Fórum témák
» Több friss téma |
Nagyobb teljesítményű mikróban egy kicsit nagyobb szokott lenni a kondi kapacitása (bár az sem mindig), de próbára gyakorlatilag mindegy, milyen mikróból teszed át. Csak rögzítsd le mindenképpen. Az a Samsungé is jó lesz.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2016
Az említett Samsung az ami benne van gyárilag. Köszönöm! Szerintem az lesz, hogy veszek egy új mikrót ezt meg megtartom és alkalomadtán esetleg megjavítom.
Nagyon köszönöm a segítséged! ))
Szia! Vedd le a diódát a kondiról.Ha ugyanaz lesz a jelenség akkor a magnetron haldoklik. Én is jártam már így egy mikróval.
Szia!
Úgy érted, hogy szereljem össze a tönkrement dióda nélkül ami a kondi 2 pólusa között van? És így próbáljam ki mondjuk 4-5 perc melegítéssel max. teljesítményen? Lehet így működtetni? (Persze tudom burkolat is vissza.) Illetve a testre menő diódát (ami elvileg jó) se kössem be?
Szerintem így gondolta, ahogy pl. ezen a rajzon van.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2016
Vedd le a nagyfesz kondi 2 pólusát összekötő diódát,ha erről beszélsz. Én ezt mondtam.
Igen, köszönöm. Itt nincs a 2 pólus között dióda csak a testre menő.
Rendben, kipróbálom úgy, köszönöm.
Kipróbáltam, működött.
5 perc melegítés max teljesítményen. Az eddig 2-3-4 perc után jelentkező fokozottan erősödő búgás nem volt. Volt más. Az elején csendesen járt, majd kb. 2 perc környékén zizegő-zümmögő hang jelent meg az erősödött, majd 4 perc környékén egyik pillanatról a másikra eltűnt ez a hang és az 5. percig csendesen melegített tovább... Most akkor mi van?
Üzemeltesd, használd.
Ha nem száll el a dióda, akkor örülés van... Ha elszáll, akkor vagy a magnetron, vagy a kondi hibás.
Elhangolódik a frekvencia. Álltalába a magnetron okozza.
De hát elszállt! (A tavasszal cserélt dióda.) Innen indultunk. Most dióda nélkül próbáltam ki ugyebár, legalábbis ami a kondi két pólusát összeköti (az szállt el). A testre menőt rátettem a próbára. Így üzemeltessem, üzemeltethetem?
Ami még fura, hogy a kondit használat után ha próbálom kisütni, abszolút semmi szikrája nincs. Multiméterrel kimérve pedig jó.
Akkor a magnetron miatt lett zárlatos a dióda is a kondi két pólusa között? Magnetront kellene cserélni?
Megmértem közben a kondenzátor kapacitását. 950,8 nF-ot mutat a műszerem az 0,9508 µF. Akkor elvileg a kondi az jó...(?) És ahogy korábban írtam, zárlat nincs a ház felé egyik pólusától sem.
Samsung SCH-212944B 2100W VAC 0,94 µF típusú van benne.
Az, hogy az eredeti, X éves dióda elszállt, annak lehet bármi oka, akár a dióda elöregedése, elhasználódása is. Az, hogy az általad betett új dióda 2-3 hónap után szintén elromlott, annak lehet oka az is, ami az eredetit is kinyírta, de lehet az is, hogy mégsem mindegy, milyen diódát teszel bele. Általában mindegy, de -mint ahogy írtad- ez egy 2kW -os mikró. Nem volt szerencsém még ilyenhez, de ha a mikrohullámú része tényleg ekkora teljesítményt tud, akkor valószínűleg nagyobb feszültségről üzemel a magnetron is. A nagyobb áram szinte biztos, vagyis mégsem mindegy, milyen dióda kerül oda...
Kisütni csak akkkor fogod tudni -ha már mindenáron durrogtatni akarsz- ha lehúzott magnetronnal kapcsolod be. A magnetron ugyanis elhasználja a feszültséget, amíg van a kondiban, kikapcsolás után is.
Samsung SCH-212944B 2100W VAC 0,94 µF az a kondenzátor típusa.
A mikró sütő: egy mezei 20 éves 850 W-os digitális ELIN MIK 7850 A búgás 2-3 perc után semmi esetre sem normális gondolom és ezt az új diódákkal is csinálta ill. a régiekkel is amíg működött. A kondi kisütést így már értem. Csak ugye mindenütt felhívták a figyelmet rá, hogy azt ki kell sütni mindig, de nekem sosem szikrázott, akkor azért amit írtál. Így normális. Ami most tönkrement tavasszal vásárolt dióda (a kondi 2 pólusa közötti) az értékre, típusra megegyezett a korábbival a gyárival (2X062H), ami szintén tönkrement tavasszal. Ami más értékű dióda lett az testre menő. Tehát a testre menő dióda eredetileg HVR-1X 4 volt és most HVR-1X 3 lett legutóbb tavasszal beépítve. Van különbség a kettő között elvileg a csatolt fotón látható értékek, de ezek nekem semmit sem mondanak... A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2016
Ezt találtam még:
Idézet: „"A kondiszáradás "elhangolja" a 2450 Mhz-t,azért csökken a teljesítmény.A magnetron viszont erre a frekire van fixen hangolva.Egy darabig bírja az eltérést,aztán túlmelegszik,megég az antenna. A magnetron belső mechanikai felépítése,méretei adják a kondival együtt a rezonanciafrekvenciát, aminek igen hegyes hangolási görbéje van. Mint írtam, a kondi kapacitását megmérheted, de 2000 V-on a szivárgási áramot igen körülményes mérni."” http://www.elektronline.hu/wwwboard/thread.php?sorszam=235510&reply=11 Vélemény? Lehet h. minden mérés ellenére simán a kondi okozza a problámát? A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2016
Idézet: „A kondiszáradás "elhangolja" a 2450 Mhz-t” Ne már Persze ez nem azt jelenti, hogy nem kell bele kondenzátor...
Én nem tartom valószínűnek, hogy elhangolja. Ha kiszárad a kondi, akkor erősebb lesz a magnetron tápfeszültségében a hálózati brumm, legfeljebb ez modulálja meg jobban a 2,45 GH -et. Valamennyire mindenképpen brummos a feszültség, mert ekkora teljesítményhez kevés annak a kondinak a kapacitása. Ez hallatszik is, mert az az üzem közbeni kerregő hang, amit a magnetron felől lehet hallani, az pont emiatt a hullámosság miatt van. Akkor van gond, ha ez túl hangos. Akkor vagy kapacitását vesztette, vagy átvezet a kondi, vagy a magnetron túl nagy áramot vesz fel.
Az elképzelhető, hogy brummosabb tápfeszültség esetén jobban melegszik a magnetron és ez még nagyobb felvett áramot eredményez, erre utalhat az egyre erősödő búgás, de ezt nem állítom biztosan. De lehet szimpán magnetron probléma is. Még mindig két esélyesünk van, a HV kondi és a magnetron. Próbáld át a másik mikróból a HV kondit és kiderül. A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2016
ORION om-28d tipusu mikró ha megáll búg különben müködik ha kinyitom az ajtót akkor szünik meg a búgás- ebben kérnék segítséget
Sziasztok!
Lenne egy Microwave Oven EMO 233-as microhullámú sütőm. Tünete: Nem melegít de a tányért szépen forgatja meg a hangja is normális. Tudnátok e benne segíteni mi miatt nem melegít? Üdvözlettel Ferenc.
Lenne vagy van egy sütőd? A típusszám biztosan jó? Nem találok ilyet, Te pedig nem tettél fel képet. Mit mértél a készüléken?
Van ilyen mikróm, de mérni nem tudok
Mérések nélkül nem, vagy nagyon nehezen lehet behatárolni a hibás alkatrészt. Az nem megoldás, hogy egyenként minden alkatrészt kicserélsz mindaddig, míg a sütő működőképes lesz. Ha nincs mérőműszered akkor feltételezem megfelelő elektronikai gyakorlatod sincs. Ajánlom figyelmedbe ezt a cikket:
Mechanikus vezérlésű mikrohullámú sütők A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2016
ha szerzek mérő műszert akkor mejik alkatrészeknek menyinek kel lennie az értéknek s melyeknek hol mérjem?
Elolvastad a linkelt oldalt? Ott minden részletesen le van írva! Ha nem olvastad el, akkor felesleges válaszolnom. Azt, hogy melyik alkatrésznek mennyinek kell lennie az is benne van a cikkben.
Ha lesz módom valamikor ilyen alkatrészhez jutni, kipróbálom. Viszont amióta kipróbáltam dióda nélkül (csak a testre menő dióda van bekötve) azóta tesztüzemben így használom. És tökéletesen működik. A burkolat visszaszerelése óta semmilyen rendellenes hangot sem hallani. Igaz közel nem merek hozzá menni, mert sugárzásmérőm nincs... Bár rátettem kb. 0,5 dl vizet a tetejére üvegpohárban (burkolat nélkül) a magnetrontól vagy 10 cm-re még a 2. próba alkalmával és csap hideg maradt a víz vagy 4 perc mikró üzem után. Akkor csak nincs kóbor mikrohullám... (?)
Szóval a lényeg, hogy így a kikötött rossz (kondi 2 pólusát összekötő) nagyfesz dióda nélkül működik és jól. És a teljesítménye is mintha jobb lenne. Nem értem, de örülök neki. Köszönöm a támogató segítséget mindenkinek!
Hello! Vannak egyetlen diódával működő mikrohullámú sütők...Bővebben: Link
Igen köszönöm.
Ezt már láttam, csatolta korábban steelbird is. Gyárilag nem ilyen, de most pont ilyen. És működik... Már csak az a kérdés, hogy minek akkor oda a dióda? |
Bejelentkezés
Hirdetés |