Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   854 / 1210
(#) ktamas66 válasza pajti2 hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Én egy flaget szoktam használni, amit az IT rutin töröl. Tehát flag bebillent -> változók olvasása -> flag vizsgálat, ha volt közben IT, újra elölről.
(#) pajti2 válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Általában rtc áramkört találsz azokon a paneleken, ahol direkt leválasztott tápfesz blokkok is vannak, de te is csinálhatsz olyat, hogy felhasználsz egy vezérelhető tápfesz stabilizátort, és alkalomadtán lekapcsolod az áramköri blokkok legtöbbjét.

Pic-ek esetében arra tanácsos figyelni, hogy ha kapcsolatod van a kikapcsolt áramkörök felé, azokat a lábakat előtte állítsd bemenetnek az aktívan hagyott áramkörben, ha a túloldalon nem 5v kompatibilis bemeneteid vannak. Ha meghajtasz egy pic lábat olyankor, amikor a tápfesz nincsen rajta a pic-en, azt némelyik nem szereti.

Pic lábak feszültség tűrésére lsd az adatlapot. Kapcsolható tápfesz stabnak példa gyanánt Bővebben: Link, de ügyesen kötött mosfet-ek is ugyan úgy jók.
(#) ktamas66 válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Én 3,6V-os elemet használtam, de abból még lejön az átkapcsolón eső feszültség (nálam egy diódányi), persze lehet máshogy is kapcsolni.
(#) Pali79 válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Milyen PIC-ket használtál?
(#) ktamas66 válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

16F887-et a sok láb miatt, meg ez találtam itthon.
(#) kriszrap válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Kb hany pf szurjem adatlapon lattam tablazatott csak inkabb megkerdezem
(#) Pali79 válasza kriszrap hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

22pF jó lesz.
(#) Pali79 válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Az jó, mert én meg a kistesóval játszok.
(#) kriszrap válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 24, 2016 /

köszi
(#) Pali79 válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Az normális jelenség, hogy 5V a PIC nem indul el? Az 5V-os tápba beteszek egy diódát, akkor 4,15V körüli feszültséget kapok, de a PIC nem indul. Ha feltolom a tápfeszt, hogy a dióda után meglegyen az 5V, akkor teszi a dolgát.
(#) Bakman válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Konkrétan milyen PIC? Konfig?
(#) Pali79 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

PIC16F886
  1. __CONFIG _CONFIG1, _CP_OFF & _CPD_OFF & _WDT_OFF & _BOR_ON & _PWRTE_ON & _INTOSCIO & _LVP_OFF & _IESO_OFF & _FCMEN_OFF & _MCLRE_OFF
  2.         __CONFIG _CONFIG2, _WRT_OFF & _BOR40V
(#) ktamas66 válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Nem. Mi lesz ha csak az elem 3V-ja lesz. Ha tényleg 5V a táp elég fura hogy a diódán majdnem 1V esik.
(#) sonajkniz válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Nincs túl magas értéken a tápfesz figyelése?

Mennyinek kellene esnie a diódán?
(#) ktamas66 válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

_BOR21V. Sima diódán kb. 0,6V de áramfüggő.

Zsír! Most 2,5V-on is megy! Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) Pali79 válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Megmértem egy használt gombelemről 3uA-t fogyasztott alvás közben. Egy 2032-es gombelemről mennyi időt tud így menni?
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Egy Schottky diódán csak 0.3V. Esetleg P-MOS FET -Tel: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2016
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Typical Capacity: 240 mAh (to 2.0 volts) Bővebben: Link
(#) pajti2 válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Az alvási szakasz az csak egy dolog. Azt kellene megbecsülni, hogy az átlagos fogyasztása mennyi lesz.
(#) Pali79 válasza pajti2 hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Ezt nem értem. Kifejtenéd?
(#) zenetom válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Arra gondolt szerintem, hogy a megszakítással felébresztett szakaszokban sokkal többet fogyaszt. Kérdés, hogy mekkora az aránya az alvó/ébredt időnek. De szerintem elhanyagolható, hiszen gondolom csak pár usec-ig van ébren a PIC, míg az alvás gondolom pár tized sec. Így a fogyasztás max 1-2uA-t (se) nő.. Szerintem.
Vagy ha mégse, akkor a CR2450 elvileg 620mAh-t tud (2V-ig), azzal már el tud ketyegni egy jópár évig..
Vagy ez: 300Ah
(#) Pali79 válasza zenetom hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Én is erre tippeltem, de nem akartam hülyeséget írni. Digitális multival mértem, az erősen átlagol 3uA-t mértem alvási időben és 3,2uA-t amikor ébredt. 1 másodpercenként ébred, de csak az órát lépteti, megnézi, hogy van-e már tápfesz, ha nincs akkor hajcsi megint. Ha jól számoltam a 240 mAh 9 évig lenne elég elméletileg. Ha a felét tudja már bőven jó, arról nem is beszélve, hogy csak áramkimaradás esetén menne elemről.

Ha csak ennyit kell tudnia backupról, akkor az semmi, hamarabb romlik meg az elem, mint hogy lemerítené a PIC.
(#) Pali79 válasza zenetom hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Pontosan. Most olvasom 300Ah. Teherautóba való gombelem vagy mi a csoda?

Gondolom elírás.
Szerk.: vagyis pontosabban: betű (m) kihagyás.
(#) rolandgw válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Nem PIC ,de érdemes belenézni:
Bővebben: Link
(#) hapci hozzászólása Szept 26, 2016 /

Szervusztok!
Hőmérőt építek DS18B20 digitális érzékelővel. Az 1 vezetékes rendszerben az adatvonalat időnként direktben kell a tápfeszültségre kapcsolni. Az adatlap szerint erre egy P csatornás FET alkalmas, melynek gate-jét a kontroller kapcsolgatja.
Mivel hobbysta életemből a FET gyakorlata eddig kimaradt, így teljesen tanácstalan vagyok, hogy mit kell mondani a boltban ahhoz, hogy a készülékem működjön. (Valami járatos típust kerestem a NET-en - sikertelenül.)
(#) Pali79 válasza hapci hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Szerintem elég az ellenállással felhúzni, felesleges a FET-et belekeverni.
Következő: »»   854 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem