Fórum témák
» Több friss téma |
hali!
szeretnénk kivitelezni egy 15db ledből álló világítótestet alapesetben 12v és 6v feszültséggel lenne üzemeltetve a 14.4v akkor amikor -nagyritkán- autóban járó motornál lenne használva(ami elkerülhető ha bonyolult kivitelezni) első kérdés: mekkora ellenállást kellene elé tenni? esetleg potmétert vagy úgy hogy a 6v üzemre egy potmétert és amikor 12vról megy még egy plusz ellenállást(kapcsolóval) gondolom a 15 led már elég sokat fogyaszt valami nagyobb wattszámú ellenállás kellene így mennyi áram megy veszendőbe? az ellenállások miatt. második kérdés van ehhez valami egyszerű kapcsolás amivel nem kell kínlódni az ellenállásokkal hanem megy 6v és 12v ról kapcsolgatás nélkül, esetleg még egy plusz fényerőszabályzóval ledekről annyit tudok hogy fejlámpákban voltak ami 3 ceruza elemmel világított minden elektronika nélkül gondolom ezeknek 4.5 v kell előre is köszi!
Szia,
Itten kiszámolhatod az előtét ellenállás(okat)t. (Látom 25-ik hsz -ed, illene rászokni már a keresőre)
ezt már megtaláltam de 270ohm-ot számol 12v-4.5vra
ennyi pont egy villanásra elég a lednek és kinyírta
Nemtudom, hogyan jött ki neked 270ohm! Elkéne azt is dönteni, hogy 6, 12, 14v -ról akarod jártatni,..
Én 6V ra méretezném és valami átkapcsolót alkalmaznék.(két füzér párhuzamosan/sorba)
hol 6v hol 12v lenne
ez környezettől függ a led 4.5v ról megy ez az extrafényes fehér led pedig a 270ohm kevés volt mert kinyírta érdekelne még az is hogy bírná tovább az akku ha egy sima ellenállás van a led előtt, vagy valamilyen kapcsolással le volna a feszültség csökkentve
Egy ledet 30 mA nem nyírhat ki egy pillanat alatt.
(12-4,5)/270= 0,028 A Szerintem az 27 ohm-os volt... (27x10^0>270 az 'írás" esetleg). Én a te helyedben összeválogatnék 2-2 darabot egyforma Uf-re és beállítanám az áramot 6 voltnál 1-1 ellenállással ( műszerrel...), max 15 mA/pár. Így elég jól megoszlik még az áram és nincs fényerőkülönbség probléma. Utána ezeket sorbakapcsolni , ha 12 voltról üzemelnek. 14 voltnál az autóban kellene pl. 3 soros dióda. Invertert nem javasolok, mert nem spórolsz semmit sem, ill. ha egy led beüzemelése is gond, akkor az nagyon nagy falat - step up, step down váltakozva... Köss be egy ledet 12 voltra 1k-val sorba, mérd meg az Uf-et és úgy számolj... (12-Uf)/ 8 mA pl. és a kapott ellenállást felezd a két par. led miatt.
Hello!
Nos akkor kiegészíteném egy rajzal, Proba ötletét. Fercinek igaza van, gondold át. (Én persze egy áramkorlátozós Set Up konverterrel oldanám meg, és mindenkit sorba.) üdv! proli007
húúúú ez jó sok alkatrészből áll és csak 4 ledes...
akkor inkább ellenállással kisérletezek találtam 1k ellenállást de az már 1 lednél izzik szinte mert nagyon picike ha sorba kötöm a ledeket akkor úgy viselkedik mit az égő?? minél több van sorba kötve annál gyengébben világít?? eléggé béna vagyok ehhez, kísérletezni meg nem merek mert már pár ledet kinyírtam
Érdekes dolgokat írsz, hi...
1 fehér/kék led 12V 1k-val cca. 8 mA, mint már írtam, az ellenálláson ~60 mW melegszik el; tegyél 0,25 wattost és nem "izzik". Van még mit gyakorolnod... Ha két ilyen ledet sorbakötsz, áramtól függően 2x3,5-4,... volt esik rajtuk, vagyis 7..9 volt összesen, természetesen pl. 12 voltról az 1 db eredeti ellenállással sokkal kisebb áram fog folyni, tehát gyengébben világítanak. Ebből adódik, hogy 6 voltról már csak sötétben látod a pontszerű "fénykezdeményt" a kristályokon, a pár tized mA miatt ( 3V / db). Ilyen dolgokat (is) műszerrel kellene vizsgálnod és mindig gondolkodva.
az tény hogy full béna vagyok ehhez
nem is igazán értem ezeket az összefüggéseket azért írtam ide mert itt többsége jobban ért a dolgokhoz mint én sajna ampert alig mér a mérőkém mert csak a 20A dugója jó a másik amivel miliampert lehet mérni nem jó tehát 3 led párhuzamosan kötve(ledenként 8mA) 330ohm ellenállás kell ami minimum 0.25w-os így jó?? de gondolom nagyobb w számú ellenállás jobb lesz akkor lesz 5x (3 led párhuzamosan+330ohm ellenállás) és így világít 15 led
Hello!
Én nem szórakoznék vele ennyit. egy 7805-ös stab ic 5 voltra állítja be a feszültséget, utána pedig kiszámolnám, hogy mekkora ellenállás kell a ledek elé. minden ledet párhuzamosan kapcsolnék, és minden led elé külön ellenállás. Ha pedig azt mondjátok, hogy az 5voltos stab IC-nek nem elég a 6volt, akkor venni kell 7804-et (ha lehet kapni), és kész. De mivel pár száz mA folyik át (15X20mA=300mA) a stabon, így sztem jól működne a 7805 6 volton is... És 7805 tápfeszültsége (fejből írom) simán lehet akár 30volt is... Itt van a stab ic bekötése (Vicsys kolléga rajzolta), ez után már csak a ledek kellenek.
Az 5x3 led párh. már nem oké, mert 6 voltról meg kicsi lesz a fény ( [6-4]/330= 6 mA össz....).
Úgy csináld, ahogy írtam és rajzoltam: 4*2 led 6 voltra, 120-120 ohm-os ellenállásokkal és mégegyszer ugyanez, vagy a két egységet sorbakötöd 12 voltra, stb. Mit nem lehet ezen érteni...
Én szétszedném a műszerem és kicserélném a biztosítékot .De a led fényereje is jól mutatja.(pislákol =2mA ,világít =5-10 mA ,nagyon világít= 20-30mA ,nem változik a fényereje 30-50 ,változik a színe 50..100, elkezd villogni 100.. ,ledobja a sapkáját 200...) Lehet először ismerkedj meg egy leddel ,köss sorba vele egy 1K potit és kösd 6 V ra ,úgy hogy a poti maximális ellenálláson legyen.Ha elkezded tekerni lefelé van egy pont ahol a fényereje már szinte semmit nem nő, ekkor mérd meg a LED -en eső feszültséget (ezt kell figyelembe venni a sorbakötéseknél.,és az ellenálláson eső feszültséget ami az optimális led áramot mutatja meg (Uell/R) Igy már kipróbálhatod az oldal led számító programját többféle összekötési variációban.Egyébbkén egyetértek fercivel.
ez jó ötletnek tűnik
elég egyszerű is akkor a ledek elé 50-70ohm ellenállás elég lesz
nem biztosíték hiba, mert az jó benne azt megnéztem
ez egy kidobott műszer volt már a dióda vizsgáló sem sípol már köszi mindent beszerzek akkor hozzá pár kütyüt és próbálkozom utána meg ismét kérdezek"vadakat"
pontosan! A 7805 azt hiszem legalább 1A-t bír, úgyhogy az a 300mA meg sem fog neki kottyanni. maximum egy kis hűtést teszel rá (12voltnál jobban melegszik), és kész. Egyébként még néhány kondi hiányzik a rajzról! 7805 elé kb. 100µF 25v utána pedig 1µF (vagy esetleg 100nF) 16v kell, simítás céljából! Sok sikert a megépítéséhez!
kondit párhuzamosan??
a + a + hoz, - a - hoz ugye? mindkét oldalon
Közbe szerkesztettem, mert tényleg rossz megfogalmazás volt... Nézd meg a szerkesztett rajzot!
köszi!!
erre gondoltam de nem tudtam "elektronikusan" megfogalmazni üdv!
Én ezt ajánlom, Ferci-től elnézést kérek a szerzői jogok használata miatt, egy kicsit továbbfejlesztettem, hogy ne idegenkedj annyira tőle, itt az egyszerű a legjobb...!
Elvégre majdnem közönséges villanyszerelés, ne bonyolítsuk tul elektronikával, elijesszük a kérdezőt...
Szia!
Szerited ez bonyolultabb: Bővebben: Link?
Nem bonyolult, csak szerintem 6V-ról meg 12V-ról nem ugyanúgy fog viselkedni. Kipróbáltad? A 6V- ról próbáld meg az 5V--os
stab IC-t mennyit ad ki... viszont "14.4 nek nevezett" feszültségen, elég rendes hűtés kell a 7805-nek ennyi leddel, ha azt akarjuk, hogy fényerőnk is legyen... Meg azért nem látszik bonyolultnak, mert a ledek hiányoznak a rajzról, ha ebből a szempontból nézzük, amit én rajzoltam az csak egy kapcsoló...
bocs kimaradt: ha aki ilyen kérdést tesz fel, annak úgy segítünk legjobban ha a teljes megoldást lerajzoljuk, mert
hacsak felét, vagy beszélünk róla az nem biztos hogy hozzásegíti a "megépítéshez"...
sajnos most ki vagyok vonva a forgalomból nem tudtam alkatrészt beszerezi
bár most összezavartatok evvel a "teljes megoldással" most akkor mi a gond vele??? köszi!
Átolvastam újra mit kérdeztél először. Tehát nem az eredeti fejlámpát akarod használni. Abban is egy bizonyos
"szabály" szerint voltak bekötve a ledek, ha ledsort írtál, akkor feltételezem szétszedted és máshogy akrod elrendezni esetleg bekötni. Mi javasoltunk több megoldást, úgye mindenki a "sajátja körül erőlködik", amit írtam utoljára azért részleteztem, hogy egy teljes választható alternatíva legyen... egyszerűen, kapcsoló vagy elektronika nélkül nem megy, egyszerűsíthetnénk még, de a dobozban maguktól nem fognak világítani... Lehetne variálni...az egekig, lehet akár bonyolítani is...
egy autó első lámpája teli lett furkálva abban vannak a ledek
eddig eljutottam arra gondoltam veszek 2 ic és a hozzá tartozó kondikat meg valamekkora potmétert és lehet a fényerőt is szabályozni így 8-8 ledet "hajtana" meg egy ic csak bírni fogja
Értem, hogy IC-s- ben is gondolkodsz, de a -ledeket is be kell
kötni valahogy! Itt az IC után... Potmétert meg mindkét megoldásba lehet rakni... |
Bejelentkezés
Hirdetés |