Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Hát ez 12 centis. És valóban pár wattos a papírszél miatt. HC12,5-644 mehet a helyére, ha jobbat nem találsz.
A józan ész szerintem az, ha nem vezérled az erősítőt torzításba, vagy a hangszórók mechanikai/elektromos terhelhetősége fölé. Így mindegy, hogy "hány wattosat" keresel, nem történik bajuk.
Én inkább félnék attól, hogy egy éppen kapható hangszórókészlettel ez nem fog jól szólni. Mekkora összeget szánsz most rá?
Húú, hát ez nagyon hasznos leírás volt, hálásan köszönöm a részletes magyarázatot!
Nem is gondoltam korábban, hogy ezeket is figyelembe kell venni, nem csak a W érték számít.
Csatoltam a doboz képét a régi, rossz hangszórókkal.
A mély kivágásának átmérője 160 mm, a középnél és a magasnál 60 mm. Hosszas válogatás után ezeket a hangszórókat néztem ki, kb. ilyesmi költségvetésben is gondolkodom: Mély: Monacor SPH-176, 120/70 W, 90 dB Közép: Visaton M 10, 100/80 W, 90 dB Magas: Visaton DTW 72, 110/70W, 91 dB Elég nehéz volt méretben passzoló hangszórókat találni, ezek egy kis reszelgetéssel bele fognak férni ebbe a dobozba és nyílásokba. Szerintetek akkor mit lenne a jobb megoldás a 2x30 W-os erősítőmhöz? Válasszam ezeket a hangszórókat, vagy inkább kezdjek keresgélni kisebb teljesítményűeket? Ha igen, akkor mekkorát, mondjuk 40 W-osak már jók lennének, vagy még kisebbet kellene keressek? Attól félek, hogy 40 W-nál kisebb már fizikai méretben túl pici lenne ezekhez a méretekhez, beleesbe a nyílásokba.
Ahogy P_Laszlo mondta: az ép józan észnél nem lehet semmi sem megbízhatóbb. Tehát ne támaszkódjunk arra az esetre, hogy így és így ilyen meg olyan variánsba sose fog tönkre menni. Az esetek szerintem több, mint 90%ban a józan ész hiánya vezet károsodásokhoz a hangsugárzókban. Vagyis röviden amit egyel visszább is írtam: ki lehet nyírni mindent, illetve lehet vigyázni mindenre. Egyszerűen fel kell tudni ismerni minek hol van a határ, ezt ha az ember el tudja sajátítani, abból nagy baj nem lehet.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2016
Azért nem teljesen pontos így az a leírás. De én most ehhez fáradt vagyok. A lényeg remélem átjutott belőle. A hangszórók megadott terhelhetőség adatai ritkán pontosak-használhatók, és a jelalak, crest faktor sokat számít, az erősítőt torzításba vezérelve pedig ez az érték csökken, ha feltételezzük, hogy a végfokozat a csúcsokat vágja, és négyszögesedik a kimenőjel.
A legjobb tanács, amit gyorsan adhatok, ne foglalkozz a wattokkal. Összességében, most, lényegtelen.
Egyelőre az az álláspont, hogy az egész nem ér ennyit. Nem szabad 18 000,-eket adni egy 17 centis monacor mélyközépért. Nem jó annyira. A Visaton közép és magas is értelmetlen. Ebből a pénzből már használtan normális hangsugárzót lehet venni.
És teljesen jó a példa, valójában a mély kb. 40/60W (névleges/zenei) a közép 45/80 a magas 35/60W. Amit a gyártó mond rá, nagyon túlzó. Namost, szerintem kezdjük elölről. A doboz belső nettó térfogata körülbelül mekkora? Melyik hangszóró ment tönkre?
A doboz belső méretei: 200 x 150 x 385, szóval a térfogat kb. 11.500 cm3.
A mély tönkrement mindkettőben, plusz az egyikben a középsugárzó, a másikban pedig a magassugárzó. A tervem az, hogy akkor már mindegyik hangszórót kicserélem, hogy egyformák legyenek benne, azért valami jobb minőségűt szeretnék, nem a leggagyibbakat, és tennék bele egy rendes hangváltót is, mert a gyári felállásban csak egy-egy soros kondenzátor volt a közép és a magas elé kötve. Érdekes dolog, hogy ezek a dobozok a fentebb említett 2x30 W-os Sony erősítővel voltak hajtva, és szépen sorban elhaltak benne a hangszórók, hiába nagyobb teljesítményűek elvileg. Ezért gondoltam a 70 W-os hangszórókra első körben józan paraszti logikával. De tény, hogy párszor túl lett hajtva szépen az erősítő az éves során. Ez a szett csak házibulikban van használva, évente 6-8 alkalommal, másra nem. És sajnos van az a sör/bor mennyiség, amikor az ember füle már nem észleli a torz hangot, csak ész nélkül csavargatja a potit az erősítőn. A fentebb írt kinézett hangszórók csak egy első ötlet, igazából azért jöttem ide a topikba, hogy meghallgassam a hozzáértők tanácsát, ha mást ajánlotok erre a felhasználásra, akkor hálásan fogadom a véleményeket! A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2016
11 liter? Hmmm, hát én valószínűleg dobnám ezt a lehetőséget, és nem foglalkoznék az újrahangszórózással.. A 160-as kivágás a legtöbb 17-es 18-as mélyközépnek sok. Viszont a térfogat kevés mögötte, 11 literben kevés olyan hangszóró létezik, amelyiknek értékelhető mélyátvitele lenne.
Ami esetleg szóba jöhet, ha még találsz használtan, TVM/Tesla 18-as mélyeket. De ne adj értük sok pénzt, darabja nem ér többet 3-4000,-nél. Vagy, az eredeti mélyközepet kell megjavítani. Középnek magasnak a legolcsóbb kapható verziók is megteszik. közép M1 dóm, magas Inkább lenne értelme kétutasat csinálni ebből, dehát a harmadik lyukat nehéz befoltozni. Idézet: „dehát a harmadik lyukat nehéz befoltozni.” Miért is?
Milyen mélynyomó paraméterek és képlet alapján állapítható az meg, hogy egy adott térfogatú dobozban értékelhető mélyátvitele lesz-e a hangszórónak?
És erről mi a véleményed mély szempontjából? Fizikai méretben tökéletesen passzol, 40 W-os, és csak 6000 Ft a 18 helyett : Visaton W 170
Veszett fejsze nyele ezeket a dobozokat javítani, főleg a "használat" mikéntjét tekintve!
Én legalább 25ös méllyel kezdenék, de inkább 30-sal, építeni vagy inkább venni volna érdemes. Orion HS 500 vagy 501 ideális lenne neked! Persze ezek sokkal nagyobbak...
Rákerestem, ezek 80 W-os dobozok. A 25,30-as mélyek szintén nagyobb teljesítményűek. Biztos kell ekkora mély a 30 W-os erősítőmhöz? Eddig arról beszégettünk itt, hogy inkább a kisebb teljesítmény felé célszerű keresgélni, pl. 40 W.
LOL.
Dobálózunk itt a wattákkal, de egy olyan kis méretű hangszóró fizikailag képtelen rendesen lesugározni a mély hangokat. Eredménye, hogy beledöglik. A ráírt wattok, csupán "sales manager" munkáját dicsérik.
T-S paraméterek, doboztérfogat, helyiség, elhelyezés.
Ez a Visaton nagyon-nagyon rossz hangszóró. Nem érted egész pontosan még a terhelhetőségeket. A Visaton W170 kb. 20W elektromosan, 25*7mm-es lengőcsévével. A Monacor SPH-176 nagyjából 40W 25*16mm. Ez 17R634A meg tényleg 80W, de kell hozzá 37*19mm-es lengőcséve... Azt nem értem, hogy szereled be a 17-es hangszórót a dobozba, ha a kivágás 160mm, és a csavarhelyek ugyanúgy 160-as átmérőn vannak... A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2016
Esztétikusan hogy lehet? Igazából csapdahelyzet, mert esetleg lehetne reflexcsövet tenni a helyére, de akkor meg 13-15 centis mélyközéppel kellene dolgozni. Így lenne a legjobb mélyben, az biztos, de a famunka bonyolultabb.
Hát, ... a HS-ek is érdekesek. A váltójuk és a mélyhangszóró csúnya dolgokat művelnek. De nem rosszabb, mint amilyen ez lenne. És már a 280 is elég lehet.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2016
Jaj, bocsánat, ezt nagyon elmértem valahogy, a mélysugárzó kivágása nem 160 mm, hanem 152 mm! Viszont a magas és a közép kivágása biztosan 60 mm, még egyszer lemértem most.
A mélyek már cserélve voltak jópár évvel ezelőtt, SAL - SA 1620 típusú mélyek vannak benne, ezek szálltak most el. Ez a 17R634A nagyon szimpatikus darab, és nem is olyan drága mint az első kinézettem a Monacor. Akkor szerinted ez mehetne bele?
Akkor ezért volt olyan ismerős az a mély.
A 634-es mehet, de ilyen kicsi zárt dobozhoz, gyengébb mágnessel kell csinálni.
Miért, ezt lehet különböző mágnesekkel rendelni?
Mi lenne a hátránya, ha az eredeti mágnessel raknám ekkora dobozba? Bocsánat, ha sokat okvetlenkedek, de szeretnék tanulni és megérteni a dolgokat bizonyos szinten. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2016
Persze, lehet változtatni a légrésindukción. Ebben az állapotában, amit a weblap rögzít, inkább b-reflex dobozhoz jó, alacsonyak a jósági tényezők, zárt dobozban nem elég jó a mélyátvitel. Gyengébb mágnessel, 0,5-0,6-os jóságokkal szebbek lesznek a mélyek, és talán szűrni sem nagyon kell majd.
Mit javasolsz, akkor hogyan rendeljem meg? Megrendelés előtt írjak nekik, hogy ezt kérném csak "gyengébb mágnessel, 0,5-0,6-os jósággal" és írjam, hogy 11 l-es zárt dobozba kellene? És ez alapján legyártják nekem?
Ha emellett döntesz, akkor így tudni fogom, hogy mit szeretnél, mert én gyártom.
De azért gondold meg szerintem, 25-30 000,-ért lehet kapni használtan Videoton Preludiumot, egészen korrekten szól, minden erőfeszítés nélkül. 15-ért HS 280-at, jó hangváltóval az is elfogadható tud lenni. És te most csak a mélyekbe beleteszel 17 000,-et. Szó volt már róla, de így már tényleg jobb lenne kétutasra alakítani, a mélyközép alkalmas rá, csak egy normálisabb magas kell mellé. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2016
Mondjuk az is egy megoldás lenne, hogy vennél a két ládikóba egy-egy ilyen két utas autós hangszóró párt pár ezer környékén már lehet kapni, és mondhatni szépen is szólnak. A sony erősítődőn meg szépen minden mélyt teljesen vissza veszel és magasból is csak csak közép állásból picit feljebb tekered. Így kapsz egy jó hangos, bulira való sztereó közép-magas szekciót. Majd vennél ehhez a rendszer mellé egy darab 120-200W körüli aktív subot. Azt ha úgyis szobába használnád, bedobod valamelyik sarokba és mehet vele a dajdaj.
Azért ennyire nem akarom túlzásba vinni a dolgokat.
Nem is kell akkora hangerő, elég az amit a 2 x 30W-os Sony lead ezekre a kisebb hangsugárzókra.
Ja, akkor nem lesz gond a megrendelése.
Köszi a tippet, de én inkább csak maradnék ezeknél a dobozoknál. Akár lehetne akkor kétutasra is átalakítani. Szerintem ha egyszerűen benne hagyom az eredeti középsugárzót bekötés nélkül, az tökéletes lenne, légmentesen eltömíti a középső üreget, nem? Ez a 634-es típus mélyközép, ugye? Szóval ez mehetne bele plusz egy jobb magassugárzó? Néztem az általad korábban ajánlott TANNOY M1-et, de semmi részletes infót nem találtam róla (paraméterek, karakterisztikák) és még az impedanciája sem passzol a maga 5 ohmjával. Mi a véleményed a Visaton DTW 72-ről, vagy esetleg még a DT 94-ről? Nekem ezek elég szimpatikusak. Vagy tudnál jobbat ajánlani?
Nem igazán jók ezek a Visatonok, nagyon picike kétutashoz talán. 25mm alatti dómmal ne próbálkozz.
A Tannoy M1 már jó (keresek méréseket hozzá), ami még lehet, az Monacor DT-99, esetleg Vifa BC25. Ez már egészen jó.
Amit már írtam 15" vagy 18"- os hangszórót szeretnék.
A láda anyaga pozdorja, a nagysága, tömege mindegy. A zenei stílus 99%-ban csak diszkó.
OK, akkor rád bízom magam.
Nekem megfelelne bármelyik amelyiket ajánlottál, de méret problémák vannak. Az M1 és a DT-99 mágnesei túl nagyok a 60-as üregbe. Persze ha más nincs és elkerülhetetlen a dolog, akkor esetleg nekiállhatok tágítani, de fogalmam sincs milyen szerszámmal lehetne egy 60-as furatot 70+-osra tágítani. Ezt jobb lenne elkerülni ha lehetséges. A Vifa BC25 meg túl kicsike, ahogy nézem a rögzítő csavarok pont 60-as átmérőnél vannak... |
Bejelentkezés
Hirdetés |