Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
A Herta 100 akkutöltő funkciójának műszaki megoldását nem minősítettem, mert nem is értek hozzá, meg nem is ismerem. Csak a szolgáltatást vettem igénybe, teljes megelégedéssel. De ha tudnál ajánlani egy általad említett akkutöltőt, azt előre is megköszönném. A hatásfokra ez esetben nem vagyok kényes.
hogy miért kell egy autó akkut tölteni ?
Garázs nincs, hideg van, pár nappal ezelőtt indítás, motor párat forog, leáll. A Herta 100 akkutöltője, csak feltöltötte az aksit, és az indította a motort. Az általad javasolt megoldások, szulfátoldó, step down konverter, sajnos ismeretlenek előttem. Bővebb infót a témában köszönettel elfogadnék.
Rossz az akkud. Ha már most nem indítja el a motort akkor -10Co-ban meg sem fog nyikkanni, akkor sem ha töltögeted. Cserélni kell. Illetve ha nem túl szulfátos akkor a szulfátoldó talán még segít rajta, bár szerintem annak az akkunak már késő. De ez nem ennek a topiknak a témája, van neki saját topikja.
Kivételt képez az az eset, amikor rövid távokat megy az autó, és nem tudja rendesen feltölteni a generátor az akkut, és még ritkán is használják.
Telitalálat! Évenként kb. kétszer tankolok. Hetenként egy bevásárlás B.keszi végén az Aldiba.
A téli évszak kezdete az ilyen problémákat előhozza. Nálam is előfordul, hogy három hétig nem ülök autóba, az állandó fogyasztók - számítógép, rádió, riasztó - akármilyen kicsi is a fogyasztásuk, ilyen időtávon már megteszik a hatásukat. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy ez miatt nem fog indulni, hanem az alacsonyabb feszültségen tárolt akkumulátor kapacitása lassan, de biztosan csökken. Ezen segít a puffer töltés. Az előző autómat nyolc éves akksival adtam el.
A másik ami gyilkolja az akkut, az a soros átmeneti ellenállás. Akkumulátor sarun, vezetékcsatlakozásokon, stb. Hatása, hogy jó generátor ellenére a cca. 14,0V helyett csak 13,6V, vagy még kevesebbel tölt. Ez végzi ki az akkut, mert egy nehezen, vagy egyáltalán nem lehet visszafordítani. Ez hónapokon át tartó folyamat, csak éppen a tavaszi-nyári időszakban ezt nem veszi észre a felhasználó, csak az első ridegebb novemberi napokon, amikor már késő. Biztosítani kell a megfelelő vezető felületet a csatlakozásoknál. Elsősorban mechanikai tisztítás, megbontással. Spray nem mindenütt tudja kifejteni hatását.Tehát a két dolog kart-karba öltve eggyütt jár, érdemes odafigyelni rá. A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2016
Az ilyen estekre csepptöltőt szoktunk használni, ami folyamatosan rajta van az akkun a hidegekben. Autóra sosem kellett, de aggregátoknál azt szoktuk csinálni hogy 1-2 napig rajta van, utána a hét többi napján nincs, és ez ismétlődik.
Nálunk jobb híján egy 10-20W-os trafó, egyenirányítás, pufferelés meg egy soros izzó látta el ezt a feladatot. Az izzó amellett hogy korlátozta az áramot, jelezte is hogy hol tart a töltés. Indítás-leállítás után virított, aztán délután már csak parázslott. Másnap reggel meg már fénye sem volt, csak ha megfogtam kézzel akkor éreztem hogy langyos, tehát folyik még rajta valamennyi áram.
Holnap ideírom a típusát,mert fejből nem vágom. Könnyű, intelligens, és akármeddig rajta lehet az akksin,nem tölti túl, automatikusan átáll csepptöltő módra.Ja, és kapcsolóüzemű.
Szia!
A lidl-ben szoktak lenni kapcsüzemű töltők. A parányitól egészen az egész robosztusig láttam egy hirdetésükben. Nemrég javítottam hasonlót Cartrend volt a neve. Személyes tapasztalatom hogy nem egy nagy eresztés, inkább hobbi kategória, de csepptöltésre tökéletes, és nem is kell vele izzózni, mint ahogy Ge Lee írta, mert ebben már van szabályzó, szóval az esetedben tökéletes lenne. A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2016
Nézz szét a fétis.hu n a szerszámturkálóban!
arha jó gépeked adnak olcsón!
A szuterénbe van egy rahedli trafóm! Hátha az egyik jó lenne. Egy próbát megér. Biztos ki tudnám totózni, de azt hiszem jobb ha megkérdem a szekunder feszt, meg a lámpa paramétereket. Ha még előtted van, küld el légyszives.
Üdv p_kowa, csavarkulcs, meg mpisti! Köszönet a keresési javaslatokért. Fejben tartom és használni fogom őket. Az ABSAAR HF1212 tip. töltő biztos profi, meg megéri az árát, de úgy érzem, hogy nálam, az ágyuval verébre, eset fordulna elő, de azért kösz az infót.
Nem értem hogy miért a hegesztőinverteres topikban kell kitárgyalni az akkutöltést, megkérjük ezúton a modikat hogy pakolják át oda ahova való. Nincs előttem a dolog mert kb. 20 éve volt. Ha nem akarsz félvezetőket használni akkor egy 10V-os trafó, ennek a feszültsége 14V körül lesz egyenirányítva pufferelve, meg egy 10-20W körüli izzó vele sorosan. Az akkufeszt meg meg kell mérni néha, ha nem megy vele 13,8V fölé akkor napokon keresztül is rajta lehet.
Tudnátok mondani pár szót arról hogy milyen költségekre kell számítani egy sima hegesztőinverter(amin van awi gomb)
Awi vá alakításakor? Bajonetzáras csatlakozója van, 160amperes, és reduktor meg palack majd lesz hozzá. Ezen kívül mit kell majd építeni hozzá, ami vezérli a gázt és az áramkapcsolást?
Gee Lee a teljeshidadban a 10W-os ellenállásokként gondolom, te is kerámia szigetelésű huzal ellenállást használtál, csavaroztál rájuk ki hűtőbordácskát?(néztem hogy forgalmaznak valahol úgy is ilyeneket, de nekem műtőborda nélküli van ezért filózok hogy közrefogjam 2 pici hűtőbordával őket (rudós összefogatással))
Abban sehol sincs 10W-os ellenállás de még 5W-os se, sőt 2W-os is csak 1db, ami a primer puffereket kisüti kikapcsolás után. A söntöm 1W-os SMD ellenállásokból van összerakva, az összes többi 0,5W-os. Inverterbe nem is ajánlom a huzalellenállást a saját induktivitása miatt. Ha 5W-os kéne valahova - de sehova sem kell - , akkor oda inkább 2db 2W-os fémréteget tennék párhuzamosan.
bekarikáztam, ott akkor milyen értékű kellene, elírás volt a 10W? (ez az a pozíció ha jól sejtem pont amiről írsz)
Szia!
Az a 2 ellenállás a lágyindító,pár másodperc után a relé átköti őket. Addig meg elmennek hűtés nélkül is. István
Az már nem az én rajzom hanem egy módosítása. Mint írták az a lágyindító ellenállás, nekem ott NTC van. Kisebb helyet is foglal, meg erre lett kitalálva.
Szia! Volt időm, kedvem kísérletezni és ha jól emlékszem már 6A-es kismegszakítóról is elindul a hegesztő. Természetesen így hegeszteni ez kevés. Kipróbáltam ha nincs ez a lágyindítás, akkor a 10A-es kismegszakítót is leveri bekapcsoláskor.
Az NTC-k alkalmazása mint lágyindító már régóta érdekel, de nem tudtam megérteni améretezésüket. Amikor PC-táp belezéskor találtam mindig kidobtam gondolván, úgy se találok egyhamar olyan alkalmazást amibe pont akkora kellene. Mennyire kritikus a méretezésük? Most ehhez az eredő 23ohm-hoz lehközelebb 1K értékű NTC-t találtam egyenéőre (0,5W-os az nem tudom ilyen esetekben mennyire számít).
Ezt úgy érted, hogy a jelenlegi 2x10W-os lágyindítás annyira jó, hogy még a 6A-ról is elindult a gép? (hegeszteni kevés, de régi flex-be lágyindításnak szerintem beteszek valami hasonlót)
Hogy melyik mennyit bír azt meg nem mondom, elég sokféle van értékét és méretét tekintve is. A PC tápokban a 2R2-től a 22 ohmig láttam már mindent. Én vettem egy időben néhány darabot a 4,7 ohmosból - sajnos keveset - ez a nagyobb méretű, 14mm átmérőjű.
Ezzel egy 680µF-os kondit még el lehet töltögetni, de 2db párhuzamos 680µF esetén már a negyedik indításkor kinyílt az oldala. Szóval akkora kapacitásnál már olyan nagy töltőáram folyik az üres kondiba hogy azt nem bírja. Ilyenkor sorba szoktam belőle kötni kettőt, az örökös. A hegesztőmben meg jelenleg egy ugyanekkora méretű 2R2 van, csodálom is hogy már 6 éve megy, és a megszakítót sem veri le bekapcsoláskor. Ellenállásokkal is próbálkoztam egy időben de amelyik bírta az méretben is jó nagy volt, meg minden bekapcsoláskor eregetett egy pici füstfelhőt, úgyhogy annak az alkalmazását elvetettem. Szóval az 1k-t azt felejtsd el, 10 ohm körüli kell, de a PC tápos kisméretű 10 ohmos nem biztos hogy bírni fogja.
Azt nem állítom, hogy nincs jobb. Sarokcsiszolóknál gyáriakban alkalmazzák a fokozatos felfutást, ezt mikrokontroller+triakos fázishasításos módszerrel érik el. Szerintem ez az ellenállásos dolog nem a legjobb megoldás induktív fogyasztókhoz.
1500µF puffer mennyire induktív neked?
Úgy láttam hegesztőkről volt szó, de másra értett ebben az esetben nem szóltam
Hát igen, amikor az almát összehasonlítjuk a körtével, érdekes megállapítások születhetnek. Szerintem más a kondik közel 0 ohmos ellenállása, mint motorok durván nagy indítóárama terhelésként. , ... az hogy mi a kettő közt a különbség azt az én tudásommal nehéz elmagyarázni.
Az elhangzott javaslatokat is figyelembe véve, a Hetra 100 helyett csak megvettem a Hetra MMA 160-at. Nagy a különbség, és nem csak súlyba. Eddig az OK-4616, ill. az ASR-143-as pálcákat használtam. Nem panaszkodhattam rájuk. De egyen fesz esetén is megfelelőek, optimálisak ezek a típusok? Ill. létezik öntöttvas hegesztéséhez is v.milyen pálca?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |