Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramtermelés (háztartási célú kiserőmű)
Lapozás: OK   20 / 23
(#) fobq hozzászólása Okt 23, 2014 /
 
Sziasztok
Egy kérdésem van hozzátok.
Példa:
Egy 65m2-es tanyasi ház fűtését akarjuk biztosítani egy 5 kw-os geotermikus rendzerrel. Egy hideg télen valamilyen komoly oknál fogva 2 hétig nincs áram. Van-e ötletetek, hogyan lehetne megoldani a fűtést kémény, akkumulátorok, kőolaj- illetve földgáztermékek nélkül?

Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2014
(#) Bakman válasza fobq hozzászólására (») Okt 23, 2014 /
 
Gyakorlatilag kizársz minden energiahordozót, tehát Non-stop bulit kell rendezni, a bennlévők felfűtik a házat.

Aggregátor (szabályosan kialakított átkapcsoló az elosztótáblán) és "némi" üzemanyag (talán ez a legegyszerűbb), vagy vegysetüzelésű kályha, kazán.
(#) dcsabi válasza fobq hozzászólására (») Okt 23, 2014 /
 
A geotermikus rendszer milyen hőforrást használ? Talajszondát, vagy vagy termálvízet.
Ügyanis a talajszondás rendszer megtérülése, egyenlő a napelemes rendszerével. A kereskedő számára azonnal, a kivitelező számára szintén, a felhasználó számára s, betűvel is kezdődhet. Ha jól leszigeteled a házat, (falak lábazat,(!) fődém,...) 10-20cm vastagságban, akkor mindegy mit használsz. Ablak: fa, dupla 8-12 cm léghíd. 1-2 m3 fa elég egy télen. Az EU-s 2019-től esedékes ajánlása szrint egy 100m2-es ház évi összes fűtési igénye 15kwh/m2/ !!! év kell legyen Fűtési hőenergia igény ebben az esetben 15 kWh/m2/év 100m2-s ház 1500kWh/év = 5400MJ = >> 385kg (100%) akác 80% hatásfokkal elégetve < 500 kg !!! A Te 65m2 lakásod esetében 325 kg.
Talán 4-500%-al rosszabat simán lehet barkácsolni. Én ebből indulnék ki. Ez talán meg is térülhet. A geotermikus forrásod ha melegvíz, akkor ahhoz egy 100-200W-os napelem is elég lehet. Ne tévesszenek meg a mohó, minden áron mindent eladni akaró kereskedők és "dukmátorok". Nálunk ezeket nem 85 -90%-ban támogatják... A szigetelés(!) után esetleg jöhet egy kis szélkerék, esetleg "napelem"...játszadozni okulás végett, ugyanis villanyod van(?)
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2014
(#) Bakman válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 23, 2014 /
 
Idézet:
„Ha jól leszigeteled a házat, (falak lábazat,(!) fődém,...) 10-20cm vastagságban, akkor mindegy mit használsz. Ablak: fa, dupla 8-12 cm léghíd. 1-2 m3 fa elég egy télen.”
Ez elég hihetetlenül hangzik.
(#) fobq válasza fobq hozzászólására (») Okt 24, 2014 /
 
Idézet:
„Gyakorlatilag kizársz minden energiahordozót”
Igaz. Nyilván a kazán és az aggregátor a legkézenfekvőbb ebben az esetben, csak próbálok más megoldásokat is körüljárni a segítségetekkel.
Idézet:
„A geotermikus rendszer milyen hőforrást használ? Talajszondát, vagy vagy termálvízet.”
Bocsánat, pontatlan voltam, talajkollektoros hőszivattyú.
(#) dcsabi válasza fobq hozzászólására (») Okt 24, 2014 /
 
Feltételezem a hőszívattyú több kW elektromos tejesítményű. Több napra való energiát télen elég nagy befektetéssel tudnál csak termelni. Itt elektromos áramra gondolok. Ezen kivül a tárolás is költséges. Nagy méretű napelemek és akkumulátorok soha meg nem térülő költségek ebben a felállásban. Én inkább a kazánvíz keringetésére termelnék(esetleg tárolnék) csak áramot.
(#) fobq válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 25, 2014 /
 
Igen, ezeknek a szivattyúknak a COP értéke 4...5, tehát az 5 KW fűtőteljesítményhez 1...1,2KW elektromos teljesítmény szükséges.

Kereskedelmi forgalomban kaphatók ilyen kisteljesítményű (gőz- vagy) hidrogénaggregátorok? Vagy valamikor lesz ilyenek?
(#) dcsabi válasza fobq hozzászólására (») Okt 26, 2014 /
 
Az elég jónak mondható, csak a be és kimeneti hőmérsékletek munkapontja lehetőleg állandó legyen, (az adott gáz, munkaközeg szerint) Ha ezt tudod tartani akkor tudja. (azért ezek nem mindig teljesíthetők)
-Németországban kaphatóak, de nem a mi pénztárcánkhoz szabták az árát. Nem hinném, hogy lakásfűtésre hidrogéncellát kellene használni...
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2014
(#) szsrobert válasza fobq hozzászólására (») Okt 26, 2014 /
 
5kWh-hoz 1kWh mecha teljesítmény jobban hangzana.
(#) szsrobert válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 26, 2014 /
 
Nem javítja...szóval 0,5-0,8kWh mecha energiaigény.

Szuper Eu szabályozás.

-Hogyan jutnak friss levegőhöz a szigetelt házban? Oxigénpalack?
-Egész nap vagy kint, vagy bent? Légzsilip? Minden ajtónyitáskor szökik a hő. Kb. dugó nélküli termosz.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2014
(#) dcsabi hozzászólása Okt 26, 2014 /
 
Javaslom, a témától (Áramtermelés...) való eltávolodás miatt, nyissunk egy topicot, amelyben a lakásnak minimális energiafelhasználás eredményit és lehetőségeit vitatjuk meg. Továbbá az elektronikai vezérlés és felügyelet eszközeiről válthatunk szót és egyéni (építő jellegű ötletekkel is fűszerezhetjük. Az utolsó hozzászólások már ide tartoznának, vagy tegyük át a hasonló (passzív ház) topicba... Bár ezzel szintén lekorlátoznánk a témát...
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2014
(#) szsrobert hozzászólása Okt 26, 2014 /
 
Melyik a legjobb generátor háztartási célú áramtermeléshez?
(#) Bakman válasza szsrobert hozzászólására (») Okt 26, 2014 /
 
Konkrétan mire kell? Áramszünet esetén hajtani a keringetőszivattyút? Arra kb. bármelyik képes.
(#) fobq válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 27, 2014 /
 
Köszönöm szépen a hozzászólásokat.
Még lehet, hogy írok később
(#) GERIlla83 hozzászólása Nov 30, 2014 /
 
Üdv Mindenkinek!

Egy kis segítséget kérnék.
Tervezek otthonra egy kis erőművet. Készen van egy gázmotor ami elhajt egy 20kW-os generátort.
A kérdésem az lenne, hogy egy szinkrongenerátort hogyan lehet a hálózatra kapcsolni? Milyen kütyük kellenek hozzá?
(#) Bakman válasza GERIlla83 hozzászólására (») Nov 30, 2014 /
 
Mi a cél? A visszatáplálás vagy csak a lakás energiaszükségletének biztosítása? Ha csak az utóbbi, egy villanyszerelő meg tudja csinálni, viszonlyag olcsón.
(#) GERIlla83 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
Visszatáplálni szeretnék. De a szolgáltatóknál csak az inverterekről van lista. A szinkron generátorhoz meg nem hiszem, hogy inverter kellene.
(#) pucuka válasza GERIlla83 hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
Gyanítom, hogy az áramszolgáltató csak a megújuló, környezetet nem terhelő (víz, szél, nap, föld) energia termelés feleslegét veszi át, azt is csak egy meghatározott mennyiségig. (a gázüzem nem tartozik ide)
Ha áramtermeléssel akarsz foglalkozni, akkor ahogy köbzoli is írta, vedd fel a kapcsolatot az áramszolgáltatóddal.
Ezesetben ez a téma nem tartozik ebbe a topikba, de erre a fórumra sem.
(#) GERIlla83 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
Jogos. Lemaradt, hogy FAGÁZ motor, hulladékhővel fűtés és a fölös áram visszatáplálása. Szerintem ez megújuló és nem üzletszerűen akarok vele foglalkozni.
(#) dcsabi hozzászólása Dec 3, 2014 /
 
Mivel ez egy jogszabályokat is érintő topic (anno én indítottam) ezért néhány kérdésre "ott lehet" választ találni. Legjobb tudomásom szerint ez egy nem támogatott átvételű termék, hanem az aktuális energiaáraktól függ. (Pl saját vételezési ár) Ezért nem köti az szolgáltatót, pontosabban hálózati engedélyest, hogy mivel állítod elő. Annál inkább a minősége és a mennyisáége. Erre vanak a visszatáplálásnak a szabályai, amit előírnak, ez területenként változhat...
(#) Istvanpisti válasza GERIlla83 hozzászólására (») Dec 3, 2014 /
 
Szia!
A háztartási méretű kiserőmű (HMKE) által szaldóban hálózatba táplált villamos energiát annak a kereskedőnek kell kifizetni, akivel szerződéses jogviszonyban állsz. Ennek ára jelenleg valahol 15Ft/kWh körül mozog (csak a villamos energia díj, hálózati díjak nélkül), de számlát kell kiállítanod, amiből SZJA és TB járulékot is kell fizetned.
Itt találsz leírást
A termelés módtól nem függ, hogy átveszik-e vagy nem. (kisfesz. csatlakozás, max 50kVA, és nem haladja meg a számodra rendelkezésre álló teljesítményt)
Ez volt a kereskedelmi része.
A műszaki részről a helyi elosztói engedélyest kell megkérdezni, valószínűleg mindenféle védelmeket fognak előírni. (pl. olyan esetre, ha elmegy a hálózati feszültség, akkor le kell váljon a hálózatról a HMKE, nehogy az oszlopra - hibát elhárítani - felmászó szerelőt áramütés érje...)
(#) Brian88 válasza Istvanpisti hozzászólására (») Dec 5, 2014 /
 
Szia
Tökéletesen leírtad, még annyit tennék hozzá, hogy a törvény azt mondja ki hogy HMKE esetén a szolgáltatónak csak a "zöld" (nap, víz, szél) energiát kötelessége átvenni. Egyéb más esetben különösebb indoklás esetén is elutasíthatja a csatlakozást. Hidd el el is fogja, neki nem érdeke a HMKE, a zöld energiát is csak azért veszi vissza, mert törvény írja elő.

Műszaki oldala:
Az áramszolgáltató igénybejelentés esetén kérni foglya a generátor típusát, itt csak olyat fog elfogadni, aminek van CE engedélye, és TÜV bevizsgálással rendelkezik.
Majd amikor beadod a csatlakozási dokumentációt ezt fogja kérni:
"Villamos forgógép esetén alkalmazott védelmi berendezés adatai"
Na innentől nem egyszerű, jelenleg nem publikus milyen védelmi berendezést fogadnak el az áramszolgáltatók. Érdemes őket levélben megkeresni, tájékoztassanak mit fogadnak el. Itt megjegyezném, csak valamilyen neves gyártó gyári eszközét szokták elfogadni. És csak pontosan azt a típust amit ők megjelöltek.
Amennyiben érdekel egy ilyen védelem a következőket teszi:
Hálózati áramszünet esetén lekapcsol, majd mikor visszajön az áram 300 sec múlva visszakapcsol.
Ha a generátor frekvencia kisebb mint 48Hz vagy nagyobb mint 52Hz lekapcsol
Ha a hálózati/generátor feszültség -10% +15% 230V-os értéket meghaladja lekapcsol.

A másik lehetőség, hogy nem visszatermelő a rendszer. Ez esetben is köteles vagy bejelenteni az áramszolgáltatónak, és az áramszolgáltató csak olyan gyári rendszert fogad el, ami 100% megakadályozza a visszatermelést.
Elég sok napelemes HMKE terveztem már, az Émász egy horror, mindenbe belekötnek. Az E-on viszont nagyon rugalmas, ott van esélyed egy ilyen rendszerrel.
(#) laccika77 hozzászólása Dec 11, 2014 /
 
Üdv! A következő kérdésem lenne hozzátok: adott egy egyfázisú, 1600W os aszinkron motor. Aggregátorként szeretném használni egy 3,5 lovas kapagép motorral tartalék áramforrásként, ha néhány órás, egy-két napos
(#) laccika77 válasza laccika77 hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
áramszünet lenne. A a probléma az, hogy az eredetivel ellentétes forgásirányban jobbak a tapasztalatok, forgathatom visszafelé? Forgásirányt nem tudok váltani csak három kivezetés van. A másik dolog, hogy meddig növelhetem a segédfázis körben a kapacitást? Eredetileg motorként 20 uf el üzemelt ezzel fel is gerjed de legerjed ha induktív fogyasztót kapcsolok rá. Ha növelem növekszik a segédfázis körben az áram 8uf-ál már 5.5 A és melegszik. Pedig úgy stabilabb a dolog. A főfázisra is pakolhatok kondit a fogyasztóval párhuzamosan, növeli a feszültséget de nem lesz üzembiztosabb. Mi lenne az arany közép út?
(#) laccika77 válasza GERIlla83 hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Írnál a motorról is néhány mondatot? Pl a fordulatszabályzás érdekelne, köbcenti, gáz innyektor stb. Van e hosszabb távú tapasztalat a működésről?
(#) Alexhuan hozzászólása Máj 5, 2016 /
 
Eon. HKME csatlakozási documentáció kitöltött, elfogadott minta.
2 fazisra 1-1 Fronius inverter,
Gondoltam megosztom hátha segít valakinek.
(#) Olveczki Attila hozzászólása Dec 19, 2016 /
 
Sziasztok, ha volna valakinek hasonló szinkrongenerátor eladásra Bővebben: Link kérem értesítsen.
(#) otvenkilenc válasza szsrobert hozzászólására (») Dec 19, 2016 /
 
"Hogyan jutnak friss levegőhöz a szigetelt házban? Oxigénpalack?" Hőcserélőn engedik át a friss bejövő levegőt.
(#) csavarkulcs válasza Olveczki Attila hozzászólására (») Dec 19, 2016 /
 
Az rpower.hu n fent van mint szabadtengelyvéges generátor.
(#) baada hozzászólása Jan 19, 2017 /
 
sziasztok. lama vagyok a temaban. lehetne-e olyan vizzel hajtott generatort v. dinamot kesziteni, ami a duna (4-6 km/h-val folyik) vize hajt es kinyer annyi aramot, ami egy akkut tud tölteni. az lenne a lecke, hogy ledes vilagitas, autoradio, usb töltö... egyeb nem nagy fogyaszto hosszabb tavon is mukodokepes maradjon az akkurol. egyaltalan nehany kg meretben meg lehet-e csinalni es ha igen, kb mekkora töltest lehet varni tole? extra esetben inverterrel notebook toltesre lehetne használni? ha nem halott az ötlet, akkor hogy es miből lehetne megcsinálni? kösz, b
Következő: »»   20 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem