Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   475 / 564
(#) Ge Lee válasza Hetope hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Az 50Hz-es trafónál a feszültségértékben (áttételben) van különbség, meg a szórásban, egyébként ugye tök ugyanaz a trafó. Ha kisebb a szórása nagyobb lesz a rövidzárási árama, meg kevésbé esik a feszültsége. Tulajdonképpen elvben egyik feladatra se jó, a gyakorlatban meg mindkettőre.
Nincs most nálam az analóg műszerem hogy csináljak egy videót, de az inverteremnél egy mezei pálcás hegesztésnél is szinte stabil az ív feszültsége is, nem csak az árama. Mert ugye a kettő összefügg, ohm bácsi tudhatott valamit. Nem emlékszem a méréseimre, de 2V-nál többet nem nagyon ingadozott az ívfeszültség, és ez ugye még közel sincs a Co igényeihez optimalizálva.

A trafónál nyilván ki kell előre választanod a feszültséget, mert egyrészt nem tudsz mást csinálni, másrészt azzal tudod csak módosítani a trafó áramát.
(#) Hetope válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Az biztos hogy jó törvény alkotó volt !
(#) GPeti1977 hozzászólása Okt 3, 2016 / 1

Megint mit vitatkoztok? Nekem van működő példányom CO inverter és kész. Nektek mikor lesz?
Csak a fene vigye el kicsit megrántom a vezetéket és már borul is kéne az aljába egy betonlap.
(#) frob válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Köszönöm Ge Lee és Dr Nagyfeszültség, a doksit már is keresem Ge Lee, bár eddig csak az interaktív könyvtárasba futottam csak bele...
(#) Dr Nagyfeszültség válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Itt nem csak az a kérdés, lehet-e vele hegeszteni, hanem az, hogy milyen lesz a hegesztés minősége? Mennyire nehéz beállítani adott anyagvastagsághoz? Ha megvan a lehetőséged, hogy feszültségszabályzást alkalmazz, akkor miért spórolnád el? Pár plusz alkatrész beépítésével egy jelentősen jobb megoldás jönne létre.
(#) Dr Nagyfeszültség válasza frob hozzászólására (») Okt 4, 2016 /

(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 4, 2016 /

Tegyél bele 15 kilós dobot, akkor nem borul fel.
(#) Ge Lee válasza Dr Nagyfeszültség hozzászólására (») Okt 4, 2016 /

Megmondom. Mindhárom topológiával (híd, félhíd, 2T forward) láttam már működő Co rajzot. Csakhogy ha én ezek bármelyikét lemásolom azzal nem leszek előrébb, mert olyat akarok amit én találtam ki, és ami a lehető legegyszerűbb.
Amíg ez nincs kész és nem bizonyosodik be, vagy cáfolódik meg az igazam, addig egyáltalán nem jelenthető ki amit írsz, miszerint jelentősen jobb megoldás jönne létre.
A hidam pont így indult, akartam valami egyszerűt és nagyszerűt, persze arra is azt mondták hogy az nem lesz jó. Aztán jó is lett, meg működik is sok éve, hiba nélkül. Sőt, jobban mint a 2T forward, amit a többség vesz vagy épít.
(#) frob válasza Dr Nagyfeszültség hozzászólására (») Okt 4, 2016 /

Pazar! Köszönöm!
(#) Hetope hozzászólása Okt 4, 2016 /

Volt egy kis időm foglalkozni a hegesztővel. Most már még többet nem értek. Az IGBT-ék helyén még mindig MOSFET van és a szekunderen csúcstól csúcsig a szkóp 60 voltot mutat viszont az egyenirányítás után(hegesztő kimenet) bármely műszert teszem rá az 26 voltot mér. Pedig a digi az FLUKE az analóg pedig UNIGOR licenc ISKRA műszer. A meghajtást se értem mert ott az a helyzet az hogy a szkópon csúcsokban 8,2 voltos a jel viszont a műszerek 6,5 voltot mutatnak mind ez 190v váltó mellet sorba kötött izzóval. Megjegyzem egyenlőre semmi sem melegszik az izzó is csak parázslik. A frekvencia 55 kHz. Lehet hogy ezek az adatok a négyszög jeleknek tudható be ?
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
(#) Dr Nagyfeszültség válasza Hetope hozzászólására (») Okt 4, 2016 /

A műszereid átlagot mérnek, ha a digit tud trueRMS mérést akkor az effektív értéket mér, ellenben a szkópon ahogy írtad is csúcstól csúcsig nézed, így a két érték nem összehasonlítható.
Meghajtásnál a 8,2 volt kevésnek tűnik.
(#) Ge Lee válasza Hetope hozzászólására (») Okt 4, 2016 /

És mi ezzel a gond? A csúcstól csúcsig 60V az ugye 30V, amiből még lejön a kitöltés (nem 50% hanem csak 47-49) meg a fojtó is integrál szóval kb. 26V, pont ahogy méred.
(#) Hetope hozzászólása Okt 4, 2016 /

Köszönöm a válaszokat. Nem tudom hogy növeljem meg a meghajtást mert már felemeltem a feszültséget 16 voltra és mégis csak ennyi. Lehet hogy cserélni kell a FET-et a meghajtásban ? Mivel hogy a meghajtó trafó után már minden félvezető új.
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Okt 5, 2016 /

Lerajzoltam hogy mivel szenvedek

cemont.png

(#) Ge Lee válasza Hetope hozzászólására (») Okt 6, 2016 /

Tegyél be egy értékelhető szkópfotót a gate jelről, tehát kampó a gate-en csipesz a source-n. A diódák inkább 4148-ak legyenek, azok kellően gyorsak és kis kapacitásúak, tranyónak inkább BC327 vagy 640 kellene.
(#) Hetope válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 6, 2016 /

Gyárilag ezek az alkatrészek vannak benne .Biztos hogy jobbak is lehetnének csak most nincsen itthon olyan tranzisztor amit írtál. A fotókkal az a bajom hogy a hülye kis gépem akkora adatokat készít hogy nem lehet simán felrakni hanem macerálni kell valamilyen programmal. Gépemen csak photoshop van amit alig tudok kezelni mivel okosabb nálam de majd elboldogulok valahogy. A meghajtó trafó szekunderén csúcsokban van 26 volt de abból csak 8,2 marad a G-S re érkezve.

Már leírtam egy párszor, Photofiltre nevű aprócska kis program, magyar nyelvű, egyszerű, és nagyon sok mindent meg tud csinálni egy képpel.
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Okt 6, 2016 /

Na ha mindent jól csináltam akkor látható.2v/Div 10µS. A fotózáskor csak 15v volt a táp feszültsége.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2016

Tuti hogy ez a gate jel? Elég érdekes, nem éppen úgy néz ki mint egy gate töltése és kisütése, pláne azzal a túllövéssel. Az a 8V körüli fesz valóban nagyon kevés, azzal az IGBT épp hogy bekapcsol, legalább 10 de inkább 12V-os amplitúdónak kellene lenni ott.
Nézd meg a passzív elemeket is, meg hogy a gate trafó primerjén és szekunderén is csak ekkora fesz van-e.
(#) Hetope válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 6, 2016 /

Írtam hogy a szekundereken 26v van. A gate feszültség beforrasztott MOSFET - nél mértem. Az a bajom hogy ha IGBT van benne akkor bekapcsolni bekapcsolja de ki nem viszont a MOSFET működik mert azokra a mérésekre azt írtad hogy a szkóp és a műszer jót mutat. A rajzon nem a MOSFET-ek vannak hanem azok amik gyárilag is voltak.
(#) Hetope hozzászólása Okt 8, 2016 /

Mindent megpróbáltam BC 640,1N4148 és ellenállások cserélgetése de csak 0,2 voltot nyertem vele. Mellékelem a jel alakot amit a trafón mérek. A felbontás 5 v / DIV.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2016

secunder2.jpg

(#) lac12345 válasza Hetope hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Szia
Tegyél fel egy képet a GDT-ről.
(#) Hetope válasza lac12345 hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Szívesen de mi az a GDT ?
(#) Ge Lee válasza Hetope hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Az a gate trafó gondolom. Ez az ábra is kb. rendben van. Ezen olyan 9-10V csúcs van, az IGBT-n meg 8V körül ami teljesen jó, mert ugye van közbe 2db dióda és azokon is esik fesz.
Viszont ez így kevés, aminek 2 oka lehet, mert a gate trafó szekunderétől az IGBT-ig ezek alapján jónak látszik minden. Az egyik hogy nem 1:1 a trafó áttétele, amire kevés esélyt látok. A másik, hogy valahol elveszik a fesz mire a trafóhoz ér, vagy mégsem annyi amit mérsz. Ha mondjuk 15V-ról hajtod, akkor ezen az ábrán is közel 15V-os csúcsnak kéne lenni, nem pedig 9-10V-nak.
Nézd meg a primert is, ha ott is ekkora fesz van miközben a táp jóval magasabb, akkor valami elviszi a többit, mert azt nem gondolnám hogy a FET nem nyit ki teljesen.
(#) Hetope válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Az IRFD 110 G-S 8v csúcsokban S-D egy picivel kevesebb mint a szekunder vagyis 25 de ez függ a tápfesztől. Az a tüske a jel tetején csökken amikor mind a három Gate be van kötve.

GDT- gate trafó

OK. Értem csak zavart a nagy T. A szekunderről már felraktam ,tegyek a primérről is ?

Persze ,hátha valaki meglátja a hibát.

Itt van, remélem segít . Itt is 5v / DIV be van kapcsolva a tízes osztó !
(#) Ge Lee válasza Hetope hozzászólására (») Okt 9, 2016 /

Tulajdonképpen mi a probléma? Ránézésre minden rendben van, azt leszámítva hogy 9-10V körüli fesz van a trafón a szükséges 12-14V helyett. Meg kell emelni a tápját, a nyitott feten nem eshet szinte semmi, max 1-2 tized V.
Következő: »»   475 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem