Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1898 / 2208
(#) CHZ válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 18, 2016
Szia!
Rajzodon felcserélted a 22k ellenállást, trimerrel van párhuzamosan a 47k.
Meghajtást végcsövek nélkül állítsd be, trimer AC szimmetriát szabályoz, szkóppal mérve a két kimenetet, 700mV bemeneti szintnél jelalakokat ellenőrizd. Ha szükséges az első trióda katódjában lévő 160R módosításával beállítható szimmetrikus vágásra.
Ellenőrizd az UL bekötését, könnyen keresztbe köthető, másik anódtekercs megcsapolására.
Kimenő minősége nagyban befolyásolja a négyszöges mérések eredményét, kompenzálva lehet picit javítani rajta. Jobb négyszögátvitelhez, jobb kimenő kell.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2016
(#) soos csaba válasza CHZ hozzászólására (») Dec 18, 2016
Szia CHZ!
Az NFB 10K ellenállás helyére gondoltam teszek egy 47K trimmer potit, és figyelem a szkóp ernyőjét, négyszög jellel a bemeneten 10KHz mellet, és addig állítom amíg jobb nem lesz mint amilyen most, hátha jobb jel alakot tudok ki hozni belőle.
Nem tudom nálad segített e az az egy ellenállás + kondenzátor sorosan a 6N3P anódjában valamit?, lehet nekem is meg kellene próbálkozzak vele!?
Nálad milyen értékűek azok az alkatrészek?.
Amúgy meg hallgattam, a hangját is, hát sokkal jobb mint amilyen a másik volt, semmilyen alapzajt nem tapasztaltam, teljesen csendben van a hangsugárzó, és nincs bugás vagy ilyesmi, viszont a bemeneten a VOLUM potenciométere most 50K LOG ahogy javasoltad, de az nem jó oda mert picit mozdítva a potenciométert mar jelentős hangerőt produkál.
Oda gondoltam meg próbálkozom egy 250K LOG potenciométerrel.
(#) soos csaba hozzászólása Dec 18, 2016
Most olvastam vissza az üzenetekben, és a 250K ahogy írtad nem jó választás, mert több zajt szedne össze, inkább meg próbálkozom akkor 10K, vagy 22k LOG potenciométerekkel.
Nyákterv kialakítása könnyű huzalozást tesz lehetővé, földhurok nem jöhet létre.
Előzőleg említett beállítások után kísérletezz csak visszacsatolással és a kompenzálásával.
Hangerő poti értékének növelésével nem tudod megoldani, érzékeny a bemenete, nagyobb visszacsatolás beállításával megoldódik.
Poti jó, állítsd be a fentebb említett módon, majd a visszacsatolás mértékét és kompenzálást kell megoldanod. Próbáld ki triódába kötve, 10KHz négyszöggel ellenőrizd.
Idézet:
„Nálad milyen értékűek azok az alkatrészek?.”

Nálam nincs bekötve, értéke kimenőtől függ. Méréssel érdemes belőni.
(#) Orbán József válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 18, 2016
Szia!
A kimenő egyik kivezetése NFB, OK. A másik vége nincs földön, vagy csak rosszul rajzoltad?
(#) soos csaba válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 18, 2016
Szia!
igen el rajzoltam!
Kapcsolás és az alkatrészek minősége sem lényegtelen, a kimenő a végén nagy mértékben befolyásolja mérési eredményeket, hangminőséget is meghatározza.
Láthatod, ugyanaz a kapcsolás, más kimenő, más mérési eredmény.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2016
A kompenzálás alatt mit értetsz?
Tehát akkor jó választás lenne a 47k trimmer poti a 10K ellenállás helyett, kísérletezés képen?.
A triódába kötés az hogy is volna, a két EL34-es csőnek a G2-es lába fel az UT-ra?.
Ezt tudtam hogy a kimenő a trafó lelke, nélküle nem fog jó lenni a cucc.
Hmm azt gondolom nem megfelelő embert választottam a két kimenőm meg tekercseléséhez!, mert a mérések alapján elég rosszak a kimeneten mért méréseim sajnos!
Te kivel csináltattad a két kimenődet, vagy saját magad készítteted el?.
G2 anódra kötve, trióda mód. Segédrács Ut ra kötve, pentóda beállítás, ezt is kipróbálhatod.
Biztos nem cserélted fel a kimenő megcsapolásait, UL bekötésnél?
Egyszerűen ellenőrizheted, kikapcsolt állapotban, megméred az anód kivezetésekhez képest az UL kivezetések DC R értékét, ennek közel egyforma értékűnek kell lenni.
Visszacsatoláshoz 10k trimerrel kísérletezhetsz.
Nem hiszem hogy fel cseréltem volna, de azért ellenörzöm!.
A pentóda módot ki próbáltam de rosszabb lett, sőt mintha el kezdet volna gerjedni is, mert a kimeneten vezérletlenül oszcilloszkóppal mérve a képernyőn magas frekis gerjedést produkált de csak idő közönként.
Saját készítésű, de vettem megtekert csévéket is.
Tekercselés minősége is lényeges, de fontosabbnak tartom a a kimenő megtervezését, tekercsek elrendezését. Képen látható osztás vált be, szimmetria jól teljesül és átvitele sem rossz.
(#) soos csaba hozzászólása Dec 18, 2016
Egyenlőre a szimmetriát sikerült be állítanom egyformára 1KHz 400mV bemeneti jellel 2X71,2V AC feszültség a rácsokon.
A 6N3P katódján a 160 ohmos ellenállást módosítanom kellet 330 ohmra, mert a jel alak torz volt
!
A katódon lévő feszültség 160 ohmos ellenállással 0,54V, 350 ohmossal már 1,00V.
Így jó lesz ez az értek a katódon?.
Ha 400mV bemenő jel fölé megyek akkor a szinuszt el kezdi torzítani a 6N6P anódjain, de a 6N3P-n még tiszta marad 700mV-nál is!
(#) küzmös Gergely válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 18, 2016
Mindenképp hallgasd is meg, mert nem szinuszhullámokat fogsz nézegetni.
(#) GPeti1977 hozzászólása Dec 18, 2016
Elkezdem készíteni a csöves EL84 PP erősítőt, megrendeltem a csöveket, készülnek a transzformátorok. Amiről nem sokat írnak hogy milyen megfizethető hangszóró lenne jó, tehát milyen hangszóró, hangfal illik egy csöves erősítőhöz?
(#) Kingston válasza GPeti1977 hozzászólására (») Dec 18, 2016
8 ohm-os, 90dB feletti érzékenységű, lineáris impedancia menetű hangfalak illenek hozzá.
Jó lesz, visszacsatolás nélkül bemeneti érzékenység bőven 700mV alatt van.
(#) soos csaba válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Dec 18, 2016
Szia!
Előszór be lövöm amit max ki lehet hozni a kapcsolásból, aztán jöhet a hallgatózás!
(#) szili83 válasza CHZ hozzászólására (») Dec 18, 2016
A tápegység volt a gond, a FET-es stabilizálással 1/4-re csökkent a kimenő zaj, azaz 10-10.5mV / 100Hz jelenik meg a kimeneten. Egyenlőre csak egy próbaNYÁK-on raktam össze, és egy nagy hűtőbordára...
Tervben van, ha megjönnek a FET-ek akkor oldalanként csinálok 1-1 FET-es stabilizálást, illetve a doboz alján lévő burkolat lesz a hűtőborda.
(#) djhans hozzászólása Dec 19, 2016
GU50 triódás SE-vel kisérletezek. Meghajtó csőnek az ECC85 vált be, így lett a legkisebb a bemeneti érzékenység. Mérési adatok a képeken. Kimenő 12cm2-es EI. 4 primer, 3 szekunder tekercs. 2,5K/8R
(#) Kingston válasza djhans hozzászólására (») Dec 19, 2016
A 2. fokozatba nem kellene egy védő dióda, hogy bekapcsoláskor ne kapjon + előfeszt?
Miért pont ECC85? Elég nagy a torzítása. E88CC, E182CC, Ecc82, 6N6P nem lenne jobb?
(#) CHZ válasza Kingston hozzászólására (») Dec 19, 2016
Kisebb az erősítésük, egy fokozattal kevés lenne.
(#) djhans válasza CHZ hozzászólására (») Dec 19, 2016
Egy 6N2P-vel és egy 6N6P-vel össze lehetne talán variálni hogy egyik felük a jobb másik felük a bal oldalra dolgozzon. De nem szivesen teszem a két oldalt egy csőbúrán belülre. Szerintem az Ecc85 nem egy rossz cső. GU50-nek is elég nagy a torzítása.
(#) CHZ válasza djhans hozzászólására (») Dec 19, 2016
ECC81 is kb akkorát erősít, próbáld ki.
Két fokozattal lehetne izmosabb csöveket használni.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2016
(#) djhans válasza CHZ hozzászólására (») Dec 19, 2016
Eredetileg az Ágoston féle ECC82-es meghajtást akartam de nekem valamiért nem tudta a második fokozat a GU-t meghajtani anódból a rácsáram miatt. Ezért hajtom katódból. Most a CD lejátszó kihajtja. Holnap megpróbálom hogy az eleje egy fél 6N2P és utána a katódkövető egy fél 6N1P hátha jó lesz csak lehet hogy a 6N2P nem vezérelhető ennyire ki, kiába nagyobb az erősítése mint az ECC85-nek.
(#) szili83 válasza szili83 hozzászólására (») Dec 19, 2016
Holnap még megpróbálok egy R-C szűrést betenni, meglátom mennyivel csökken a zaj, ha a kimeneten sikerül még 3-4mV-al csökkentenem, akkor boldog leszek, és ha az oldalanként 1-1 FET-tel 4-5mV-ra a zajt, akkor azt mondom, hogy már elfogadható az erősítő tápegysége.
(#) Peter_S válasza Kingston hozzászólására (») Dec 19, 2016
Triódába van kötve a végcső, így sacc/kb 100Vpp meghajtás kell neki.
Ha az adott kapcsolást nézzük, első pozícióba olyan trióda kellene ide, ami tud úgy 50x-es erősítést, ilyen jelszint mellett kis torzítással.
ECC85-tel az első majdnem teljesül (azért a CD kihajtja), a második meg nem.
Az általad említett csövek alkalmatlanok ebben a felállásban a 20-30 körüli u-vel.

Ha akad a ládafiában, érdemes lenne megpróbálni egy 6Н9С csővel, persze ekkor át kell tervezni az elejét és a fűtőkört.
(#) CHZ válasza djhans hozzászólására (») Dec 20, 2016
6E5P és 6E6P csöveket is kipróbálhatod, magában is meghajtja a GU-t.
Erősítése megfelelő és 8W anóddisszipációja is elegendő...
Következő: »»   1898 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem