Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Akvárium világításom nem működik. T5 2*54W. Az egyik cső nem világít a másik meg virbál. Új csövekkel is ez a helyzet, az egyik foglalatban "sötét" van a másikban meg vibrálás. Van-e más hibaforrás szerintetek az előtéten kivül? Csak pár éves az armatúra. Létezik hogy csak ennyit bírt volna az előtét?
Üdv! Más hibaforrás nincs. Sajnos ezek az elektronikus előtétek ilyenek. Akár a márkásabb is tönkremehet hamar. Esetleg azt nézd meg, hogy ha azt, amelyik nem világít kiveszed, a másik jól működik-e utána. Hátha csak a cső két vége között lévő nagyfeszkondi zárlatos az előtétben. Az még cserélhető.
Köszi. Igen sajnos sejtettem hogy nincs más... Végignéztem a vezetékek épek, a helyükön vannak.
Egy költői kérdés: Vannak tizenéve üzemelő T8-as világításaim szinte elporlott bennük már a műanyag, érdekes módon azok mennek szinte csak csövet kell bennük időnként cserélni és az előtétjük ára negyedannyi. Ez meg drága elektromos előtét és csak pár évet bír?
Előző munkahelyemen több száz(talán ezer) T8-as 2×58W-os armatúra működött szinte folyamatosan tizenéve( három műszakos üzem). Csak a csöveket kellett néha cserélni. Osram előtét volt bennük. Azok bírták. Azóta szereltem fel másik munkahelyemen "ugyanilyen" lámpákat (talán 30db-ot) kb a felében néhány hónap(esetleg egy év) múlva előtét csere!! Még a csöveket sem élte túl! Abban is Osram volt, bár ez újabb, már kínai. Ezek ilyenek. Amennyit takarékoskodunk a fogyasztáson és az előállításkor, annál többet kifizetünk az újakra, mikor cserélni kell. Tudom fejlődik a világ, de a hagyományos induktív fojtók 30-40 évet is kibírtak.
Az Fa6-os fénycső hogy működik? Miért drágább, mint a 4 érintkezős?
Mondjuk a 2 20W-osra. Amúgy azt se tudom milyen. A többi robban?
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2016
Direkt megkérdeztem, hogy az mit jelent, a többi miért nem az, és miért az való abba, és miért drágább?
Van külön lista a robbanásbiztosakról.
Úgy volt, és 2 fajta van a linken.
Sziasztok!
Szert tettem 2db 4 fénycsöves mennyezeti világítótestre konkrétan egy gyárból ugyanis pályázatot nyertek ledekre való cserére és a működő lámpákat mind leszerelték elajándékozták. Úgy nézem a kondik nincsenek bekötve de elméletileg így voltak használva .Na már most nekem pont jól jön a műhelyben azonban jelenleg csak hosszabbítóról tudok áramot csiholni mert nincs még behúzva az áram. A kérdésem,hogy van középen egy csoki sor 3-N-test-1-2 jelzésekkel . Hogyan tudnék dugaljat hozzákötni?Sajna nem tudom melyiket hová kell csatlakoztatni ebben szeretnék egy kis segítséget kérni. Előre is köszönöm!
Az 1-2es pontot közösíted, az a fázis, az N meg a nulla. A földelés meg egyértelműen földelés.
Akkor ezt egy földelt hosszabbítóhoz így hozzá tudom kötni (mármint hogy ha levágom a dugalja részét ) ? Szóval tisztázásképpen úgy érted hogy az 1-2 pontot független mindentől közösítem (összekötöm) a többibe meg a megfelelő módon a kábeleket bekötöm?
Így kösd be..
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2016
Ahogy proli007 lerajzolta a kötést úgy kell bekötni.
Nos sikerült végre nekiállnom viszont olyan hosszabbítót találtam szétvágásra aminek a végén kapcsoló is van . Zöld ,fehér és fekete kábelek .
A fekete kábel a dugón a földeléshez van kötve A zöld és fehér kábelek bal és jobb oldalra akkor ezen variációnál hogyan kössem be ? Egyébként az 1-es számú csoki az N jelzésű csokival van összekötve egy fekete kábelen keresztül mint a képen fentebb látni ez nem befolyásol semmit a bekötésen? Elnézést a hülye kérdésekért de nincs szívem leégetni a házat
Ha jól látom, (mert elég nehéz) akkor a kapcsolós dugaszvilla jól van bekötve. A sorkapocsban ha a 2-es a Nullával össze van kötve, akkor a kis fekete átkötést még véletlenül sem szabad bekötni. A kék vezeték helyett pedig a fehéret kösd be.
De én a helyedben keresnék valakit a közelben aki már "látott villanyt", és öt perc alatt beköti neked. Legfeljebb egy sört megiszol vele és nem lesz gondod..
Fuss neki még egyszer ennek a hozzászólásnak, de mostmár próbáld meg rendesen megfogalmazni!
Sziasztok!
Ledes fénycsövet szeretnék teherautó (24-28V) raktérbe. Van erre valami egyszerű megoldás? Köszönöm.
A fénycsöves horgászlámpákban is egy tranzisztor és egy trafó van. Azt kellene átméretezni 24 Voltra. Üresen jó nagy feszültséget ad le, amiről a fénycső begyújt, majd amikor az ég, átalakul áramgenerátorrá. Én nem építettem, de láttam, hogy azokban milyen egyszerű inverter van, csak a trafót kellene hozzá kikísérletezni, vagy nézz szét Skori weblapján, de van ilyen téma itt a HE-n is: Bővebben: Link
Kérdésem nem mikroelektronikai jellegű, de sokat keresgéltem, megoldást/választ nem találtam. Hozzátok fordulnék, hátha tudtok segíteni.
Találtam egy lámpát, ami 2D fénycsöves (4pinnel). Még nem szereztem be. A fénycső helyére tennék LED-et. A direktre kötős rész megvan. Van azonban 2 fajtája: magnetikus- és elektronikus működtetéshez. Először azt hittem a pinekhez van köze, de utólag vettem észre, hogy magnetikus működtetésű LED van 2 és 4 pinnel egyaránt. Elírás, vagy mégis van egy plusz dolog, amire figyelnem kell? És mi az..
Ha jól értem a dolgot, akkor a "magnetikus" a hagyományos (tekercs) előtétet jelenti, a másik az elektronikus előtétet. Utóbbi az újabb és sokkal könnyebben romlik el, mint a régi.
Én a helyedben olyan lámpatestet vennék, amelyikben E27 vagy E14-es foglalat van. Ilyen foglalatokhoz van peripllanat a legnagyobb választék.
Itt valami nagyon nagy keverés van. A kérdező olyat ír a LED-ről ami csak a fénycső előtétben van. A LED-ekhez nem kell előtét, hanem áramgenerátor. Attól függően, hogy a lámpatestben hány darab LED van sorban? Ezért nem is értem sehogyan a fénycső foglalatba való LED bekötést. A LED-et tartalmazó lámpatestekben kondenzátor, graetz, ellenállás és kb 30-50 darab LED van sorba kötve. Ennyi az össz elektronika bennük.
Szerintem ledfénycsőre gondolt.
Az kicsit olyan, mint a ledizzó. Szerintem a "magnetikusba" betekerheti direktbe kötés nélkül (de nem értek hozzá).
AMire én gondolok: lámpatest, előtét (elektronikus vagy egyszerű tekercs), fénycső. A kérdező pedig ilyen lámpatestbe nem fénycsövet hanem LED-ekkel töltött csövet szeretne rakni.
Sziasztok!
Szeretnék csinálni az akváriumom főlé világítást. 4 csőre gondoltam. Az lenne az első kérdésem, hogy t5, vagy t8 Ledes fénycsövekben érdemes e gondolkodnom. Illetve, hogy ehhez a konstrukcióhoz tudna e esetleg nekem valaki küldeni egy bekötési rajzot, valamit hogy mikre lesz szükségem az összeszereléshez. A segítséget előre is köszönöm.
Szevasztok!
A "Fénycső.png" képen rajzolt bekötés teljesen jó. Az eredeti oldalon látható fekete kötés egy 33nF-os kondenzátor két lábának a kivezetése. Üdv. M.
Két dolog, saját tapasztalat alapján:
- Hagyományos fénycső csere esetén fojtót (ballast) ki kellett kötni, a gyújtó (starter) helyett meg volt a cső mellé egy másik gyújtó, ami nem gyújtó, hanem biztosíték (azaz rövodzár). Új építés esetén a mehjelölt végére megy direkten a 230 V, a másik fele pedi NEM kötendő be (rövidzár). De akváriumba nem vezetnék 230 V-ot... - Nagyon meg kell nézni a LED színhőmérsékletét, mert nekem LED-esítés után nagyon hamar kidöglöttek a növények.
Van egy kétcsöves elektronikus előtétem. Be lehet beüzemelni egy csőre ?
Szerintem első körben nem.
Hi!
Én megpróbálnám 1-2 és 5-6-al. Üdv. M. |
Bejelentkezés
Hirdetés |