Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   63 / 198
(#) Massawa válasza rascal hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Ott kupplung van de nem arra, higy ne vágja le az ujjad, hanem arra, hogy ha nem tartod a kezedben ne forogjon.... az azért egy kicsit másabb feladat.
(#) rascal válasza Massawa hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Én csak arra utaltam, hogy meg lehet valamit állítani gyorsan, roncsolódó alkatrész nélkül is.
(#) aroxol válasza rascal hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Azért a lánc forgási energiája, súly, sebesség, meg sem közelíti a korongét.
Lehet szét is robbanna a korong, ha nem lenne energiaelnyelő az aluban.
Elképzelhető hogy pont a veszély miatt is süllyed le a korong.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
(#) rascal válasza aroxol hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Lehet, de ha már lehúzta, miért kell pillanatszerűen megállítani? Azon a kis résen keresztül mit tud lerántani, amit nem vágott el amint hozzáért? Lógó ruhát, hajat, vagy láncot? (Tudom, hogy hülye, aki így áll a gép elé.)
(#) Massawa válasza rascal hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Pillanatszerüen meg sem áll (ezt látni a lassitásban) hanem beakad a forgo tárcsába az alu zár amitöl a tárcsa forgási energiája csapja le a lapot és az asztal alatt áll csak meg. Szellemes de meglehetösen durva eljárás
(#) patexati hozzászólása Okt 3, 2016 /

Vajon mit tesz egy feszültségkimaradás estén?!
(#) Massawa válasza patexati hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Megáll......
(#) aroxol válasza rascal hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Szerintem így gyorsabb. Előbb megáll, és utána rántja le.
(#) patexati válasza Massawa hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

De,hogyan?Gyorsan vagy lassan?Amúgy eléggé amortizálhatja az ilyen kényszerleállítás. A vídia lapka ujraindítás után nem áll körfűrészelő pályára (mondjuk a fejébe az illetőnek)?
(#) Massawa válasza patexati hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Nem a vidia lapba akad, hanem a a fogak nyergébe.
Ami az áramkimaradást illeti, az (ha nem hülyék) akkor ugyanigy müködhet, hiszen a mozgási energiát nem az elektromos áram biztositja, hanem a fürészlap forgása. Azaz áramkimaradás esetén megszünik a fék retesze az beakad a fürészlapba és lecsap.
(#) aroxol válasza Massawa hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Azért durva lenne egy áramkimaradás esetén így állna le. Biztos hogy van puffer.
(#) Massawa válasza aroxol hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Természetesen csak akkor csap igy le, ha odanyomod a praclidat. Ha csak megszünik a delej simán megáll.
(#) Alkotó hozzászólása Okt 4, 2016 /

Erőfeszítésembe került, de sikerült vásárolnom egy ilyen betétet. kb. 10 mm mély lyukban lévő csavarfejecskét kellett meglazítanom, ami olyan erővel volt alumíniumban meghúzva, hogy roppant lazításkor.
Meglepett a tény, hogy T5-ig néhány készlet is tartalmaz betétet, de a T6 szinte sehol sem vásárolható.

Torx-6.jpg

(#) SzervízMacska válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 4, 2016 / 1

És tényleg nem kapható... legalábbis a hentesnél.
(#) Alkotó válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 4, 2016 /

Félre értesz.
Ahol én megnéztem, 4 helyen, azok közül csak 1 helyen tudtak adni. És mint látod, adtak is, tehát beszerezhető. Ezek barkácsboltok, és szerszámokkal is foglalkozó egyéb kereskedések voltak. Tehát nem a hentesnél néztem, és kimondottan nem akartam készletet venni, mert ezek túlnyomó részét sosem használnám egyszer sem.
A BETA, mint márka, köztudottan nagyon jó minőség (volt régen), nem kapni mindenhol, és durván nem éri meg az árát. Teljesen hasonló minőség, egyéb márkából talán a fele. Megjegyzem, a képeden lévő eszköz, nagy valószínűséggel nem oldotta volna meg az én problémámat, mert egy komoly markolatméretű nyéllel is keményen meg kellett fognom a lazításhoz. Aggódtam, hogy valami el fog törni, de végül is engedett a csavar.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 4, 2016 /

Ezzel az a baj, hogy vastag, rájön még a fogó, sok helyen mélyebb lukba így nem fér be.
(#) rascal válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 4, 2016 /

Idézet:
„Ez a koppintás, mindég a csavar nagyságával legyen egyenlő”

Bocs, ezt egy kicsit kifejtenéd?
(#) nagym6 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 4, 2016 /

Csavarhúzós csavarok megindítását is segíti, ha a -erős, teljesen fém- csavarhúzón keresztül megkalapáljuk. Az összerohadt felületeket valamennyire szétválasztja.
Volt olyan csavarlazító-csavarhúzó, ami a csavarfejre illeszkedve kalapácsútésre kitekerés irányú erőt is ad.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
(#) zolika60 válasza rascal hozzászólására (») Okt 4, 2016 /

Kis csavarra kicsit, nagyra nagyot kell ütni.
(#) rascal válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 4, 2016 /

A hossza is számít?
(#) zolika60 válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 4, 2016 /

Ez a profi szerszám ehhez a feladathoz. Persze ez nem a márkára, csak a fajtára vonatkozik.

Nem igazán. Csak a feje környéke lazul ki az ütéstől. Hosszú csavaroknál kevésbé hatékony módszer.
(#) rascal válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 4, 2016 /

Jó tudni. Egy normálisabb (ami nem nyíródik el hamarabb, mint a csavar feje) bitfej is elviseli az ütögetést, vagy csak az ilyen készletben árultak?

Bit feje válogatja. A jobb minőségűekkel nincs baj.
(#) SzervízMacska válasza rascal hozzászólására (») Okt 5, 2016 /

Az átlagos bitek többnyire ridegek, ütés hatására könnyen törnek. De az ütvecsavarozók többnyire az 1/4-es befogó helyett 5/16-ost használnak. Így a szerszám vastagsága eleve nagyobb, de nyilván az anyaguk és a megmunkálásuk is egészen más.
Persze nem azt akarom mondani, hogy nem létezik ütésállóbb bit, de nem jellemző. Saját tapasztalatom alapján...
(#) rascal válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 5, 2016 /

Ok, köszi! Ha te kipróbáltad, akkor nekem már nem kell.
(#) SzervízMacska válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 5, 2016 / 1

Bevallom őszintén, hogy ebben a méretben ez az egy darabom van, ezért a márka-választás nem volt szándékos. Ha már szóba hoztad, a Beta valóban elég megosztó márka az utóbbi másfél évtizedben kiadott új termékei miatt. Ők is kínában gyárttatnak gombokért, s csak emblémázzák a termékeket. Tehát sajnos leszoktak a fejlesztésről, így a nullához közeli bekerülési értéket a tradícionális márkanévvel felvértezve extra profitra tesznek szert. De vannak kivételek, például a "C" sorozatú dugókulcs készletük egész minőségire sikerült, még ha esztétikailag nem is nyújtják a klasszikus "A" és "B" sorozat élményét.
A bitfejes munkának én alapból ellene vagyok, minden csavarozási munkához dedikált, önálló szerszámot szeretek használni. Tudom, hogy sokkal kisebb a hely-igénye, de kb. ez az összes előnye. Pontatlanok méretileg és gyenge minőségűek. Egyedül gépi csavarozásnál (sorozatgyártás, kivitelezési munkák) látom be a használatuk értelmét.
Ha egy csavart nem lehet oldani, nem az erőkar növelése az ideális megoldás. Ahogy már írták is csavarlazító, rozsdaoldó, féktisztító hatékony segítség lehet. De erre a célra még a petróleum is jó (WD40)...
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
(#) SzervízMacska válasza rascal hozzászólására (») Okt 5, 2016 /

Végülis fillérekért lehet már biteket kapni, szinte ingyen van egy próba.
(#) Ge Lee válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 5, 2016 / 1

Azért én ennyire nem általánosítanék. Az általában kapható bitek, pl. azok a fémszínűek is amit Alkotó csatolt valóban nem sokat érnek. Egyszer véletlenül túlfordul húzás közben és el is lehet dobni. Viszont vannak ezek a réz vagy citromszínű titán ötvözetű bitek amikről csak jót tudok mondani. Nekem még soha egy sem tört el, és ha netán a csavarozó megforgatja akkor sem lesz semmi baja, inkább a csavarfej sérül.
Van olyan PZ2-esem a pozdorjacsavarokhoz amit kb. harmadik éve használok, pár száz csavart betekert már, néhányban meg is fordult ennek ellenére semmi baja sincs. És pontatlannak sem mondanám, mert szinte megáll rajta a levegőben a csavar, úgy passzol a csavarfejbe.
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 5, 2016 /

Van az a része, hogy "tényleg sárga", vagy csak "festett" (mint a szőkéknél)
Következő: »»   63 / 198
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem