Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Ott kupplung van de nem arra, higy ne vágja le az ujjad, hanem arra, hogy ha nem tartod a kezedben ne forogjon.... az azért egy kicsit másabb feladat.
Én csak arra utaltam, hogy meg lehet valamit állítani gyorsan, roncsolódó alkatrész nélkül is.
Azért a lánc forgási energiája, súly, sebesség, meg sem közelíti a korongét.
Lehet szét is robbanna a korong, ha nem lenne energiaelnyelő az aluban. Elképzelhető hogy pont a veszély miatt is süllyed le a korong. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
Lehet, de ha már lehúzta, miért kell pillanatszerűen megállítani? Azon a kis résen keresztül mit tud lerántani, amit nem vágott el amint hozzáért? Lógó ruhát, hajat, vagy láncot? (Tudom, hogy hülye, aki így áll a gép elé.)
Pillanatszerüen meg sem áll (ezt látni a lassitásban) hanem beakad a forgo tárcsába az alu zár amitöl a tárcsa forgási energiája csapja le a lapot és az asztal alatt áll csak meg. Szellemes de meglehetösen durva eljárás
Szerintem így gyorsabb. Előbb megáll, és utána rántja le.
De,hogyan?Gyorsan vagy lassan?Amúgy eléggé amortizálhatja az ilyen kényszerleállítás. A vídia lapka ujraindítás után nem áll körfűrészelő pályára (mondjuk a fejébe az illetőnek)?
Nem a vidia lapba akad, hanem a a fogak nyergébe.
Ami az áramkimaradást illeti, az (ha nem hülyék) akkor ugyanigy müködhet, hiszen a mozgási energiát nem az elektromos áram biztositja, hanem a fürészlap forgása. Azaz áramkimaradás esetén megszünik a fék retesze az beakad a fürészlapba és lecsap.
Azért durva lenne egy áramkimaradás esetén így állna le. Biztos hogy van puffer.
Természetesen csak akkor csap igy le, ha odanyomod a praclidat. Ha csak megszünik a delej simán megáll.
Erőfeszítésembe került, de sikerült vásárolnom egy ilyen betétet. kb. 10 mm mély lyukban lévő csavarfejecskét kellett meglazítanom, ami olyan erővel volt alumíniumban meghúzva, hogy roppant lazításkor.
Meglepett a tény, hogy T5-ig néhány készlet is tartalmaz betétet, de a T6 szinte sehol sem vásárolható.
És tényleg nem kapható... legalábbis a hentesnél.
Félre értesz.
Ahol én megnéztem, 4 helyen, azok közül csak 1 helyen tudtak adni. És mint látod, adtak is, tehát beszerezhető. Ezek barkácsboltok, és szerszámokkal is foglalkozó egyéb kereskedések voltak. Tehát nem a hentesnél néztem, és kimondottan nem akartam készletet venni, mert ezek túlnyomó részét sosem használnám egyszer sem. A BETA, mint márka, köztudottan nagyon jó minőség (volt régen), nem kapni mindenhol, és durván nem éri meg az árát. Teljesen hasonló minőség, egyéb márkából talán a fele. Megjegyzem, a képeden lévő eszköz, nagy valószínűséggel nem oldotta volna meg az én problémámat, mert egy komoly markolatméretű nyéllel is keményen meg kellett fognom a lazításhoz. Aggódtam, hogy valami el fog törni, de végül is engedett a csavar.
Ezzel az a baj, hogy vastag, rájön még a fogó, sok helyen mélyebb lukba így nem fér be.
Idézet: „Ez a koppintás, mindég a csavar nagyságával legyen egyenlő” Bocs, ezt egy kicsit kifejtenéd?
Csavarhúzós csavarok megindítását is segíti, ha a -erős, teljesen fém- csavarhúzón keresztül megkalapáljuk. Az összerohadt felületeket valamennyire szétválasztja.
Volt olyan csavarlazító-csavarhúzó, ami a csavarfejre illeszkedve kalapácsútésre kitekerés irányú erőt is ad. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
Kis csavarra kicsit, nagyra nagyot kell ütni.
Ez a profi szerszám ehhez a feladathoz. Persze ez nem a márkára, csak a fajtára vonatkozik.
Nem igazán. Csak a feje környéke lazul ki az ütéstől. Hosszú csavaroknál kevésbé hatékony módszer.
Jó tudni. Egy normálisabb (ami nem nyíródik el hamarabb, mint a csavar feje) bitfej is elviseli az ütögetést, vagy csak az ilyen készletben árultak?
Bit feje válogatja. A jobb minőségűekkel nincs baj.
Az átlagos bitek többnyire ridegek, ütés hatására könnyen törnek. De az ütvecsavarozók többnyire az 1/4-es befogó helyett 5/16-ost használnak. Így a szerszám vastagsága eleve nagyobb, de nyilván az anyaguk és a megmunkálásuk is egészen más.
Persze nem azt akarom mondani, hogy nem létezik ütésállóbb bit, de nem jellemző. Saját tapasztalatom alapján...
Ok, köszi! Ha te kipróbáltad, akkor nekem már nem kell.
Bevallom őszintén, hogy ebben a méretben ez az egy darabom van, ezért a márka-választás nem volt szándékos. Ha már szóba hoztad, a Beta valóban elég megosztó márka az utóbbi másfél évtizedben kiadott új termékei miatt. Ők is kínában gyárttatnak gombokért, s csak emblémázzák a termékeket. Tehát sajnos leszoktak a fejlesztésről, így a nullához közeli bekerülési értéket a tradícionális márkanévvel felvértezve extra profitra tesznek szert. De vannak kivételek, például a "C" sorozatú dugókulcs készletük egész minőségire sikerült, még ha esztétikailag nem is nyújtják a klasszikus "A" és "B" sorozat élményét.
A bitfejes munkának én alapból ellene vagyok, minden csavarozási munkához dedikált, önálló szerszámot szeretek használni. Tudom, hogy sokkal kisebb a hely-igénye, de kb. ez az összes előnye. Pontatlanok méretileg és gyenge minőségűek. Egyedül gépi csavarozásnál (sorozatgyártás, kivitelezési munkák) látom be a használatuk értelmét. Ha egy csavart nem lehet oldani, nem az erőkar növelése az ideális megoldás. Ahogy már írták is csavarlazító, rozsdaoldó, féktisztító hatékony segítség lehet. De erre a célra még a petróleum is jó (WD40)... A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
Végülis fillérekért lehet már biteket kapni, szinte ingyen van egy próba.
Azért én ennyire nem általánosítanék. Az általában kapható bitek, pl. azok a fémszínűek is amit Alkotó csatolt valóban nem sokat érnek. Egyszer véletlenül túlfordul húzás közben és el is lehet dobni. Viszont vannak ezek a réz vagy citromszínű titán ötvözetű bitek amikről csak jót tudok mondani. Nekem még soha egy sem tört el, és ha netán a csavarozó megforgatja akkor sem lesz semmi baja, inkább a csavarfej sérül.
Van olyan PZ2-esem a pozdorjacsavarokhoz amit kb. harmadik éve használok, pár száz csavart betekert már, néhányban meg is fordult ennek ellenére semmi baja sincs. És pontatlannak sem mondanám, mert szinte megáll rajta a levegőben a csavar, úgy passzol a csavarfejbe. |
Bejelentkezés
Hirdetés |