Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Mérősök:
Egy fém főelosztó szekrény érintésvédelmét (hurokellenállás) milyen adatok alapján kell mérni? Milyen áram értéket kell alapul venni?Nem vágom most.
A hurokellenállás illetve a zárlati áram az, ami érdekes. A zárlati áramnak pl. C karakterisztikájú kismegszakító esetén a kismegszakító névleges leoldási áramánál legalább tízszer nagyobbnak kell lennie. C16 esetén a zárlati áramnak legalább 160 A-nek kell lennie fázis - nulla és fázis - föld irányba is.
Itt van egy kis leírás, melyiknél milyen szorzóval kell számolni: Bővebben: Link. Most nem találom, de ha jól emlékszem, gG (olvadó) biztosíték esetén is 10 -es szorzóval kell számolni.
Akkor rosszul fogalmaztam. Bejön a 400A a cuccba.A szekrényen a testen mérek 0,28Ohm Zh-t. Az mikor lehet megfelelő? 230/?
Ja igen hát egy jó konnektorból mértem a szekrény mellől ami c16
Üdv.Mindenkinek! Már régen jártam a fórumon,vissza is olvastam jó pár hsz-t.Jó dolgok vannak itt
Egy két kérdést szeretnék tőletek kérdezni. Egy 3 szobás,fürdőszobás,konyhás-étkezős nem mostanában épült cs.házat újra vezetékelek,mert ugye az alu akkoriban sláger volt Ahogy itt írta is valaki "ha ránézek is törik" meg szakad.A lakásba 3F a betáp. Amikor levettem a betápnál a g.táblát a ksmegszakítókkal, hát nem is tudom leírni mi fogadott.Magyarosan egy "drótkacat"majd lefotózom mielőtt szétvagdosom és felteszem ide A szinek keveredve vanak a kék a pirossal a Z/S -el stb.Egy levágott csoki darabban több veték besodorva. Kíváncsi lennék a véleményetekre. Az új vezetékek behúzásával részben kész vagyok,fali új konektorok,kapcsolók,világításokhoz is. A 3F-ból elosztásokat csináltam a helységekhez.A vezetékek MCU 1,5mm-ek , L=fekete,N=kék és a PE=Z/S . Most jön a kérdés A fürdőszobához ahogy olvasom,ajánlott FI relét beépíteni. Az L az külön megy a fürdőszobához,de az N és a PE az nem.Azok csak egy-egy szálon mennek a lakásban dooztól dobozig. Most a FI relét nem fogja ez bezavarni,hogy az N az több helységben is leágazik a majdani készülékekhez?Vagy építsek oda külön N és PE vezetéket? Válaszotokat,segítségeteket előre is köszönöm. Idézet: Nem jó! A mérőóra (mérőórák) után legyen egy Fi-relé, 30 mA-es. Ha van külön három fázisú fogyasztásmérő és vezérelt is (pl. bojlerhez), akkor két Fi-relé fog kelleni.„A fürdőszobához ahogy olvasom,ajánlott FI relét beépíteni.” Nem csak a fűrdőben rázhatnak a gépek.
Igen 3 fázis van a lakásban, két fogyasztás mérő és a vill.bojler vezérelt.Akkor fent a falon a betápnál a bojler kismegszakítója után kell még egy FI relé.
A védőfőldelésről lenne még egy kérdésem.A betápnál össze vannak kötözgetve egy levágott csoki darabba a null meg a Z/S vezetékek.Viszont a konektorokban ez nem volt sehol,tehát egyiknél sem volt védőfőldelés létrehozva.Akkor itt milyen volt a biztonság szerinted? Most én kiépítettem a PE vezetéket is. Mehet-e a védővezeték a betápnál vissza a nullra vagy építsek külsőre egy szondát.Ezt azért kérdezem,mert a transzformátor 50 méterre van és a lakáshoz még közelebb lévő beton tartóoszlopon is ott a védőfőldelés.
Az áramszolgáltatók nem adnak földelést, azt mindig a helyszínen kell kialakítani. Hálózattól függően a földelést, amit egy földelőszonda biztosít, össze kell kötni vagy tilos összekötni a bejövő nullával. Ez teljesen független attól, hogy milyen messze vagy a transzformátortól.
Ha nem vagy biztos a dolgodban (a kérdésekből erre lehet következtetni), inkább szakembert hívj. A bojlerhez és a lakás többi részéhez is kell egy-egy Fi-relé. A bojlerhez egy, a többi részhez három fázisú.
Köszönöm a segítséged,a válaszod első soraira voltam kiváncsi,bár nyilvánvaló ha ki van építve a PE akkor azt főldelni kell.
Tudod valamire még emlékszem a régi időkből a Blátyban (erősáramú) tanultakra is ,ámbár inkább járművillamosságis vagyok. De 40 éve árufuvarozó..... az nagyon lekötő szakma. Hobbim az elektromosság ahogy itt a főcim is utal. Szép napot !
A hobbi nem probléma. Igazábol a 230 V már nem az a kategória.
Én a Bláthyba jártam. Építs ki egy jó földelést, aztán a szabvány szerint járj el.
sziasztok!
adott egy nullázott hálózat, ezt szeretném bővíteni vizesblokk felé egy új fázissal. Fi relét helyes bekötése hogyan néz ki ilyen esetben? köszönöm
Vagy az egész rendszert ellátod Fi-relével, mellesleg ez a javaslatom, hiszen nem csak a vizes blokkban lehet földelt eszköz, vagy csak a bővítést. Utóbbi esetben a Fi-relé kimenetéről a nullát és a fázist is el kell vigyed a helység felé.
Igen, az utóbbi megoldást választom. a kérdésem az az, hogy mivel nullázott a hálózat a Fi relé bemenetén lévő Nullát honnan szedjem le?
Valahol a PEN szét van választva PE és N vezetőre, nem?
Idézet: Arról az elosztási pontról, ahonnét a többi (nem Fi relézett) fogyasztó is kapja a nullát. (nulla sín(?) nulla sorkapocs(?) „a hálózat a Fi relé bemenetén lévő Nullát honnan szedjem le?”
Az L az külön megy a fürdőszobához,de az N és a PE az nem.Azok csak egy-egy szálon mennek a lakásban doboztól dobozig.
Ezt a Bláthyban sem így tudták.
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy ide tudok e bépíteni egy fi relét valahogy? Szekrényt kell e cserélni hozzá... Köszönöm válaszotokat!
Mivel nincs hely, cserélni kell a dobozt.
Ha egy meglévő leágazásról van szó akkor szintén ETI-nél a ÁVK-s kismegszakító 1 modul széles tehát a kismegszakító helyére befér. Ha új leágazás akkor sajnos valószínűleg bővíteni kell. Ha az egészre akarsz ÁVK akkor szintén bővítés.
Ez egy 12 modulos , a következő felfelé a 18 modulos. Ilyenre kell cserélned. Ebből létezik süllyesztett és falon kívüli elosztó doboz. De választhatsz még 2 soros 12 modulost is ( 24 hely ), ha a meglévő vezetéket abban jobban el tudod rendezni és még marad helyed a későbbi bővítésre is.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2016
Idézet: „De választhatsz még 2 soros 12 modulost is ( 24 hely )” Egyet értek Ahogy nézem le és felfelé van lehetőség bővíteni, elég könnyűnek tűnik bevésni egy kétsorost. Ráadásul egész gusztusos kivitelben lehet kapni. Zoty83: Szerintem sétálj el a boltba egy mérőszalaggal válogatni, vagy keress rá a neten (kis szerencsével ár is méret is megtalálható).
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Körülnézek a boltokban.
ha a klíma nincs bedugva a konnektorba, akkor soha nem veri le. Ha pedig be van dugva, akkor mindig leveri - akkor is, ha nincs bekapcsolva, csak készenléti állapotban van.
nálam ugyan ez a probléma egy hete lett felszerelve DAIKIN márkájú klima. Mi lehet a baj? Kérem segítsenek. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
Hello,
Ha FI-relét oldja le akkor valószínűleg a klíma inverteres. Ezeknél valahol az inverter részen van egy-két darab zavarszűrő kondi (220nF-470nF) ami le van kötve a "földre". Ugyan nem klímánál, de hasonló problémám volt már inverteres cuccokkal. Ott a megoldás a FI relé csere lett 30mA-ről 300mA-re. (nem családi ház).
SZIA
kicsit kinai de ha jól értem az FI RELÉT kell ki cserélni nagyobra? ez drága dolog?
Szia! Fordított csatlakozás nem segített a dolgon? (fordított dugvilla)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |