Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2866 / 3984
(#) world-s hozzászólása Okt 7, 2016 /

Sziasztok!
Elnézést a hülye kérdésért.
Ha van egy hosszúkás mágnesem, de kicsit túl hosszú, akkor ha lentebb vágok, vagy csiszolok rajta (27mm helyett 20-22-re), akkor mi fog történni?

Tudom egy nagyjából ugyanolyan erősségűnek használni vagy sem?
(#) teglascs válasza Gafly hozzászólására (») Okt 7, 2016 /

Hát mert hogy savat lúggal közömbösítünk... Ha jól emlékszem.... Régen voltam kémia órán.

De jó, akkor simán lemosom, köszi.
(#) kapu48 válasza teglascs hozzászólására (») Okt 7, 2016 /

De a lúg is maró anyag. Nem kellene rögtön a legerősebbel nekiesni!
Mert átesel a ló túloldalára.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2016
(#) Bakman válasza world-s hozzászólására (») Okt 7, 2016 /

Én úgy tippelek, hogy méretarányosan csökken az "erőssége", mivel kevesebb átmágnesezett "egység" marad.
(#) granpa válasza world-s hozzászólására (») Okt 7, 2016 /

Ahogy "Simpi" írta: melegedésre vigyázz. A mágnesek kemény anyagból vannak; nem tudom, milyen csiszolásra gondoltál, de ott erősen melegedni fog. Leginkább gyémántos vékony tárcsával, hűtve, szakaszosan vágandó. Az ereje csökkenni fog.
(#) gkari válasza granpa hozzászólására (») Okt 7, 2016 /

Ez a melegedés - ügy furcsa. A kattogós Weller hegyben erős mágnes van, ami a "Curie" hőmérsékleten elveszti a mágnesességét, de lehűlve ismét mágneses (nekem már cca. 30 éve!).
(#) granpa válasza gkari hozzászólására (») Okt 7, 2016 /

Az enyémben is kattog jó 30 éve, és kiválóan teszi a dolgát. Az egy speciális mágnes (máshol van "küri pontja"), az egyéb mágnesek érzékenyek a melegre, sőt még a dörzsölésre is.
(#) rhcp78 hozzászólása Okt 7, 2016 /

Sziasztok.
Tudna valaki segíteni, hogy a képen látható kék 3 lábú alkatrészt, hogy kell beépíteni? Sajnos se angol se német leírás, kínaiul pedig nem tudok. A 3 láb közül az egyik hosszabb.
Köszönöm előre is a segítséget.
Üdvözlettel
András
(#) Gafly válasza rhcp78 hozzászólására (») Okt 7, 2016 /

Hol van a kép?
(#) pucuka válasza rhcp78 hozzászólására (») Okt 7, 2016 /

A gugli fordító viszont tud kínaiul.
Bővebben: Link
(#) rhcp78 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 7, 2016 /

Sorry, pótoltam...
googli fordítóba érdekes lenne beírni ezeket az ákom-bákomokat...
(#) Gafly válasza rhcp78 hozzászólására (») Okt 7, 2016 /

Ez egyértelműen leágazásos tekercs/autó transzformátor.
Ha tudsz ellenállást mérni akkor a két legnagyobb ellenállást mutató láb, a kapcsolási rajzon lévő két vége. És akkor már meg is van, ha a panelen megkeresed, hogy melyik megy a piezóra. Innentől meg rosszul nem is tudod beépíteni
(#) Andralin válasza rhcp78 hozzászólására (») Okt 7, 2016 /

Ez egy tekercs, van két vége és egy közbenső leágazása.

A rajzok alapján a leágazás az L betűjelhez legközelebbi furatba kerül, a két vége pedig a másik két furatba.

Ha elég nagy a tekercs egyenáramú ellenállása, hogy tudd mérni, akkor műszerrel mérd ki az ellenállásokat a lábak között. A két vége között a legnagyobb ellenállást fogod mérni, valamelyik vége és a leagázás között pedig kisebb ellenállás lesz. Így szerencsés esetben meg tudod állapítani melyik láb a legágazás.
(#) pucuka válasza rhcp78 hozzászólására (») Okt 7, 2016 /

Ezek szerint a szakdolgozatodat nem copy - paste módszerrel írtad. Pedig népszerű módszer.
(#) nedudgi válasza rhcp78 hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Köbzoli szerintem jól látja. Ha jól látom, az induktivitás lábai egy egyenlőszárú háromszög csúcsain helyezkednek el, illeszkedve az alaplapon levő lyukakhoz.
(#) mate886 hozzászólása Okt 8, 2016 /

Sziasztok!

Van egy régi hifim és a potik recsegnek. Ha befujom kontakt spray-el, akkor megoldom a problémát vagy netán rövidrezárok valamit amit nem kéne.??
Sztereo potirol van szo, 6 lábas.
Köszi
(#) RoliNyh válasza mate886 hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Kicserélni kellene inkább...
(#) Bakman válasza mate886 hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Ideig-óráig megoldás, hosszútávon mindenképpen a csere fog megnyugvást hozni.
(#) mate886 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Mindenképp az lesz, de sehol se találtam még ilyen potikat
(#) proli007 válasza gkari hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Hello! Az elméletedben van egy apró hiba. A pákában a mágnes, a kapcsolórészben van. A pákafejben lágyvas van és ez az ami elveszíti hőre a mágneses vezető tulajdonságát.
Az állandó kemény mágnes egy másik tészta, az bizony érzékeny hevítésre, sőt ütésre is..
(#) asm válasza proli007 hozzászólására (») Okt 9, 2016 /

Nos, jobbára ezt kérdeztem.

Az nekem is világos volt, hogy a dinamikus (papírmembrános) hangszóróban a hangot váltakozó feszültség idézi elő.
Tegyük fel, ezt meg akarom hajtani egy PIC-ről. A PIC-en 0-5V között tudok feszültségszintet kiadni.
A kérdésem arra irányult, hogy elő tudok-e nagyobb hangerőt (pusztán az érzékelt hangerőről van szó, minden más teljesítménybeli paramétertől eltekintve) idézni úgy, hogy a hangszóró pozitív pólusára menő feszültség, a PIC-ről kimenő feszültségszint és annak inverze között váltakozik. Azaz, 0 és 5 volt helyett -5 és +5V között váltakozó feszültségre kötöm rá a hangszórót. (pl. műveleti erősítők segítségével)

Megpróbálom kicsit gyakorlatiasabban kifejezni, hogy mire vagyok kíváncsi:
Van egy mikrokontrolleres mérőrendszer. A mikrokontroller I/O portjaira különféle szenzorok vannak bekötve, plusz egy hangszóró (és esetleg egy kisebb memóriamodul). Mindezek egy fém lapra vannak felrögzítve, a fémlap pedig egy ipari, zárható fedelű fém dobozba van behelyezve.
Szeretném, hogy a mérőalkalmazás a szenzorról mintavételezett/számolt értékeket időnként felolvassa. A program a felolvasást 1-bites mintákból illesztené össze. Ezt úgy kell elképzelni, mintha vennék egy átlagos PCM hangfelvételt, és azt digitálisan "végtelen" mértékig túlerősíteném. A hangminta érzékelhetően torzul, viszont pl. beszéd esetén jó artikulációval, megfelelő hangszínnel és digitalizálással simán érthető marad a beszéd (pl. régi MÁV-os bemondó), még akár alacsony mintavételi rátán is. Ugyanakkor a "végtelen túlerősítéssel" minden mintavételi pont a két szélsőérték valamelyikére került, így a hangminta TTL jelszintekkel - avagy négyszöghullámokkal - leírható.
Mivel a hangminőség csak annyiban kritérium, hogy a beszédérthetőség határán maradjon, így ez 3 szempontból is előnyös:
- Maximális amplitúdóértékekkel nagyobb hangerőt tudok előidézni
- Nincs szükségem D/A konverterre, a hangszórót egyszerű tranzisztoros kapcsolóval meg tudnám hajtani a mikrokontroller kimeneti (digitális) portjairól
- kisebb memóriában is elférnének a hangminták

A fő kritérium az, hogy a hangszóró minél-minél hangosabban tudjon szólni.
A doboz bekötés után le lesz zárva és ki lesz téve a szabadba. Esőt/nedvességet is bírnia kell, így nem hagyhatók rajta nyílások. Emiatt a hangszórónak lényegében a dobozból kell "kikiabálnia", hogy zárt doboz mögül is hallható legyen minden.
Jelenleg 8Ohm-os 8×8 cm-es dinamikus hangszórófejek adottak, "2W" jelzéssel.

Igazából annak a módját szeretném megtalálni, hogy ebből a hangszórófejből minél-minél nagyobb hangerőt tudjak kierőszakolni.

Én úgy gondoltam, hogy a "2W" jelzés lényegében azt határozza meg, hogy max. 4 Volt-ot bír a hangszóró. ([8Ohm * 2W] ^ 0.5 = 4)
Ha ezt túllépem, akkor már megéghet a tekercs? Vagy akár 5V-ot is kibírna a hangszóró?
Ha túlléphető az "elvi" 4 Volt, akkor kb. mennyivel?

A hangszórót tranzisztoros kapcsolón keresztül külön tápegység kimenetéről hajtanám meg, hogy kellő áramerősség legyen biztosítva. (A mikrokontroller portjai csak 10-20 mA-eket tudnak leadni)
(#) RoliNyh válasza asm hozzászólására (») Okt 9, 2016 /

Ha arra gondolok, hogy 8Ω a hangszóród, és 5V -ról hajtod, akkor az
U/R képlet alapján 5/8=0.625 A áram fog keresztülfolyni, ebből számolható a P, úgy hogy U*I=3.125W tehát máris kevés a 2W hangszóród.
(De az aranyszabály szerint legalább kétszer ekkora hangszórót illik használni, tehát 6.250W -osat.)

Na már most ebből az látszik, hogy ha te kétszeresére növelled a feszültséget (+-5V azaz 10V) a teljesítmény is kétszeres lesz.

De ha csak józan paraszti ésszel belegondolunk, szerinted egy 2W -os hangszórónak mekkora hangereje van? Kb akkora, mint egy fejhallgatónak, és ebből gondolom belátod te is, hogy ha egy fejhallgatót beteszel egy zárt dobozba, abból sose fogsz hallani semmit, akár hány V -al táplálod.

Ha pedig túlterheled (úgy ahogy gondoltad) le is égeted, még mielőtt "megszólalna"...

Szóval a megoldás, első körben szerezz nagyobb teljesítményű hangszórót(és ha szükséges használj végfokot is), úgy próbálkozz...
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2016
(#) Bakman válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 9, 2016 /

Apró igazítás: kétszeres feszültségnél négyszeres lesz a teljesítmény (az áram is kétszeresére nő), lineáris alkatrészek esetén.
(#) nedudgi válasza asm hozzászólására (») Okt 9, 2016 / 1

Az a 8 Ohm a hangszóró impedanciája, ha jól emlékszem, 1 KHz frekvencián. Egyenáramon saccra 6 Ohm az ellenállása. Ha négyszögjellel hajtod meg, nagyon hamar meg fogja adni magát, színuszos, illetve zenei meghajtásra vannak tervezve. 2W zenei teljesítmény már egy kisebb szobában is elviselhetetlen tud lenni.
A doboz kialakításánál próbálj rugalmas, vékony felületet kialakítani, legalább a hangszóró oldalán.
(#) pucuka válasza asm hozzászólására (») Okt 9, 2016 / 1

Nem a négyszög jellel van a baj, hanem annak az egyenáramú komponensével. Ha a kimenet 0 - 5 V, akkor ennek az átlagfeszültsége (50 % -os kitöltés esetén) 2,5 V. Ez a feszültség ami létrehozza a hangszóró egyenáramú ellenállásán azt az áramot, ami előfeszíti a membránt, ill. fűti a hangszórót, érdemi szerepe csak negatív. Kis teljesítményeknél, és kis kitöltési tényezőjű impulzus jeleknél még csak tolerálható, de nagyobb teljesítményűeknél nem. Mindenesetre nem ártana a jelforrásod után egy egyszerűbb végfok, egyenáramú leválasztással, vagy kettős táppal, nem közvetlenül meghajtani a mikrovezérlővel. Nem kell túl bonyolítani, hiszen a torzítás amúgy sem számít.
(#) gkari válasza proli007 hozzászólására (») Okt 9, 2016 /

Hát nem egészen: a pákafej "belső" végén van a mágnes (kipróbáltam), a mágneskapcsolóban van a lágyvas, ezt is szedtem már szét, valamint van egy tartalékom is, az sem mágneses.
(#) kendre256 válasza gkari hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Nem tudom, hogy milyen pákát próbáltál ki, de a Weller páka hegyében nincs mágnes. A pákahegy fűtőszál felőli oldalán van az a speciális ötvözet, ami különböző hőfokokon veszti el a mágnesezhetőségét (5, 6, 7, 8 ... jelölés van rajta). Volt már olyan eset, hogy nem volt olyan alakú és olyan hőmérsékletű pákahegyem, amilyen kellett volna, ezért a régi tönkrement pákahegyről levettem a rásajtolt "7-es" véget, és átraktam egy másik jó formájú, de eredetileg "8-as" hegyre. A mágnes a kapcsolóban van.
(#) laacika hozzászólása Okt 10, 2016 /

Sziasztok.
Egy segitséggel fordulok hozzátok,azt szeretném kérdezni hogy nem-e tud valaki egy nagyon egyszerű kapcsolást ami képes lenne időziteni egy villanymotos inditó kondiját.
Tudjátok van ehhez relé de nem is olcsó és sokszor nem 100%-osan működik,szóval ilyet szeretnék összehozni ha lehet,esetleg potival lehetne állitani a rákapcsolt időt.
Köszönöm szépen a segitséget.
(#) mechanika válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Sziasztok!

A G (fet) és az arduino közé nem szükséges ellenállás? (zöld szakasz?)
(#) asm válasza pucuka hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Idézet:
„Mindenesetre nem ártana a jelforrásod után egy egyszerűbb végfok, egyenáramú leválasztással, vagy kettős táppal, nem közvetlenül meghajtani a mikrovezérlővel.”

Tettem rá említést, hogy nem így akarom - már'ha a tranzisztoros kapcsolót tekinthetjük közvetett meghajtásnak.
A mikrokontroller I/O portjairól nem is nagyon lehet levenni lábanként 10-20 mA-nél többet. Ennél azért gondolom egy dinamikus hangszórónak több kell 4 volt környékén.
Ahogy leírtam, lényegében digitális jelekről van szó - az 1 bitesre digitalizált hangminták egyszerű trükkje révén. Ezért gondoltam, hogy egy tranzisztoros kapcsolóval pusztán csak más tápforrás (pl. 4 voltra stabilizált) áramát küldöm rá a hangszóróra, a mikrokontroller kimeneti portján levehető törpeáramú feszültség(jel)szint a tranzisztor bázisán keresztül kapcsolna.

Vagy ez rossz elképzelés? Ennél bonyolultabb áramkör kéne a gyakorlatban?

Az eddigi útmutatást köszönöm.
Következő: »»   2866 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem