Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Néhány hozzászólást eltávolítottunk. Kérem, hogy a jöbőben a személyeskedést mindenki szíveskedjék mellőzni, maradjunk a szakmaiságnál!
Gyanítom, hogy szétszedhető ez a poti kapcsoló, esetleg érintkező tisztítással javítható.
Szia ! Mindjárt lenne 3 db-od ha nem szalasztod el potom 1200 Ft-ért
Köszönöm a linket...rámozdultam...még várom a választ a pontos méretekre, illetve a kapcsoló rész fesz./áram értékeire vonatkozóan.
Köszönöm a javaslatot. Részben már megpróbáltam, a harmadik képen látható oldalfület kihajtva leemeltem a kapcsolórészt, de arról az oldalról csak a billentő mechanika (műa.!) látható. Az érintkezőkhöz csak a (szintén a harmadik kép közepén látható) műa."szegecs" eltávolításával lehetne hozzáférni, amit utolsó lehetőségként tartogatok.
Szívesen, a kapcsoló biztos jó, a feszültséget és a 2A áramot ezek a robusztus kapcsolók bőven teljesítik, ha tengelyméret és a felfogatás megfelel ne gondolkozz, 4,7 Kohm két áramkörös minőségi lineáris poti nem minden bokorban terem.
Megrendeltem a kapcsolókat (méretek, adatok stimmelnek!). Igaz, a tengelyt kicsit meg kell majd rövidítenem és "besliccelni", de ennél nagyobb gondom ne legyen. Még egyszer köszönöm a gyors segítségedet!
Örülök hogy megoldódik a problémád, egy darabig nem lesz gondod vele.
Sziasztok.
A napokban került hozzám, egy Telequipment S54A típusú szkóp, a mellékelt képeken látható, hogy nincs minden rendben vele, és néha ha bekapcsolom akkor egy olyasmi pattanás hallatszik belőle mint amikor a nagyfeszültség áthúz, nem tudom mi lehet a baja, ezért aki tud kérem segítsen. Előre is köszönöm mindenkinek aki segít a hiba megtalálásában. A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2016
Fedél levéve, sötétben esetleg látható a szikra, nagyfesz. áthúzás. Hátha így sikerül megtalálni a helyét, ez sokatsegíthet.
Az a baj hogy nem mindig csinálja ezt a jelenséget , de a másik gond hogy a csíknak vízszintesnek kéne lennie és sokkal vékonyabbnak.
Nincs vízszintes eltérítés, azért nincs vízszintes kitérése a csíknak. A függőleges csík az Y erősítő jele lehet, vagy szűretlenség, vagy gerjedés, ez változik-e a bementi osztó (V/Div) változtatásával. Kapcsold ezt érzéketlenre, pld. 5V/Div. Beállítások jók az előlapi kezelőszerveknél?
Üdv!Ha ismeretlen készülék kerül a kezünkbe bekapcsolás előtt érdemes kinyitni,alaposan szemrevételezni,minden szűrőelkot átvizsgálni/cserélni vagy legalább a tápban levőket.Jártam már úgy,hogy a nagyfesz klipsz kivolt húzva a KS csőböl aztán csattogott egy picit.De nemárt gyanús kókányolásokat is keresni bennne,nagyon sok meglepetéstől kímélhetjük meg magunkat.
A fókuszáló áramkörben sem ártana szétnézni. Első sorban a csőüzemi feszültségeit ellenőrizném, beleértve a vizszintes meghajtó végfokzatot is.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2016
A trabi007 szkópjának egyértelműen nincs vízszintes eltérítése. Vagy nem megy a fűrészgenerátor, vagy a vízszintes eltérítő erősítő.
Semmi nagyfesz, fókusz probléma, még tápfesz sem nagyon, mert a függ erősítő megy. Általában a fűrészgenerátor szokott megállni, ott kell kutakodni.
Köszönöm mindenkinek aki próbál segíteni, levetem a burkolatot, persze most nem húz át sehol, szétnéztem benne be nem láttam javítás nyomait. Ellenörzöm amiket mondtatok, és jelzem mire jutottam.
Ha függőleges erősító működik nem törvényszerű, hogy a vízszintes is. A megjelenítés (képalkotás) alapja az oszciloszkópcső. Általában a vizsgálatokat az alapoknál kezdik. Az hogy ellenőrzi a cső jó működéséhez szükséges feszültségeket nem ár senkinek. Sőt megnyugtató ha jónak talál mindent. Lehet tovább lépni.
Az a baj, hogy a cső nagyfeszültségek nem mérhetők amatőr eszközökkel, már többen elcseszték multiméterüket ilyen mérésekkel, és áramütés veszély is fennáll. Ráadásul én javasoltam ezeket a nagyfesz. méréseket. Ezért ilyet már nemigen merek írni.
Nincs megfelelő ellenállású nagyfeszültségű előtét osztó biztosan trabi007 -nek, ami ehhez kellene.
Az alapoknál akkor kell kezdeni a vizsgálatokat, mikor semmi életjel nincs, de jelen esetben van.
Van fényerő, tehát nagyfesz is van, van függőleges eltérítés, tehát a tápfeszültségek is nagyjából rendben vannak. Mondjuk, a látványból ennyit ki is lehet találni. Mint mondtam, vagy az eltérítő generátor, vagy a vízszintes erősítő nem működik. Itt már nincsenek egetverő feszültségek, nyugodtan lehet méricskélni. Nagyon gyanús az eltérítő generátor, mert annak igen nagy esélye van a leállásra, a vízszintes erősítő vizsgálatához elég megérinteni egy csavarhúzóval a vizszintes (X) erősítő bemenetét, mindjárt látszik, hogy működik-e, vagy nem.
Nem vitatkozom. Ha világit a rádiócső akkor működik is elv érvényesül nálad.
Viccelsz, úgy-e? Az oszcilloskópcső (katódsugárcső) nem rádiócső. A rádiócsőben a fűtés világít, attól még lehet ezer hibája, egy rendes rádióból nem is látszik ki. A szkópcső fűtése is világít, kívülről az sem látszik, de ha a külsőleg is látható képernyőjén (tudod, amit bámulni szoktuk) valamiféle ábra látható, akkor a cső működik, meglehet nem teljesen tökéletesen, de működik. tehát a működéséhez szükséges feszültségek nagyjából rendben vannak. (talán másképp gondolod?)
De tőlem kezdheted a hibakeresést a paksi atomerőmű által termelt árammal. A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2016
Eh.. Csak legyintek...
Midenesetr célszerű a javítás előtt tanulmányozni a manuálját.
Bővebben: Link
Sziasztok. sikerült egy st 509 a jelű oszcilloszkópot beszereznem. van némi problémám vele. nagyon magas hangot ad magából ki, hogy lehetne ezt megszüntetni ?
Az ilyen nagy átmérőjű ks csővel rendelkező szkópokban utángyorsító feszültséget használnak. Ezt a 10 -20 kV körüli feszültséget inverterrel állítják elő. Két dologtól szokott "sípolni", az inverter trafója meglazult, vagy nagyobb terhelést kap a szükségesnél. Ez az est akkor van, mikor áthúz a nagyfeszültség. Először mindenesetre alaposan kitakarítanám. Ha visszaolvasol, találsz rá megoldásokat. Az ilyen rendszerű szkópoknak ez gyakori "hibája".
Köszönöm szépen. Meg próbálom kitakarítani.
Megmentettem a bezúzástól egy IEMI E 0103A 100MHz-es (?) kétsugaras szkópot, ami a raszter megvilágításon kívül semmiféle életjelet nem produkál, semmi fény a kijelzőn, a nagyfeszültség-generátor hangját nem hallom, de még a visszajelző izzók is sötétek. Van valakinek hozzáférhető kapcsolási rajza?
A cső köré építésen is gondolkodtam, de az életre keltés nagyobb örömmel járna.
Az elektrotanyán fent van egy gépkönyv (természetesen románul), blokkséma van, kapcs rajzot nem láttam.
Nehéz dió lesz.Én az iemi e 0109-es szkóppal szenvedtem meg,de végűl sikerűlt megjavítani.Kapcsolási rajzot román fórumokon elvétve találni.Ha nem tévedek a tiédnek is a tápja ugyanazon az elven működik,minden feszültséget egy dc-dc konverter állit elö.Mérhető benne akármilyen tápfeszültség?
Szia !
Egész gyűjtemény kellene a gépkönyvekből, ha jól láttam a fiókos rendszerű anyagép a 103A, a 2x50 MHZ-es kétcsatornás Y fiók 103B, a sima 1 csatornás időalap 103C, a 2 csatornás késleltetett időalap 103E. Van hozzá differenciál erősítő fiók is 103D és mintavevő egység 103F. Valami olyasmi lehet mint az EMG 1555. A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |