Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2893 / 3993
(#) Peet19 hozzászólása Dec 4, 2016 /

Sziasztok!
Honnan lehet megtudni egy tranzisztor h paramétereit? Mert az adatlapokon nem nagyon szerepel sehol. pl, BC182 h11, h21, h22 kellene nekem.
(#) Gafly válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Miért kell neked?
Az iskolában ezt tanítják csak?

H21E például az olyasmi mint a béta...
(#) Zyon123nk hozzászólása Dec 4, 2016 /

Sziasztok

Szeretnék készíteni tv-hez olyan átalakítót, amely a laptopom HDMI és Jack kimenetét SCART bemeneté alakítja. Úgy terveztem, hogy veszek 1,5m HDMI és ugyan és 1,5m Jack kábelt és egy áramkörbe megy be a lapátomból ezeken keresztül. az átalakító másik fele pedig nem csatlakozóból, hanem belel forrasztva az átalakító áramkörbe.
Ehhez szeretnék segítséget kérni, hogy mit kell összekötnöm mivel, kérlek, valaki tudnak nekem segíteni ebben, egy kapcsolási rajza lenne szükségem meg esetleg pár jó tanácsra
(#) Gafly válasza Zyon123nk hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

(#) kendre256 válasza Zyon123nk hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Bővebben: Link
Ehhez egy scart kábel kell még, abba kell kötni az RCA csatlakozón kijövő jelet.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2016
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

A h paramétereket a tranzisztor helyettesítő képéből lehet számolni, egyszerűen a Kirchoff törvényekkel. A helyettesítő képben (négypólus) az egyes elemek értékét a jelentős részben az anyagállandók adják, ezek egy adott típusoknál nem nagyon változnak, kivéve az ún bétát, mert ez gyártási sajátosság. Hangfrekvenciás tranzisztoroknál szinte típusfüggetlenek, eltérés csak az eltérő gyártástechnológia miatt van. (tűs, réteg, planár) Egyébként ezeket az értékeket a tranzisztor be-, és kimeneti görbeseregéből is ki lehet szerkeszteni egy adott munkapontban. Ha az adatlapban megadott kapacitásokat is berajzolod, még frekvencia függést is számolhatsz. (a paramétereket sokszor normalizált formában adják meg, ezt át kell számolni tényleges értékre)
Olvasnivaló:
(#) gkari válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Talán itt:Bővebben: Link
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Köszi a válaszokat, most már nagyjából értem. Ismerem a váltakozóáramú helyettesítőket, de nekünk az iskolában mindig megadták a h paramétereket a feladatoknál. Most pl. szeretném kiszámítani egy BC182-vel felépített erősítő "valós" erősítését. Ehhez nem elég a Béta, kellenek ezek a paraméterek is pl. a meredekséghez is. S = h21/h11.
Au = h21 / h11 * (RC X 1/h22 X Rt)
Valami ilyesmit szerettem volna számolni.
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Itt egy részletesebb adatlap:
Érdemes több gyártó adatlapját is böngészni.

BC182.pdf

(#) Zyon123nk válasza Zyon123nk hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

igen látom a linkeket de én kapcsolási rajza gondoltam nem venni hanem építeni akarok egy ilyet
ebben kértem a segítséget
(#) Gafly válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Ahhoz meg elég ismerni a kapcsolást.
Onnan szoktunk kiindulni, hogy a tranzisztor Bázis-Emitter differenciális ellenállása Ut/Ie. Ahol az Ut az 26 mV, Ie meg az emitter áram.
Adsz kapcsolást, kiszámoljuk és elmondjuk a titkát
Persze ez attól függ, hogy éppen nálatok hogyan tanítják éppen...
(#) RoliNyh válasza Zyon123nk hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

A probléma az építéssel az, hogy digitál analóg konverteren alapszik, amihez elég precíz áramkör kell. Otthon megépíteni egy ilyet gyakorlatilag a semmiből felejtős dolog...
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Na, ez egész jónak néz ki, köszi.

Gafly: A mellékletben van egy részlet például.

e1.png

(#) Zyon123nk válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Semmiből?

Már gyártatom áramköröket (fölég iskola keretein belül)

Mekkora bogyódalom ez? Ha megkapnám a kapcsolási rajzot akkor szerintem megtudnám csinálni.
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Bocsássatok meg, de talán a helyén kellene tárgyalni a dolgot. Tekintve hogy iskolai feladatokhoz van itt topik..
(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Oké, rendben.
(#) Zyon123nk válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Ebből a 2 kapcsolási rajzból összelehet hozni valami?

Tudom van rajta némi kétely de véleményt szeretnék

Nem adom fel ilyen könnyen
(#) RoliNyh válasza Zyon123nk hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Akkor először tisztázzunk már valamit, most akkor konkrétan analóg VGA jelet akarsz átalakítani Scart jelre, vagy digitális HDMI-t mert nagyon nem mindegy. Tudod mi a kettő közt a különbség?

A HDMI csatlakozón is vannak analóg VGA jelek kivezetve. Szóval akkor mit is akarsz?
(#) proli007 válasza Zyon123nk hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Hello! A SCART bemenetre R-G-B és szinkronjel kell. Látsz Te a HDMI-n ilyen jelet?
(#) RoliNyh válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Bocsánat rosszul írtam. A DVI csatlakozón vannak kivezetve analóg VGA jelek is.
A HDMI csatlakozón nincs analóg VGA jel, csakis digitális jel...

Egyébként az első képeden egy analóg VGA jelkimenet van átalakítva, ami akár működhet is.
Én még nem próbáltam azt a kapcsolást, de láss neki, építsd meg, és kiderül, hogy működik -e.
(#) Gafly válasza Zyon123nk hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Idézet:
„Nem adom fel ilyen könnyen”

Ez legalább nem öl meg
(#) RoliNyh válasza Gafly hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Szerintem meg ha mégis digitális HDMI jelet akar átalakítani analógra, bizony fel fogja adni...
(#) Gafly válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Fordítva nehezebb, nem?
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

De végre eltűnik az életből a SCART csatlakozó, én körmöst adnék annak aki kitalálta. Bedugni nehéz, viszont könnyen kiesik. Minden takarítás után fél napot kell piszkálni, mire visszaáll a Set top box TV kapcsolat.
(#) Melphi hozzászólása Dec 4, 2016 /

Sziasztok!
Mondjuk van egy készülékem ami 6V rol üzemel és szeretném megvédeni mondjuk attól hogy a tápforrásomban kifekszik a tranyó és hogy ne kapjon huzamos ideig túlfeszt az a bizonyos készülék, ami igaz kis ideig bírja a akár a 20V-is, csak ettől már túlhevülne, kitaláltam egy áramkört, mikor a bemenő 6V feszültség felugrik akár 15V-ra meghibásodás miatt, akkor szerintetek az a 4db 5w-os zéner ki tudja ütni a 4A-es biztit még az előtt hogy kifeküdnének?

Névtelen.png

(#) kendre256 válasza Zyon123nk hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

A HDMI és a scart között nem az a fontos, ami látszik (hogy az egyik egy kis, vékony érintkezős csatlakozó, a másik meg egy nagy sok érintkezős), hanem ami nem látszik. Az egyik csatlakozón digitális jelek vannak, a másikon meg analóg jelek. Közöttük pedig mikrovezérlők, vagy speciális céláramkörök. Ezeknek már a beforrasztása is problémás, nem beszélve az esetleg hozzá tartozó programokról. Nézd meg a következő linken lévő átalakítók képei között azokat, amelyeken a chipsetek láthatók. Na azt kellene neked elvileg megcsinálni... Az RCA - scart átkötés utána már csak egy pár drót, meg forrasztás, de addig...
(#) Melphi válasza Melphi hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Jajj de lökött vagyok, nem értem miért zéner dióda volt az eszembe, javítanám amit írtam: 1,5 KE 12A 12 V 1 ms, 1500 W supressor diódára gondoltam. Szerintetek működne az elgondolásom?
(#) Wind-Storm hozzászólása Dec 4, 2016 /

Helló!

Jól gondolom, hogy a videóban az állványok kapcsolói és dugvillái között valahova nagy értékű ellenállás, pl. 10MOhm van becsempészve párhuzamosan a vezetékkel?
(#) tbarath válasza Bakman hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Igen, csak az meg drága. Azért is gondoltkodtam az építésen (na jó, összelegózáson), mert így - a meglevő dolgok nélkül kb. 11-12 ezer alkatrészköltségem lenne. Annyért meg semmit nem kapok...
(#) BarnaPili válasza Melphi hozzászólására (») Dec 5, 2016 / 1

Igen. Mi forgalmazunk fűnyírókat,az elektronika így van levédve. Simább kiveri a biztosítékot.
István
Következő: »»   2893 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem