Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1903 / 2495
(#) pucuka válasza steelbird hozzászólására (») Okt 2, 2016 /
 
De nincs is ráírva, hogy stereo.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Okt 3, 2016 / 1
 
Hát, én meg vakujjak meg ha látom mit csinál ott az a FET. Fordított polaritás ellen nem véd. Az mindkét polaritásra nézve jó közelítéssel egy darab drótnak tekinthető. A 15V-os Zener-ek a gate-n pedig végképp csak dísznek vannak. Fordított polaritás ellen egy nagy impulzus terhelhetőségű diódát szoknak bekötni záróirányban.
De akár tévedhetek is, mert arra is akadt már néhány példa.
(#) steelbird válasza pucuka hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
Miért, ha megvan az erősítőben a két külön csatorna a bemenettől végig a hangszóróig, magyarul két végfoka van és két hangszórót tudsz rákötni, de nincs ráírva, hogy "Stereo", akkor az nem az?
A stereo két csatornán történő hangátvitelt és hangreprodukálást jelent, aminél nem ugyanaz a jel szól a két csatornában. Vagyis 2.0, ha mai megfogalmazásban határozzuk meg. Az meg, hogy rá van írva, vagy nincs, az nem jelent semmit. Hifi és kommersz cuccoknál többnyire odabiggyesztik, PA cuccoknál nem szokás.
De az a MISON AC90 akkor is csak mono, négy mikrofon bemenettel és egy sztereo Line bemenettel (amit valószínűleg monósítanak a készüléken belül)
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
(#) Skori válasza lajos1969 hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
Használhatsz SMD kerámia kondit is, szinte bárhol lehet szorítani annyi helyet hogy elférjen. Ez esetben arra kell figyelni, hogy a kapacitása jelentősen túlméretezett legyen. Erre azért van szükség, hogy a potival együtt kialakuló törésponti frekvencia bőven 20Hz alatt legyen (vagy inkább 1..2Hz alatt), mert ellenkező esetben a feszültségfüggő kapacitása torzítást vihet be.
SMD kerámia kondi simán beszerezhető, akár néhányszor 10µF-os is, azzal biztosan jó lesz a hangminőség, és a poti tekerése sem fog sercegést bevinni a hangba.

A legjobb persze nyilván a fóliakondi, de az nagy, és drágább mint a többi alternatíva.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
Így van, azt meg hogy milyen lesz az eredő hangkép meg kell hallgatni, mert sokakat ért már meglepetés amikor kivették a bemenetről a drága fóliakondit, és berakva a helyére egy bipoláris elkót, vagy 2-3db bontott SMD kerámiát párhuzamosan, és jobb lett a végfok hangja mint amilyen az agyondicsért fóliakondival volt.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
Jó polaritás esetén a FET kinyit és csak jelentéktelen feszültség esik rajta (először a dióda nyit majd a FET kisöntöli a benne levő diódát). Fordított polaritás esetén a gate a negítív pólus potenciáljára kerül, és a FET-ben levő dióda is záróirányba lesz előfeszítve (ilyenkor a drain a pozitív, de a FET nem kap vezérlést).
(#) steelbird válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
Hmm... ne vakujjá' meg, csúnya lenne...
Nézd meg jobban. Az egy N csatornás fet.
A polaritáshelyesen csatlakoztatott tápfeszültség esetén fordítva kerül a fetre a feszültség, ezért a D-S közötti védődiódája nyit és azon keresztül folyik GND felé az áram.
Fordított tápfeszültség esetén igaz, hogy a fet D-S elektródái között helyes irányú feszültség jelenik meg, de a gate elektródájára nem pozitív, hanem negatív feszültség kerül.
(#) Karesz 50 válasza steelbird hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
Hát, kénytelen voltam leszimulálni a szegényes fantáziám miatt. Jó, már látom. Fordított tápfesznél nem nyit ki a FET. Mindig tanul az ember gyereke...
(#) krisz69 hozzászólása Okt 3, 2016 /
 
Sziasztok új projekt. Kezdödőtt. a borda amin van csak idéglenes . Megosztom azt is amelyiket kapja persze méretre vágva .
(#) krisz69 válasza krisz69 hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
4 végfok panél lesz bent. Egymásal szembe .4mono csatorna vagy 2 hídalt ként. Vagy akár szereo/ hid kéni is űzemelhet.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
Egyszer láttam ilyet egy akkus táplálású samus XXX (nemtom hanyas) halászgépben. Irtózom az ilyesmitől, mert a halnak kukac való, nem villany. Már az is idegen volt, hogy derékig érő vízben áll a fazon, mögötte 2-3 m-es csupasz földelés (vizelés), kezében az elektróda, amivel kilovoltos impulzusokkal nyúlkál a vízbe. (orosz). Akkor órákig vakartam a fejem, mire leesett mi ez a kapcsolás. Mostmár rögtön meg volt.
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
Azért ennek a kapcsolásnak nem az a kondi a leggyengébb láncszeme.
(#) MikulaSan hozzászólása Okt 3, 2016 /
 
Sziasztok. 0.22 mikros kondi helyet betehetek 1 mikrost?
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016

TA7299P.jpg
    
(#) pucuka válasza MikulaSan hozzászólására (») Okt 3, 2016 / 1
 
Valószínűleg nem, a 0,22 u -s kondi fólia, vagy kerámia, az 1 u -s meg feltehetően elektrolit.
(#) MikulaSan válasza pucuka hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
Bocsánat elírtam 0.1-est akartam írni, mivel a 0.22 szeretném helyettesíteni.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
(#) pucuka válasza MikulaSan hozzászólására (») Okt 3, 2016 / 1
 
Lehet 2 db 100 nF -os kerámiát (0,1 u) párhuzamosan.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
(#) Buvarruha válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
Ha hangképet akarsz generálni, akkor jó a bipoláris elkó, vagy a kerámia kondi, de az a gáz, hogy a kerámia önmagában is nemlineáris torzítást okozhat, elég masszívan.
(#) pucuka válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
Pedig tud. Nagyon vigyázni kell a kerámia kondik feszültség tűrésével. Ha jót akarsz, akkor jelentősen túl kell méretezni, mert különben tud parametrikus erősítőbe (frekvencia sokszorozóba) átmenni. Különösen akkor, ha jelentős váltakozó áramok folynak át rajta, különösen nagyobb frekvenciákon.
Nem ide tartozik, de párszor 10 W -os RF végfokokban kV -os kondikat használnak, pedig a táp, csak 24 - 48 V
(#) Buvarruha válasza pucuka hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
Tudom, így lehet hangképet létrehozni. (torzítani)
(#) MikulaSan válasza pucuka hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
Köszönöm szépen!!
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
(#) Mayan hozzászólása Okt 5, 2016 /
 
Sziasztok! Van nálam egy erősítő ami elég egyszerű jószág, végfok hibás volt az egyik oldala. Azt megcsináltam, de a nyugalmi áramot nem tudom állítani, csak nagyon minimális értékig. Jellel szól de torz a volt rossz oldal. Minden félvezetőt kicseréltem már, pár kondit is, ellenállásokat is méregettem, jók. Nem tudom mi lehet az oka.... segítsetek légyszi. Mi szokott lenni ilyenkor ? Látszólag működik, csak a nyugalmit nem tudom felvenni...
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
(#) steelbird válasza Mayan hozzászólására (») Okt 5, 2016 /
 
Szia.
Nem került bele esetleg más értékű ellenállás? Pl. elnézted a színkódot, stb...
Egy rajz, meg néhány mért érték segítene megoldani a hibát.
(#) Mayan válasza steelbird hozzászólására (») Okt 5, 2016 / 1
 
Nem, nem cseréltem ellenállást csak a végek emitter ellenállásait. Viszont a végtranyók amiket betettem nem teljesen azonosak, 2sd716 és 2sb686 helyett 718 és 688 mert ezek voltak kéznél. Lehet ez az oka ? Sajnos nincs rajzom róla, teac a-x35. Mezei alapkapcsolás pnp diff. pár, áramgen. nincs sehol, vas, meghajtók és végek egyszerű komplementer darlingtonban.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
(#) krisz69 válasza Mayan hozzászólására (») Okt 5, 2016 /
 
nézd meg a tranzisztorok adatlapját mik a külömbségek. sokat segíthet. meghajtás úgyan az maradt ? vagy ott is mások a tranyok ?
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
(#) Mayan válasza krisz69 hozzászólására (») Okt 5, 2016 /
 
A meghajtás az eredeti volt, akkor is ugyan ez volt a helyzet. Azóta minden más tranyót kicseréltem mai típusokra mert nem tudtam mi van, de nem változott semmi. Tehát azok jók is voltak, majd visszateszem az eredetiket. Az eredeti végtranyók 100V 6A, az újak 120V 8A, lehet a bétája kisebb az újaknak és azért ? Mindjárt utánanézek.
(#) steelbird válasza Mayan hozzászólására (») Okt 5, 2016 /
 
Nem valószínű, hogy ez a tipuseltérés ilyen mérvű munkapont változást okoz. Az áramerősítési tényezőjük és a nyitófeszültségük gyakorlatilag azonos, úgyhogy nem valószínű, hogy emiatt van.
Viszont kifoghattál valami gyenge szériát esetleg a beépített félvezetőkből...
(#) Mayan válasza steelbird hozzászólására (») Okt 5, 2016 /
 
Igen mindkettőnek 55-160 -as bétát ír az adatlap. Akkor próbáljak más végtranyót ?
(#) steelbird válasza Mayan hozzászólására (») Okt 5, 2016 / 1
 
Inkább a nyugalmi áramot állító körben nézz szét jobban. Azon a körön kellene áramot mérni. A nagyjelű fokozat emitter ellenállásán eső feszültségből meg tudod állapítani a fokozat áramát, elvileg az folyik keresztül a nyugalmi áramot állító tranzisztoron is. Azt z áramot hasonlítsd össze a jó oldallal.
Nincs megnyúlva a nagyjelű fokozat emitter ellenállása?
(#) Mayan válasza steelbird hozzászólására (») Okt 5, 2016 /
 
Na most azt csináltam hogy mindkét oldalra betettem 2sc5200 / 2sa1943 párokat. A jó oldal nyugalmi árama így is jó, a rosszé így is rossz. Nézegettem feszültségeket a meghajtók emitter ellenállásain, 0,5 - 0,7 volt nagyságrendű mindkét oldalon... passz. A rossz oldalon az egyik ilyen 220 ohm amúgy meg van sülve kicsit de az ellenállása hibátlan.
(#) reloop válasza Mayan hozzászólására (») Okt 5, 2016 /
 
Szia! A nagyjelű erősítő árama az elsődleges kérdés.
Következő: »»   1903 / 2495
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem