Fórum témák
» Több friss téma |
Nem ismerem a szerkezetedet, így nem tudok pontosat mondani.
Azt mondtad, antenna cserével előjöttek a problémák. Akkor csak az lehet a gond, hogy nem passzol az antenna, vagy hibás. Hogy hibás, azt vagy drága mérőeszközökkel, vagy csereberével tudod eldönteni. Egyik sem olcsó játék. Az is lehet, hogy csak a polarizációk is össze lettek cserélve. Hogy passzol-e, azt az antennák részletes adatainak összevetéséből lehetne eldönteni, már ha rendelkezésre állnak. Az sem világos, hogy mit vártál a 2 dB től. Sokkal többet érnél el az átviteli út csillapításának csökkentésével, bár a körülmények ismeretlensége miatt, nem tudom, egyáltalán lehet-e. Erre nézve a rádiós hálózat tervezőjét kéne megkérdezni, ha egyáltalán volt-e ilyen. Mindenesetre csak úgy belenyúlni egy működő rendszerbe bátor dolog. Idézet: „Az sem világos, hogy mit vártál a 2 dB től.” Kb semmit . Az új antenna kisebb 2dbi-vel. A link 1km, szóval bőven van tartalék most is. A hálózatot én terveztem és építettem, saját elsősorban tesztelés célra betartva az előírásokat (max eirp stb.) Idézet: „Az is lehet, hogy csak a polarizációk is össze lettek cserélve.” Köszi, hogy ebben megerősítettél mert én is erre gondolok első körben! Én úgy tudtam, hogy ha nem jó polarizációval lövöd össze a linket, akkor nem is csatlakozik. Lehet ezt nem jó tudtam. A gond, hogy a régebbi mimo antennánál nem emlékszem, melyik csati a H és V. (kb 1 éve cseréltem) Lehet felcseréltem a két polárt!! Mielőbb ezt megnézem, köszönöm a válaszokat!
Azért a polarizáció csere annyira nem durva, hogy ne is csatlakozzon, de ilyenkor az eltérő polarizációnál nagyobb szerepet kapnak a többutas terjedés miatt a reflektált jelek, amik sóhajtásra is képesek jelentőset változni.
Polarizációcsere kb. 10-15 dB csökkenést okoz, ezt már többször kimértem. Ha elég nagy volt eredetileg a jel,akkor ez nem feltétlenül okozza a kapcsolat hiányát.
Ha a routerboard Wireless tables oldalán a Registration fülön a kapcsolatra duplán rákattintasz, megtalálod a Signal táblázatot. Ott látszik, hogy különböző sebességeknél más-más térerő van. Attól függően, hogy a két eszköznek milyen sebességen sikerül éppen kapcsolódni, más-más térerő fog látszódni. Nemrég láttam egy MIMO kapcsolatnál -65 és -56 dB közötti térerőket a különböző sebességeken. A sebességek "ugrálása" nem probléma, ha különben a megfelelő maximális sebesség biztosítható. Ha nincs sok átküldendő adat, akkor néha 6 Mb/s sebesség van olyan kapcsolatban is, amelyik különben 60-80 Mb/s-ot tud tartósan (ekkor persze a kapcsolat sebessége felugrik 150-180 Mb/s-ra). Ha csak a CH1 volt bekapcsolva, akkor azért nem volt kapcsolat, mert a CH0 az elsődleges antenna, mellé lehet ( és nagyobb sebességekhez kell is) a másodlagos antenna, de az elsődleges mindenképpen kell a kapcsolathoz. Az antennákat szigorúan "egymással szembenézve" kell felszerelni (mindkettő pontosan a másikra nézzen). Ha nem pont egymásra néznek, akkor lesz aszimmetrikus a térerő (és a sebességek is). Természetesen szabad rálátás kell, a Fresnel zóna is legyen szabad (még jobb, ha még azon kívül is szabad a tér). Beállításnál a lehetőleg szimmetrikus, minél nagyobb térerőt kell beállítani. Az adott antennáknál (mivel viszonylag széles nyílásszöggel rendelkeznek, 20/20°ill. 10/11°) a szemre beállított iránynál általában a méréssel sem tudtunk nagyobb térerőt beállítani. ( Én a felfogató szerelvény lemezének élével szoktam "célozni" szerintem 0,5-1 fok pontossággal lehet így irányra állni, ha látszik a másik antenna.) Idézet: „Polarizációcsere kb. 10-15 dB csökkenést okoz, ezt már többször kimértem. Ha elég nagy volt eredetileg a jel,akkor ez nem feltétlenül okozza a kapcsolat hiányát.” Olyannyira jó volt a jel, hogy a rádiós kártyákat is vissza kellett venni teljesítményileg. Idézet: „Attól függően, hogy a két eszköznek milyen sebességen sikerül éppen kapcsolódni, más-más térerő fog látszódni.” Pontosan ez a helyzet áll fenn. A TX RX signal is jelentősen eltér. A TX CCQ jó a vételi CCQ rossz a másik oldalon ez pont fordítva. Lehet ,hogy felcseréltem a CH0 és CH1 csatlakozókat polaritásilag. Lecsekkolom mindkét oldalt és újrapróbálom a mérést. Idézet: „Ha nincs sok átküldendő adat, akkor néha 6 Mb/s sebesség van olyan kapcsolatban is, amelyik különben 60-80 Mb/s-ot tud tartósan (ekkor persze a kapcsolat sebessége felugrik 150-180 Mb/s-ra).” Így volt régen is, akkor váltott magasabb értékre amikor terhelés volt a linken. Idézet: „Ha csak a CH1 volt bekapcsolva, akkor azért nem volt kapcsolat, mert a CH0 az elsődleges antenna, mellé lehet ( és nagyobb sebességekhez kell is) a másodlagos antenna, de az elsődleges mindenképpen kell a kapcsolathoz.” Régebben, csak CH0 volt engedve mert a másik oldalon normál antenna volt. Idézet: „Az antennákat szigorúan "egymással szembenézve" kell felszerelni (mindkettő pontosan a másikra nézzen). Ha nem pont egymásra néznek, akkor lesz aszimmetrikus a térerő (és a sebességek is). Természetesen szabad rálátás kell, a Fresnel zóna is legyen szabad (még jobb, ha még azon kívül is szabad a tér).” Ez megvan, nincs gond a fresnel-el sem.
Kedves Endre!
Leszereltem az eszközöket és asztalon is teszteltem, 0dbi kimenőteljesítmény mellett és összefordítva pár méter távolságból. (rx/tx 45-50dbm) NEM volt felcserélve a polarizáció és így nem ez okozta a hibát. Alaposabban leteszteltem az eszközöket és rájöttem, hogy az rb333 sajnos kicsi teljesítményű, egyszerűen nem elég a feladathoz. A 433ah sem az igazi, de az még az N szabványt tudja bondinggal. A link stabilitási problémája hibás antennapozicionálásból eredhet, mert csak az egyik oldal lett beállítva. Arra jutottam, hogy eszközvásárlás lesz a megoldás. Ötlet és javaslat esetleg? Bővebben: Ebből szeretnék kettőt szembe fordítva @ Link Köszönöm a választ! Boldog Új Évet! Üdvözlettel! Idézet: „és rájöttem, hogy az rb333 sajnos kicsi teljesítményű, egyszerűen nem elég a feladathoz. A 433ah sem az igazi” Volt egy ilyen érzésem, de nem tudtam biztosan, ezért nem mondtam. Amit említettem linket, abban az AP egy RB433GL a kliens pedig egy RB911 5HnD. A 433GL-ben alighanem R52n-M kártyák vannak. Az R52Hn-es kártyákkal az volt a tapasztalat, hogy nagyon zavartak (az ugyanabba a routerbordba helyezett másik kártyát). Persze ha a Hn-s kártya "egyedül" van, akkor ez nem probléma. A linkelt eszközt nem ismerem, a paraméterei alapján elég komolynak tűnik. (Mondjuk a környéken nem nagyon fognak örülni neki, mert elég nagy teljesítménye van... )
Nekem a mikrotik SXT-kkel jó a tapasztalatom, stabil, strapabíró eszközök. Olyan típussal, ami az ac-t is tudja még nem dolgoztam, de valószínüleg az még nagyobb sebességre lesz képes.
Lehet, hogy az SXT Lite5 ac is elég lenne a feladatra, ez sokkal olcsóbb. Igaz csak level3-as licence van rajta, de pont-pont kapcsolathoz az is elég.
100-nál koppan az ethernete. Kíváncsi vagyok mennyit visz a gigás ac.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2016
Valóban, ha már tudja az ac-t is, akkor simán lehet a 100Mbites ethernet a korlátozó tényező, cserébe viszont jóval olcsóbb (már ha ez számít). Arra én is kíváncsi lennék, hogy mennyit visz a ténylegesen gigás ac.
Idézet: „Volt egy ilyen érzésem, de nem tudtam biztosan, ezért nem mondtam. Amit említettem linket, abban az AP egy RB433GL a kliens pedig egy RB911 5HnD. A 433GL-ben alighanem R52n-M kártyák vannak. Az R52Hn-es kártyákkal az volt a tapasztalat, hogy nagyon zavartak (az ugyanabba a routerbordba helyezett másik kártyát). Persze ha a Hn-s kártya "egyedül" van, akkor ez nem probléma.” Ezt jó lett volna tudnom akkor, amikor megvettem az R52Hn kártyákat. Nálam is ez a helyzet áll fenn. Szerencsémre, itt csak bridge p2p konfigban volt használva és nem zavart semmit és senkit (rajtam kívül). Olyan "sípolós, kapcsolóüzemű) hangja van, ami szobában elég idegesítő! A régi routerboardok kondenzátorjait is cserélni kellett már mert eljárt az idő felettük. Idézet: „A linkelt eszközt nem ismerem, a paraméterei alapján elég komolynak tűnik. (Mondjuk a környéken nem nagyon fognak örülni neki, mert elég nagy teljesítménye van... )” Megvettem az eszközöket és be lett üzemelve. A teljesítményt visszavettem 5dbi-re és így is 50-56 között van az rx/tx signal illetve 90-100 között a CCQ mindkét oldalon. A kisugárzott teljesítmény biztosan nem nagy mert kicsi a link (kb 1km inkább kevesebb) és vissza is vettem a teljesítményt. Tapasztalatok azt mutatják, hogy a sok jel sem jó! Véleményem szerint 45-60 között az ideális.
Akkor egy kis beszámoló:
A link 800méter és 1km közötti bridge p2p mód. A teljesítményt visszavettem 5dbi-re mindkét oldalon. A rx/tx signal: 50 körüli. A CCQ pedig 90-100 között. AC szabvány esetén CH0 és CH1 mellett 866,6-al csatlakozik össze az eszköz. Snr: 50-55 között. A teljesítmények: Btest : tcp 190-250mbit/s udp 510mbit/s (csúcsban a legtöbb ami mérni tudtam) átlagban 400-430 mbit/s között mozog. Speedtest: 160-200mbit/s (többszálú letöltés miatt) Ftp (fsn-ről): 190-250mbit/s (csúcsban beszalad 300-320mbit/s, de átlagban 250mbit/s hoz) OpenVpn udp-vel: 400mbit/s átlagban és alá nem megy, csúcsban 450mbit/s!!!!! Nagyon jó eszköz és nem bántam meg a vételt. Remélem ez is sokáig fog szolgálni, úgy mint az elődök. (433ah és 333) Bátran ajánlom, aki ilyet szeretne venni. 1 km távolságig tudja amit ráírtak kis teljesítmény mellett! Idézet: „A régi routerboardok kondenzátorjait is cserélni kellett már mert eljárt az idő felettük.” A régi sima 411-ekben (nem az új 411GL-ben) szoktak megdögleni az elkók, már vagy 10-ben cseréltem őket. De láttam már 433-ban is púpos kondikat. A teljesítmény visszavételét ki kell tapasztalni, mert vannak olyan kártyák, amelyeket bizonyos teljesítmény alá állítva egyszerűen megállnak, semekkora teljesítmény nem jön ki belőlük. (Ez akkor kínos, ha a tőled jó messze lévőt állítod le véletlenül, aztán még ki kell mászni egy dombra is...)
Még soha nem írtam hozzászólást itt a Hobbielektronikában, csak olvastam. Ha kérdésem nem idevaló vagy nem ez a módja, elnézést. Segítsetek át a kezdeti nehézségeken. Köszönöm!
Adott egy ACER notebook. Mobilnet elérése kritikán aluli. Lejárt a garancia, megbontottam. Mit ne mondjak érdekes dolgok látszanak antenne vonatkozásában. Ezt szeretném körbejárni, mit lehet tenni. Természetesen lesz konkrét infó, fotó stb. ami szükséges, csak ha nem ide való vagy nem lehet így elővezetni, nem szándékozom a témafórumot fölösleggel foglalni.
Miért ne volna idevaló? Mi a kérdésed?
Hello! Biztos Wi-Fi antenna lesz az...vagy nem?
A "mobilnet" meg a Wi-Fi az két különböző dolog..ugye? Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2017
Ok! Most egy kis időszűkében vagyok, holnap visszatérek részletekkel és fotókkal.
A Hiba: - gyenge jelszinttel kapcsolódik vezeték nélküli hálózatokra (igen, keverem a "mobilnet" és Wi-Fi kifejezéseket), - gyakran elveszíti a kapcsolatot.
Folytatnám a tegnap esti ACER Wi-Fi kapcsolódás problémámat. A hibajelenséget írtam. Ezen a területen semmi szakmai ismeretem nincs, (a 60-as ~ 70-es években foglalkoztam rádiótechnikával) ezért minden csak feltételezésem.
A hátlap levétele után tűnt fel, hogy a modulból a két antenna vezeték "eltűnik" a HDD alatt és sehova tovább. Lényegében nem találtam az antennákat. Úgy tudom át szokták vezetni a lehajtható fedél keretbe a kijelző köré. Kifordítottam a HDD-t és a csatolt fotókon látható látvány tárult elém. Arra gondolok: - ez az antenna megoldás meglehetősen gyengécske!/? - A tenyérnyi fémlemez + HDD fém ház szinte "szendvicsbe" fogja a két kis réz lemezkét. Jó ez így? Nincsenek leárnyékolva? - Az antenna vezeték beforrasztásáról mi a véleményetek?
Hello! Még az ACER notebook típusát elárulhatnád...köszi.
Az a rézlemez szerintem az antenna ellensúlya, az antenna sugárzó része a feketére festett rész, ahova a kábel meleg pontja forrasztva van. Az meg nincs leárnyékolva, mert úgy látom mellette műanyag van. Egy hordozható eszközben nem nagyon lehet jó antennát kialakítani, hasonló megoldások szoktak lenni.
A múltkor egy kutyára használt GPS-es nyomkövető belsejét láttam, érdekes antenna volt benne. A szétszedéskor a hozzá nem értő tulaj elszakított egy fekete fóliát, azt hitte a belső elektronika házhoz rögzítése miatt volt ott. Na az volt az antenna... Szintén feketére volt festve, lekaparva a festéket derült ki az antenna alakja. Mondanom sem kell, a szakadt részt nem lehetett összeforrasztani, ki tudja milyen fémből volt. Nyomtatott áramköri lemezről leszedett rézfóliából igyekeztem ugyanolyan alakot kivágni, működőképes lett...
A típust nem ismerem, de az antennák a képernyő háta mögött szoktak többnyire lenni. (Amennyire én tudom.)
Hoppá! ...ez "Ultrabook" ! Más hasonló készülékeknek fémből van a burkolatuk és mégis veszik a WiFi jelet. Ilyennel már "találkoztam"...
Persze nem 200 méterről, hanem a szoba másik sarkában elhelyezett routerét. A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2017
Egyébként a gyenge wifi jelnek lehet oka a hibás router is. Az, hogy megszakad a kapcsolat, erős térerő mellett is előfordulhat. Sűrűn lakott területen a rengeteg router zavarja egymást. Az ügyfeleknek ilyen helyen azt szoktam mondani, hogy notebookon inkább érdemes a stabil kábeles kapcsolatot választani, ha nem akar vezeték nélküli "kényelemmel" szenvedni. Telefon, meg tablet esetén csak a wifi dzsungele marad...
Nem bántottam semmit, egyenlőre csak szemlélődtem!
Cseréltem már kijelzőt más notiban, igen ott nyújtózkodott jobbról - balról a fedélben. Ezért lett ez gyanús.
Jóóó, ultrabook, bocs. Nem ez a fő eszköz. Ez műa házban van. Itthon egymás mellett egy DELL D630-as max jelszintet mutat az Acer meg max 2 rovátkát a mindkettőtől lakáson belül kb. 15m-re lévő routertől. Két 10-es vfal tégla fal van köztük.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |