Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   91 / 143
(#) cimopata válasza dravecz hozzászólására (») Nov 29, 2016 /

Ezért új témát nyitni édes f...om...
(#) dravecz válasza cimopata hozzászólására (») Nov 29, 2016 /

Köszi, az infót. Beírtam a keresőbe és nem talált semmit. Nem tettem volna fel itt a kérdésem. Beadnád a weboldalt ahol többet is írnak róla? Köszönöm
(#) zolika60 válasza dravecz hozzászólására (») Nov 29, 2016 1 /

Elég csak ránézni. Minden mikró ugyanolyan. Cimopata kolléga is erre utalt.
(#) dravecz válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 29, 2016 1 /

Feltettem a kérdésem, mert én nem tudtam. Gondolom, Ti mindenben nagyon okosak vagytok és mindent tudtok. Az én érdeklődési köröm más. "Minden mikró ugyanolyan" ?
(#) dravecz válasza cimopata hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Elküldené azt az oldalt amit én nem találtam meg és Ön tmegtalálta?
Köszönöm.
(#) merlingerin válasza durkopeter hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Szia!

Első körben az elektronikában található összes elektrolit kondenzátort kicserélném... Ha nem segít, akkor az összes nyomógombot. (ha nem fólia billentyűs...) Persze összes forrasztást átnézném az elektronikán, hogy kitöredezettség, stb nincs -e...
(#) Domi2016 hozzászólása Dec 7, 2016 /

Sziasztok!

Van egy régi (1995-ös) WHIRLPOOL 6 érzék mikrosütő ami egy kicsit hangosabb volt a végén de most melegítés közben leállt és semmit nem mutat, se kijelző és nem is világít. Érdemes ilyen régi készülékkel foglalkozni. Lehet, hogy biztosíték ment ki, néztem de nem találtam.

Köszi a segítséget előre is!
(#) pjg válasza Domi2016 hozzászólására (») Dec 7, 2016 /

Persze! Ez egy nagyon jó készülék. Az enyém a nyáron pusztult meg, de még nem tudtam megcsinálni. A mérleg romlott el benne. Bármit teszek bele, azt írja ki "Empty". Kallibráltam is. Akkor is ezt írja ki. Arra gondolok, hogy a uA324 ment ki, majd ha ráérek előveszem.
(#) Domi2016 válasza pjg hozzászólására (») Dec 9, 2016 /

Szia!
Az enyém semmit nem mutat' mintha nem kapna áramot, pedig a belső érintkezőkön is van. Azért gondoltam biztosítékra, de nem találom.
Köszi!
(#) velegiistvan hozzászólása Dec 20, 2016 /

Sziasztok!

Ismét orosz mikróval kapcsolatban kérdeznék, melynek típusa Elektronika szp-01.
Van két ilyen gépem, melyek közül az egyikkel a következő történt:
Levettük kicsire a teljesítményét, ekkor nem melegített. Utána visszatettük a legnagyobbra, ekkor valami elkezdett benne lánggal égni, és égett papír szaga volt. Sajnos a gépről többet nem tudok, mert még nem került át hozzám. A másik szintén nagy fokozaton volt használva. Le merjem tekerni a szabályzót kisebbre, vagy itt is lehet ilyesmi? Elvileg itt csak egy kapcsolót kapcsolgat a forgó mechanika, de aztán lehet, hogy más is van benne, amiről nem tudok.

Olvastam továbbá olyat is, hogy valakinek a kis fokozat azért nem ment, mert egy triak megadta magát. Hogy működnek ezek a mechanikus szabályzók? Az én logikám szerint ha a triak rossz lett volna, a max fokozaton sem lett volna szabad melegíteni a sütőnek, mert a mechanika legfeljebb nem kapcsolgatja ki-be a magnetront.

Mechanikus szabályzós mikróknál mi a különbség a legnagyobb fokozat és az olvasztófokozat között? Itt ha olvasztóratekerem, valami másik mikrokapcsoló karja megemelkedik, de nem látom át a szabályzó működését.
(#) velegiistvan válasza velegiistvan hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Közben megkaptam a kérdéseimre a választ. Kissé behatóbb tanulmányozás után sokmindenre rájöttem. Leírom, hátha valaki belefut még ilyen készülék javításába.

A fokozatok:
-Legnagyobb: folyamatosan áram alatt van a magnetron, a mikrokapcsoló mindig zárva van.
Olvasztó: a vezérlőhenger körbefutása során egy bizonyos ideig bekapcsol a magnetron (kb. 10 s), a henger körbefordulási idejének nagy részében nincs melegítés.
-A többi fokozatban két pöcök egymáshoz képesti helyzetével lehet állítani, hogy mennyi ideig kapcsoljon be a magnetron, azaz mennyi ideig legyen zárva a mechanikában lévő mikrokapcsoló. Az egyik határolópöcköt lehet egy kör mentén mozgatni a fölső állítótárcsával, ami a készülék teljesítményszabályzójának lett elnevezve.

Olvasztó állásban a rugós kar ugyanazt a mikrokapcsolót emelgeti, amiről az előbb írtam. A kar arra szolgál, hogy leeresztett állapotban ne tudjon a mikrokapcsoló kinyílni. Ha olvasztó üzemmódba állítom a gépet, ez a kar teljesen felemelkedik, hogy a mikrokapcsoló nyitásánál a pöckök ne legyenek ott. A motor azért nem forgatta a mechanikát, mert a legnagyobb erőt átadó tengelye kilötyögősödött, valószínűleg az egyik fogaskerékben kitágult a lyuk. Most következik a szinkronmotor mechanikájának a szétszedése.
(#) AMD hozzászólása Jan 2, 2017 /

Sziasztok!
A magnetronnak van úgymond "polaritása"? Inkább úgy kérdezem, hogy melyik kivezetésére kéne érkeznie a nagyfeszültségnek, az F vagy az FA-ra? Sajnos elfelejtettem szétszedésnél megjegyezni, a rajzokon meg hol így van bekötve, hol úgy. Nos én kipróbáltam mind a két lehetőséget és mind a kétszer melegített. Vagy az alacsony ellenállású fűtés miatt teljesen mindegy?
Előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza AMD hozzászólására (») Jan 2, 2017 /

Szia!
Rajz szerint az F-re. Bővebben: Link.
(#) AMD válasza kadarist hozzászólására (») Jan 3, 2017 /

Szia!
A mellékelt képen viszont pont fordítva van. Roppant érdekes.
Megnézném a saját rajzát de sajnos nevenincs mikró.

Kép019.jpg

(#) ezermester1 válasza AMD hozzászólására (») Jan 3, 2017 /

Szia! Nincs neki jelentősége,hogy melyikre kötöd.
(#) P_Laszlo hozzászólása Jan 3, 2017 /

Sziasztok, lenne egy hibakeresős kérdésem, adott egy kb. 8 éves mikró, nem nagy név, Hauser. Világit, forog, de nem melegit. Amit meg tudtam nézni, a trafóig eljut a hálózati fesz, fűtőfesz megvan, kb. 3,2V, a magnetron fűtése nem szakadt, zárlat nincs a test felé és elméletileg nagyfesz is van. Kisebb tápfesszel, 12V váltóval táplálva a trafót kb. 137 vagy 187V-ot lehet mérni, már nem emlékszem a pontos értékre. De úgy gondolom, nagyjából jó, ha a húszszorosát veszem megvan a 3kV. Mik ilyenkor a lehetőségek?
(#) pjg válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 3, 2017 /

Nagyfesz dióda, kondi.
(#) Gafly válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 3, 2017 /

Idézet:
„elméletileg nagyfesz is van”

Gyakorlatban?
Azért:
- Nagyfeszültségű biztosíték?
- Dióda (nem multiméterrel mérni!)?
- Kondenzátor?
(#) AMD válasza ezermester1 hozzászólására (») Jan 4, 2017 /

Végül kadarist rajza szerint kötöttem be.
Köszönöm!
(#) P_Laszlo válasza Gafly hozzászólására (») Jan 4, 2017 /

Háát, ha egyenfeszültséget mérek a kondenzátor kivezetésein, akkor ezek rendben kell hogy legyenek. A dióda mérhető multiméterrel is, csak nagyobb feszültségen. Azt megnéztem, és jó. A kondival párhuzamos nem zárlatos.

Nagyfesz biztosíték nincs külön.
(#) gergo55 hozzászólása Jan 12, 2017 /

Ilyen......, a bizti jó! Cserével megúszom, vagy számíthatok még meglepetésekre??

IMG_0094.jpg

(#) eddiedsm hozzászólása Jan 13, 2017 /

Üdv!
Van egy 10 éves LG mikróm, ami most párszor sercegett, aztán nem melegített, azóta ha bekapcsolom, brutáisan zörög (mintha túlnagy teljesítménnyel akarna dolgozni).
Kijelzőí

Mit érdemes megnézni, megmérni majd ha szétkapom?
(#) eddiedsm hozzászólása Jan 14, 2017 /

..azóta elcsattant a HVR-1X dióda (ami a testre vezet).
Párban (2X062H-val) HQ-ban veszek (1300),

Kérdés: lehet más gond is (ami ezt kiváltja), vagy ezek így elfáradhatnak?
(#) zolika60 válasza eddiedsm hozzászólására (») Jan 14, 2017 /

Biztos hogy rossz a dióda? Mert ezeket nem méri a multi dióda állásban. Mérj egyenfeszültséget rajta keresztül nyitó és záró irányban. (Minimum egy 9V-os elem.)
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2017
(#) eddiedsm hozzászólása Jan 17, 2017 /

Ami a testre vezetett, az tuti elszállt, mivel kettérobbant

Tegnap vettem ilyen kombi megoldást, gyors teszt alatt is búgott (minimál majd közepes teljesítményen) a sütő (kb 10sec teszt), majd elcsattant valami 8szagból ítélve egyik új dióda is) és a kijelző is sötét (nagyáramú lassú-biztosíték is kiolvadt).

Ja és a deci víz sem lett langyosabb.. Szerintem sajno s a magnetron lett zárlatos.
Van értelme magnetront vadászni? (Ebben LG féle van, nem tudom mennyire csereszabatosak ezek.)

Az a gondom hogy ez egy szép és praktikus 23L mikró volt (digitális de tekerős), amiket most árulnak, azok meg rusnyák.
(#) eddiedsm hozzászólása Jan 18, 2017 /

KÉRDÉS:

Mérve a magnetron nem tűnik rossznak. Egyik hűtőlemeze zörög, de az nem hiszem hogy gond.
Viszont ilyen az antenna és alatta a kerámia (lásd:csat.kép).
Ez egyértelműen kuka?
LG 2M214 39F a típus, ugyanez 39G verzióban kapható (8.3e), de szeretnék biztosra menni.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2017

Magnetron.png

(#) steelbird válasza eddiedsm hozzászólására (») Jan 18, 2017 /

Szia.
Ez alapvetően még nem jelent problémát.
A dióda felrobbanását okozhatja egy meghibásodott HV kondi is.
A magnetronnál mértél a háza és a fűtéscsatlakozó között is átvezetést?
Ha lehúzod a magnetron fűtésére menő csatlakozó(ka)t, akkor bekapcsolható a mikró és működnie kell mindennek, csak nem melegít. Erős zúgásnak sem szabad lennie.
Ha utána rádugod és úgy bekapcsolva erős zúgást tapasztalsz, akkor zárlatos a magnetron, azonnal kapcsold ki, ne járasd úgy.

Még nem próbáltam lehúzott magnetronnal.
Nem kell aggódni hogy az 5kV DC valahová kicsap?
(A csatit mondjuk 1cm-re elhúzom minden fémtől..)

A HV kondit a yourtube-on látottak szerint, kisütés után mérve, egyrészt mértem a 10M Ohmot (megvan benne a sönt), másrészt amikor fordított polaritással mérem, kb 3M-ról emelkedik fel 10M-ra lassan, ezek szerint jó. Kapacitást még nem mértem rajta, de azt is megteszem.
Viszont egy néhány 6x30 10A T biztit ahhoz is vennem kell..

steelbird!
..testhez végtelen ohm a magnetron mind2 terminálja.
(#) steelbird válasza eddiedsm hozzászólására (») Jan 18, 2017 /

Akkor elvileg az rendben van.
Lehúzott fűtéscsatival kipróbálható, én sokszor próbáltam ki úgy mikrosütőt. Ha legalább 2 cm távolságra elhúzod a csatlakozót a magnetrontól, már nem húz át. Nem kell sokáig járatni, pár mp elég ahhoz, hogy meggyőződjön arról az ember, hogy nincs zárlat, megy rendesen.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2017
Következő: »»   91 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem