenek? Talán drága lenne egy méréssorozatot elkészíteni?
Le merném fogadni, hogy a vásárlók legnagyobb része azt sem tudja mi az a T/S adat, így teljesen mindegy...
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2016
Az a helyzet, hogy a lengőrendszer alkatrészei mind beleszámítanak az mms-be. Lengőcséve, pille, membrán szél , membrán, a porvédő de még a ragasztó is amivel összerakják.(Ha kihagytam valamit akkor ne egyétek le a fejemet. Szerintem ők is tisztában vannak vele, hogy pl az a membrán nehezebb lett egy picivel, de amúgy minden szempontból tökéletes alkatrészt nem fognak eldobni. Ha így lenne akkor akár 3x annyiba is kerülhetne a termék, azaz nem vennék meg. Azt viszont megtehetnék , hogy mindegyik termék kaphatna egy sorozat számot és a sor végén mérni egy T/S-t ,amit egy adatbázisba lehetne tárolni. Ezáltal be lehetne sorolni mindegyik terméket egy grade-be azonos típuson belül. Erre persze nincs mindenkinek szüksége ,de ha igény lenne rá akkor kaphat a vevő "egyformákat". Vagy akár évek múlva is pont olyant kaphat.
Úgy gondolják, hogy nincs szükség újramérésekre, és én is nagyon le vagyok terhelve feladatokkal. Egyébként meg, ha nem szívességből csinálnám, bizony drága is lehetne, a mérnöki óradíjak 4-5000,-Ft körül kezdődnek.
A fő célcsoport Videoton hangszóró helyettesítésre viszi ezeket, annak pedig tökéletesen megfelel így is. HA10-ből főleg az autóboxba kerül hangszóró, és ott teljesíti az elvárt paramétereket.
A Videotonnál sosem válogattak membránt tömeg alapján. Most sem történik ilyen. Az ötlet, amit felvetettél, 20* drágább hangszóróknál sem létezik, namost nem tudom, ki fizetne egy régi VT helyére vásárolt típusért mondjuk 50 000,-et darabonként. Kicsit irreális.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |