Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Mérősök:
Egy fém főelosztó szekrény érintésvédelmét (hurokellenállás) milyen adatok alapján kell mérni? Milyen áram értéket kell alapul venni?Nem vágom most.
A hurokellenállás illetve a zárlati áram az, ami érdekes. A zárlati áramnak pl. C karakterisztikájú kismegszakító esetén a kismegszakító névleges leoldási áramánál legalább tízszer nagyobbnak kell lennie. C16 esetén a zárlati áramnak legalább 160 A-nek kell lennie fázis - nulla és fázis - föld irányba is.
Itt van egy kis leírás, melyiknél milyen szorzóval kell számolni: Bővebben: Link. Most nem találom, de ha jól emlékszem, gG (olvadó) biztosíték esetén is 10 -es szorzóval kell számolni.
Akkor rosszul fogalmaztam. Bejön a 400A a cuccba.A szekrényen a testen mérek 0,28Ohm Zh-t. Az mikor lehet megfelelő? 230/?
Ja igen hát egy jó konnektorból mértem a szekrény mellől ami c16
Üdv.Mindenkinek! Már régen jártam a fórumon,vissza is olvastam jó pár hsz-t.Jó dolgok vannak itt
![]() Egy két kérdést szeretnék tőletek kérdezni. Egy 3 szobás,fürdőszobás,konyhás-étkezős nem mostanában épült cs.házat újra vezetékelek,mert ugye az alu akkoriban sláger volt ![]() ![]() Az új vezetékek behúzásával részben kész vagyok,fali új konektorok,kapcsolók,világításokhoz is. A 3F-ból elosztásokat csináltam a helységekhez.A vezetékek MCU 1,5mm-ek , L=fekete,N=kék és a PE=Z/S . Most jön a kérdés ![]() A fürdőszobához ahogy olvasom,ajánlott FI relét beépíteni. Az L az külön megy a fürdőszobához,de az N és a PE az nem.Azok csak egy-egy szálon mennek a lakásban dooztól dobozig. Most a FI relét nem fogja ez bezavarni,hogy az N az több helységben is leágazik a majdani készülékekhez?Vagy építsek oda külön N és PE vezetéket? Válaszotokat,segítségeteket előre is köszönöm. Idézet: Nem jó! A mérőóra (mérőórák) után legyen egy Fi-relé, 30 mA-es. Ha van külön három fázisú fogyasztásmérő és vezérelt is (pl. bojlerhez), akkor két Fi-relé fog kelleni.„A fürdőszobához ahogy olvasom,ajánlott FI relét beépíteni.” Nem csak a fűrdőben rázhatnak a gépek.
Igen 3 fázis van a lakásban, két fogyasztás mérő és a vill.bojler vezérelt.Akkor fent a falon a betápnál a bojler kismegszakítója után kell még egy FI relé.
A védőfőldelésről lenne még egy kérdésem.A betápnál össze vannak kötözgetve egy levágott csoki darabba a null meg a Z/S vezetékek.Viszont a konektorokban ez nem volt sehol,tehát egyiknél sem volt védőfőldelés létrehozva.Akkor itt milyen volt a biztonság szerinted? Most én kiépítettem a PE vezetéket is. Mehet-e a védővezeték a betápnál vissza a nullra vagy építsek külsőre egy szondát.Ezt azért kérdezem,mert a transzformátor 50 méterre van és a lakáshoz még közelebb lévő beton tartóoszlopon is ott a védőfőldelés.
Az áramszolgáltatók nem adnak földelést, azt mindig a helyszínen kell kialakítani. Hálózattól függően a földelést, amit egy földelőszonda biztosít, össze kell kötni vagy tilos összekötni a bejövő nullával. Ez teljesen független attól, hogy milyen messze vagy a transzformátortól.
Ha nem vagy biztos a dolgodban (a kérdésekből erre lehet következtetni), inkább szakembert hívj. A bojlerhez és a lakás többi részéhez is kell egy-egy Fi-relé. A bojlerhez egy, a többi részhez három fázisú.
Köszönöm a segítséged,a válaszod első soraira voltam kiváncsi,bár nyilvánvaló ha ki van építve a PE akkor azt főldelni kell.
Tudod valamire még emlékszem a régi időkből a Blátyban (erősáramú) tanultakra is ,ámbár inkább járművillamosságis vagyok. De 40 éve árufuvarozó..... az nagyon lekötő szakma. Hobbim az elektromosság ahogy itt a főcim is utal. Szép napot !
A hobbi nem probléma. Igazábol a 230 V már nem az a kategória.
Én a Bláthyba jártam.
![]()
sziasztok!
adott egy nullázott hálózat, ezt szeretném bővíteni vizesblokk felé egy új fázissal. Fi relét helyes bekötése hogyan néz ki ilyen esetben? köszönöm
Vagy az egész rendszert ellátod Fi-relével, mellesleg ez a javaslatom, hiszen nem csak a vizes blokkban lehet földelt eszköz, vagy csak a bővítést. Utóbbi esetben a Fi-relé kimenetéről a nullát és a fázist is el kell vigyed a helység felé.
Igen, az utóbbi megoldást választom. a kérdésem az az, hogy mivel nullázott a hálózat a Fi relé bemenetén lévő Nullát honnan szedjem le?
Valahol a PEN szét van választva PE és N vezetőre, nem?
Idézet: Arról az elosztási pontról, ahonnét a többi (nem Fi relézett) fogyasztó is kapja a nullát. (nulla sín(?) nulla sorkapocs(?) „a hálózat a Fi relé bemenetén lévő Nullát honnan szedjem le?”
Az L az külön megy a fürdőszobához,de az N és a PE az nem.Azok csak egy-egy szálon mennek a lakásban doboztól dobozig.
Ezt a Bláthyban sem így tudták.
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy ide tudok e bépíteni egy fi relét valahogy? Szekrényt kell e cserélni hozzá... Köszönöm válaszotokat!
Mivel nincs hely, cserélni kell a dobozt.
Ha egy meglévő leágazásról van szó akkor szintén ETI-nél a ÁVK-s kismegszakító 1 modul széles tehát a kismegszakító helyére befér. Ha új leágazás akkor sajnos valószínűleg bővíteni kell. Ha az egészre akarsz ÁVK akkor szintén bővítés.
Ez egy 12 modulos , a következő felfelé a 18 modulos. Ilyenre kell cserélned. Ebből létezik süllyesztett és falon kívüli elosztó doboz. De választhatsz még 2 soros 12 modulost is ( 24 hely ), ha a meglévő vezetéket abban jobban el tudod rendezni és még marad helyed a későbbi bővítésre is.
![]() A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2016
Idézet: „De választhatsz még 2 soros 12 modulost is ( 24 hely )” Egyet értek ![]() Ahogy nézem le és felfelé van lehetőség bővíteni, elég könnyűnek tűnik bevésni egy kétsorost. Ráadásul egész gusztusos kivitelben lehet kapni. Zoty83: Szerintem sétálj el a boltba egy mérőszalaggal válogatni, vagy keress rá a neten (kis szerencsével ár is méret is megtalálható).
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Körülnézek a boltokban.
ha a klíma nincs bedugva a konnektorba, akkor soha nem veri le. Ha pedig be van dugva, akkor mindig leveri - akkor is, ha nincs bekapcsolva, csak készenléti állapotban van.
nálam ugyan ez a probléma egy hete lett felszerelve DAIKIN márkájú klima. Mi lehet a baj? Kérem segítsenek. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
Hello,
Ha FI-relét oldja le akkor valószínűleg a klíma inverteres. Ezeknél valahol az inverter részen van egy-két darab zavarszűrő kondi (220nF-470nF) ami le van kötve a "földre". Ugyan nem klímánál, de hasonló problémám volt már inverteres cuccokkal. Ott a megoldás a FI relé csere lett 30mA-ről 300mA-re. (nem családi ház).
SZIA
kicsit kinai de ha jól értem az FI RELÉT kell ki cserélni nagyobra? ez drága dolog?
Szia! Fordított csatlakozás nem segített a dolgon? (fordított dugvilla)
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |