Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop LCD

Témaindító: ZLED, idő: Ápr 19, 2007
Lapozás: OK   3 / 15
(#) bbb válasza bbb hozzászólására (») Feb 6, 2008 /

na méregettem kicsit...
az inverter felől mondom a lábakat:
1 - táp
2 - nincs bekötve, egyébként táp, az 1-el van rövidrezárva
3 - enable
4 - fényerő állítás (ha az 5-tel összeérintettem, akkor sötétebb lett a világítás)
5 - +3V-ot mértem rajta, mikor be volt kapcsolva az inverter
6 - kontraszt állítás (szintén 5-tel érintve változott a fényerő, de nem olyan mértékben)
7 - nincs bekötve
8 - -0.5V-ot mértem rajta
9 - test
10 - test

ezek szerint nincs rajta ez a bizonyos -22V-os segédfesz, se az engedélyezés láb...
(#) bbalazs_ válasza bbb hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

A fenyero allitas csak egy labon lehet.
A kontraszt valtozasat kep nelkul nem veszed eszre, csak ha legalabb kap tapfeszt/foldet a kijelzo resz is es akkor is csak szelsoseges esetben!
Ha a kepernyo biztosan fekete-feher, akkor pedig negativ a segedfesz. Nem lehet, hogy elromlott ez a resze? Valamiert csak kiszuperaltak a cuccot, nem?

A fenyeroallitas esetleg nem lehet, hogy ugy van megoldva, hogy onnan kijon 3 vezetek, ami a potira megy?

(#) bbb válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

a cuccot azért szuperálták ki, mert megdöglött benne a hdd. ja meg mert pár éve a polcon állt a töltőelektronika már miattam pukkant el (egy diódát kicserélek benne, és ismét működik a dolog, csak hát egy 486dx2 laptophoz már nincs kedvem)

nem tudom mi hogyan van megoldva benne, egyelőre a tapasztaltakat írtam le...
vagyis az 1-2 tuti táp, a 9-10 meg tuti test. viszont csak akkor indul be, ha kap a 3. lábon valami feszültséget. a többi lábat meg megsaccoltam azaz, ahol megmértem, ott azok az értékek voltak, amiket leírtam. a 4,6 lábakon pedig 0V-t mértem, így gondoltam kellene ráadni kis feszültséget. ha adtam rá valamekkorát, akkor azt vettem észre, hogy máshogy világított a kijelző. persze sokkal okosabb is lehetnék hozzá, de ez van szerény tudásommal és eszköztárammal ennyire futja
(#) szilva hozzászólása Márc 19, 2008 /

Üdv!

Lenne nekem egy problémám, amiben segítséget szeretnék kérni. Van nálam egy bontott 15"-es LCD monitor (szerverkonzol volt), amiben - úgy néz ki - megpusztult a CCFL inverter.

Bekapcsoláskor pár tized másodpercig megpróbálja felkapcsolni a háttérvilágítást, ekkor nagyon halvány fény látszik, aztán ez lekapcsol, de amúgy a monitor teljesen jól működik.

Az invertert kiszedtem és szétszereltem, tettem fel ide képeket róla:

Bővebben: Link

A fénycső jónak tűnik, mert egy PC modding-os inverterrel, külső tápról meghajtva a monitor használható. Csak ugye a fényerőszabályozás ezt nem tudja szabályozni, de legvégső esetben benne fogom hagyni a monitorban. (Ez egy elfogadható megoldás lehet hosszabb távon is?)

A kérdés az lenne, hogy mit lehet erről az inverterről vajon kideríteni (az IC-re írtak alapján én nem találtam semmi értelmeset a neten), illetve ha esetleg építeni akar az ember egy invertert, akkor honnan, hogyan induljon el. Gondolok itt pl. pont a fényerőszabályozás problematikájára, hogy miként szokták ezt csinálni az ilyen cuccok, vagy mit mérjek meg ezzel kapcsolatban (ha jól tévedek, egy 6 eres kábel megy az inverterre a meghajtó elektronikáról).

Előre is köszönök minden segítséget!
(#) bbalazs_ válasza szilva hozzászólására (») Márc 19, 2008 /

Probald csavargatni azt a potmetert (elotte jegyezd fel az allasat).
Az egy OZ invertervezerlo, ugy emlexem, legalabb hasonlo van a neten.
A biztositek UTAN merj feszultseget. Ez a tunet a nincs cso/tularam vedelem szokott lenni. A tularam akkor lep fel pl. ha keves a feszultseg.

A jobb also labat probald meg FINOMAN fel- vagy lehuzni.
A hatoldalan ugye nincs semmi?

A szabalyzas altalaban ugy oldajak meg, hogy van egy flyback oszcillator, ket tranyoval, tekerccsel, kondival, kozvetlenul a trafo elott es erre kapcsolgatnak pwm-mel teljes feszultseget.
A kitoltesi tenyezot hatarozza meg a vezerlo labara juto vezerlofeszultseg.

Ebben az esetben viszont mindent az OZ csinal.

(#) szilva válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 19, 2008 /

Ó, hogy én mekkora tulok vagyok, tegnap nem kevés időt kotorásztam a guglival, de eszembe nem jutott volna, hogy "OZ" a kezdete a típusszámnak - néztem én azt nullának, meg gondoltam rá, hogy valami jó kis SMD-jelölése egy normál tokban is lévő cuccnak

Így hát találtam adatlapot az OZ965G típusra, ezek szerint elvileg 5V-ról megy, és jól sejtettem, hogy a nagyfesz tekercs előtt lévő SOT23-6 tok egy dupla MOSFET. Nagyon gyanús, hogy az szállhatott el, és valóban a túláramvédelem miatt kapcsol ki (nekem is ez volt az első gondolatom).

A bevásárolt PC moddingos szetben van egy zöld fénycső, majd azt fogom tesztre használni és rákapcsolni erre az inverterre, aztán méregetek párat, így az adatlappal már kicsit könnyebb lesz.

Nagon köszönöm a segítséget! Majd lehet, hogy még jelentkezem, ha elakadnék.

(Tényleg, ha nem sikerül felélesztenem ezt az invertert, szerinted a moddingos maradhat benne nyugodtan?)

Biztosan nem hibas a dual FET, mert akkor egyaltalan nem lenne vilagitas semennyi idore. Persze nem trivialis baja lehet. Ezt konnyen ellenorizheted diodavizsgallo allasba kapcsolt multimeterrel.
A moddingos maradhat persze, csak azok altalaban rovidebb csore keszulnek, igy nem jon ki belole a teljesitmeny rendesen. Magyaran, kisebb fenyerod lesz. De ez nem mindig hatrany.
Az OZ szerintem magasabb feszrol jar, altalaban ugyanannyit kap, mint a FET. A kulonbseg valoszinuleg a tipusjelzes utolso betuje korul keresendo, mondjuk xy helyett xyz. Ez nem biztos, de valoszinu.

Én a fényképekről OZ965G-t silabizálok ki, a cucc most nincs nálam. Az OZ965G-ről viszont találtam adalapot, a G a tokozásra utal:

Ebben az van, hogy 5V-os táp kell a vezérlő IC-nek, és ha jobban megnézem a fényképeket, a csatinál két-két láb párhuzamosan van kötve, gondolom, hogy azok a tápok, ezen kívül van még két vezérlés, az ENA és a DIM (az adatlapban is pont 6 pines csati van amúgy).

Ma este lehet, hogy lesz kis időm nézelődni az áramkörben, ha nem, akkor viszont csak hétfő táján.

Igazad van, ha az a pontos tipusa, akkor 5V-rol megy. Bar nem altalanos, mert azert az a kis hatlabu minel kisebb aramot kellene, hogy kapcsoljon.

No, bejött a tipped Hálás köszönet!

Az a biztosíték vagy mi a túró volt bizonytalan. Méregettem innen-onnan, rossz alkatrészt nem találtam, viszont amikor enabled-be akartam kapcsolni, akkor a biztosíték mögött leesett a feszültség. Először egy 4.7 ohm-mal próbáltam rövidre zárni, aminek hatására a rákapcsolt zöld fénycső elkezdett világítani, bár kicsit villózva. 1 ohm-mal már tökéletesen ment, csak az 1 ohm-om kis teljesítményű, eléggé melegedett. Most eléggé elítélhető módon rövidre van zárva a biztosíték helye, így működik. Mit kellene betenni oda, hogy valami védelem azért mégis legyen?

Egy kb 4A-s biztit.
(#) szilva válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 25, 2008 /

Itt a deszkamodell

(#) huhuu hozzászólása Ápr 12, 2008 /

Sziasztok!

Van egy Compaq Armada 1750 es laptopból kibányászott LCD-m. Az LCD-re ez van irva Samsung LT141X5-124
Valaki aki nagyon gugli barát tudna segiteni a bekotési rajzot meg keresni, mert sajnos nekem nem sikerult találni.
Az LT150X1-131 rajzat megtalaltam egy helyen, amit a prohardver.hu-n olvastam, viszont nem ugzanaz a kettő, a lábak száma eltér.

Köszönöm!
(#) pipi válasza huhuu hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

itt írják hogy lvds, szóval felejtős szerintem, vagy kell lvds konverter ic-t kerítened
(#) DonCarlos hozzászólása Jún 17, 2008 /

Hello!

A birtokomba jutott egy powerbook 100as macintosh laptop kijelzője. Találtam hozzá adatlapot is. Abban kérnék segítséget a jobban hozzá értőktől, hogy lehetne e ezt valmire felhasználni? mellékletben van az adatlap.

Előre is köszi!

Üdv:
Zsolti

lm64p70.zip

(#) bbalazs_ válasza DonCarlos hozzászólására (») Jún 17, 2008 /

Ez egy VGA mono DSTN-es kijelzo. Manapsag mar elegge elavult technika. Jatszani jo, vagy meg inkabb beszerezni egy torott kijelzos notebookot, aztan abba beletenni...
Esetleg ha adtak hozza hattervilagitast, akkor valami atrajzolo lapnak jo
(#) DonCarlos hozzászólása Jún 17, 2008 /

A "mire?" esetében nekem is hasonló gondolataim támadtak, ezek közül is a "játék". Hogy avr-el mondjuk valmit kinyomni rá vagy ilyenek. Most a hogyan a nagy kérdés.
(#) bbalazs_ válasza DonCarlos hozzászólására (») Jún 17, 2008 /

Az adatlapban tobbet talalsz, minthogy en elmondhatnam neked. De mikrovezerlonek a fo idejet ez tenne ki, szoval nem biztos, hogy erdemes.
Lenyeg, hogy hattervilagitas be, tap be, kontrasztfesz be, aztan mehet a cucc: Vsync, Hsync, Shftclk, dupla sebessegu adatbusz (a vizszintesen ketteosztott kepernyo parhuzamosan frissul.

De mar volt ilyen tema - emlexem, mert en is adtam tanacsot. A srac vegul feladta es elovett egy olyan kijelzot, amin mar rajta volt a vezerlo.
(#) gtk hozzászólása Jún 21, 2008 /

Sziasztok !

Napokban kaptam egyik havertol. Elsosorban az erdekelne ,hogy lehet szetszedni?
Ket oldalt volt 2-2 csavar, azokat kiszedtem, de tores mentesen ugytunik nem akar szetjonni.Erdemes foglalkozni vele?
(#) bbalazs_ válasza gtk hozzászólására (») Jún 21, 2008 /

Alul a sarkokbol a szogletes gumikat csavarhuzoval kiszeded, alatta a csavarokat kicsavarod. A felso gumik alatt valoszinuleg nincs csavar, de azert nezd meg.
Utana bicskapengevel szepen szetpattintod a muanyag hazat korben. Kulon lesz benne egy hattervilagitasi egyseg es kulon a kijelzo, amit negy csavar fog belul a hazhoz.
Igy elso ranezesre ez egy regebbi, DSTN meghajtasu kijelzo. De lehet, hogy TFT, majd a kepernyo hatuljan levo feher matrican talalhato tipusszambol kiderul.
Ranezesre ugy 10-11 collos lehet.
(#) gtk válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 21, 2008 /

Koszi !
Neki is fogok.

Udv.
(#) gtk hozzászólása Jún 21, 2008 /

Szetszedtem.

Talaltam ezzel kompatibilis kijelzot es rola nemi infot, de ez egyelore keves barmihez is.

Kepeken a High voltage es a kijelzo hatoldala.

Udv.

A sharp LM sorozata tipikusan DSTN-es volt.

Szerintem az a lista nem jo, mert nem azt kell nezni, hogy mikkel lehetett kapni, hanem most az adott kijelzot. Mint az autoknal: ugyanazt a modellt lehet rendelni mas-mas motorral is...

Pontosan le kellene merni az atmerojet es collba atszamitani. Az, hogy 80-as, azt sugallja nekem, hogy svga lehet.
Sajnos a neten semmit sem talaltam rola.

A hasznos feluletet merve 12.2 coll jott ki.
A csatlakozon van ~10 kek, ~10 vilagos barna, ~10 sotet barna, egy sarga es egy piros vezetek. Ez mond esetleg valamit?

Udv.

Sajnos ezeknel semmit. A piros lehet fold, a fekete tap, de lehet egy sarga csikos is tap vagy fold - tok osszevissza van, teljesen veletlenszeru.

Viszont a foldeket ki tudod merni, a fem hazhoz kepest rovidzar. A tap vezetek vastagabb lesz a NYAK-on es esetleg egy kis fekete SMD ellenallasnak kinezo ferriten megy keresztul.

Akkor az 12.1-es kijelzo lesz.

Hat koszi !
Akkor egyelore sajnos ennyi
Mondjuk a meg nem ismetelheto kapcsolasoknak nem vagyok hive, de gondoltam egy probat meger, FPGAval meghajtottam volna.

Udv.
(#) WaRL0 hozzászólása Júl 7, 2008 /

tudok szerezni kb 2000ft-ert 14" szines lcd-t laptop-bol
szerintetek lehet vele valamit kezdeni?nem tudok eddig rolla semmit csak azt h laptop-bol van kiszedve
(#) zuzo válasza WaRL0 hozzászólására (») Júl 7, 2008 /

van még
(#) WaRL0 válasza zuzo hozzászólására (») Júl 7, 2008 /

1drb van csak ...de ha mukodne akkor nekem az marha joo lenne mert pc haz-ra akarnam tenni es homersekletet+RPM..stb kiiratni rajta
(#) bbalazs_ válasza WaRL0 hozzászólására (») Júl 7, 2008 /

Felejtsd el. Speci meghajtasa van, speci chip kell hozza, nagy frekin megy. Inkabb hasznalj valami alfanumerikus LCD-t, azokat erre talaltak ki.
Vagy valami kis szines telefonkijelzo, azokat PIC-el meg lehet hajtani.

Következő: »»   3 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem