Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Harman/kardon erősítő
 
Témaindító: pmisi, idő: Szept 29, 2008
Lapozás: OK   4 / 7
(#) PiperR válasza ferci hozzászólására (») Aug 31, 2016 /
 
Szia!
Van egy pár régi 16ohmos hangszóróm, azzal tesztelek, azért nem kár ha esetleg tönkre menne, meg a végfokot se terheli annyira. Mindkét oldalnál ugyan ezt csinálja, így nem tudom összehasonlítani a jó oldallal. Ha jól gondolom a Q1 és Q2 tranzisztor hasonló egy késleltető, kapcsoló áramkörhöz ami vezérli a két oldal tranzisztorát (Q5, Q6), némítást vezérelve. Q3 és Q4 akkor az áramfigyelők amik vezérlik a Q7 tranzisztort, az meg a Q1-et a kapcsolót. Gondolom ez a hangszóró kimozdulás azért van mert a munkapontok a bekapcsolás pillanatába elcsúsznak, majd helyre állnak, csak eléggé megkésve. Sajnos az egész panelt ki kell szednem ha valamit cserélni kell (nincs külön fedél az erősítő alján hogy lehessen forrasztani, cserélni). Ha a tranzisztorok funkcióját rosszul gondolom kérlek javíts ki! Köszönöm a segítséget!
(#) PiperR válasza ferci hozzászólására (») Aug 31, 2016 /
 
Szia!
Kimértem a dolgokat, a Q7-es tranzisztor emitterén, bázisán -40v-ot mérek! Szervíz manual szerint a bázison csak -0,6V kellene lennie! (Azt elfelejtettem mondani hogy van egy átkapcsoló gomb 4-8ohm üzem esetén, én most 4ohm-ra kapcsolva használom, mert 6ohm-os hangfalakkal használom, így a tápfesz 50v helyett 40-en üzemel.) Ha a bázisához hozzáteszem a multi mérőhegyét akkor elhalkul mindkét csatorna, majd vissza, hangszórókitérés szintén van.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2016
(#) ferci válasza PiperR hozzászólására (») Aug 31, 2016 /
 
A hangszórókat ne használd teszt célra, inkább szerezz 2 db 10 ohm 10 W körüli ellenállást ( vagy csoportot ) műterhelésnek addig, amíg méricskélsz, úgysem lesznek túlterhelve.
Q7 kollektort nem írtad és Ube-t is mérj..
Oldd meg a leválasztást egyelőre védőáramkörrel ( példa van rá bőven ) , az a tuti és akkor szét se kell szedned.. aztán majd alakul.
A +/- tápod is mérd meg 2 multival egy időben, bekapcsoláskor és utána is.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2016
(#) PiperR válasza ferci hozzászólására (») Aug 31, 2016 /
 
Szia a Q7 kollektorán 0v-ot mérek. A tápfeszt már mértem az jónak tűnik +-40v megvan azonnal felépülnek bekapcsoláskor, mikor kapcsolnak a tranzisztorok (mikor hangszórókitérés van) akkor közel 2volttal lecsökken a tápfesz, + és - ágba is, majd azonnal vissza áll 40v-ra!
(#) PiperR válasza ferci hozzászólására (») Aug 31, 2016 /
 
Átfogóbb vizsgálatot követtem el a +-tápfeszültségnél. A + táp egyből megvan, kikapcsolásnál hamar lemegy 0-ra. Viszont a - szintén hamar felépül, de kikapcsolásnál lassan esik vissza 0-ra. Megvizsgáltam a Q3 Q4 tranzisztorokat is, emitter bázis 0v, kollektor -40v. Q7-nél hogy a bázison ott van a -40v az normális dolog?
(#) ferci válasza PiperR hozzászólására (») Aug 31, 2016 / 1
 
Ez így nagyon hosszadalmas lesz...terítsd ki magad elé a rajzot és kövesd végig, melyik táp-felet melyik tranyó húzza meg bekapcsoláskor.
Azt a pár másodpercet kell elkapnod nem kis melóval. Ha pedig mindkét oldal ezt csinálja, akkor a közös útvonalat, tranzisztorokat nézd át.
Q3,4 ha zárt, Q7 is az.. ez így nem mond semmit- időben kell nézni, a kb. 3 sec alatt.
(#) PiperR válasza ferci hozzászólására (») Aug 31, 2016 /
 
Akkor nem lesz egyszerű dolgom, nincs egyértelmű hiba. Próbálkozok vele. Köszi az eddigi segítséget!
(#) PiperR válasza ferci hozzászólására (») Szept 2, 2016 /
 
Hali!
Elvégeztem a méréseket Q1-től egészen Q7-ig, minden lábon, csatoltam a mérési eredményeket.
(#) PiperR válasza PiperR hozzászólására (») Szept 2, 2016 /
 
Ezekből az adatokból kiderül valami? Vagy keressem tovább a többi tranzisztornál?
(#) ferci válasza PiperR hozzászólására (») Szept 2, 2016 /
 
Itt az látszik, hogy a Q3, 4 bázisa, emittere a negatív felé csúszik, igazolva azt, hogy a kimenet 1-2 voltot mászik és mivel nem is egyenlően, van egy kimenő áram megugrás is. A 3 s után pedig visszaáll normálra.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2016
(#) ferci válasza PiperR hozzászólására (») Szept 2, 2016 / 1
 
A Q5, 6 érdekes módon a 3 s után nyitnak ki nagyon, megnő a bázis feszültségük nyitásig és tizedére lecsökken a kollektorfeszük. Ezt próbáld végigkövetni, miért nem rögtön áll be.
(#) PiperR válasza ferci hozzászólására (») Szept 3, 2016 /
 
Ha jól értem a Q5 és Q6-nak azonnal nyitnia kéne? Mert ugye 0-ról indul és szép lassan kúszik fel a bázis feszültsége -0,6v-ra, most ezt csinálja. Akkor azonnal -0,6v-on kéne lennie?
(#) PiperR válasza ferci hozzászólására (») Szept 4, 2016 /
 
Q413, Q414-et is megmértem, csatoltam a mérésbe. Ha a Q5, és Q6-ot a Q2 vezérli, azt meg a Q1. Akkor valahol itt lehet gubanc?
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2016
(#) steelbird válasza PiperR hozzászólására (») Szept 4, 2016 /
 
Könnyebb lett volna a hiba keresése, ha a rajzra írod rá a mért értékeket.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2016
(#) ferci válasza PiperR hozzászólására (») Szept 4, 2016 /
 
Valamiért nem tud gyorsan visszaszabályozni a rendszer.. azt részt nagyon nézd át - elkó, stb.
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Szept 4, 2016 /
 
Hali!
Igazad van. Csatolom a képeket mérési eredményekkel. Így mindenki láthatja miről is van szó.
(#) steelbird válasza PiperR hozzászólására (») Szept 4, 2016 / 1
 
Tegyél már egy 47, vagy egy 100µF -os kondit pluszban a Q2 -nél lévő 100/10V jelölésű 100µF -os kondira (nincs pozíciószáma). Lehet, hogy csak annyi baja van az egésznek, hogy bekapcsoláskor kevés ideig némít az áramkör és még nem élednek fel rendesen a fokozatok (nem áll be mindenhol a DC munkapont), mire megszólal.
A plusz kondival megnöveled a bekapcsolási némítás időtartamát.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2016
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Szept 4, 2016 /
 
Ez jó ötlet, erre én is gondoltam már, ki is fogom próbálni. De elvileg a bekapcsolás pillanatába már szinte azonnal be kéne állnia a kimeneti dc-nek, munkapontnak, nem 3-4 másodperc múlva. Mindegy kipróbálom ezt a kondis megoldást, aztán sajnos kikell szednem az egész panelt, ami ide tartoznak elkók azt meg egyesével megvizsgálom. Ha semmi hibát nem találok, akkor megduplázom az említett kondi kapacitását. Köszönöm a segítséget!
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Szept 4, 2016 /
 
Kipróbáltam, párhuzamosan tettem egy 100µF kondit oda, kb. kétszer annyi ideig némít, de ugyan azt csinálja, kimeneti dc megvan (hangszóró kimozdulás is) majd visszaáll .
(#) steelbird válasza PiperR hozzászólására (») Szept 4, 2016 /
 
Azon tanakodtam még, hogy ehet, hogy ez eredetileg is ilyen volt?
Közel 2V 1 sec. időtartamig, az 4 Ohm -ra is még csak 1W, simán el kell viselnie egy hangszórónak. Ha pedig nem látod a hangszóró membránját, észre sem veszed.

Tudod tesztelni egyébként a némító áramkört, illetve annak működése közbeni végfok viselkedést, mert ha azt a 100u -t pl. egy kapcsolóval rövidre kötöd, akkor némítania kell a végfoknak, ha pedig megszűnik a rövidzár, újra meg kell késleltetve szólalnia.
Ha jól van tervezve, akkor ez az átkapcsolás elvileg minden pattanás, kilengés nélkül végbemegy.
de hogy két végfok is egyszerre ugyanezt a hibát produkálja, az érdekes.
Még ha engedi az időm, megpróbálom szimulátorban megnézni ezt a némító megoldást, nem túl szokványos kapcsolás, az már biztos.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2016
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Szept 4, 2016 /
 
Lehet hogy így kell működnie. Egy biztos ehhez az erősítőhöz még nem nyúltak, nincs gányolva vagy ilyesmi, teljesen gyári benne minden! Csak ez olyan gagyi megoldásnak tűnik. Ha szimulációba megtudod nézni az nagyon nagy segítség lenne! Nekem a Q7 viselkedése fura hogy a bázison ott van a -40V, holott a rajz szerint csak -0,6V kéne lennie. Közbe kipróbáltam hogy a kondi - kivezetését földre húzom, némít, majd ugyan azt csinálja mint bekapcsoláskor.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2016
(#) steelbird válasza PiperR hozzászólására (») Szept 4, 2016 /
 
Az elírás. Mitől lenne ott -0,6V, mikor a rá csatlakozó Q3 -ra is negatív tápfeszültséget ír?
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2016
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Szept 7, 2016 /
 
Hali!
Szimulációba megtudtad nézni hogy mit művel bekapcsoláskor?
(#) PiperR hozzászólása Szept 9, 2016 /
 
Kiszedtem a panelt a helyéről, holnap megmérem az összes kondit, meg a tranzisztorokat.
(#) PiperR hozzászólása Szept 10, 2016 /
 
Kiszedtem és lemértem az összes elkót. A 2 nagy kondi (10000µF 63V) hibátlanok. C417 és 418-at kicseréltem, csökkent kapacitás, és dupla ESR érték. Érdekes hogy 100nF 50V kondit ír, ehelyett 10µF 50V kondi volt benne! Biztos gyárilag mert a panelon is elko rajzolat van. C411 és 412-t is cseréltem, majdnem dupla ESR, picit csökkentett kapacitás. Itt is 10µF 50V kondi volt, holott a rajz szerint 10µF 16V kellene, de ez annyira nem lényeges. C407 és 408 egy kis 2pF kondi, nem tudtam megmérni mert a teszter hibásnak írja mindkettőt. Multival mérve szakadást mutat. De szerintem jó lehet mert van itthon egy 10pF kondim azt se tudom megmérni. 27pF-at már jelzi. C421, 422, 423, 424 elko csokor 330µF 63V-os gyárilag, egy kondinál mértem 315µF-ot, (ez szerintem nem olyan nagy gond, így vissza is tettem) ESR értékek jók. Eddig itt tartok, megnézzem a tranzisztorokat is?
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Szept 12, 2016 /
 
Hali!
Megnéztem szinte mindent, ellenállásokat, diódákat, kondikat, nem találom a hibát. Mint már írtam a C417, 418-nál 10µF kondi van, rajz szerint 100nF-nak kellene lennie. Ez nem szólhat bele a szabályzásba? Tranzisztorokat is át néztem, bár nem szedtem azokat ki, multival rámérve jó mind, nem mutat rövidzárat. Letudtad szimulálni esetleg?
(#) PiperR hozzászólása Szept 18, 2016 /
 
Visszaszereltem a panelt, bekötöttem, sajnos a helyzet változatlan . Lehet azt fogom csinálni hogy beszerelek egy relés koppanásgátlót, a némítás késleltetést idejét megrövidítem, vagy meg is szüntetem. Más ötlet esetleg?
(#) PiperR hozzászólása Szept 24, 2016 /
 
Sziasztok!
Építettem egy egyszerű koppanásgátlót (upc1237), a némítást az erősítőn megszüntettem, kivettem a késleltető kondit. 2-3s múlva kapcsol a relé, működik szépen semmi koppanás hangszóró kilengés. Csakhogy: hangerő poti tekerésekor láthatóan kimozdul, vagy befele mozdul a hangszóró, kb 1 percig ezt csinálja. A loundness gomb megnyomásakor pattan akkorát a hangszóró hogy csak na, le is old a relé, ezt is kb 1 percig csinálja. Utána elmúlnak ezek a hibajelenségek. A nagy táp elkó csinálhat ilyen hibajelenséget? Ez nekem nagyon kondi gyanús. Bár átnéztem az összes elkót, ESR kapacitás is mindnél jó volt.
(#) steelbird válasza PiperR hozzászólására (») Szept 25, 2016 /
 
Szia.
Valószínűleg egyenfeszültség van a potméteren és ez okozza a problémát. A bemenettől teljesen a hangerő szabályzó potméterig DC -csatolt az erősítő. A Subsonic filtert bekapcsolva továbbra is fennáll a jelenség, vagy úgy megszűnik?
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2016
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Szept 26, 2016 /
 
Szia!
Kipróbáltam a subsonic-ot bekapcsolva, ugyan az a hiba jelenség . A loudnessnél is ugyan ez van, ott is erőteljesen kimozdul. Ami még furcsa: az erősítő kb. 3. bekapcsolásakor kattant csak a relé, addig semmi életjel. Viszont utána akárhányszor ki-be kapcsoltam az erősítőt, 2s múlva kapcsolt a relé, és a hangszóró kimozdulást is abbahagyta, meg a loundness gombnyomásakor fellépő koppanást is. Kikapcsolva ha várok vele kb 3 percet, aztán megint be, akkor kezdi ellőről ezt a hiba jelenséget.
Következő: »»   4 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem