Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   144 / 253
(#) Antennaman válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 11, 2016 /

Értem Máté ,

Akkor előbb utóbb csak odaérsz, hogy összekösd azt a szakadást. Sajnálom, hogy már diák korban is ennyire elfoglalt az ember, mint írod szünetben kevesebb időd volt mint suli idő alatt.
Ha javítod az EWE antennát érdemes lenne kísérletként előbb egy 1K potmétert a lezáró ellenállás helyére beiktatni és pl. egy segítő cimborád lassan elforgatná te pedig hallgatnád a vevődön a változást.
(#) elektroncso válasza Antennaman hozzászólására (») Szept 12, 2016 /

Ez jó ötlet. Mindenképp ki fogom próbálni. Csak el ne felejtsem a sok tennivaló miatt. Köszönöm.
(#) tomipap hozzászólása Szept 17, 2016 / 1

Ma reggel 3:45 (UTC) megszuletett a kislanyom. 3.555MHz es 51dB. Szep egeszseges es eroteljesen forgalmaz A parom horgolt neki egy VX-6-os keziradiot. Bizom benne, hogy talal meg az o generacioja is szepet a hobbinkban. Szep napot mindenkinek. DO1TAM, JO50kw
(#) Kinka István válasza tomipap hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Szia!
Gratulálok. Sok örömöt, és jó egészséget kívánok a kicsinek és a szüleinek!
(#) satlokk válasza tomipap hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Gratulálok!És Jóegészséget!Üdv!
(#) szendi001 válasza tomipap hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Gratulálok Nektek! Az enyémek egyelőre nem csinálják a távírózást. 5 éves korában a legnagyobbnak volt egy fellángolás, de abba maradt. Meg kellene próbálnom újra. 4-8-ig van 3 gyerek, talán az olvasni tudónak van esélye. Forrasztani mind tud .
(#) elektroncso hozzászólása Szept 26, 2016 /

Sziasztok.
Nagy öröm ért engemet.
Képzeljétek, van lehetőségem Magyarországon magyarul rádióamatőr vizsgát tenni! Ha minden jól megy, karácsonyra rádióamatőr engedély lesz a fa alatt. HAREC fokozatút fogok tenni, hogy (lévén a bejelentett lakhelyem itt van) a szlovák hatóságtól kérelmezhessek engedélyt és hívójelet. Egyenlőre morze vizsgát nem teszek, azt majd később pótolom.
(#) pucuka válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Sok szerencsét a vizsgához.
(#) gernerakos válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Gratulálok hozzá!
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Ez jó hír !
Akkor tessék jól felkészülni!
Nem egyszerű még így se!
(#) elektroncso hozzászólása Szept 26, 2016 /

Köszönöm mindhármatoknak. Remélem sikerülni fog.
(#) szikorapéter hozzászólása Szept 30, 2016 /

Sziasztok. Rég jártam erre. Egy olyan kérdésem volna hogy most építek egy a képen látható rádiót. Mire kell figyelnem? A tekercs adatok jók? Nem baj ha 400pF-ig menő forgót találtam csak itthon? A PCF80 kerámia foglalattal és az alkatrészek már megvannak,táp is van,de azon még nem mit csinálni. Kimenőnek kb mekkora szükséges?
(#) Gafly válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 30, 2016 /

Tekercs/kondi: Akkor nem pont ott jönnek az állomások. Na és?
Kimenő: Ha akad otthon TV-ből bontott hang, vagy képkimenő, de akár csengő reduktor
(#) szikorapéter válasza Gafly hozzászólására (») Szept 30, 2016 /

Egy régi szalagos lejátszónak a kimenőjére gondoltam ,abban az anód 140V volt ,így gondolom ez a kimenő jó lesz hozzá (bár emlékeznék hova is illeszt pontosan...). Érdemes panelt marni neki,vagy egyszerűen elég ha légszerelem?
(#) Gafly válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 30, 2016 /

Ha engem kérdezel, akkor légszereld.
(#) szikorapéter válasza Gafly hozzászólására (») Szept 30, 2016 /

Rendben,akkor írok ha elakadnék valamiben. Köszönöm a válaszokat.
(#) elektroncso hozzászólása Szept 30, 2016 /

Nézegetem a világhálón a régebbi vizsgafeladatokat, találtam egy oldalt, ahol ki tudom magam próbálni "élesben". Viszont mintha egy kis hiba csúszott volna a rendszerbe.

hiba.GIF

(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 30, 2016 /

Igazad van, ha ez segít...

Éles, pénzes, céges komoly vizsgán is csaltunk már, mert nem lehetett megcsinálni...
Persze az más, és nem jogalap

Nem gondolom, hogy neked gondot okozna a műszaki része
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Szept 30, 2016 /

Nem értelek. Mi a probléma azzal, hogy megnézem, hogy mire számíthatok? Nem megoldott vizsgasort keresek, hanem olyat amit ÉN tölthetek ki, ezzel ki tudom magam próbálni, hogy mi az amit még meg kell néznem.
A legnagyobb probléma az, hogy "önerőből" (nem ez a legjobb kifejezés) kell készülnöm, nincs senki mellettem, akitől meg tudom kérdezni, hogy mire számítsak, hogyan csináljam. Csak Tik vagytok!
A műszaki résztől nem félek, de például azt sem tudom, hogy karikázós vagy kitöltős a teszt. Kell-e számológép, stb.
És tudod, hogy mi a legnagyobb problémám? Még nem láttam élőben adóvevőt, soha nem forgalmaztam, csak elméletben olvastam róla, és hallgattam, ahogy mások forgalmaznak a sávokban. Odamegyek és azt sem tudom, hol kell bekapcsolni a rádióadó-vevőt.

Azzal nincsen semmi gond hogy készülsz/tanulsz a vizsgára.

Ugyan van hívójelem, de fogalmam sincs hogy hogyan történik most a vizsga.
Meg nem is érdekel.

Abban viszont biztos vagyok, hogy nem ültetnek le egy ismeretlen adóvevő elé "morzéval" összeköttetéseket csinálni, és az lenne a vizsgafeltétel, hogy csinálj azonnal 10 japán, vagy más DX-et...

Dehát vannak itt sokan olyanok, akik művelik a szakmát/most vizsgáztak. Szerintem segítenek.
Van persze egy kötelező elmélet, mondjuk hogy HA, vagy HG mit jelent. Saját országodat is illik tudni. Például HA5 hívójel nem Ukrajnában van

Ne izgulj. Mellesleg: Ha megbuksz, akkor mi van? Összedől a világ? Szerintem nem (sokan vannak akik nem is indulnak neki/eszükbe sem jut).
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2016
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Szept 30, 2016 / 1

Én úgy tudom, hogy egy másik, szintén vizsgázóval kell összeköttetést létesíteni ott a vizsgán.
Idézet:
„Mellesleg: Ha megbuksz, akkor mi van? Összedől a világ?”

Azért nem így állok hozzá, ha nem baj. Nekem ez még fontosabb az érettséginél is. Ne kérdezd miért, én sem tudom rá a választ. Egyszerűen ez az álmom.
(#) Robin2 válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 30, 2016 /

Mi a földelés?
a.)Valamely vezető testnek a földdel való tudatos összekötése.
b.)A készülék háza és a nullvezető közvetlen összekötése fémes vezetővel.
c.)Egy feszültség alatt lévő pont összekötése a földvezetékkel.

Erre mit válaszolnál?

Idézet:
„Egyszerűen ez az álmom.”

És ezért szeretünk (legalábbis páran biztosan)
(#) elektroncso válasza Robin2 hozzászólására (») Szept 30, 2016 /

Szerintem a helyes válasz az a.).
Látom megtaláltad a másik hibás kérdést.
Mondjuk helyesírási hiba (elsősorban elgépelés inkább) is van bőven.

Mellesleg ugyan ez a kérdés más lehetőségekkel nem hibás.
(#) Robin2 válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 30, 2016 /

Ennyit a tesztről. Felkészülésnek jó, de a hatodik kör után elkezdi ismételni a kérdéseket. Szóval csak óvatosan, nehogy tévútra vigyen. Sok sikert a vizsgához.
(#) gkari válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 30, 2016 /

Nyelvhelyesség szerint a "c" válasz is jó, csakhát szakmailag persze butaság.
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 1, 2016 /

Az a helyzet , hogy illik felkészülni rendesen.
Az a online teszt sor játszani jó , felkészít hülye válaszokat "elviselni".
Másra nem , valamikori valamilyen valami csoda , valamiért feldobott valami.
Köszönő viszonyban sincs a valós jelenlegi helyzettel.
Na jó annyiban hogy a vizsgán is pár darab válasz közül lehet választani
Talán ajánlott irodalom van meg a témakörök felsorolva vizsga fokozatokként .
Hivatalos összefoglaló elméleti felkészítő vizsga anyag nincs.
Egy időben volt (90-es évek közepe) .
Az 40-50 oldalas kb.: A5 méretű füzet amiben 1 kérdésre volt 1 jó válasz.
A vizsgán ezekből tettek fel párat 20-30 db .
Ezt azért változtatták meg mert az nem "olyan nagy tudás" ha emlékszel a jó válaszra és kész.
Ok okozati alapvető elvi ismereteket nem sajátítod el ilyen formában.
Persze bizonyos esetekben és igények esetén ez elég lehet , ha csak operátorokat szeretnénk és nem építőket. Igaz ma már a nagy átlag "konzerv" rádiós.
Persze ezzel sincs semmi baj "konzerv rádió" (Pl.: autót vezet bárki , de fék cserét nem fog neki állni bárki is).

HA5KDR folyamatosan készít fel embereket vizsgára. Nekik van jó párszor 10 oldalas PDF-jük erre.
Igaz az is csak inkább egy keret , összefoglaló mű , ami az irányokat kijelöli.
55!
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2016
(#) pmate95 válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 1, 2016 /

Szia(sztok)!
Én júniusban tettem Novice vizsgát (HA8MZ azóta a hívójelem). Írtam neked privátot a gyakorlati tapasztalataimról, amik talán hasznosak lehetnek.
Azóta egy FT-817ND-vel rádiózok a 40 és 15 méteres sávon főleg digimódokban, 73DXCC a logban, és 60 megerősítve eQSL-en. Sok sikert hozzá, és nézd meg a levelesládádat!
73! HA8MZ
(#) Gafly válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 1, 2016 /

Idézet:
„Az a helyzet , hogy illik felkészülni rendesen.”

Igen, Máté pontosan ezt szeretné

Azon gondolkodom, hogy neten keresztül próba QSO-kat lehet-e csinálni
(#) tomipap válasza Gafly hozzászólására (») Okt 1, 2016 /

Sziasztok. Szlovákiában / Magyarországon nincs "tanuló" hívójel?
Következő: »»   144 / 253
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem