Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter problémák
 
Témaindító: lgyk, idő: Szept 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   49 / 77
(#) Janosbacsi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 24, 2016 /
 
Szarvashiba, meg sem néztem eddig. Szakadt..
Köszi
(#) exabit hozzászólása Jún 3, 2016 /
 
Üdv! Van egy Maxwell MX 25301 multiméterem aminek a baja a következő:
- Feszültség-, áram- és ellenállásmérő üzemmódokban bekapcsolva az LCD kijelzőn megjelenik az összes létező felirat és mást nem csinál.
- A diódavizsgálat, sípolós szakadás jelzés, hfe mérés, és kapacitásmérő és a négyszögjelgenerátor funkció működik megfelelően
- Ha működő funkcióban kapcsolom be és átkapcsolom nem működőbe akkor elkezd sípolni és világít rajta a sípolós szakadás jelzés LEDje is és nem hagyja abba akkor sem ha visszakapcsolom a működő üzemmódok valamelyikébe.
Mi lehet a baja? Egyelőre szétszedtem de olyat ami látványosan rossz lehet nem találtam rajta. Legutoljára se olyat mértem vele ami tönkretehette volna és egy alig 1 éves múlt készülékről van szó.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2016
(#) csavarkulcs hozzászólása Jún 7, 2016 /
 
Sziasztok!
Vettem egy maxvell mx-25 304 es műszert és a diódamérésnél 1.49 értéket ír ki amikor még a mérőzsinór sincs bene! ha pedig rövidzárom, 0-át mutat, mi lehet a baja?
Köszi
(#) attila67 hozzászólása Aug 6, 2016 /
 
Udv mindenkinek!Van egy PU120-as meromuszerem,amelynel a mutato visszamozdult a 3v-os,1v-os pozitioban viszont a 300ma-nel elore.De nem is ez a nagyobbik baj hanem az hogy buta fejjel szetszedtem a korkapcsolot es egyik erintkezo pontosabban annak a tarcsanak az egyik erintkezoje amelyiknek oldalt van egy kis erintkezotuskeje kiugrott.Utana akarhogy probaltam osszerakni a korkapcsolot a muszer mar nem mukodott.Ha volna valaki aki el tudna igazitani,hogy hova talal az erintkezo ill. a ket tarcsanak melyik az egymashoz viszonyitott helyes helyzete akkor nagyon megkoszonnem.E tarcsa ugye ket erintkezos?A segitseget elore is koszonom es maradok tisztelettel,Attila
(#) Massawa válasza attila67 hozzászólására (») Aug 6, 2016 /
 
Itt van az egész leírása (csehül), a mérési eljárásokkal, kapcsolási rajzzal illetve a kalibrácios lépésekkel:

PU 120
(#) attila67 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 8, 2016 /
 
Koszi Massawa.Nemi kapcsrajzom nekem is volt.Nehez dio lesz de megprobalom.Udv,Attila
(#) Massawa válasza attila67 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
A rajzon látni a kontaktusok viszonyát is ebböl szerimtem ki tudsz indulni.
(#) alex900202 hozzászólása Okt 13, 2016 /
 
Sziasztok!

Adott egy Maxwell MX-25 303 készülék.

A hibajelenség a következő: K-típusú hőelemmel való hőmérsékletmérésnél 8 Celsius fokkal többet jelez a valós értéknél. Újkorában ez csak 1 fok körüli eltérés volt, de idővel valamiért fokozódott (talán anyagfáradás következtében), ami csak mostanra tűnt fel. Sajnos az áramkörében nem található semmiféle potméter. Kérdésem, hogy lehet-e valamilyen módon kalibrálni a belső hőmérőt, termisztort vagy helyreállítani a pontosságot? Bármilyen megoldást meghallgatok.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Stewe válasza alex900202 hozzászólására (») Okt 13, 2016 /
 
A mérőzsinórod milyen?
A hőelemek áramot adnak, ezt kell mérje a műszer. Ha a gyári (nem túl nagy keresztmetszetű) mérőzsinórt egy jóra cserélted, akkor lehetséges, hogy annak az ellenállása kisebb, ezért a műszer bemenetére több jut, mint amire a tervező számított.
(#) alex900202 válasza Stewe hozzászólására (») Okt 13, 2016 /
 
A K-típusú hőelem tudtommal feszültségmérés elvén működik, ami mV-ban mérhető, az áramnak és az ellenállásnak itt most nincs szerepe. Gyári mérőzsinórt használok, 1200 fokig használható. Egyszerűen magától elkúszott az érték. Kihúzott és csatlakoztatott állapotú mérőzsinórral is +8 foknyi eltérést ad, tehát az áramkörön lévő hőmérővel van valami gubanc, de annyira viszont nem értek hozzá, hogy orvosoljam saját kútfőből, tápfesz megvan. A készülék viszonylag fiatal kb 2éves, megkímélt, jó állapotú. Kíváncsi lennék mi okozza ezt a csúszást..
(#) proli007 válasza alex900202 hozzászólására (») Okt 13, 2016 /
 
Hello! Egy hőelemmel történő mérésnél, általában maga a hőelem, kompenz vezetékkel van a mérőegységhez bekötve. Így a hidegpont és annak kompenzációja, a műszer bekötési pontján van kialakítva. A kompenz vezeték anyaga megegyezik a hőelem anyagával.
Egy kézműszernél tulajdonképpen nincs kompenz vezeték, mert maga a kompenz vezeték van összehegesztve és így kialakítva belőle a hőmérő. Nincs ebben semmi "erkölcstelen", de végül is ez nem egy ipari kalibrált mérőkör, csak egy "valami". De egyáltalán nem biztos, hogy anyagaként olyan minőségű a vezeték, mint ipari társáé lenne. (Ára sem olyan..) Még az ipari alkalmazásnál is megkülönböztetnek karakterisztikákat, hőkezelt és nem hőkezelt érzékelők között. Vagy is előfordulhat, ha tényleg magas hőmérsékleti értéknek teszed ki a hőelemet, megváltozik annak jellemzője. (Természetesen ez csak spekuláció, de könnyen igaz lehet.)

Minden estre azt megteheted, hogy a műszer bemenetét rövidrezárod és megnézed mit mutat. Mert ekkor a hidegpont kompenzáció által mutatott környezeti hőfokot kellene hogy mutassa. Vagy is hogy innen a hidegpontból, vagy a termoelem mérésből származik a hiba.
Tapasztalatom szerint ezek az egyszerű kéziműszerek hidegpont kompenzációja nem egy bajnok és csak szűk tartományban mutatnak helyes működést.
Magát a mérést a szabványos karakterisztika szerinti mV érték beadásával ellenőrizheted, ekkor a hidegpont hőmérsékleti értékét a mutatott értékből le kell vonni. Így kideríthető, hogy a műszer, vagy a hőelem hibásodott-e meg. (Természetesen az csak akkor igaz, ha a hőelem anyaga ténylegesen az előírt ötvözetű és összetételű.)

Egyébiránt, ha egy hőelemes műszer tartományán belül 2°C-nál pontosabb értéket mutat, akkor az karakterisztika szerint linearizált és egyedileg kalibrált, vagy nem hiszem el amit állítanak.
(#) alex900202 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 14, 2016 /
 
Kedves proli007!

Először is köszönöm a felvilágosítást!

Azért feltételeztem a hidegponti hőmérő meghibásodását, mert a teszteredmények erre engedtek következtetni. Egyszerű módon győződtem meg róla. Megmértem a hőmérsékletet 0 fokos jeges vízben és ugyan így 100 fokos vízben is. Mindkét esetben 8 fokkal többet mutatott a kijelző. A hőelem hőmérséklet-feszültség táblázatából is beigazolódott a lineáris karakterisztika és a 8 foknyi eltérés minden tartományban, így a túl magas hőmérséklet miatti anyagfáradás kizárható.
Bekapcsolásnál kb 2-3 fokkal tér el, majd néhány perc alatt felkúszik 8-ra, majd ennél a pontnál megáll. Kihúzott hőelemmel is ugyan így viselkedik, valószínűleg az áramkörben keresendő a hiba.
Azzal tisztában vagyok, hogy ezek a készülékek nem precíziósak, anyagminőségben is alul marad az ipari műszerekétől, na de szobahőmérsékleten 20 helyett 28 fok túl nagy eltérés, de még 200-nál is jelentős.

Kérdés, kivitelezhető-e a kompenzálás mondjuk egy ellenállás beforrasztásával, esetleg félvezető cserével? Vagy inkább ruházzak be egy kifejezetten hőmérésre tervezett készülékre? Egyelőre marad a fejben való kompenzáció (-8 fok az értékből).
(#) proli007 válasza alex900202 hozzászólására (») Okt 14, 2016 /
 
Hello! Alapvetően nem ismerem ezeknek a belső hidegpont kompenzátorát, de megoldását sem, mert számtalan lehetőség van/lehet. De hogy nem túl korrekt, azt bizton állíthatom, mert arról van tapasztalatom. A hidegpont kompenzálás, vagy analóg, (ekkor az alkalmazott hőelemnek megfelelő értékű feszültséget képeznek a hőfok függvényében és ezt hozzáadják a mért értékhez), vagy "digitális" avagy valamivel mérik a csatlakozó pont hőmérsékletét és ennek számított értékét numerikusan hozzáadják a mért értékhez. Gyanítom, hogy olcsó megoldásként az első van létrehozva, pedig mivel a műszerben mikroproci van, a második lenne a kézenfekvőbb.
Ha tényleg hőmérsékleteket szeretnél mérni, célszerűbb egy erre a célra kialakított hőmérőt alkalmazni. A kézi műszernek ez, csak egy plusz szolgáltatása, nem több. De egy egyszerű és akár olcsó digitális szabályzóval is szerintem jobb eredmény érhető el ennél.
(#) alex900202 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 15, 2016 /
 
Köszönöm a segítséged! Ezek alapján úgy ítélem nem érdemes foglalkozni a javítással, inkább gyűjtök egy hőmérésre specializált műszerre, kérdés ezeknél milyen árkategóriában kezdődik a tartós, megbízható, pontos működés... Az se hátrány, ha manuálisan kalibrálható potméterrel a nyákon. Esetleg tudnál ajánlani készüléket?
(#) proli007 válasza alex900202 hozzászólására (») Okt 15, 2016 /
 
Én nem igazán tudok/fogok neked ajánlani műszert. Mert anno, mikor még aktív voltam, volt néhány helyen a területünkön digitális szabályzó, de eszünkbe nem jutott volna, még az ellenőrzés sem, nem hogy a kalibrálás. Lévén, hogy olyan helyen voltak felszerelve, ahol a pontosság messze a működési biztonság mögött volt. A tényleges és igényes hőmérséklet méréshez külön csoport volt/van, aki csak ezzel foglalkoznak. Ott gyári hőelemeket használnak, amihez kalibrációs bizonylat is van és eltérés csak ritka esetben van, maximum ha sérül a hőmérő. De akkor meg cserélik. De ez hosszú..
Komoly szabályzónak ára is ennek megfelelő. De azok általában megbízhatóak, már amit a paraméter listában pontosságként megadnak. Egyébként mivel manapság szinte kizárólag digitális mérőket alkalmaznak, nincs poti egy sem benne, mert a kalibrálást (nagyon helyesen) digitálisan lehet elvégezni (ha közre adnák a gyári eljárást).
Abszolút értelemben vett pontosság hőmérsékletmérésnél ritkán kerül előtérbe. A rövid és hosszú idejű mérési stabilitás sokkal kritikusabb. De aki iparban foglalkozott hőmérséklet méréssel, az tudja, hogy számtalan komolyabb buktatója van a dolognak, mint maga a termoelem és a mérőmű pontossága. Pontos értéknek szerepe hatásfokmérésnél, vagy pld. a reaktor üzemnél van, ahol a víz abszolút kiforrása közelében kell tartani a hőmérsékletet. De itt is a zóna homogenitása nagyobb gond, mint maga a pontosság. De ezek "kibontása" inkább egy szakdolgozatba való téma, nem egy fórum lapjaira.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2016
(#) alex900202 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 15, 2016 /
 
Egyelőre nem lesz új műszer, marad a fejben való kompenzálás.
Azt hiszem a kérdésemet jó bőven megválaszoltad és még azon felül is kaptunk egy kis agytágítást. Ennyire azért lett volna szükséges belemélyedni, de azért fejet hajtok a tudásod előtt!
Köszönök minden eddigi hozzászólást a problémakörhöz. Köszönet a segítségért, hogy szántál időt a kérdésem megválaszolására és a többi segítőkész fórumozónak is!
(#) helltp hozzászólása Dec 7, 2016 /
 
Sziasztok!

Nemrég szert tettem egy Ganz DMM-2001 multiméterre. Magyar gyártmány, kb. 1979-ből, a Ganz Műszer Művek gyártotta. Sajnos kicsit hibás: a 200mv /uA álllásban üresben folyamatosan növekedik az állás, kb 10mV /sec sebességgel, ellenállás mérés pedig nem megy a két legkissebb (200R illetve 2K) állásban, fixen 36 ot mutat a két legkisebb helyiértéken. Se kapcsolási rajz se gépkönyv, nem találtam semmit, valakinek van esetleg némi infója? Mennyire esélytelen így javítani? Szerintetek érdemes ezzel egyáltalán foglalkozni? Nem bánnám ha működne, szép kis eszköz, nem kritikus mérésekhez ezt használnám (jó ránézni a Nixie csöves kijelzésre).

Köszönöm a segítséget.
(#) vargaf válasza helltp hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Itt a kézikönyve, kapcsolási rajzzal:
MM2001
(#) helltp válasza vargaf hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Köszi a választ, de ez sajnos nem az. Az enyém DMM-2001. Asztali multi Nixie csöves kijelzéssel.
(#) tomics76 hozzászólása Dec 8, 2016 /
 
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni!. Van 1 Maxwll MX-25 201-es multiméterem ill. lehet hogy csak volt.Tudna valaki segíteni,hogy a tárcsán levő pöckök hol voltak?Ez az egyik probléma. A másik, hogy az amperdugóban hagytam a vezetéket,amikor feszültséget mértem és azóta a kis ellenállásokat nem méri és ugrándozik a skála számlálója. Kérdésem is lenne, hogy van esetleg gyógyír rá vagy kuka lesz?
Segítségetek előre is köszönöm
(#) Orbán József hozzászólása Dec 15, 2016 /
 
Üdv!

Azt hittem, valamit rosszul tudok, de nem - FLUKE115.
Váltóáram mérésben üres bemenetnél is mutat egy állandó értéket mérés nélkül.
0.0016 a kijelzőn. Mér egyébként, ezt le kell vonni a mérésből, a hibát.
Lehet ebben valamit tekergetni, hogy ne hazudjon?
(#) Orbán József válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 15, 2016 /
 
Igaz, 0.016 az.
Árammérésben nem volna szabad a zsinóroknak passziózni, nem?
Ha kihúzom a drótokat, akkor is kiír megtévesztőt.
A jutubon a műszer ismertető manyusz kapcsolgat egy ilyet és ott csak 0-ák vannak AC ármmérésnél, üresen.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2016
(#) nagym6 válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 15, 2016 /
 
Utólag vettem észre, hogy árammérésnél írtad, ezért töröltem, ott eleve rövidzár a bemenet.
A truerms konverter komolyabb multiknál beállítható, itt nem tudom van-e ilyen állítási lehetőség.
(#) nagym6 válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 15, 2016 /
 
Itt a gyári kalibrálási leírás. De ez a hiba specifikáción belül van, 1.5% + 3 digit.
(#) csaba717 hozzászólása Dec 24, 2016 /
 
Sziasztok!

Van egy Beckman 3020-as multiméterem csak sajnos a kijelzője nem működik.Kérdésem lenne, hogy van-e valaki aki foglalkozik multiméter javítással?

SAM_5281.JPG
    
(#) Orbán József válasza csaba717 hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Szervusz!
Tehát egyébként a mérés rendben, csak nem mutatja?
(#) granpa válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
"Egyébként a mérés rendben": nem mutat semmit, tehát rendben!
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
(#) Orbán József válasza granpa hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Igen, kissé ironikusnak gondoltam...
(#) Sendi hozzászólása Dec 26, 2016 /
 
Érdeklődnék, hogy Maxwell 25-501 multiméterről van e valakinek, leírása, vagy bármilyen dokumentációja?
(#) uniman válasza Sendi hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Van külön fóruma: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
Következő: »»   49 / 77
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem