Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Amúgy a gate trafó tekercsei közé tettetek szigetelést vagy a 15V miatt úgyse üthet át?
Jó lesz az a 15V egy picit többnek is. A gate trafó egyik szekundere a felső IGBT-t hajtja a másik meg az alsót, köztük meg ott van a trafón a 300V meg a sallangok.
Az IGBT-k gate-ja normál esetben +15V-ot kap, de ha beüt a menykő a 4-ből bármelyik IGBT-n a dupla szigetelés fogja megvédeni hogy a rendszer többi részére ne jusson ki a fesz? (a tekercse meg ahol megjelenne a balesetben egy pillanatra a 300V leégne és elég lenne a gatetrafót áttekerni a totál kár helyett?)
Most egy réteg cellux van köztük, de akkor 1-1 réteg szigetelőszalaggal újracsinálom
Ezekből mindkettő alkalmatlan; használj teflonszalagot 2 rétegben. (Víz-gázszerelő boltból.)
Ahogy előttem írták, sem a szigszalag sem a cellux nem alkalmas trafószigetelésre. Ami alkalmas az a poliészter fólia (mylar szalag) vagy a polyimid fólia (kapton szalag). Ha ezek nincsenek akkor kényszerből saját felelősségre használhatsz teflon-festőszalag keveréket, előbbit 2-3 utóbbit 1 rétegben. A festőszalagból csak a hőálló a jó, hogy hőálló az fel is van tüntetve rajta, ami általában 80 fok, de 150 fokot is simán kibír.
Néhány száz forintért kapható az ebay en kapton szalag ezen nem érdemes spórolni, már csak azért is mert hálózati feszültség kerülhet a gyengeáramú oldalra.
És ezt miért nekem mondod? Én a saját dolgaimban gondoskodni szoktam arról hogy ne keveredjenek össze a trafóban a feszültségek galvanikusan, főleg ha nem csak az IGBT-k megóvása a cél, hanem a leválasztás is, mert mondjuk a vezérlés tapogatva is van.
Egyébként meg leírta itt valaki nemrég hogy a kapton az nem jó, mert a wikipédia szerint 100 óra alatt tönkremegy a melegben. Volt nekem ragasztva egy csík a weller-re ami heteken keresztül rajta volt a 370 fokos fűtőbetéten. Levettem, a szigetelőképessége szemre semmit nem csökkent, mert a 8kV körüli nagyfesz ugyanúgy nem ütött át rajta. A poliészter biztos tartósabb (na nem hőre hanem mechanikailag), csak sehol nem lehet értelmes méretben meg árban hozzájutni. Mert ugye nem sokra megyek az 1 centi széles csíkkal ha mondjuk egy E65-öt tekerek.
Szia.
A Kapton nevezetű szalag ha eredeti, magas hőmérsékletet is elvisel, azt nem tudom milyen hosszú ideig, sajnos az ebay-es és más ilyen helyről érkezők van, hogy csak külalakjukban és színükben hasonlítanak, de már alacsony (nálam 160°C) hőmérsékleten megolvadnak. Van eredetim is az jól bírja.
Hol tudtál E65-s feritmagot venni és mennyiért?
Azok nem KAPTON szalagok, hanem KOPTAN. Közel sem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal mint az eredeti.
Olyannal én még nem találkoztam amelyik ne bírt volna ki legalább 250 fokot tartósan. Persze lehet hogy hamisítják már ezt is, ahogy minden mást is. De ha beírja az ember a gugliba hogy "polyimide tape transformer insulating" vagy ugyanezt tape nélkül akkor elég sok érdekes adatlapot és információt talál, amikben az a közös hogy a poliamid (imid) hordozójú ragasztószalag (kapton) a magas hőállóságával és szigetelőképességével tűnik ki a többi termék közül.
Persze mára ez is olyan hogy eligazodni sem nagyon lehet már köztük, mert a kapton hordozó vagy név alatt nagyon sokféle termék kerül forgalomba. Egy szó mint száz, kifejezetten forrasztási, és villamos szigetelési célokra lett kifejlesztve, vannak adatlapok ahol még azt is leírják hogy motorokhoz, trafókhoz, kondikhoz stb. Szóval teljesen kizártnak tartom hogy ne felelne meg.
Olyat még a Tali-éktól rendeltem Vácról 2009-ben, az akkori ára 2500Ft volt csévével együtt. De a RET-nél van ETD59 ami alig kisebb, a komplett mag 2400 bruttóban, amihez kell még cséve meg 2db lemezes szorító kengyel. De nekem jobban bejönnek a gyűrű magok, csak az nem nagyon van sehol, Tali-éknál is csak a 60x30x20-as van, mondjuk kisebb hegesztőbe az is elég.
Idézet: „Olyat még a Tali-éktól rendeltem Vácról 2009-ben, az akkori ára 2500Ft volt csévével együtt. De a RET-nél van ETD59 ami alig kisebb” No no! alig fele
Mi a fele és minek? Nem voltam túl jó matekból, de az ár az nem, mert a 2400 nem fele a 2500-nak. A vaskeresztmetszet sem, mert a 3,8cm2 nem fele az 5,4cm2-nek hanem úgy 70%-a. A rendelkezésre álló huzallal betekerhető ablakkeresztmetszet sem, mert az E65-é 45x12,5mm, az ETD59-é meg 44x10,8mm amikből még ugye lejön a cséve.
De az sem lenne nagy baj ha a fele lenne, mert a kínai inverterben ami tud 100A-t E55 van és el lehet dolgozgatni vele gond nélkül. De most csinálok egy olyan gépet amiben 60x30x20-as gyűrű van, ez csak 3cm2 vaskeresztmetszetű, és úgy néz ki hogy ezzel is el lehet majd hegedűlgetni.
Tavaly amikor még volt pénzem és időm továbbá lehetőségem, hogy elmenjek a mostani 'Tali Bt'-hez bevásárolni akkor volt náluk E65, 100/55x20, és később 100/55x25 .
Valószínüleg most is van, telefonon kell felvenni velük a kapcsolatot és emailbe rendelni. Korábban leírtam a telefonszámot és az email címet. A 100/55x20-ból és 100/55x25-ből is 3-3-at vettem, E65 ből csak 1 db-ot, hogy legyen tartalék. Ha nagy szüksége lenne valakinek toroid magra, akkor tudnék adni belőle. A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2017
A fele teljesítmény ugyanarra a frekvenciára igaz, de ha duplázza a frekvenciát akkor az elméleti átvihető teljesítmény nagyjából ugyanakkora lesz mint alapesetben.(P=(Ae)^2*4*f)
Ezzel viszont nagyobb frekvencia miatt új utakra téved, a bevált megoldások helyett. A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2017
A teljesítménye sem a fele, had ne számoljam most ki. Ház körül az ember nem hegeszt egész nap folyamatosan, nem kell túlméretezni. Nyilván lehet úgy is invertert építeni hogy beleteszünk egy 10 centis ferritmagot, meg fél kiló huzalt, és akkor langyos marad minden. A frekit lehet ugyan emelgetni akár 100kHz fölé is a kapcsolási veszteség rovására, de ott már a gate trafó sem lesz az igazi. Meg ha megnézünk egy jobb IGBT-t mondjuk a HGTG-t ami 40kHz-en tud még 40A-t, 100kHz-en már az is csak 23A-t tud, 300kHz-en meg már csak 10A-t.
A vacakabbak meg mint pl. egy IRG4PC50U 30kHz-en is már csak 18A-t tud, 100kHz-en meg kb. 12A-t.
Igazad van, és én az új utak alatt ezeket értettem (ujra kell tervezni minden részét).
Csak hogy mennyire nem kellenek nagy méretek a ház körül. Délelőtt toltam el egy 1,6-os pálcát egy olyan masinán ami elsősorban nem is hegesztő hanem tápegység, a trafója meg egy 60x30x20-as gyűrű. Ennek a vaskeresztmetszete csupán 2,8cm2 körül van. Egyelőre még csak 50A a max., de 80-90A körül lesz a vége. Ami egyrészt általában elég, másrészt ennek nem a hegesztés lesz az elsődleges funkciója. Ennyit arról hogy kevés az ETD59.
Sok user akar erős gépet építeni,nyilván mindegyikük hajót meg ekét meg reaktort akar hegeszteni.
Szia.
A tiéd meddig terhelhető, jól látom 6 pár U57? Szerintem aki épít , az számít a valamikori nagyobb hegesztőáram szükségletre, akinek meg megfelel a jóval kisebb ,az meg vesz készet.
Őszinte leszek! Fogalmam sincs. Soha nem volt megmérve. A hat pár U57 soknak tűnhet,ennek ellenére a hőkapcsolót-ami a trafó primerje és szekundere között van-át kellett hidalnom,mert nyáron hamar oldott.Az áramszabályzó max állásában kifújja a vastag falú zartszelvényt is.A normális munkához a poti első harmadában kell tartani.A fojtót két szál fazonhuzal párhuzamba fogva alkotja,amit egy Trabant 6V-os önindító állórészéből bontottunk ki Jóapámmal.Most,ha lesz rá időm (két kisgyerek mellett),akkor építeni kellene egy sokkal kissebbet.
Én azért építettem 160A gépet,mert kiváncsi voltam hogy stabilra meg e tudom csinálni.Sikerült.Egyébként vagy 30-40 gépen vagyok túl,nem számoltam,80-130A ig.2Db 80A est pc táp dobozba gyürtem bele.Ezzel azt akarom mondani hogy nem akarok reaktort hegeszteni(csak akkor hegesztek amikor kipróbálom a gépeket)hanem mert szeretem elkészíteni az elektronikát minden formában.Mindent ami megtetszik.Vagy is számomra,meg gondolom másoknak is,kihívás.
Most került a kezeim közé egy régi 220V-os trafó, azon filózok, hogy a trafópapírja már csak trafó szigetelésre lett kitalálva Kitermelném, a gatetrafó úgyis kisebb nála.
Azért szeretnék bele anyagot tenni(bár most úgysincs pénzem erre egyenlőre, úgyhogy 2pár U57 lesz toroid formában összeszorítva ez talán már alkalmas a 2,5-ös pálca hegesztésére), mert ezzel akarom az indukciós hevítőm használni.
Az lenne a kérdésem, hogy az IGBT-k lábaihoz vezetve elég-e a 2,54mm-es rézsáv és a tetején ilyen vastagon beónozva?
(+mellékeltem egy képet a másik oldaláról így lesz mellette az áramváltó+a gatetrafó)
Az ón nem segíti a vezetö képességet.Tömör vagy sodrott vezetéket rakj a vezető sávra,ha már a nyák tervező programod nem mondja meg a terhelhetőségét a vezető pálya szélességnek.Spint layout megmondja.
Egy 130A-s gépen szerinted mennyi áram folyhat ezen a szakaszon?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |