Fórum témák
» Több friss téma |
sziasztok
tudna nekem valaki segíteni abban, hogy hogyan tudnék szélsebességet mérni:.?? köszi
Ha csak pillanatnyi szélsebességet akarsz mérni,nagyon könnyű.Veszel egy kissebb játék motort,egy 2O-25 cm-es ventilátor lapátot szerelsz rája,a kivezetésre egy kis voltméröt teszel.Ha van autod akkor az ablakon kilogatva,külömbözö sebességgel haladva ,,,bekalibrálod,,,.Pontosabban megnézed ,milyen sebességgel haladva mekkora fesz jelentkezik a motoron.De erröl,ha visszalapozol a topikban talász leirást,többet is.Persze vehetsz igényesebb,professzionális eszközt is.(jó sok pénzért)
Megvan még a nyákterv hozzá?
Mert akkor megspórolom a tervezési időt! köszi!
Én ,,,levegöben,,, épitettem,nem használtam nyákot,csak a végeket forrasztottam össze,az egészet egy vastagabb falú alúminium dobozba szereltem,ami egyuttal a tranyó hütőbordája is.de erröl már irtam,légyszi lapozz vissza egy oldalt,ott megtalálod.
Most hogy leírtad beugrott, de attól még lehetett volna hozzá nyákterved
A tekercseket hogy számoltad ki, h milyen drótból mennyit kell tekerni?!? Azt írtad, hogy PC tápból van a torroid vasmag! köszi
Ebben az esetben felesleges vacakolásnak tekintettem a nyák tervezés,kivitelezést,stb.Sokkal hamarabb összedobtam,beállitottam.A szgép tápegységekben vannak ilyen toroidok.Van egy haverom,szgépeket javit,neki vannak ilyen lerobbant tápegységei,eldobás helyett nekem is adott egy kosárra valot belölük,ezekböl szedtem ki mindenféle alkatrészt,tranyokat,diodákat,stb.Csak éppen leellenöriztem hogy jók.Egyébként nagyon sok érdekes cuccot lehet ,,,kitermelni,,, rossz tápegységekböl.A tekercseléshez a tervezett áramerösség fügvényében megfelelö vastagságú drotot használj,kis áramhoz akár az eredetit,nagyobb áramhoz,1-1,2 mm-est.A bemeti tekercs kb 2x45 menet.a kimenetiek egyenként 1OO menet.
Üdvözletem!
Segítséget szeretnék kérni egy eléggé primitív megoldás kiküszöbölésére. 14.4V volton tölt a szélerőművem generátora(autóé volt). Közvetlenül az akksiról ágazik le egy vezeték ami egy relén keresztűl kapcsolja a tároló fűtését. Egy zénerdióda kapcsol egy relét 14.2 V felett ami elinditja a túláramot a tárolóba. Sajnos a relé állandóan kattog és hetente beég. Elektronikában analfabéta vagyok. Szeretnék kérni egy szabályzáshoz megflelő rajzot amit összevásárolnák és összeraknák. Ha valaki tud segíteni kiirnám a paramétereket, de közönséges autórendszerről van szó.
valószinűleg az van hogy a terhelés hatására leesik az akkufesz, relé kikapcsol, terhelés nélkül megnő az akkufesz, bekapcsol... A relé kapcsolását hiszterézissel kellene megoldani pl 14.2 be, 12V ki
ami elinditja a túláramot(áramfelesleget) a tárolóba. Vagyis az alaprendszer münködik és az akksi is tölt 14.2V-is, de ha vihar miatt túláram keletkezik akkor az megy a bojlerba. Valami stabilizátoros szabályozó kellene ami 14.2 V feletti áramot fokozatosan elvezetné. 0.1 és 40A között.
Már olvasom a témát jó ideje, és csodálom, hogy sokan ügyes dolgokat készítenek (szélmérő, ez az), de sajnos nálunk nem fúj a szél olyan sokat, különben már én is belevágtam volna egy ilyen projektbe.
Talán ezzel tudok segíteni: Egy kis gyors eszmefuttatás eredménye: A hozzá értők nézzék át, elméletben működik, persze dimenzionálni kéne az alkatrészeket. A 40A jó sok ám.
Ez már jól néz ki! :wow1: A T1-re mit javasolsz és hova kössem a tárolót? Az AM1 helyére? A p1-sel be tudom állítani a feszültséget?
Kicsit elektroanalfabéta vagyok a félvezetőkkel. Hegyoldalon laksz vagy erdő mellett, hogy nincs szél?
Ezzel münködött a legtovább, de nem volt üzembiztos.
Csak egy röpke érdekesség lehet hogy volt már erről szó itt.
Székesfehévári vagyok és a város szélén egy csákó csinált egy jó nagy szélgenerátort (10-15m), apámat nagyon érdekelte a dolog és megakart kérdezni tőle pár dolgot. Végülis már csak akkor sikerült vele beszélni mikor már leszedte a lapátok és kiderült hogy azért kellett leszedni mert járulékot kellene fizetnie, mert a szél az "államé". Kinézem belőlük mert minden ami a földben van az államé akkor gondolom feljebb is igaz ez.
Én az új szélgépemre be is fogom fizetni, így teljes állami védetséget élvezhetek, minden kicsinyes irígy és rosszindulatú szomszéd miatt. De ha úgy tartja a kedvem, hogy mégsem fizetek semmit az a hivatalnok vesse rám az első követ aki jómaga nem bűnös! és ha kell utánajárok, ha megkostolnak! Szeretném biztosra tudni, hogy van becsületes ember ebben az országban.
Többen kérdezték milyen széllapátot alkalmaztam.
Nekem ez vált be, de sajnos viharok után mindig javitásra,igazításra szorult. Tessék...
Sziasztok!
ez Borsodban is hasonló ---akit valamilyen indokkal felnyomnak --az APEh szétnéz nála ! ! igy a napelem + a szélgép árama is ÁFA köteles .... megbecsülik / mint az áramszolgáltató = 100 ezer/ hó = normális áramzsámla /és innen adózni kell rendesen! !
Sajnos Így van. Csak az a gond, hogy senki sem tudja ezt hol kell intézni és hogyan.
üdv mindenki
Szeretnék építeni egy anemométert és nem tudok semmi adatot és ,hogy mik kellenének hozzá. Tudnátok nekem ebben segíteni? Erre akarok majd szerelni egy kilóméterórát,hogy mérje nekem a szél sebességéet. Igérte nemek vasporos,hogy csinál eggyet, meg is csinálta csak már lassan 1 hónapja küldi.
Szerintem is valami lehet a dologban.Még tavaly valakinek szemet szurt a rendszerem,ki is jött egy pasi a helyi hatoságtol ,,,tájékozodni,,, , nézegette,hümmögött,majd pár nap mulva behivtak a polgármesteri hivatalba,ahol elsö körben felszolitottak hogy irásban tájékoztassam öket a megtermelt energia mennyiségéröl.Erre bennem is felment a pumpa,bementem a polgármesterhez és csak anyit mondtam hogyha nem hagynak békén akkor perre megyek.Azota sehol semmi hir.Közben a környékünkön már megjelent jónéhány hasonló rendszer.Az europai unió nagyon is támogatja az alternativ energiák kiaknázását.Igy ha a helyi kormányzatok akadékoskodni kezdenek,nyugodtan perre lehet menni,akár busásabb kártéritést is lehet követelni,teljes jogi sikerrel.(ezt egy ügyvéd barátom mondta).Na meg aztán van egy olyan is,hogy aki hálozatra termel,annak állami támogatással,kedvezményes áron köteles megvásárolni az elosztóvállalat a megtermelt áramot.Ugyhogy legalábbis ebben az ügyben,az adohivatal nagyon udvariasan üllepen billenthető,jó nagy sibakancsal.
Szerintem igazán nem nehéz anemométert épiteni.Általában nagyon hasonlit egy törpe(mikro) szélgenerátorhoz.Mivel jelentéktelen menyiségű energiát kell termeljen,bármely kisméretű széllapáttal ellátott szervomotor megteszi.Ha pl.szert tehetsz egy régebbi videóbol kitermelt videófejet meghajtó motorra akkor már meg is van az alap egységed.Arra szerelsz kanalas lapátokat,a kivezetésre pedig feszméröt kapcsolhatsz.Persze még nagyon sokféle változatban megépitheted az anemométert.A kilométer órára kapcsolható anemométer valamivel nagyobb rotort kiván,a megfelelő nyomaték eléréséhez.
Szia!
ez a legedyszerűbb : kerékpár "computer" kb 2000Ft valmilyen szélforgó mágnessel --az álló részem meg reed relé. összekötve -----hitelesiteni gépkocsi ablakon kitartva persze ettől mindenkit óva intenék----nem elég drága és hogy néz ki? Csak a Co...d-nál vett az igazi! ! ---de nekem sem ez van.
Igen, a terhelés (villanybojler) az ampermérő helyére megy. Csak akkor folyik be áram, ha a generátor (itt elemmel szimbolizálva) többet termel 14.4V-nál.
A feszültséget a zéner dióda adja, szükség esetén úgy kell több zéner diódával sorosan kötni, hogy a kívánt 14.4V-ot elérd. A T1 bármilyen nagy PNP teljesítménytranzisztor lehet, mondjuk itt van az áramkör egyik gyenge pontja, ha tegyük fel épp vihar van, és az akku fel van töltve, de a generátor 30V-ot ad le, mindezt akár 5Amperes árammal (150W), akkor a tranzisztor ki fog nyitni. Az áram, 5A átfolyik rajta, és ideális esetben a teljes mértékben a bojlerbe megy, de ugyanakkor a generátor feszültsége terhelésre leesik, pl. 18V-ra, így a tranzisztor már egy picit bezár. Ergo: rajta is esik feszültség, tehát hőt disszipál. A teljesítmény nagy része biztos hogy hasznosítható a bojlerral, de a tranzisztor is fűteni fog. Viszont egy nagy előny, hogy ez bármilyen gyorsan reagál a széllökésekre, nem úgy mint egy relé. A poti a kapcsolási meredekség beállítására szolgál, tehát hogy 18V-nál már 1 Ampert küldjön a bojlerba, vagy már 5-öt. Az akku elé azonban még kéne egy kapcsolás a hosszú élettartam érdekében, mely nem engedi még 1V-al sem túllépni a 14,4-et. Nem tudom garantálni, hogy működik-e 40 Amperral, valószínű hogy nem találsz olyan tranzisztort, melynek bázisáramát tudná a műveleti erősítő szolgáltatni, tehát vagy egy előfok kell (akkor lehetne nagy NPN-t is venni), vagy egy darlington PNP. Ez viszont drágább egy normál NPN tranyónál. Érdekelne a kapcsolás a gyakorlatban is, szóval meg is építenéd? A zéner diódával párhuzamosan tegyünk még egy 100nanós kis kerámiakondit. ---- Szép Sopron városának külsőbb részén ugyan, kertes családi házban, de az áramlási viszonyok nagyon kedvezőtlenek, csak örvénylik a szél, lamináris áramlathoz fel kéne menni 20 méterre legalább. Ahhoz meg építési engedély kéne.
Miért nem ti is egy DC-DC építetek?
A generátor úgysem fog egy "állandó értéket" termelni! Az sem baj, ha többet termel mint 14,4, sőőt jóó, mert akkor több áram lessz, tehát jobban tölti az aksi! A DC-DC megoldja, mondjuk 10-40V közötti fesz-t, egy általad beálított kimenő fesz-re alakít, a teljesítmény közel megmarad! Természetesen van neki egy bizonyos hatásfoka! Így garantáltan 14,4 lessz a töltő fesz! 1-2 tizedes pontossággal, de annyi belefér!
Ez egy nagyszerű dolog, de ennél a kapcsolásnál is le kell fogni valahogy az akkumulátor töltöttsége utáni teljesítményt, ami épp mehetne egy bojlerba. Ez mivel lenne megoldva?
Vannak nagyon egyszerü aksi töltés figyelő áramkörök, ha kérsz adok 1-2 linket, ha az áramkör túltöltést jelez, akkor egy tranyóval működtetett relé átkapcsol az aksiról a bojlerra, vagy egy másik aksira, vagy amire akarod!
Az sem baj, hogy a relék nem vmi gyorsak! Azalatt a pár microsec alatt nem fog tönkre menni az aksi, amíg átkapcsol!
Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásodat, sokat segített. Én már egy komolyabb (házi)szélerőmű építésén dolgozok aminek fordulatszám szabályozása, lapátszög állítása, vészfék és a viharokat is kihasználó rendszere van. A túlzott politika kezdi elvenni a kedvem és elgondolkodtat a környezettudatos gondolkodásomon, érdemes e? Én nagyon szívesen befizetném az energia adót, de erre olyan igényeik vannak amire egy ipari szintű létesítményt is komoly költségekbe ver. Vagyis :gunyos1: nincsen támogatva! Ez ügyben ha propagálásra van szükséged én jövök, szólj!!!
Nagyon szépen köszönöm, ki fogom próbálni!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |