Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1913 / 2495
(#) pika75 hozzászólása Okt 31, 2016 /
 
Sziasztok. Egy Technics erositovel harcolok, nem tudom honnan johet a hiba ezert kerem a Ti segitsegeteket. Tudom, hogy van speci Technics erositokrol szolo topic is, de nagyon ritkan latogatott, ezert ugy gondoltam , hogy itt talan hamarabb kapok hasznos tanacsot. Meg aztan a kerdesemet nem foltetlen a Technics erositoket ismeroknek teszem fel, hanem inkabb a jelensegre kerdeznek ra. Egy Technics SU-V660 erositorol van szo, a jobb oldali csatorna kb 1/4 hangerotol kezdve jol hallhatoan torzit. Az AN7062 bemenetein meg tiszta a szinuszjel, de a V. amp bemeneten - konkretan a Q402 kollektoran mar nem. A jelenseg egy kicsit osszetettebb, mert ha a "speaker A" gombal levalasztom a hangsugarzot, a szinuszjel kitisztul es amplitudoban is a bal csatornaeval megegyezo lesz. Visszakapcsolva a hangsugarzot, a jel 50 szazalekkal megno es a negativ felperiodusban valami torzulas jelenik meg. Tettem fel kepeket, remelem beszedesebbek, mint az en magyarazatom. 1. kep jobb csatorna terheles nelkul, 2. kep jobb csatorna terhelessel. Nem ertem hogyan van hatassal a hangsugarzok ki - be kapcsolasa erre a fokozatra es ilyen mertekben. Valami visszacsatolasos problemara gyanakszom, de nem tudom honnan ered. Kerlek segitsetek kibogozni. Udv.
(#) jocko hozzászólása Okt 31, 2016 /
 
Sziasztok!Ezek az infók mit mondanak el a hozzáértőnek egy erősítőről? "50kHz-en van az 1dB-es pontja, így a 15kHz-es jel 3. harmonikusát is átviszi, a damping factor is kb: 400 körül van, alsó határfrekvenciája kb: 10Hz"

unnamed.jpg
    
(#) reloop válasza pika75 hozzászólására (») Okt 31, 2016 /
 
Szia! Úgy nézem az IC501 jobb csatornája nem működik, nem segít rá az A-osztályú erősítőre. Melegszik az R518 mikor jobban kivezérled?
(#) szikorapéter hozzászólása Nov 1, 2016 /
 
Sziasztok. Ennek a végfoknak keresném a kapcsolási rajzát ,esetleg a komplett dokumentációját (ha van neki). Eredetileg BD249-BD250 páros a végfok vége de ez BD245C-246C vel szerelt végfok. Meghajtói BD244C-BD243C ,előtte BD139-BD140 (középen a bordán) BD139, a kisebb tranzisztorok pedig: 3db BC182-es. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) rokko99 hozzászólása Nov 1, 2016 /
 
Sziasztok! Egyik ismerősöm állítja, hogy a digitális végfokok (50x50-es kis panel..) otthagyják hangzásba a csöves erősítőket, és neki volt is csöves, de most eladja, mert mindenbe ilyen kis 3000Ft-os paneleket épít... Szerintem ez hülyeség, de szeretném, ha megerősítenétek ebbe, vagy ti is támasszátok alá, hogy jó a digitális végfok. Én nem tudom elképzelni, hogy az impulzusok jobban szólnak, mint egy jó kis szinusz :
(#) Longa György válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Szia! Itt a képek között megtalálod ugyan ezt a képet.A leg végére mész és onnan visszafelé haladva pár oldalt és ott lesz.
(#) szikorapéter válasza Longa György hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Köszönöm a választ.

Mod.: Sajnos viszont a kapcsolási rajzát nem találom,mivel azt külső oldalról linkelték be ami már megszűnt. Egyébként mekkora feszültséggel lehet terhelni?
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2016
(#) Longa György válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
A BD-s erősítőknél is van rajz!
(#) pucuka válasza rokko99 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
A CD -n mit gondolsz milyen formában van rajta a hang? Nem az impulzusokat "hallgatod".
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Megtaláltam végül a kapcsolást Kapcsolási rajz ,viszont kérdés hogy mekkora feszültséggel is lehet ezt járatni hogy ne főzzem meg a végtranzisztorokat (246-245)?
(#) Ge Lee válasza rokko99 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Ez részben egyéni ízlés kérdése is, ezért nincs olyan hogy ez vagy az mindenkinek tetszik, a többi meg nem. Én igyekszem e téren a legtöbb objektivitást vinni a dologba, és haveroknak is szoktam szólni egy egy meghallgatáskor hogy igazolják vagy cáfolják hogy mennyire van "rendben" a fülem.
Lehet a csövesből is, a tranyós AB osztályúból is, meg a pwm-ből is (digitálisnak csúfolt) nagyon jó meg nagyon rossz hangú erősítőt is csinálni. A személyes tapasztalatom a többség véleményével egyezik, miszerint a csövesből a legnehezebb, talán ezért nem is hallottam abból olyat ami nekem igazán tetszett volna. A másik amire szintén mindenki aki ezzel foglalkozik rájön előbb vagy utóbb, hogy a "jó" hangzásnak nem sok köze van a mérhető paraméterekhez. Tehát ha úgy áll hozzá valaki hogy a műszakilag legtökéletesebb erősítőt (alacsony THD, IMD, TIM, stb.) akarja megépíteni az szinte biztos hogy csalódni fog a végén, mert a hangja nem fog neki tetszeni.
Ma már a pwm (digitálisnak csúfolt) erősítők között is vannak olyanok is amiknek nagyon jó hangjuk van, meg olyanok is amik szinte hihetetlenül jó műszaki adatokkal rendelkeznek (0,000-s THD). Az a D osztályú amiből a Lacival cikket írtunk is már egész jó, nálam 10 emberből 8 nem mondta meg hogy éppen pwm erősítő szól a szobában.
Szóval nem biztos hogy akkora hülyeség az. Az impulzusokat meg nem hallod mert 200kHz felettiek. Amit hallasz azt már kiátlagolta az LC tag, az meg ugyanolyan szinusz mint a másik, csak kicsit hullámosabb.
(#) Ge Lee válasza jocko hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Rajz nélkül nehéz bármit mondani. Ránézésre ez egy PA300 szerűség lehet. A harmonikusok tekintetében szintén csak a saját tapasztalatomra tudok hagyatkozni, nekem jobban tetszik ha nem csak a hallható tartományt viszi át az erősítő. Amit most hallgatok annak a -3dB-es pontja 100kHz-en van. Erre egy videóban mondott valaki egy teóriát, aztán hogy úgy van vagy sem az egy dolog, nekem tetszik.
(#) MikulaSan hozzászólása Nov 1, 2016 /
 
Sziasztok! Segítséget kérnék vagyis kapcsolást. Van itthon 2db tip42 ill. 2db tip41-es tranzisztorom. Szeretnék belőle valami nagyon egyszerű erősítő panelt, mely 20v-25v között üzemelne. A hangsúly az egyszerűségen van vagyis az alkatrész takarékosságon, nem a világot akarom hangzásba megváltani. Segítséget előre is köszönöm!
(#) Longa György válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Adatlap szerint +-26 max.A "c" jelű +- 40 volttal is mehet.
(#) MikulaSan válasza Longa György hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
igen c jelüek az lemaradt
(#) szikorapéter válasza Longa György hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
BD245C és 246C tranyó van benne,a meghajtók is C jelzésűek. Egyszerű 4ohm terhelésre gondolom ilyen +-32V körül elég neki.
(#) jocko válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Van hozzá minden,teljes leírás, ez egy bubuflex ppa 200bk névre hallgató panel ami a birtokomban van és a képen is van.(+-55 voltról jár és 200w/8 ohm-ot tud.)Majd bescannelem neked legalább a kapcs. rajzot és átküldöm.
(#) Longa György válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Igen a 40 volt a 8 ohmra vonatkozott.
(#) szikorapéter válasza Longa György hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Gondolom akkor 40V-on 8ohm-ra 100w ,és 32V-on 4ohm-ra 100W igaz? Akkor inkább hagyom 32-őn a végfokot,bár 8ohm-ra kisebb lesz,előny hogy legalább "univerzálisabb" lesz terhelhetőségileg.
(#) rokko99 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Köszönöm a válaszodat. Én személy szerint a digitális erősítőket túl "éles" hangúnak tartom, nem a magas tartományra gondoltam. Bár az ő erősítőjét még nem hallottam. Nekem volt már ic-s, ami árért tetszett, mert a basszus hogy is mondjam... ütősebb volt . Jelenleg nekem egy tranyós sony ta-f530ES van, aminek nagyon szeretnem a hangját, mert nagyon kellemes, lágy, de egyben ütős is. Nagyon jó dinamikával rendelkezik. Én azokat a méregetős adatokat soha nem néztem, harmonikus torzítás, meg mittómé mi, azt sem tudom, hogy mi az. Vagy jól szól, vagy nem...
(#) szamóca válasza rokko99 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Én azokat a méregetős adatokat soha nem néztem, harmonikus torzítás, meg mittómé mi, azt sem tudom, hogy mi az. Vagy jól szól, vagy nem...
Ez pedig már a lónak az a bizonyos másik oldala.
(#) jocko válasza rokko99 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Én nem "éles"-nek,inkább mosott-nak,túl tökéletesnek,masszának hallom a digit cuccokat,amit eddig hallottam,(HIFI,PA).Azért egy olyat meghallgatnék egyszer amiről nem tudom megkülönböztetni,hogy az e vagy sem.
(#) rokko99 válasza jocko hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Az éles kifejezést én a sterilre értettem, olyasmire gondoltam, hogy nincs benne semmi természetesség, meg hasonló. Bocsi, ha hülyén fogalmaztam.
(#) rokko99 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Én ha erősítőt kellett hogy vegyek, akkor hang alapján döntöttem el, nyilván a számoknak van némi jelentőségük, de én tényleg nem tudom, hogy mit jelentenek.
(#) Linegekko hozzászólása Nov 1, 2016 /
 
Nemrég vettem egy 2x10W 600Ft-os kínai vackot csak mert kíváncsi voltam milyen. A kimenetén néneszögjel ahogy kell, impulzus szélesség változott, jött a teszt hangfallal. Elájultam tőle, olyan dinamikát produkált 12V ról a körömnyi szinte hűtetlen chip hogy a alig hittem el. Rátettem egy mikro hifi vacak hangfalát és olyan szépen még nem halottam szólni azokat a dobozokat. Nem fogom lecserélni a fetes végfokomat ilyenre, de a mikrohifiből repül az analog IC és kap egy ilyen modult. Ha lesz olyan teljesítményű is ami kiváltja a 200W os fetesem akkor ki fogom próbálni. A hangja nyilván steril volt, de pont ez hiányzik a kis hifikből. Lehetett hallani a hangszereket, a rézfúvóst is. A Fetes végfokhoz is úgy kellett hangolni a hangfalat ami egy gyári fendel hogy talán megközelítse azt amit szimfonikus zenénél hallani szeret az ember. Szerintem lesz olyan PWM ami visz majd mindent, főleg ha kap egy effekt procit ami kikeveri a csöves vagy tranyós vagy épp a fetes karakterisztikáját ha épp azt szereti az ember. Minden hangszórónak is más hangja van, így is úgy is hangolni kell a rendszert. Szerintem lehet igaza az ismerősödnek.
(#) szamóca válasza Linegekko hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Már jó pár éve létezik ilyen. Sőt a legfelső kategóriában is. Csak meg kell fizetni.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2016
(#) Buvarruha válasza Linegekko hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Gyanítom, hogy inkább a felharmónikusokat hallottad mint a steril zenét, ennyi a titkuk.
(#) Linegekko válasza szamóca hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Igen tudom hogy van, de azt nem tudom megfizetni. Szerintem néhány év és már otthonra is vehetünk jó minőséget. Előbb utóbb kiszorul az analóg technika ahogy a hanghordozók terén is. A Kínából rendelhető 100W-osnak mondott panelek nagy többségén 2-3A bíró csatlakozó van a betápján, tényleg tud 2x100W-ot? Emiatt nem rendeltem még olyat.
(#) Linegekko válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Lehet sok minden. A szép hang egy nagyon szubjektív dolog. A digitális és analóg technika ötvöződik mióta CD ről vagy MP3-ról hallgatunk zenét. Az A-D, D-A átalakítók minősége nagyon fontos. De a hangsugárzó milyensége is. Mivel hangszeres zenét hallgatok, azoknak a hangját keresem a zenében, mindegy milyen úton adódik össze az a hang de ha összeadódik akkor nekem jó. Eddig csak a csöves hangja nem győzött meg, pedig sokat meghallgattam. (1millió forintosat nem) Lehet hogy olyan van jó.
(#) jocko válasza Linegekko hozzászólására (») Nov 1, 2016 / 1
 
Van ilyen papíron 2X100 wattos tda7498 modulom ,elmegy ,de hosszú távon nem az igazi,_tény hogy hozzá lehet szokni._Én kb. 3 hét után most újra analógot hallgatok._Hangszeres zenékhez meg végképp az analógot tartom jónak._Én mondjuk extrém torzított gitár sound-okat is hallgatok,_és ezeknél úgy vettem észre,_hogy a digitális erősítők óriási hátrányban vannak az analógokkal szemben._Ajánlom neked megtekintésre ezt a videót: ( szerintem itt dől el az egész,_mégpedig egy elektromos gitár megszólaltatásához ,széles sávú gitárhangszóróhoz lehet-e jó digitális erősítőt alkotni?_És pont a torzított sound-oknál kezd el sántítani ez a technológia véleményem szerint)
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2016
Következő: »»   1913 / 2495
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem