Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Valaki le irna hogy kell hasznalni ez a müszert.
Hello! Nem egy nagy kaland. A negatív pontot a "-" jelzi. A potitív csatlakozót a kívánt méréshatárba kell bedugni. Pld. ha egy kocsi aksit szeretnél mérni, akkor a "+" vezetéket a 30V-os állásba dugod be és a fekete egyenáramú skálán olvasod le a mutatott értéket. Majd ezt osztod kettővel. Ha 230V-ot, akkor a kapcsolót ~ állásba kapcsolod, a "+" vezetéket a 300-asba dugod. A piros skálán olvasod le az értéket és szintén osztod kettővel.
Ellenállás mérésekor az RX csatlakozóra kapcsolod a mérendő ellenállást. A mA és A állásban ugyan így jársz el. Váltónál persze nincs értelme a +- jelnek.
A műszert vízszintes helyzetben kell használni. Ha leraktad az asztalra, a uA feletti tekerővel nullára kell állítani a mutatót.
A felső részen van két sor lyuk, azok a méréshatárok. Ha egyenfeszültséget akarsz mérni, akkor az alsó kapcsolót a - jelhez tekered. A negatív bemenet a bal felső lyuk (- jel), a pozitív bementet pedig az, amekkora feszültséget akarsz mérni. Ezen a műszeren a banándugóval váltasz méréshatást, nem gomb tekergetésével. A skálán a tükör feletti részt akkor nézed, ha váltófeszültséget mérsz (~ jel az alsó kapcsolón, értlemszerűen ilyenkor nincs plusz és mínusz), az tükör alattit pedig akkor, ha egyent. A skála 60-ig van beszámozva. Ha 300 V-os "állásban" mérsz, akkor a mutatott értéket 50-nel kell szoroznod, hogy a valós értéket kapd. A műszer tud áramot is mérni, de vigyázz vele, mert a uA méréstartománnyal könnyen tönkre lehet tenni a szerkezetet. A jobb oldali "kocka" az ellenállásmérő kiegészítés. Elem kell bele (hátlapját talán egy csavar fogja), a műszert pedig uA állásba kell kapcsolni. A skálán az Ohm beosztást kell nézni. x10, x100, x1000. Beállítod a méréshatárt és a kiegészítőn lévő potméterrel nullázod a műszert, majd az Rx pozícióba rakott mérőzsinórokkal lehet megmérni az ellenállását pl. egy ellenállásnak. Ellenállás mérésekor a mutató fordítva működik, jobb oldalon van a nulla. Sok-sok éve láttam élőben utoljára ilyen műszert, már az emléke is elhalványodott. Ha valamit hibásan írtam volna le, elnézést kérek előre is! Arra pedig végképp nem emlékszem, hogy az ellenállásmérő kiegészítőbe milyen és mennyi elem kell...
Banan dugos zsinort is kell hasznalni méréskor? Ilyen elemet nem is lehet kapni. Köszönöm a valaszod.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2016
Ez két darab 1,5 V -os elemet tartalmaz, olyat, mint a zseblámpa elem, csak fele hosszúságú.
Kapható: Bővebben: Link
Köszönöm, ez az amit kerestem (ULN2003 A), de a portbővítő is megoldás lenne.
Azt hiszem újra előveszem a 60 napos Arduino képzést, mert ezek teljesen kiestek már. Köszönöm mindenkinek, A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2016
Egy általános iskolai kérdést szeretném ha megválaszolna nekem valaki! Én úgy látszik kinőttem belőle.
Adva van egy trafó 2 szekunder tekerccsel. Mindkettő 8,5V! Az egyik 500mA, a másik 100mA. A kérdés: a nagyobb vagy a kisebb ellenállású tekercs az 500mA-es? Köszönöm a választ! Csak újra megtanulom a leckét!
Minél kisebb az ellenállás annál nagyobb áram fog kialakulni. Ha mindegyikre azonos terhelést kötsz akkor mindegyiken ugyanakkora(majdnem) áram fog kialakulni, éppen ezért ez a kérdés így értelmetlen, mert nincs olyan, hogy 500mA-es tekercs, maximum 500mA-es terhelhetőségű tekercs létezik, tehát vastagabb vezetékből van, kisebb az ellenállása valamennyivel, (feltéve, hogy azonos anyagból vannak) de ez is erősen frekvenciafüggő. Maximum akkor igaz a kérdés, ha 8,5v egyen áramot kötünk a tekercsekre és ezeket az áramokat mérjük...
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2016
Általában nagyobb ellenállású a 100 mA -es, a kisebb az 500 mA -es.
A 100 mA -es vékonyabb huzalnak nagyobb az ellenállása, tehát ugyanakkora áram mellett nagyobb feszültség esik, ill. fordítva, ugyanakkora kapocsfeszültségnél kevesebb árammal terhelhető. Mivel a kapocsfeszültség ugyanakkora, a menetszámnak is ugyanakkorának kell lennie. Az viszont árnyalja a kérdést, hogy ugyanakkora menetszám mellett melyik vezeték milyen hosszú, ez pedig attól függ, hogy melyik tekercs van kívül, vagy belül. A kívül levőnek hosszabb drót kell. A tekercselési gyakorlat szerint általában a vékonyabb huzal van belül, és a vastagabb kívül. a pontos válaszhoz mindkét tekercsnek tudni kéne az átlagos menethosszát, a kitöltési tényezőjét, és a huzal keresztmetszetét.
Köszönöm!
Csak ezek az adatok álltak rendelkezésre, de így is megoldódni látszik a probléma.
Köszönöm!
Csak ezek az adatok álltak rendelkezésre, de így is megoldódni látszik a probléma.
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy a mutiméter kapacitás méréshatárát meg lehet valahogy növelni, hasonló módon mint a feszültség és az áramerősség esetében?
Sokkal macerásabban, de lehet végül is...
Ha egy ismert kapacitást sorba kötsz a mérendő kapacitással, akkor a Ceredő=(Cetalon*Cx)/(Cetalon+Cx) képletből ki lehet számolni a a Cx értékét. Baj csak ott van, hogy ez nem lineáris, meg minél kisebb a Cetalon, annál inkább csak az határozza meg az eredőt, és annál pontatlanabbul tudsz mérni. Ki kellene számolni, de úgy sejtem, hogy kb. a 10-szeres kapacitást még talán használhatóan lehetne mérni. A pontosság nem lenne igazán jó akkor sem, de a µF nagyságrendű kapacitásoknál különben sem ritka a +50% -20% pontosság.
Hali! Olyan problémám lenne hogy rendeltem a Hestore-rol egy HEKIT-189-es kivezérlésjelzőt lm3915-el és az a problémám hogy akárhogy adok neki jelet nem reagál semmire csak világit folyamatosan ha állitom a potikat akkor csak az összes led gyullad fel vagy csak az első. Próbáltam már sokféleképpen jelet adni neki de ugyanez volt a reakció csak világított. Esetleg valakinek van tapasztalata erről a kapcsolásról? Mi lehet a próbléma? Lehet én csináltam rosszul? Bocsi csak elég kezfő vagyok.
Szép napot!
Van egy TDA2005 Vm típusú erősítő IC-m.Szeretnék belőle egy stereó erősítőt építeni.Valaki tudna egy megbízható kapcsolást küldeni.Szeretnék rá hangerő szabályzót is.
Üdv. Van egy orosz oldal, amin találtam egy eeprom dumpot ami kellene nekem. A dumpot csak úgy tölthetem le, ha beregisztrolok, de méghozzá egy kis tesztet is kell csinálni. A teszt kérdések oroszok, google fordítóval elég silányak.5 vagy 6 kérdés van. Vannak közte egyszerűbbek, de számomra nehezebbek is. Tudna valaki segíteni úgy, ha feltenném a kérdéseim, pillanatokon belül válaszol rá?
Köszönöm, de nem igazán értem. Hogy érted, hogy nem lineáris? Két sorbakapcsolt kondenzátor eredőjét adja a képlet, ugye? Miért lesz pontatlan az eredmény ha kicsi az etalon? Mivel a multim 200 µF-ig mér, így ilyet tudok használni.
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy késleltetőt (tehát azt szeretném, hogy lassan kapcsoljon be és lassan ki) ledes spot izzóhoz, hogy tudnék rákeresni? Csak az autó utastérvilágításhoz találok kapcsolásokat.
Köszi, de ez 12 voltra van, a spot meg 220-ról megy :/
Képzeld el, hogy 100 mikrós kondenzátort akarsz mérni. Ha ezzel sorba kötsz egy 100 mikróst, az eredője 50 mikró lesz, ezt tudod mérni és tudod számolni a mérendő kapacitást. Minél kisebb lesz az ismert kondenzátorod a mérendőhöz képest, annál inkább a kisebb fog dominálni. Pl. 1 mikrós ismert kondenzátorral sorban a mérendő 100 mikró eredője 0,99 mikró. Ez mérési pontatlanság alatti hiba, azaz 1:100 arányú kondenzátort nem tudsz soha így mérni
Ha a műszered pl. 10%-kal többet mutat (mérési hiba), akkor az ismer kondenzátort 1,1-nek, a mérést 1,089 -nek méri. ebből az ismretlenre 5,55 mikró adódik, ami ugye elég messze van a 100-tól.
Olyan értelemben nem lesz lineáris, ahogyan egy előtétellenállás alkalmazásával a voltmérő lineáris. Ott például egy 100 kOhm-os belső ellenállású voltmérővel sorban kapcsolt 900 kOhmos ellenállás esetén a mért feszültség mindig a tizede lesz a tényleges értéknek.
100 µF-os etalon esetén 100 µF mérésekor 50 µF-ot, 200 µF mérésekor 66,66... µF-ot, 400 µF mérésekor pedig 80 µF-ot fog mutatni a műszer. A pontossággal kapcsolatos dolgokat is elkezdtem írni, de gyoran hamarabb, pontosan leírta. A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2016
Sziasztok.
Van egy labor tápegységem, ami max 1,5 A - 2A - ig lehet terhelni. Nekem olan kérdésem lenne, hogy ebbe bele lehetne-e egy olyat szerelni, hogy amit beállitok +-ba azt egy kapcsoloval átállitsam negativ feszültségre és az amper jó lenne ha megmaradna. Van erre valami egyszerö kis kapcsolás? Üdv.
Üdv!PT100-al szeretnék hőmérsékletet mérni.A feszültséget egy mikrokontroller a/d átalakítója mérné.Az lenne a kérdésem , hogy a mérőkapcsolás lehetne egy egyszerű feszültségosztó , és ha igen akkor , hogy kéne méretezni a fix ellenállást?Illetve ezeket , az adatokat fel lehet használni a feszültség-hőmérséklet átszámoláshoz?:Bővebben: Link
Szia! Szerintem jó úton jársz. Mivel a táblázat alapján 80-150 ohm között van a tartomány, így 100 ohm körüli fix ellenállás szerintem jó lehet. Illetve attól függ, hogy a PT100 által mérhető teljes tartományt le akarod-e fedni vagy csak egy részre vagy kíváncsi.
Köszönöm szépen mindkettőtöknek! Így már világos, de elkeserítő, hogy egy 10000 µF-os kondit nem tudok megmérni normálisan.
Nem akarom lefedni.Igazából szobai hőmérő lenne , tehát kb 0-40 fokig szeretném használni.Azt elfelejtettem mondani , hogy a tápfeszültség 3,3V.Nem lesz baj abból , hogy az átfolyó áram nagyobb mint 1mA?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |