Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok !
Megépítettem az elektrorudi féle ESR mérőt Bővebben: Link Az vele a gondom hogy nem működik a Tápfeszek jók. De a TL071P -IC melegszik először csak langyoska volt utána hirtelen a led elkezdett nagyon fényesen világítani és forró lett az IC :no: Amíg langyos volt addig sem mozdult meg a mutató és most semm :no: Előre is köszönöm Mi lehet a hiba? üdv: Zoly
Üdv. Első kérdésem az hogy a tranzisztorokat jól kötötted e be, mert mikor fordítva voltak hasonló tünetekkel küzködtem.
Anyit hozzáfüznék ha ez a topik megnyilt hogy mint minden az esr mérő is hazudik. Barátom PC-táp robbanása után, óvintézkedésböl szétdobtam a gépemet és lemértem a kondikat. Volt egy már szemmel láthatóan púpos kondi, amire normális ESR értéket kaptam. Kiforrasztottam mérem megint, normál. A kondi már félig zárlatba volt. Ugyhogy az ESR érték nem mindig elég a hiba megtalálásához.
Szia!
Igazad volt a 2 BC182_es fordítva volt nekem (pedig meg is néztem a lábkiosztását... lehet hogy rossz volt a kiosztás) Megfordítottam de a hiba továbbra is fenn áll a led néha elkezd villogni úgy hogy az alap fényerő megvan és néha felvillan fényesen üdv!
üdv
Bővebben: Link Ez az ESR mérő működik? (állítólag nem ) Ha nem működik akkor nem lehetne vele valamit csinálni,mert már sajnos megvettem hozzá az alkatrészeket. De minek?
A fordított BC182 bázis-emitter diódája, mint zener ki tudja, mit csinált a TL-lel ( táptól függően...). Innen kezdve bármi lehet.
Ha néha felvillan fényesen az nagyon nemjó. Tegél fel két makrós képet a nyákról úgy többet tudok mondani. szerintem érdemes lett volna részenként felépiteni az egészet. Előbb beülteted a tápot, ellenörzöd, aztán az oszcillátort ellenörzöd, impedanciaillesztöt és végül a müszer erősítőét.
Bocsánat, hogy beleszólok a témába, de elég nagy és elég piros betűkkel beleírtam a cikkbe, hogy az Eagle-ben sajnos megfordult a tranyók lábkiosztása! Ezt az észrevételt huba-nak meg is köszöntem...!
Ez a miatt van, mert a TO-92-es tokozásban nincs definiálva a lábkiosztás. Míg pl. TO-220-as tokozásnál a B-K-E sorrend triviális, addig a TO-92-es tokozásnál bármelyik kivezetés lehet a B,K,E !!! Tehát a megoldás az (ismét leírom), hogy a BC182-t 180 fokkal elfordítva kell beültetni. Vagy, ha ez valakinek megoldhatotlan problémát okoz, akkor másik típusú tranzisztort kell beültetni, ami szintén TO-92-es tokozású, de más a lábkiosztása : pl. 2N4401 A műszer pont ugyan olyan jól fog működni ezzel is. Megjegyzem, hogy a műszert tudomásom szerint már minimum 8 példányban utánépítették, és használják. Néha problémát okozot az oszcillátor elindítása, különösen, ha a megadottól eltérő FET típust használtak. (volt akinek pl. BF256-tal csak 7V-nál rezgett be). Az eredeti tranyót betéve viszont már 4,5V-tól rezgésképes volt. Ha mégsem, akkor a két ellenállást kell csökkenteni (akár 0 Ohm-ig) a torzítás értékének rovására. Ez sajnos az adott FET paramétereitől függ... További jó munkát !
Sziasztok !
A ESR mérő tervezője, javasolta, hogy írjam meg a tapasztalataimat. Sajna elég sokat szenvedtem mire elindult. Ennek viszont nem a kapcsolás volt az oka. Amire figyelni kell, hogy amint az alkotó is írta a leírásban a bc182 fordítva van. Ez volt amit először elkövettem és felrobbant a tl071 és elégtek a bc-k valamint gajra ment a led. A másik amivel megjártam az a bc182lb névre hallgató tranzisztor. Ennek a bekötése ecb erre figyeljetek oda mert ebben az esetben is füst lett az eredmény. Utána viszont tökéletesen működött az erősítő rész. A másik gondom az volt, hogy az oszcilátor nem rezgett be. kb 3 pár tanyot próbáltam és abból csak az első építés- ami elfüstölt rezgett be de ezt a panelt teljesen szétforrasztottam lejött a folia így azt félre tettem. A másik kettő 5.6 k val szép sinus jelet adott. Tehát javaslom ha 12k val nem rezeg próbáljátok meg 5, 6 k körüli értékkel. Remélem segítettem. Üdv Borzok Károly
Sziasztok !
Én is megépítettem elektrorudi által tervezett hasznos kis műszert . Mivel nem pontosan a cikk szerinti kivitelben készítettem , bemutatnám , hátha valakinek így könnyebben kivitelezhető . Lehetőségeim szerint alakítottam ki végleges formáját . Nagyobb méretű nyákra csináltam , LOMEX -ben vásárolt dobozba illesztve . 100KHz oszcit átalakítottam tranyósra és magnó törlő oszci tekercsét használtam fel hozzá . Kipróbálva nekem elsőre problémát okozott a kimeneten megjelenő offszet (-1-2mV) , jobb kondival mérve negatív Ohm -ot produkált . Próbálkoztam a kimenet nullázásával , de stabilan nem tudtam beállítani. Az IC2 -vel kivitelezet egyenirányítót kicsit átalakítottam , így megszünt az offset probléma . Én 1mA -es műszerrel csináltam , de az R1 ellenállás módosításával beállítható más érzékenységű műszerhez is . Teljes beállítása a cikkben leírtak szerint történik . Köszönet elektrorudi-nak
Belső kép:
Bocs , csak két részletben lehetett feltenni , pedig kis méretűek , máskor is jártam már így .
AZTAMINDENIT!!!
Gratulálok az árt tervezéshez... Most akartam a napokban nekiugrani még egyszer de ez a verzió jobban megtetszett! Valami nyákterv beültetési terv és hasonlókat kaphatnák hozzá? ÜDv!
Köszönöm .
Itt van a nyák: Ha van LAYOUT 5.0 a gépeden , akkor úgy is mehet .
Most látom a rajról hiányzik 1 kondi a műszerrel párhuzamosan kötve 100-220nf , de a nyákon ott van ..
Gratulálok a műszeredhez.
Köszi, hogy jobbá tetted.
Köszönöm , nem lett jobb , csak picit más .
Nélküled ez nem jöhetett volna létre !
Igen azt használok..
Esetleg kaphatnék egy LAY fájlt? Üdv! Köszönöm!
Köszönöm szépen!
Üdv! Azt a rádióbál bontott tekercset minden rádióban meg lehet találni? Csak egyfajta van belőle vagy több? (értékben)
Nekem is nagyon tetszik, nagyon jó kis műszer, gratulálok,igényes, szép munka, meg persze elektrorudi mesternek is köszönet hogy közkincsé tette.
Sajnos több féle is létezik, kazettás magnókban ami nem mágnessel töröl , abban keresgélj .
Méretre azonosak általában . Ezek az oszcillátorok 30-60 KHz mennek eredetileg , de a tekercsel párhuzamosan kötött kondi csökkentésével belőhető.
Tetszik a műszer, - nem is tudom, hogyan lehettem meg eddig nélküle. Tehát, gyorsan kell ilyet építeni! Az eredeti - elektrorudi - kapcsolást készítem el, a nyák minimális áttervezésével. (Kevesebb lyuk, több SMD, - hogy legyen részemről is benne némi kreativitás.)
Nem értem azonban CHZ hozzászólását, - idézem: Idézet: „kazettás magnókban ami nem mágnessel töröl” Mágnessel???
Hagy próbáljam kitalálni, mire gondolt CHZ.
A legolcsóbb kazettásmagnókban egy _permanens_ mágnes alkotja a törlőfejet. Nincs benne oszcillátor (előmágnesezés sincs), tehát tekercs sincs. Olyan régi magnókból lehet kinyerni a tekercset, amelyekben még van törlőoszcillátor. Egy másik kreatív kolléga újítása: tekercsként egy 10mH SMD-t alkalmazott. Azt mondja, annak akkora a kapacitása, hogy nem is kellett vele párhuzamosan kondenzátor, mégis 100kHz-re állt be a frekvencia. Talán egy próbát megér. Ez a megoldás nekem is megfordult a fejemben, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ekkora kapacitásra (nem is néztem utána...)
Ha már eddig kibírtad nélküle, várj vele még 1-1,5 hetet.
Az oszcit áttervezem. Volt néhány kolléga, akinek nem indult el 5V táp esetén... Terveim szerint, 1 db kondenzátorral több lesz benne (de teljesen más lesz a kapcsolás).
Köszönöm a gyors választ! (Magnót illetően újat mondtál, mert gyárilag alkalmazott permanens mágneses törlésről nem hallottam.)
Az oszci elindítása nem hiszem, hogy probléma lesz, de ezzel a nyák tervvel már készen vagyok, (még egy utolsó ellenőrzés...) ezt nem lehet már nem megépíteni. Legfeljebb majd azt is!
Idézet: „Magnót illetően újat mondtál, mert gyárilag alkalmazott permanens mágneses törlésről nem hallottam.” Hát, igen. A kínai űrtechnika fejlődik... :eek2: A régi, hagyományos magnóknál a törlőfej és a kombináltfel egyszerre, és állandóan a szalaghoz nyomódik. A törlőoszci bekapcsolásásval valósul meg a törlés. A kínaiak egy permanens mágnest tartalmazó fejet nyomnak a szalaghoz, de csak akkor, ha felvétel készül.... Természetesen a torzítás és a zaj, ennek megfelelően alakul... Csak azért tértem el ennyire a témától, hogy nehogy valaki a leamortizált, olcsó valkman-jéből remélje kinyerni a tekercset...
Mindenekelőtt én is megköszönöm Rudinak a kapcsolás közlését. Most készült el az áramköröm.
Hova tűnt a cikk??? Most akartam még megnézni, és sehol sem találom! Rudi már említette néhány elkövetésemet: 1, 10mH induktivitást vettem (nem smd) és ennek önkapacitása párhuzamos kondenzátor nélkül 100kHz-es rezgőkört alkot. 2, Nekem az eredeti FET-ekkel sem indult 5V-on, csak 6-8V között akar menni. (nem segített az ellenállás csökkentése) Ezért a 7805 alá toltam egy piros ledet, ezzel a megemelt feszültséggel szépen fut 12kOhm-al. 3, A beállításhoz azt az aljasságot követtem el, hogy 150k ellenállás helyett 47k trimmer, és a 10k ellenállás helyett szintén 47k helitrimmer került be. Előbbivel az offset hibát, utóbbival a végkitérést állítom be. Néhány ellenállással kalibráltam, (skála még nincs) de úgy emlékszem a cikkben is írta Rudi, hogy nincs sok jelentősége a skálázás pontosságának, kis tapasztalat után már lehet látni, hogy egyes elkóknak kb. mit kell teljesíteni. Máris használom
Hű, nem értem. Ha az általad megadott linkre kattintok, vagy ha az Előzményekből előveszem a két hete még működött linket, nem a cikk jön be hanem a kezdőoldala a site-nak. A kereső sem hozza a cikkek között sehol...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |