Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tekercs induktivitás kiszámítása
Valóban. Mindenhol, ahol elektromágnes kell. De ott is csak akkor van értelme ha ki-be kapcsolgatják. Az meg már váltóáram.
a klímakompresszor kuplungját pl. ilyennel kapcsolják....de haszongépjárművek pneumatikus szelepeit is...kapcsolgatják, de azért nem nevezném váltóáramnak...
Azért nem ilyen egyszerű a kérdés. Ha egy tekercset (induktivitást) szűrési célokra használsz, ott bizony egyenáram is folyik a tekercsen, aminek nemcsak a veszteség a következménye, hanem az induktivitása is változik. (már ha vasmagos a tekercs)
A vasmagos tekercsnél az átfolyó egyenáram a vasmagot előmágnesezi. Mivel a vas μr relatív permeabilitása erősen függ a mágneses térerőtől, és ez az átfolyó áramtól, ezért az induktivitás értéke, és az impedanciája is függ az átfolyó áramtól. (vas mágnesezési görbéje) Ezt a hatást sokoldalúan hasznosítják is pl. mágneses erősítőkben, stabilizátorokban, de rezgőköri tekercsek hangolásánál is. Az ilyen szűrési célokra gyártott vasmagos tekercsnél az áramra való utalás, csak a tekercs vezetékének áramterhelhetőségét jelenti. A tiszta egyenárammal pedig a különböző kapcsolóknál a mágneses tér erőhatását használják ki. Ekkor a tekercs ohmos ellenállása határozza meg az átfolyó áramot, ami létrehozza a mágneses tér erőhatását.
Kolléga a pontok helyett, nagybetűvel is kezdhetnéd a mondatokat.
Sziasztok! Ha nem a tekercset akarom kiszámolni Hanem csak az van meg hogy 3uh nek kell lennie de se huzalt se átmérőt semmit nem tudok akkor hogy bírom kiszámolni? (légmagos tekercs erősítőbe)
Én még ebből se értem ha ez az egy értékem van hogy számolom ki... Esetleg levezetnéd?
Bővebben: Link
Mivel gondolom ez egy erősítő kimenetén lesz, szerintem simán számolj 1mm huzallal( ha kisebb teljesítményű akkor lehet vékonyabb huzalból) és az átmérőt kezd 10-es. de 89 menetből megvan. A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2016
A QUAD témában ezt az értéket már sokan megvalósították. Én pl. a rajzokra is felírtam a tekercsadatokat.
Ez az stk412-010 végfok íc adatlapi kapcsolásában van.
De valóban ott is ott van 10-es anyagra 1-es huzalból 33 menet. Köszönöm.
Sziasztok!
Van itt ez az induktivitás: Bővebben: Link A rated current oszlopban mi, mit jelent? Például a 4.7uH esetén 4.2 (5.5)A. Mikor 4.2 és mikor 5.5A? A delta L / Lo=20% mit jelent? A tőle jobbra lévő oszlop? Mikor 3.3(4.6)A? A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2016
Azt jelenti, hogy a névleges áramnál alacsonyabb lesz az induktivitása mint 0A-nél.
dL/Lo a differencia százalékos értéke a 0A terheléshez képest 20% alacsonyabb. Pl az 1 uH 9,1A nál már csak 0,8uH lesz A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2016
Sziasztok!
Van két tekercs sorba kötve, egyik 33uH, utána van kötve 3uH. Ez miért így van csinálva? Ilyenkor a két tekercs értékét össze kell adni, és egy nagyként kell kezelni vagy más ok miatt van így?
Szia!
Pedig érthető, nem egy induktivitás, mivel soros pontjukhoz kapcsolódik C szűrőtag. Ha egyetlen induktivitásként kezelnéd, hová csatlakozna PC756?
Ez egy T-szűrő ( aluláteresztő). 2 induktivitás (fojtó ) között a kondi.
Értem, köszi a válaszokat.
Másik kérdésem: Egy légmagos tekercs zománchuzaljának megsérült a szigetelése. A vezeték átmérője 1mm, 47uH. Helyettesíthetem műanyag szigetelésű kábellel, olyannal mint a villanykábel? Ugyanannyi menetet kell csinálnom mint a zománchuzalosnál?
Szia!
Nem, mert megváltozik a tekercs geometriai mérete, és ebből adódóan az induktivitása is. Ha eljuttatod hozzám a régi tekercset, postaköltségért gyártok neked egyet, mivel pár menetes tekercsről van szó.
Szia!
Szerintem egyik sem erre való. Ebben a frekvenciatartományban Ni-Zn ferritet kellene használni. Rádiós vagy zavarszűrő célú induktivitást vagy vasat kellene keresned. Ha mindenképpen abból a kettőből kell választani, talán a Hestore-ban lévő lehet valamivel jobban teljesít a geometriája miatt.
A hestorosnak milyen anyagból lehet a magja?
Az adatlapban nem találtam infót róla. Általában porvasmagokat szoktak használni, hogy a DC összetevőt is elviselje (egyébként légréses ferrit kellene bele). Újból végigolvasva nekem kissé ellentmondásos, hogy a működési frekvenciát 100kHz-ig írja, de EMI/RFI szűrésre is ajánlja.
A segédprogramok között található az induktivitás számláló III. A valóság és a program között (ha precízen dolgozunk) körülbelül hány %-os hibahatárral számoljak?
Attól függ. Mitől az ne kérdd, mert nem tudom. Példaként egy 6 menetes tekercs, 4-5mm átmérőn 10mm hosszon kb 80-100nH, ez a számoló 300% többet ad erre. Amit előbb írtam ellenőrizhetően 33pF kondival 92-95 MHz - ad rezonanciát, vagyis közelítőleg nH érték jó. Míg a felhozott számoló 290nH és 33pF nem ad ilyen magas frekit.
Lehet, hogy valami nem jó benne, vagy másképp képzeli el a egysoros légmagos kevés menetből álló tekercset.
Köszönöm.
Kb. 40uH szeretnék. Legyen szíves valaki nézze meg, hogy egy 15 vagy 25mm átmérőjű csévén ez hogyan alakul. Kicsit lehet több is, nagyjából itt elegendő.
Hát szerintem jobban jársz ha kísérletezel egyet. Induktivitásmérő, vagy valami közvetett módszer... Mert: lásd melléklet
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
Mekkora áramra számítasz (huzalvastagság miatt ez fontos)?
Azért nem pontos (nem lehet pontos) semmilyen egyszerűbb számolóka, mert a légmagos tekercsnek van szórása, ami szintén a mechanikai kivitelezés függvénye. Ezért inkább tapasztalati úton felvett diagramokkal célszerű számolni.
Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |