Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Teljesen korrekt az áruk, a minőségükhöz képest.
A műszerparkom fullos, kapacitásmérőm is van, de áruld el, mi értelme lenne egy használt kondi helyett beépíteni egy másik használtat. Azért a szakmának is van becsülete,legalábbis nálam...
Rengeteg rádiót és tévét javitottam használt alkatrészekkel,és ha az LCD-k nem jelentek volna meg,lehet hogy ma is működnének
Ezek TV nagyfesz kondik, amik a linken vannak.(impulzus üzemre)
Elvileg jók, de nem igazán régi rádióba valók. Néha feltűnnek régi Remix C219 kondik, azok sem rosszak pótlásokhoz. Szerintem a régi axiális kondik helyett nem túl praktikus betenni radiális kocka, meg egyéb kondikat. Egyszerűen nem illik oda. De ha csak az a cél hogy működjön, a többi nem számít, az más történet...
A Herofon radio hang gondja megoldodott a 100µF-os kondenzator cserejevel. A kondi kapacitasa 0 volt. Most mar nagyon szepen es hangosan szol, meg egy gondja van, megpedig a brumm. Erdekes, hogy fonogram bemenetre kapcsolva nem veszes, FM- en viszont eleg nagy a brumm. Gondolom a halozatbol szedi ossze. Otlet?
A táp szűrőkondijait nézd /mérd át.
A linkelt rajzon C33, C49,C50-nel vannak jelölve.
Én még vettem ki rossz tévékből ilyen kondikat és csöves múzeáális rádiók javitására használtam belőllük eleget,nagyon jól beváltak és főleg birják a nagy frekvenciákat mind a styroflexek,meg a nagy fezültség megint előny,ezen kivül használtam a 2000 voltos kerámia kondenzátorokat is.Hogy mire tervezték,az nem érdekel,fontos,hogy találjon oda hova kell
Csatoló, hidegítőnek nagyon jók a II. tip. 5-600V-os kerámiakondik, amik ma is olcsón beszerezhetők, ezek bőven beleférnek az eredeti csőburkolatokba. 100nF-ost csináltam már így 5x20nF-al is.
Itt van a TEM,vagy TME,itt lehet kondit kapni eleget 30-50 forintért,nem kell kidobni a sok pénzt azokra a sárga hengerekre,amiből ha kell vagy tiz darab,azzal a pénzel már veszel a vaterán egy csöves rádiót,nem számiit hogy kocka, a szélsőséges fanatikusok úgy is be tudják tenni a régi kondi papir burkába,mert roppant kis méretűek.
Bővebben: Link
Hogyne szállitana .DPD -vel 2 napos átfutást ír. " EU orders policy "
Visszaterve a Herofon radiora, most mar tokeletesen uzemel. Kicsereltem a papir kondenzatorok nagy reszet. Az antenna bemenetnel csatolo kondinak egy 5nF erteku kondenzator van 5kV-ra. Lenyeges itt a feszultseg ertek? Vagy tehetek bele 630V-ost is?
Az antennánál jól tetted,hogy nagy feszültségű kondit raktál,a sasszéban benne van a fázis mint a régi tévéknél,leválasztó trafó nincs skót okokbol,igy a sasszé érintése életveszélyes lehet,ezért le kell választani az antennát és a földelést jó nagy feszültségű kondikkal.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
A baj az ilyen masináknál ott van,ha például letörik egy gomb is az ember próbálja forgatni a csupasz tengelyt,ez könnyen földhöz vághatja az illetőt,nem tudom miért engedték meg az ilyen készülékek forgalmazását
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
Az "univerzális" rádiókat anno azért készítették, mert akkor még sok helyen (pl. Bp.-en az 50-es évek végén is) egyenáramú hálózatok is léteztek, a leválasztó trafóval ilyen helyeken nem működtek volna. Persze az igaz, hogy testérintése ezeknek lehet veszélyes.
A Wima kondik nagyon jók, és használható darabok.
Árban is maximálisan amatőrbarát. Egy problémám van velük. Tegyük fel, egy 10nF/1000V-os kondit kell cserélni egy régi készülékben, 40mm rasztertávon. Egy axiális kondival egyszerű a téma.(lábhajlítás, beforrasztás, mindenki boldog.) A Wima és a kocka kondikkal már nem, mivel ezeket panelba ültetésre tervezték. Ha mégis ez van kéznél, akkor jöhet a lábak hosszabbítása huzaldarabbal, tefloncső, lábformázás,stb. Pár fotót mellékelek, Én hogy szoktam megoldani,egyből látszik hogy melyik esztétikusabb,és egyszerűbb.
A tévéket nagyon sokáig gyártották igy,akkor már múzeális dolog volt az egyenáramu hálózat,de láttam tranzisztoros tévét is egyenesen 220-bol táplálva,aztan a kapcsolóüzemű tápegységek véget vetettek ennek az őrültségnek és többet nem kellett fázisceruza a tévék szereléséhez.Egyszer egy terepmunkánál engemet is szinte odavágot egy ilyen tévé,mert siettem és nem néztem meg hol a fázis,meg a tévé egy jó nyirkos pincelakásban volt.
Továbbgondoltam a "tagboard", vagy forrléc témát.
Nem csak restauráláskor, de építéskor is többször felmerült már az igény részemről egy esztétikus,és korrektebb kivitelű kapocslécre. A műhelyben talált hulladék üvegszálas lapokból, és már nem használt mérőtű hüvelyekből gyártottam pár "proto" kapocslécet. Kézzel lettek fúrva, a tüskék is kézzel lettek beütve, ezért nem ez a végleges verzió. De a régi gyáriaknál mindenképp jobbak. A végleges verziók reményeim szerint már cnc-vel lesznek készítve. A kivitelek és méretek száma rengeteg, gyakorlatilag bármilyen kapocsléc készíthető. Várom a véleményeket, a negatívokat is, abból lehet a legjobban tanulni.
A léc aljáról is lehet képet kérni, hogy miként van rögzítve a forrcsúcs?
Én a forrcsúcsokat ellapítanám, hogy oldalról lehessen ráforrasztani az alkatrészt, így több lábat is lehet rögzíteni egy tüskén. A bedugós nem biztos, hogy elég kontaktot ad, mert ki tudja, mennyire jut bele az ón? Plusz nem biztos, hogy eléggé átmelegszik a biztos megolvadáshoz. De amúgy pofás kivitel, tetszik
Üdvözlet fórumtársak!
Még új vagyok az elektroncsöves rádiók területén. Szeretnék majd vásárolni egy Orion AR 612 Pacsirta (ívelt kivetel) rádiót. Néha szeretnék majd rajta FM rádiót hallgatni. Nagy valószínűséggel OIRT URH hullámsávosat tudok majd beszerezni. Majd egy RTV műszerésszel aki vállal ilyen rádiókat áthangoltatom CCIR URH-ra. Két kérdésem lenne: 1) Valamilyen plussz alkatrészt bele fognak építeni a rádióba?? (pont ettől félek) 2) Szerintetek ha áthangoltatom mennyit veszít a muzeális értékéből??
Üdv!
1) Biztos lehetsz benne,hogy plussz alkatrészek kellnek majd hozzá. 2)A lényeg az eredetiség megtartása. Át lehet alakitani de akkor már nem eredeti. A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2016
Akkor inkább egy CCIR-OIRT adapter/konverter-t javasoltok hozzá?
Szia,
nem szeretnélek elkeseríteni, de amit vásárolni fogsz, abban sem csak eredeti alkatrészek lesznek. Az évek során gondolom párszor javították, az akkori alkatrészekkel. Persze lehet, hogy kifogsz egy eredeti, gyári kivitelt. Az értéke meg szerintem elég relatív, ezeken már nincs árcimke, kinek mennyit ér meg.
Az alsó oldalon csak el van csípve/lapítva a tűhüvely.
Nagyon passzos, csak kitépni lehet az üvegszálas anyagból. Az alkatrészek többféleképpen is beleforraszthatók: -Alkatrészláb a tűhüvelyben, hozzávezetés alsó részen, rácsavarással, -Alkatrészláb alsó részen, rácsavarva, bekötés szintén rácsavarva, vagy felülről.
Mindenképpen jobban jársz adapterrel. Az eredeti OIRT sávszélesség kevesebb, mint a fele a CCIR-nek, áthangolva sem lesz szélesebb, az agyonzsúfolt tunert egyébként is kétséges, hogy jól át lehet hangolni. Ha az adapter a hátlapra kerül, akkor az eredetiség sem romlik igazán, a tápját egy kicsi graetz + 2000µF lazán megoldja.
Értem, tehát az adapter jobb. Én viszont ilyen konverterre gondoltam:
ccir-oirt konverter A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2016
Sziasztok szereztem pár régebbi rádiót ismét usner favorit csak takarításon volt itt
Egy szavával sem értek egyet. Az áthangolás nem jár átalakítással. Plusz alkatrész nem kell hozzá, de attól függően, hogy az a rádió mivel hangol, esetleg újratekercselés, vagy kondenzátor eltávolítás, vagy csere. A nagyobb sávszélességért viszont keményen meg kell küzdeni, olykor kompromisszumokkal, lemondani a sáv tetején, vagy alján 1-2 MHz-ről. Egy német gyűjtő kolléga radio-ghe viszont minden csöves rádiójába ezeket a kis, olcsó kínai rádiókat pakolja bele, lehet, hogy olcsóbb, mint egy konverter, ráadásul nagyon érzékeny kis készülékek.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2016
Szervusztok!
Elnézést az offért, de nem találom, hol volt szó régi műszerekről, amihez én is hozzászóltam: hatalmas régi oszcilloszkóp, és egyéb mérők. Itt közlöm a nevüket, a fényképek még a telefonomban vannak, mert csak a fiam tudja előcsalogatni (ha sikerültek). 1. Klassiergerat KS10 Zahlstuffen: 50×30×30 cm, ~25 kg. Hottinger Masstechnik WestGermany 2. MV60 Tragerfreqenz Pegelmesser 250Hz-650MHz: 18×20×50 cm, ~20 kg. WG 3. TF Pegelmesser 10kHz-14Mhz; 40×20×50 cm, ~20 kg. WG 4. 6 Ch stúdiómagnó, ABM MBS 6L; 50×50×20 cm, ~20 kg. WG 5. C°Avtomat ITT Interfunk 5 band stereo Sajnos nincs umlautos A-m, értelemszerűen azzal íródnak némely helyen. Megköszönöm, ha valaki tudja hol volt róluk szó, oda töltetném fel a képeket. Köszönöm: Kálmán
Szia granpa! Nekem ígérted a képeket ,mail-ben......
|
Bejelentkezés
Hirdetés |