Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Jól méretezett L/C szűrésű tápot, SE-hez ez dukál.
Brumm nem lehet, ha jól van megcsinálva. Biztos vagy benne, hogy a táp miatt volt brummos, vagy más problémád volt vele? A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2017
Azé', úgy a 90. oldal táján van olyan, ami többet is bír (többféle csővel, terhelésfüggően).
Biztos mert ha kiveszem a meghajtócsöveket akkor is jelen van a brumm
Nincs a hálózati túl közel a kimenőhöz? Megfelelően el van forgatva a két trafó egymáshoz képest?
Végcsövek nélkül csendben van?
Mekkora elkok és milyen fojtó van benne? A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2017
A hálózati toroid a két kimenő pedig EI I jobbra a másik pedig balra áll
Jó lenne egy kép az elrendezésről, ha nem okoz gondot...
Végcsövek nélkül csendben van. Az elkó 2*50uf 550v. Fojtónak fénycső előtétet próbáltam
Akkor meg van a probléma oka, fénycső fojtó nem jó hozzá.
Csöves egyenirányítása van?
Ha jól emlékszek, akkor a 40W fénycsőtrafó kb 4H körül van. Lehet nem jó az érték..
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2017
Csináltass hozzá megfelelő fojtót, második elko 100u.
Meg szerintem az egyenáram miatt telítődhet is...
Azt írod EI magos a fojtód. Légrés mekkora?.
Azt a kimenőre írtam hogy el lehessen képzelni a helyzetét. Azt is írtam hogy fénycső trafó a folytóm.
Rengeteg A osztályú végfok készült fojtóval, és egyik sem búgott. Azt még megteheted, hogy az egyenirányító cső anódja katódja közé beteszel egy 10 nF kondit. A baj csak az, hogy nagyobb feszültségű kéne.
Ezzel az állítással vitába szállnék. Azt nem lehet kijelenteni, hogy a fénycső fojtó nem jó. Még minden SE csövesemben fénycső fojtót alkalmaztam, és nyoma sincs búgásnak. Igaz, hogy én 11W-os fénycső fojtót alkalmaztam vagy 7W-ost, nem 20 vagy 40W-ost mint látni szoktam itt néhányszor. Nekem bevált tehát alkalmas. És fillérekből megvan.
Fénycső fojtó jó, fénycsőhöz, más követelményekre méretezik. Az hogy szerinted bevált, nem jelenti , hogy alkalmas is csöves táphoz. Itt azt is lehet olvasni, hálózati trafó is jó kimenőnek, sokak szerint.
Persze tudom 10-20 eFt-ért vegyél fojtót és akkor jó lesz. Lehet, hogy jobb lesz. Kérdés az mit éri meg befektetni. Másrészt ezer más oka is lehet a búgásnak. Kapcsolástechnika, főldelési, testelési hiba, kondi hiba. stb. Továbbra is fenntartom hogy jó lehet a fénycső fojtó is, még ha nem is erre van kitalálva.
Megfelelő fojtó kivitelezhető max. 5000Ft-ból.
Semmiképpen nem akarok kioktatni senkit. Vannak itt tőlem sokkal felkészültebb emberek is. Lehet Te is közéjük tartozol. Csak azt akarom mondani, hogy óvatosan bánjunk a kijelentésekkel. Mondjuk szerencsésebb lett volna úgy fogalmaznod, hogy próbáld meg a fojtót cserélni, hátha az a baj.
Azért nem fogalmaztam úgy, mert biztos vagyok benne, hogy az a fojtó olyan mint ha ott sem lenne. Egy 10W 47Ohm ellenállás simán pótolhatná, kb egyenértékű szűrést biztosítana.
Ezt szkóppal könnyen bizonyítani is lehet. A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2017
Jó. Elmondtam a véleményem, Te is a tiédet. Próba szerencse. Ha továbbra is búg akkor lehet keresgélni másfelé. Részemről lezárva.
Kb. milyen fojtót kellene építsek(hányas vasmag, hányas huzal, mennyi menetszámmal, mekkora légréssel?
Rendben. Azt már nem is mertem megemlíteni, hogy SE erősítőnél, nem csak a brumm csökkentésében van szerepe, kapott hangminőségét is jelentősen befolyásolja.
Lmf: A 150. oldalnál a képek közt ott van ez is.
SM65 magra, 0,25mm átmérőjű huzal elegendő 100mA áramfelvételre.
Csévét teletekerve, légrés beállításával lehet optimalizálni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |